Parlamentul European a votat raportul Critic privind implementarea Acordului de Asociere cu UE

Parlamentul European a votat acum câteva momente cu 396 voturi pro și 76 împotrivă, raportul privind implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Documentul, elaborat de europarlamentarul Petras Austrevicius este unul critic față de evoluția proceselor democratice din Republica Moldova. În special sunt menționate modificarea sistemului electoral în pofida recomandărilor instituțiilor europene și anularea rezultatelor scrutinului municipal de la începutul lunii iunie. Potrivit raportului, Rep. Moldova este capturată de interese oligarhice cu o concentrare a puterii economice și politice în mâinile unui mic grup de oameni care își exercită influența asupra parlamentului, guvernului, partidelor politice, administrației de stat, poliției, sistemului

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
14 noiembrie 2018

OrheiLandromat – caritate politică

Republica Moldova se confruntă de mult timp cu problema finanțării netransparente a partidelor politice. În contextul alegerilor parlamentare ce urmează în februarie 2019, putem anticipa noi cazuri de finanțare ilicită a activităților electorale, dat fiind interesul anumitor forțe politice să acapareze sau să mențină puterea în stat. În ultima perioadă se observă un nou fenomen, și anume tendința politicienilor de a-și afilia Asociații Obștești sau Fundații de binefacere, care devin un instrument pentru finanțările netransparente pentru proiectele lor politice, conform unei analize a Centrului de Politici și Reforme. Majoritatea fundațiilor fac donații surprinse pe larg de camerele televiziunilor afiliate patronilor,

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
20 septembrie 2018

Nerecunoașterea alegerilor poate fi o decizie fatală pentru Plahotniuc

Dmitrii Ciubașenco – „Nerecunoașterea alegerilor poate fi o decizie fatală pentru Plahotniuc”. Sub pretextul de „asociere cu UE”, „integrare europeană” și „democrație”, se maschează bandiții care disprețuiesc toate aceste presupuse „principii și valori”, și sunt gata să facă orice pentru a-și menține regimul mafiot. În societatea moldovenească, se crede că oamenii nu pot influența în nici un fel puterea și politica statului, și că toate aceste ceremonii „democratice” sub forma „alegerilor”, „libertății de exprimare” și a „drepturilor omului” sunt pur și simplu cinice. Unii cred că politica din Moldova a degenerat în fraudă, manipulare și haos, prin urmare, este mai

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
25 august 2018

Întâlnirea cu diaspora în cadrul programului „Offline 3”

Astăzi are loc cel de-a 3-a întâlnire cu diaspora în cadrul evenimentului „Offline 3”. Evenimentul este organizat de comunitatea Adoptă un Vot în parteneriat cu Platforma Națională a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic, cu contribuția Ambasadei Regatului Olandei la București și The Black Sea Trust al German Marshall Fund of USA.

Evenimentul a fost deschis de Camelia Vasilov, membru al echipei de organizare „Adoptă un Vot”. În discursul inaugural a declarat „Cei prezenți astăzi la acest eveniment sunt oameni de soluții. Nu poate oligarhia să gândească atât, cât putem gândi noi. Avem mințile ascuțite și expertiza necesară pentru a lupta cu acest regim”.

Cuvânt de salut a luat Petru Macovei, facilitator al Platformei Naționale a Forumului Societății Civile a Parteneriatului Estic „Au fost mai multe declarații că Moldova este o istorie de succes al parteneriatului estic. Aceasta însă a fost un balon de săpun cu care guvernanții din 2009 până în prezent au încercat să aburească reprezentanții Uniunii Europene. Procesele legale în Moldova sunt doar mimate. Avem legi bune care sunt implimentate prost. Avem justiție selectivă, judecători fără demnitate, jurnaliști care manipulează. Guvernarea se conduce după principiul – dezbină și guvernează. Marele nostru noroc este că în Moldova mai există o parte a societății civile cărora le pasă și se opun acestui regim. Este important ca noi cei care au rămas aici în Moldova să coagulăm eforturile noastre comune cu diaspora pentru a reuși să continuăm lupta”.

Elena Prohnițchi, vice-directorul Asociației pentru Democrație Participativă (ADEPT), moderează discuția cu genericul „Dreptul egal la vot și implicarea civică a Diasporei”.

Sergiu Gurduza, Membrul Comisiei Electorale Centrale „Cât de ușor poate fi admis un candidat în cursa electorală, tot atât de ușor acesta poate fi exclus. Sunt foarte multe lăcune în legislație, aceasta fiind foarte permisivă în acest sens”.

Natalia Morari a moderat cel de-al 2-lea grup de vorbitori cu genericul „Context pre-electoral. Realități și Provocări”.

Valeriu Pașa, reprezentantul comunității „WatchDog.MD” a declarat că „Nu vrem ca guvernarea doar să meargă la un compromis și să accepte anumite condiții, cum ar fi revenirea la un sistem de vot proporțional. Noi vrem ca această guvernare să plece definitiv. Vrem un alt Guvern provizoriu care să asigure un proces electoral echitabil, altă Comisie Electorală Centrală, alt Consiliu Coordonator al Audiovizualului care să funcționeze normal. Iar pentru asta trebuie de depus o presiune pozitivă asupra guvernării”.

Dumitru Alaiba, fondatorul Centrului de Politici și Reforme din Moldova – „Noi suntem cei care vom supraviețui, iar ei nu. Când este o mobilizare generală, nici un plan sau nici o schemă de a lor nu va merge. Nu suntem unica țară condusă de oligarhi. Unica diferență între Moldova și alte state, este că oligarhul din Moldova este extrem de nepopular, îndeosebi de Georgia, Ucraina sau România. Noi avem această oportunitate pe care nu trebuie să o uităm”.

Într-un final diaspora a votat rezoluția care prevede planul de activități al Comunității „Adoptă un Vot” pentru următoarea perioadă.

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author