Moldova are Guvern de coalitie PSRM-ACUM

Blocul ACUM „Platforma DA și PAS” și PSRM au creat noul Guvern al RM. Acesta a fost votat astăzi, conform programului stabilit de cele două formațiuni. La șefia Guvernului ar urma să fie votată lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, iar liderul Platformei DA, Andrei Năstase, în funcția de ministeru al Afacerilor Interne. Vedeți mai jos membrii  Cabinetului de miniștri: Maia Sandu – prim-ministru Andrei Năstase – viceprim-ministru, ministru al Afacerilor Interne Vasile Șova – viceprim-ministru pentru Reintegrare Natalia Gavrilița – ministru al Finanțelor Georgeta Mincu – ministru al Agriculturii Nicolae Popescu – ministru al Afacerilor Externe și

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
8 iunie 2019

Coalitia antioligarhica ACUM+PSRM creata

Deputații Partidului Socialiștilor din Moldova (PSRM) și cei din Blocul ACUM au semnat o înțelegere politică temporară, prin care lidera PSRM, Zinaida Greceanîi va fi numită speaker, iar lidera PAS, Maia Sandu – prim-ministru al Republicii Moldova. Imediat după emiterea decretului de desemnare a candidatului la funcția de prim-ministru, lidera PAS, Maia Sandu va fi votată în funcția de premier. De asemenea, deputații vor susține prin vot: – Declarația privind caracterul capturat al instituțiilor statului – Decizia privind stabilirea datei alegerilor locale generale. – Demiterea Directorului Serviciului de Informații și Securitate.  – Revocarea Directorului Centrului Național Anticorupție. – Modificarea Legii

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
8 iunie 2019

Shadow comment în privința rezultatelor negocierilor de formare a puterii

Shadow comment de la Telegram canal t.me/@romania_ru  în privința rezultatelor negocierilor de formare a puterii în Republica Moldova În primul rând, nu înțelegem cu adevărat unde au găsit diferențe politice între părți. Dacă democrații nu trag Moldova în NATO și UE nu ne vrea să accepte statul, în acest context nu există nici un factor geopolitic din partea PDM. Imediat după alegeri, Igor Dodon a pictat atât de frumos avantajele apropierii Republicii Moldova față de UE, a recunoscut atât de mult importanța unei zone de liber schimb cu UE și a reamintit de atâtea ori că el personal nu trage republica în

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
2 aprilie 2019

Shadow comment în privința rezultatelor negocierilor de formare a puterii

Shadow comment de la Telegram canal t.me/@romania_ru  în privința rezultatelor negocierilor de formare a puterii în Republica Moldova

În primul rând, nu înțelegem cu adevărat unde au găsit diferențe politice între părți. Dacă democrații nu trag Moldova în NATO și UE nu ne vrea să accepte statul, în acest context nu există nici un factor geopolitic din partea PDM.

Imediat după alegeri, Igor Dodon a pictat atât de frumos avantajele apropierii Republicii Moldova față de UE, a recunoscut atât de mult importanța unei zone de liber schimb cu UE și a reamintit de atâtea ori că el personal nu trage republica în Uniunea Eurasiatică, deci nici un factor geopolitic și din partea PSRM

În al doilea rând, părțile au convenit că au viziuni comune asupra programelor sociale. Și trebuie să recunoaștem că PDM a acomulat unele venituri care le permite să facă unele acțiuni benefice în sectorul social.

În al treilea rând, democrații în cadrul tratativelor au dat de înțeles, în mod neașteptat, doresc să-l vadă în funcția de prim-ministru pe Vlad Plahotniuc (și deja pregătesc un program de guvernare: 2019-2023). În această situație,  socialiștii stau  surprinnși și nu-și închipuie cu adevărat ce pot cere dacă vine vorba de aprobarea acestei candidaturi  democratice, pentru a nu-și pierde reputația.

Totodată, astăzi, Igor Dodon s-a dezis de la procesul politic de formare a puterii, declarând că și-a îndeplinit rolul, iar PDM și PSRM vor negocia unu la unu fără el. Fără îndoială este o  încercare a lui Dodon de a evita presiunea externă. De asemenea, este clar că Dodon nu știe cu adevărat ce să facă în continuare (pentru că planul minim pentru negocieri sub egida lui a dat o reacție neașteptată – președintele ar trebui să fie responsabil pentru rezultatul  acestor tratative).

Direct vorbind, președintele a avut o agendă reală, în care s-au acumulat deja numeroase acțiuni de PR, cum ar fi negocierile sub egida lui, pentru a putea cîștiga al doilea mandat prezidențial și o garanție că nu vor exista candidați puternici împotriva lui, dar s-a dovedit că pînă la campania prezidențială Dodon trebuie, să-și angajeze cu anumite obligații pe care nu le poți ascunde.

Igor Dodon, nu a renunțat la propriul său partid, dar a creat toate condițiile pentru ca, la momentul potrivit, să poată învinovăți PSRM că partidul socialiștilor – ”nu știu cum să negocieze și eu, din păcate, nu sunt membru și nu stau la straja intereselor PSRM”.

Dar și liderul PDM se confruntă, de asemenea, cu problema ce se va întâmpla în Occident și în Orient dacă evenimentele vor merge așa cum el are nevoie. Nu există stabilitate geopolitică în viitor și nu poate exista – prea mult sa întâmplat nu cu mult timp în urmă, încât poate fi uitat atât de repede.

Care este concluzia noastră? Da, politicienii moldoveni își vor asuma responsabilitatea, și vor lua măsuri care nu le va garanta bătrânețe liniștită. Asta vouă nu e să oprești tancurile ruse și cele ale NATO de pe Facebook cu singură grenadă pentru trei persoane, este deja necesitatea existența fierului … în guvern.

Acum facem o prognoză care nu se bazează pe nimic, ne mai așteaptă încă două săptămâni de vid informațional, după care se va începe un drive nemaipomenit.

sursa Telegram canal t.me/@romania_ru 

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author