Târgul merge…. funcţii şi scenarii

Conform datelor anonime prezentate de Telegram canal t.me/@romania_ru merg tratative intense în privinţa funcţiei de speaker al Parlamentului Republicii Moldova. Postul, desigur, este al doilea după Președinte, dar, după importanță uneori devine nu ultimul si chiar primul. Interesul Partidului Socialiştilor în obţinerea funcţiei de preşedinte al parlamentului este evidentă – anume speake-rul semnează decrete de promulgare a legilor sau de numire pe care Igor Dodon refuză să le semneze. Avînd o figură loială în funcţia de speaker, Dodon probabil, nu va putea fi umilit cum s-a întîmplat în timpul celor cinci suspendări din funcție, iar luînd în calcul că președintele

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
13 martie 2019

Se formeaza noua Coalitie de guvernare

La moment soarta majortății parlamentare este incertă. Reprezentanții Partidului Democrat și blocului ACUM spun că își reiterează declarațiile făcute anterior. PSRM spune că luni va anunța care vor fi acțiunile de mai departe ale formațiunii. Sergiu Litvinenco, reprezentantul blocului electoral ACUM DA PAS, susține că formațiunea își menține poziția de a nu negocia cu niciunul dintre cele trei partide care au acces în legislativ, referindu-se la PSRM, PDM și Partidul „Șor”. „Nu negociem în niciun fel cu Partidul Democrat pentru că ei nu sunt parteneri, scolul lor nu este să dezvolte țara, dar să se mențină la putere exclusiv”, a menționat

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
10 martie 2019

REZULTATELE FINALE alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019

Conform  TV8.md Curtea Constituțională a emis   hotărârea prin care a confirmat alegerile parlamentare care au avut loc pe 24 februarie. Prin decizia sa, CC aRM  a validat mandatele tuturor celor 101 deputați care au acces în noul legislativ.  După scrutin, pe circumscripția națională patru partide acced în noul Parlament. Primul este PSRM, care obținut 18 mandate de deputat, blocul ACUM – 14 mandate, PDM – 13 mandate, Partidul „Șor” – 5 mandate de deputat. Pe circumscripții uninomnale cele 51 de sunt împărțite în felul următor: 17 PSRM, 17 PDM, 12 ACUM, 2 Partidul „Șor”, 3candidați independenți. În acest sens rezumând alegerile din

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
9 martie 2019

Întâlnirea cu diaspora în cadrul programului „Offline 3”

Astăzi are loc cel de-a 3-a întâlnire cu diaspora în cadrul evenimentului „Offline 3”. Evenimentul este organizat de comunitatea Adoptă un Vot în parteneriat cu Platforma Națională a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic, cu contribuția Ambasadei Regatului Olandei la București și The Black Sea Trust al German Marshall Fund of USA.

Evenimentul a fost deschis de Camelia Vasilov, membru al echipei de organizare „Adoptă un Vot”. În discursul inaugural a declarat „Cei prezenți astăzi la acest eveniment sunt oameni de soluții. Nu poate oligarhia să gândească atât, cât putem gândi noi. Avem mințile ascuțite și expertiza necesară pentru a lupta cu acest regim”.

Cuvânt de salut a luat Petru Macovei, facilitator al Platformei Naționale a Forumului Societății Civile a Parteneriatului Estic „Au fost mai multe declarații că Moldova este o istorie de succes al parteneriatului estic. Aceasta însă a fost un balon de săpun cu care guvernanții din 2009 până în prezent au încercat să aburească reprezentanții Uniunii Europene. Procesele legale în Moldova sunt doar mimate. Avem legi bune care sunt implimentate prost. Avem justiție selectivă, judecători fără demnitate, jurnaliști care manipulează. Guvernarea se conduce după principiul – dezbină și guvernează. Marele nostru noroc este că în Moldova mai există o parte a societății civile cărora le pasă și se opun acestui regim. Este important ca noi cei care au rămas aici în Moldova să coagulăm eforturile noastre comune cu diaspora pentru a reuși să continuăm lupta”.

Elena Prohnițchi, vice-directorul Asociației pentru Democrație Participativă (ADEPT), moderează discuția cu genericul „Dreptul egal la vot și implicarea civică a Diasporei”.

Sergiu Gurduza, Membrul Comisiei Electorale Centrale „Cât de ușor poate fi admis un candidat în cursa electorală, tot atât de ușor acesta poate fi exclus. Sunt foarte multe lăcune în legislație, aceasta fiind foarte permisivă în acest sens”.

Natalia Morari a moderat cel de-al 2-lea grup de vorbitori cu genericul „Context pre-electoral. Realități și Provocări”.

Valeriu Pașa, reprezentantul comunității „WatchDog.MD” a declarat că „Nu vrem ca guvernarea doar să meargă la un compromis și să accepte anumite condiții, cum ar fi revenirea la un sistem de vot proporțional. Noi vrem ca această guvernare să plece definitiv. Vrem un alt Guvern provizoriu care să asigure un proces electoral echitabil, altă Comisie Electorală Centrală, alt Consiliu Coordonator al Audiovizualului care să funcționeze normal. Iar pentru asta trebuie de depus o presiune pozitivă asupra guvernării”.

Dumitru Alaiba, fondatorul Centrului de Politici și Reforme din Moldova – „Noi suntem cei care vom supraviețui, iar ei nu. Când este o mobilizare generală, nici un plan sau nici o schemă de a lor nu va merge. Nu suntem unica țară condusă de oligarhi. Unica diferență între Moldova și alte state, este că oligarhul din Moldova este extrem de nepopular, îndeosebi de Georgia, Ucraina sau România. Noi avem această oportunitate pe care nu trebuie să o uităm”.

Într-un final diaspora a votat rezoluția care prevede planul de activități al Comunității „Adoptă un Vot” pentru următoarea perioadă.

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author