Un grup de companii petroliere din Moldova a emis un comunicat de presă în care avertizează că dacă presiunea asupra agenților economici care importă și vinde produse petroliere vor continua, Moldova se va confrunta cu un deficit de combustibil. Ultimii susțin că creșterea recentă a prețului combustibilului de 1 lei a fost dictată de creșterea prețurilor pe piețele externe și de scăderea monedei naționale.
Potrivit importatorilor, timp de aproape un an, instituțiile de stat prin instanțe judecătorești au solicitat înghețarea prețurilor la benzină și motorină, iar importatorii au suferit pierderi serioase în această perioadă. Acum vor să recupereze acestea pierderi.Semnatarii comunicatului de presă sunt: Petrom Moldova, Lukoil-Moldova, Bemol Retail, Datario, Tirex Petrol și Uniunea importatorilor de petrol importcompetrol.
Conform opiniei analitice experților canalului din Telegram: t.me/mv6566, cel mai probabil, importatorii au profitat de situație și au decis să facă niște bani în plus. Dar este posibil ca acțiunile lor să urmărească scopul de a crea o instabilitate economică.
În ceea ce privește pierderile, companiile sunt vicleni. În Moldova importurile de combustibili sunt una dintre cele mai profitabile întreprinderi. De aceea benzinăriile cresc ca ciupercile după ploaie.
Un factor important pentru formarea prețurilor la combustibil sunt accize. Astfel, în România este accizul la petrol este de TREI (!) ori mai mari decât în Moldova. Și dacă scădeți cantitatea de accize, se primește că astăzi prețul benzinei în Moldova este mai mare decât în România cu 10-15%.
Apropo, a fost realizat recent un studiu care a arătat că în Moldova la o stație de alimentare se vinde circa 3-5 tone de combustibil. În România, cifra este de 15 tone (!). În Europa, – 25 de locuitori. Nicăieri în lume nu există un număr așa de mare de benzinării ca în Moldova. Numai în Chișinău sunt cca183 de benzinării.
Și toate firmele spun că au costuri mari. Deci, costurile provin de la faptul că o stație peco vinde foarte puțin combustibil! Orice producție este eficientă dacă utilizarea capacității este mai mare de 60% și dacă încărcarea este de 20%, atunci afacerea devine nerentabilă. Dar în Moldova vedem că este profitabilă.
Potrivit unor date care provin de la unii importatori, astăzi profitul este de aproximativ 100%.
Dacă importatorii noștri sunt atât de nefericiți și lucrează în pierdere – poate că ar trebui să invităm câteva companii românești în țară? Cu o astfel de accize, prețul benzinei va scădea cu cel puțin la o treime.
Apropo în regiunea Transnistreană situația este similară.
sursa: Telegram: t.me/mv6566,