Cum câștigăm alegerile?

Expertul economic Dumitru Alaiba pe blogul său scrie  cum câștigăm alegerile: „Nu sunt adeptul tranzițiilor violente de putere. Sunt adeptul tranzițiilor de putere exclusiv democratice, prin alegeri. Până în 2016 Moldova, de când există ca și țară, a avut un record absolut de a asigura tranziția puterii exclusiv prin alegeri. Chiar și în 2009, tot prin alegeri Voronin a fost dat jos. În 2016, Partidul Democrat a luat prima dată puterea ocolind alegerile. În esență, a fost prima tranziție a puterii fără alegeri. De atunci, nu avem democrație, dar multor din noi le-a luat alți doi ani jumate ca să

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
17 decembrie 2018

Preşedintele RM intenţionează să creeze o structură paramilitară

Igor Dodon, actualul președinte, care a suferit cinci suspendări umilitoare, a anunțat că nu va tolera a șasea oară. Potrivit lui Dodon, în ultimele zile, el a primit câteva mii de apeluri care au cerut crearea unei mișcări populare – așa-numita „gardă prezidențială”. Dodon a spus acest lucru vineri, în aerul canalului NTV Moldova, controlat de el în legătură cu posibila demitere a acestuia. „Președintele parlamentului amenință să mă înlăture în fiecare zi, așa că oamenii mă cer deja să creez o mișcare populară. Și vreau să spun că există o mare probabilitate ca în viitorul apropiat să susțin această

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
15 decembrie 2018

Sondaj IRI: Patru partide ar intra în momentul de față în Parlament

Rezultatele  sondajului  de opinie dat de IRI demonstreaza ca dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, patru partide ar intra în Parlament: Partidul Socialiștilor (PSRM), Partidul Democrat (PD), Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA). Potrivit sondajului efectuat deInternational Republican Institute (IRI) în perioada 11 septembrie – 16 octombrie, pe un eșantion de 1,503 respondenți,  pe primul loc este clasat Partidul Socialiștilor cu un procentaj de 32 la sută. PD, PAS și Platforma DA cu câte 12%. Totodată, este de menționat și faptul că, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova și Partidul Șor ar acumula câte

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
17 noiembrie 2018

OrheiLandromat – caritate politică

Republica Moldova se confruntă de mult timp cu problema finanțării netransparente a partidelor politice. În contextul alegerilor parlamentare ce urmează în februarie 2019, putem anticipa noi cazuri de finanțare ilicită a activităților electorale, dat fiind interesul anumitor forțe politice să acapareze sau să mențină puterea în stat. În ultima perioadă se observă un nou fenomen, și anume tendința politicienilor de a-și afilia Asociații Obștești sau Fundații de binefacere, care devin un instrument pentru finanțările netransparente pentru proiectele lor politice, conform unei analize a Centrului de Politici și Reforme.

Majoritatea fundațiilor fac donații surprinse pe larg de camerele televiziunilor afiliate patronilor, organizează concursuri, oferă gratuit pachete alimentare şi servicii de consultanţă medicală în numele politicienilor pe care-i reprezintă. Din cauza unei lacune legislative, cheltuielile acestor organizații de caritate nu sunt trecute pe seama partidelor politice, prin urmare acestea beneficiază de publicitate fără ca vreo instituţie a statului să contabilizeze cheltuielile.

Conform unui raport elaborat de „Promo-LEX”, activitatea acestora a fost una proeminentă în semestrul II al anului 2017, astfel încât aceasta a atins un număr de cel puțin 131 cazuri de acte individuale de caritate: Fundația de binefacere „Din suflet” fondată de Galina Dodon, care poate fi considerată ca fiind afiliată Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) , a realizat cel puțin 61 acte de caritate, Fundația lui Vlad Plahotniuc „EDELWEISS” afiliată Partidului Democrat din Moldova (PDM)– cel puțin 49; Fundația „Renato Usatîi” afiliată Partidului Nostru (PN) – cel puțin 14 și Asociația Pentru Orhei (fondatoare SRL Magazine Sociale) afiliată Partidului Politic „ȘOR” (PPȘ) – cel puțin 7.

O parte dintre aceste organizatii îşi ascund rapoartele financiare şi numele donatorilor de public, de presă, cât şi de instituţiile statului. De regulă, organizaţiile de caritate ale politicienilor devin mai active în perioada alegerilor, fiind un instrument de lustruire a imaginii fondatorului sau a partidului.

Prin intermediul acestor organizații de caritate, partidele politice adesea ocolesc legea şi primesc inclusiv finanţări din afara ţării, fapt care este interzis expres de legea privind partidele politice. Anterior, CPR Moldova a arătat o teză prin care demonstrează că finanțarea netransparentă a fundațiilor și a partidelor politice sunt, în esență, spălare de bani.

Pe data de 1 iunie 2018, în orașul Orhei a fost inaugurat cel mai mare parc de distracții din Republica Moldova – „ORHEILAND”. Pe site-ul oficial al acestuia era indicat că la construcția parcului au fost utilizate: 5 mii de tone de nisip, o mie de tone de beton şi 5 mii de tone piatră. Au fost pavați aproximativ 14.000 de m2 de teren, iar pe o suprafaţă de 10.000 de m2 a fost amenajat un gazon, care a costat 1.000.000 de lei și care în prezent e într-o stare deplorabilă. Parcul este dotat cu zeci de tobogane gonflabile, trambuline şi terenuri de joacă pentru copii. Costul estimativ al parcului de distracții „ORHEILAND” depășește suma de 16.000.000 de lei.

La amenajarea parcului au fost utilizate și tomberoane de gunoi, care provin dintr-o donație efectuată de către Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Deocamdată nu se cunoaște dacă USAID cunoaște că tomberoanele din donația sa au ajuns în parcul de distracții „ORHEILAND”.

Contactată telefonic, purtătoarea de cuvânt a lui Ilan Șor, Alina Șargu, a declarat că la construcția acestui parc au contribuit Asociația Obștească „Pentru Orhei”, Fundația „Miron Șor” al cărui președinte este însuși Ilan Șor, precum și alți oameni de afaceri.

În cadrul unei vizite la „ORHEILAND” am depistat un șir de ilegalități. La cumpărarea produselor alimentare de pe teritoriul parcului, nu se eliberează bonul de casă. Mai mult, aparatele de casă în genere lipsesc. Fiind întrebați vânzătorii de ce nu eliberează bonuri de casă, aceștia nu au putut oferi un răspuns. În calitate de vânzători au fost observați mai mulți minori, fapt care este interzis prin art.46 alin.(4) din Codul muncii.

Asociația „Pentru Orhei”, în ultimii ani, a sponsorizat mai multe proiecte ale primarului de la Orhei – Ilan Șor, printre care deschiderea magazinelor sociale – „Merișor”. Periodic președinții acestei asociații au fost schimbați, toți fiind afiliați holdingului „ȘOR”.

În perioada 2015 – 2016, președinte al asociației a fost Marina Albot, care a activat în cadrul companiei lui Șor – „Dufremol”, fiind soția lui Sergiu Albot, ex-președinte al Băncii Sociale, una dintre băncile prin intermediul căreia a avut loc furtul miliardului.

Ulterior Marina Albot a fost substituită în funcția de președintă a asociației de către Ilona Șor. În presă s-au vehiculat informații precum că aceasta ar fi mama vitregă a lui Ilan Șor.

În septembrie 2017, în fruntea asociației a venit un alt apropiat al holdingului „ȘOR” – Viorel Melnic. Acesta este vizat în Raportul Kroll ca posibil complice la „Jaful secolului”, deținând funcția de acționar și președinte al consiliului de administrație al Unibank din acea perioadă, o altă bancă implicată în „furtul miliardului”. Anterior, Melnic a ocupat mai multe funcții importante în stat, fiind fostul şef al Serviciului Vamal în perioada anilor 2008-2009, dar şi viceministru al Economiei în anul 2006, în perioada în care Igor Dodon era Ministru al Economiei

Materialul complet poate fi citit aici.

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author