Moldova are Guvern de coalitie PSRM-ACUM

Blocul ACUM „Platforma DA și PAS” și PSRM au creat noul Guvern al RM. Acesta a fost votat astăzi, conform programului stabilit de cele două formațiuni. La șefia Guvernului ar urma să fie votată lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, iar liderul Platformei DA, Andrei Năstase, în funcția de ministeru al Afacerilor Interne. Vedeți mai jos membrii  Cabinetului de miniștri: Maia Sandu – prim-ministru Andrei Năstase – viceprim-ministru, ministru al Afacerilor Interne Vasile Șova – viceprim-ministru pentru Reintegrare Natalia Gavrilița – ministru al Finanțelor Georgeta Mincu – ministru al Agriculturii Nicolae Popescu – ministru al Afacerilor Externe și

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
8 iunie 2019

Coalitia antioligarhica ACUM+PSRM creata

Deputații Partidului Socialiștilor din Moldova (PSRM) și cei din Blocul ACUM au semnat o înțelegere politică temporară, prin care lidera PSRM, Zinaida Greceanîi va fi numită speaker, iar lidera PAS, Maia Sandu – prim-ministru al Republicii Moldova. Imediat după emiterea decretului de desemnare a candidatului la funcția de prim-ministru, lidera PAS, Maia Sandu va fi votată în funcția de premier. De asemenea, deputații vor susține prin vot: – Declarația privind caracterul capturat al instituțiilor statului – Decizia privind stabilirea datei alegerilor locale generale. – Demiterea Directorului Serviciului de Informații și Securitate.  – Revocarea Directorului Centrului Național Anticorupție. – Modificarea Legii

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
8 iunie 2019

Shadow comment în privința rezultatelor negocierilor de formare a puterii

Shadow comment de la Telegram canal t.me/@romania_ru  în privința rezultatelor negocierilor de formare a puterii în Republica Moldova În primul rând, nu înțelegem cu adevărat unde au găsit diferențe politice între părți. Dacă democrații nu trag Moldova în NATO și UE nu ne vrea să accepte statul, în acest context nu există nici un factor geopolitic din partea PDM. Imediat după alegeri, Igor Dodon a pictat atât de frumos avantajele apropierii Republicii Moldova față de UE, a recunoscut atât de mult importanța unei zone de liber schimb cu UE și a reamintit de atâtea ori că el personal nu trage republica în

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
2 aprilie 2019

Nerecunoașterea alegerilor poate fi o decizie fatală pentru Plahotniuc

Dmitrii Ciubașenco – „Nerecunoașterea alegerilor poate fi o decizie fatală pentru Plahotniuc”.

Sub pretextul de „asociere cu UE”, „integrare europeană” și „democrație”, se maschează bandiții care disprețuiesc toate aceste presupuse „principii și valori”, și sunt gata să facă orice pentru a-și menține regimul mafiot.

În societatea moldovenească, se crede că oamenii nu pot influența în nici un fel puterea și politica statului, și că toate aceste ceremonii „democratice” sub forma „alegerilor”, „libertății de exprimare” și a „drepturilor omului” sunt pur și simplu cinice. Unii cred că politica din Moldova a degenerat în fraudă, manipulare și haos, prin urmare, este mai bine să stai deoparte de toate acestea, astfel încât să nu te pătezi.            

Stat mafiot

În Moldova „politica” a devenit o luptă constantă pentru putere, în care toate mijloacele sunt bune. Aici sunt aplicabile legile junglei, unde cei puternici și bogați domină asupra celor slabi și săraci. Ca rezultat, cel mai viclean și cel mai arogant este câștigătorul, iar societatea re doar de pierdut. De altfel nu ar fi putut exista sistemul criminal al lui Plahotniuc. Pentru a ieși din acest cerc vicios, avem nevoie de o înțelegere diferită a politicii. Însă, pentru a ajunge la formularea și punerea în aplicare a unei astfel de politici, trebuie să găsim o oportunitate pentru a încetini căderea, pentru a nu permite apariția unor noi plahotniuci.

Regimul lui Plahotniuc de astăzi este puternic ca niciodată, și el va face orice pentru a rămâne la putere în Moldova. Pentru Plahotniuc asta este singura garanție că își va menține siguranța personală și libertatea. Pentru anturajul său asta este o oportunitate de a se îmbogăți ilicit în continuare, prin continuarea numeroaselor scheme mafiote, cum ar fi furtul de miliarde de aeroport concesionat, vânzarea cetățeniei moldovenești penalilor căutați internațional, transformarea Moldovei în „euro ofshor“, în care orice persoană ar putea spăla banii murdari cu doar un impozit de 3%, numeroase fraude cu bunuri imobiliare, furt de terenuri, construcții ilegale. Multe dintre aceste sisteme par a fi perfect „legale”. Parlamentul a devenit un organ ascultător, iar guvernul și autoritățile locale au aprobat legi, decrete și decizii în această privință.

Nimeni nu va renunța în mod voluntar la putere, bunuri și bani, mai cu seamă fiind pericolul că aceștia ulterior vor fi supuși lustrației, le vor confisca averea și vor risca cu termeni îndelungați de închisoare. Regimul lui Plahotniuc nu se va opri la nimic pentru a supraviețui. El implimentează activ acest lucru cu ajutorul tuturor instrumentelor specifice unui stat capturat.

            Alegeri Fictive

Alegerile din Moldova au devenit fictive, fapt care nu poate fi negat. În alegerile parlamentare din 2014, partidul lui Renato Usatâi a fost scos ilegal din cursa electorală, drept urmare, actualul parlament este unul nelegitim. Această ilegalitate a fost triplată, după ce „fracțiunea lui Plahotniuc” a ajuns să dețină după alegeri de la 19 la 56 de „deputați”. Rezultatele alegerilor locale din 2015 au fost de asemenea distorsionate: dacă inițial PDM avea aproximativ 300 de primari din 900, astăzi aceștia dețin circa 800 de primari.

În 2016, regimul lui Plahotniuc a adus o contribuție decisivă la alegerea lui Dodon în funcția de președinte, care nu a făcut nimic pentru a deranja calmul coordonatorului, ci i-a oferit mai multe servicii utile. În 2017, chiar PSRM a refuzat să câștige alegerile, votând împreună cu PDM pentru un „sistem mixt”. În 2017-2018, Comisia Electorală Centrală și instanțele judecătorești au refuzat ilegal să înregistreze două grupuri de inițiativă pentru a organiza un referendum asupra recunoașterii sistemului ilegal „mixt”.

În 2018, organele electorale și justiția au anulat în mod ilegal alegerile primarului general al municipiului Chișinău, în ciuda tuturor protestelor „partenerilor de dezvoltare” occidentali. Regimul lui Plahotniuc nu a ținut cont de părerea tuturor acestor parteneri.

SUA sunt satisfăcuți de activitatea lui Plahotniuc. Nu doar pentru că le oferă daruri generoase sub forma unei baze militare la Mărculești sau o bucată de teren uriașă pentru o ambasadă din centrul Chișinăului. În SUA, lupta împotriva Rusiei a devenit un sport național, iar în acest spectacol autoritățile de la Chișinău sunt bine plasate. Aici, Plahotniuc l-a folosit foarte util pe „președinte pro-rus” Dodon, care este o sperietoare pentru americani. Actualmente americanii sunt forțați să tolereze toată această activitate a partenerilor lor de la Chișinău, însă aceștia ar dori să înlocuiască tandemul Plahotniuc-Dodon. Rolul liderului unei astfel de puteri a fost planificată – Maia Sandu, doar că opoziția pro-occidentală de dreapta condusă de ea s-a dovedit a fi complet ineficientă, ceea ce sporește în continuare încrederea în Plahotniuc, care declară: „Eu sunt șeful aici, și americanii fără mine nu vor putea face nimic”.

Majoritatea Parlamentară

            Nu a reușit să-și ridice ratingul personal și să trezească cel puțin o simpatie pentru cetățenii Republicii Moldova, ba dimpotrivă Plahotniuc a mers în sens invers, a început să-i coboare pe ceilalți până la nivelul său, să dezbine și să discrediteze flancul drept, și să își supună flancul stâng – Dodon și Șor. Pentru aceasta, alegerile au fost amânate până la finele lunii februarie, pentru a câștiga câteva luni cu scopul de a scădea, a intimida și a mitui concurenții electorali și a promova vasalii săi pentru a obține componența necesară a parlamentului.

Scopul lui Plahotniuc este de a obține în noul parlament cea mai mare fracțiune, urmată de o transformare miraculoasă înntr-o majoritate parlamentară, așa cum a fost făcută după alegerile din 2014. Pentru asta el va utiliza toate instrumentele care sunt sub controlul său: Comisia Electorală Centrală, Agenția Națională de Integritate, judecători corupți, polițiști subordonați, experți, mașina propagandistică, bani, controlul asupra autorităților publice locale, partide și candidații sateliți, atât pe flancul din dreapta cât și de stânga. E mică probabilitatea că un opoziționist va reuși să rupă acest filtru și va intra în buletinul de vot.

Planul lui Plahotniuc este acela de a continua să îi conducă pe toți în Moldova și să le dicteze propriile condiții partenerilor externi. Principalii săi asistenți în realizarea acestui obiectiv sunt Dodon și Șor. În mod special, flancul drept nu trebuie nici măcar să fie dezbinat, „pro-europenii” și „unioniștii români” se dezbină singuri perfect între ei.

            Nevalidarea alegerilor

Se pare că acest plan este atât de bine gândit, atât de înzestrat cu resurse, iar protagoniștii săi sunt gata să acționeze atât de consecvent și curajos încât nimic nu poate împiedica în punerea în aplicare a acestui plan. Dar în întreaga poveste există un moment neplăcut și incontrolabil pentru Plahotniuc. Aceasta este recunoașterea alegerilor ca fiind legitime. Plahotniuc poate organiza alegerile așa cum își dorește, însă pentru recunoașterea lor pe deplin, decizia CEC-ului nu este suficientă. Legitimitatea alegerilor în Moldova se recunoaște de către OSCE, UE, Consiliul Europei, Departamentul de Stat al SUA. Dacă Washingtonul nu va recunoaște legitimitatea alegerilor parlamentare din 2019, asta va fi sfârșitul lui Plahotniuc la guvernare. Atunci acesta va avea doar o singură cale de a-și păstra puterea – de a stabili o dictatură deschisă, de a dezbina opoziția, soldată cu arestări și persecutări. SUA nu va tolera acest lucru, chiar dacă Plahotniuc va dărui ambasadei SUA sediul PDM, GBC și Nobil, și va permite aeronavelor NATO să aterizeze în aeroportul din Mărculești.

Regimul lui Plahotniuc, cu toată nelegitimitatea pe care o creează, trebuie să-și păstreze măcar o aparență de respectare a procedurilor „legitime”, astfel încât Occidentul să-i recunoască, chiar și cu multe rezerve, rezultatele alegerilor parlamentare. Posibilitatea lor de nerecunoaștere, pentru Plahotniuc este foarte periculoasă.            Opoziția nu are nici o șansă să-l învingă pe Plahotniuc într-o luptă corectă și legitimă în cadrul unor alegeri corecte. Pentru a scăpa Republica Moldova de acest regim, nu sunt suficiente acțiunile de protest, care sunt epuizate și au dobândit un caracter sectant. În cazul în care opoziția continuă să lupte pentru „alegeri corecte” sau amenință că „va îndepărta regimul” în proteste, Plahotniuc va continua să privească ironic opoziția. Corectitudinea, onestitatea și legitimitatea nu sunt caracteristice pentru Plahotniuc. Uneltele lui sunt viclenia, minciunile, fărădelegea, puterea, banii, crimele. O forță egală s-ar putea opune acestui lucru, dar dacă aceasta nu s-a reușit în timpul protestelor din 2015-2016, acum nu se va reuși cu atât mai mult.

            Acel care ne încurcă, acela și ne va ajuta

Astăzi există doar un singur instrument, care teoretic poate dărâma regimului Plahotniuc – delegitimizarea sa din Vest. Plahotniuc nu-i pasă de nimic altceva. De aici concluzia: „Cel care ne împiedică, acela și ne va ajuta”.             „Democrația” lui Plahotniuc trebuie distrusă complet și necondiționat. Pentru asta trebuie de dovedit că sub masca de „asociere cu UE“, „integrare europeană“ și „democrație“ se ascund persoane care disprețuiesc toate aceste „principii și valori“, și sunt dispuse să facă orice pentru a-și salva regimul său mafiot.

Cu cât mai mulți candidați nu vor obține „certificate de integritate”, cu atât mai mulți candidați nu vor fi înregistrați și eliminați din alegeri, și cu cât mai mult va fi folosită resursa administrativă.

Toate aceste fapte trebuie să fie atent documentate și prezentate organizațiilor internaționale, observatorilor și misiunilor diplomatice. Este necesar de a contesta decizia autorităților în instanțele de judecată, precum și de a direcționa eșecul judecătorilor la soluționarea plângerilor și proceselor de judecată în organizațiile internaționale.

            Șansa de a returna politica

Plahotniuc trebuie să facă tot posibilul pentru a convinge SUA de legitimitatea unor astfel de alegeri. SUA la rândul său ar trebui să închidă ochii la toate aceste ilegalități în numele „democrației“ și „Integrării Europeane“. Chiar și în geopolitică și rusofobie ar trebui să fie unele limite, după care va fi declanșat un efect de bumerang. Oamenii ar putea cu adevărat să se dezamăgească în aceste „valori europene“.

Dacă se va reuși declararea următoarelor alegeri parlamentare nelegitime, va trebui de încercat de a petrece un nou scrutin electoral relativ legal. Acestea ar trebui să fie efectuate sub control internațional strict, monitorizat de o comisie special creată pentru acest scop. Numai atunci poate exista o șansă ca politica să revină în Republica Moldova. Până ce toate acestea par a fi implimentate doar la nivel teoretic, iar toată speranța până ce este de partea lui Plahotniuc, cu speranță că într-o zi acesta se pune singur în afara legii.

 

Sursa: https://omg.md/index.php?newsid=15031

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author