Moldova are Guvern de coalitie PSRM-ACUM

Blocul ACUM „Platforma DA și PAS” și PSRM au creat noul Guvern al RM. Acesta a fost votat astăzi, conform programului stabilit de cele două formațiuni. La șefia Guvernului ar urma să fie votată lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, iar liderul Platformei DA, Andrei Năstase, în funcția de ministeru al Afacerilor Interne. Vedeți mai jos membrii  Cabinetului de miniștri: Maia Sandu – prim-ministru Andrei Năstase – viceprim-ministru, ministru al Afacerilor Interne Vasile Șova – viceprim-ministru pentru Reintegrare Natalia Gavrilița – ministru al Finanțelor Georgeta Mincu – ministru al Agriculturii Nicolae Popescu – ministru al Afacerilor Externe și

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
8 iunie 2019

Coalitia antioligarhica ACUM+PSRM creata

Deputații Partidului Socialiștilor din Moldova (PSRM) și cei din Blocul ACUM au semnat o înțelegere politică temporară, prin care lidera PSRM, Zinaida Greceanîi va fi numită speaker, iar lidera PAS, Maia Sandu – prim-ministru al Republicii Moldova. Imediat după emiterea decretului de desemnare a candidatului la funcția de prim-ministru, lidera PAS, Maia Sandu va fi votată în funcția de premier. De asemenea, deputații vor susține prin vot: – Declarația privind caracterul capturat al instituțiilor statului – Decizia privind stabilirea datei alegerilor locale generale. – Demiterea Directorului Serviciului de Informații și Securitate.  – Revocarea Directorului Centrului Național Anticorupție. – Modificarea Legii

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
8 iunie 2019

Shadow comment în privința rezultatelor negocierilor de formare a puterii

Shadow comment de la Telegram canal t.me/@romania_ru  în privința rezultatelor negocierilor de formare a puterii în Republica Moldova În primul rând, nu înțelegem cu adevărat unde au găsit diferențe politice între părți. Dacă democrații nu trag Moldova în NATO și UE nu ne vrea să accepte statul, în acest context nu există nici un factor geopolitic din partea PDM. Imediat după alegeri, Igor Dodon a pictat atât de frumos avantajele apropierii Republicii Moldova față de UE, a recunoscut atât de mult importanța unei zone de liber schimb cu UE și a reamintit de atâtea ori că el personal nu trage republica în

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
2 aprilie 2019

Întâlnirea cu diaspora în cadrul programului „Offline 3”

Astăzi are loc cel de-a 3-a întâlnire cu diaspora în cadrul evenimentului „Offline 3”. Evenimentul este organizat de comunitatea Adoptă un Vot în parteneriat cu Platforma Națională a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic, cu contribuția Ambasadei Regatului Olandei la București și The Black Sea Trust al German Marshall Fund of USA.

Evenimentul a fost deschis de Camelia Vasilov, membru al echipei de organizare „Adoptă un Vot”. În discursul inaugural a declarat „Cei prezenți astăzi la acest eveniment sunt oameni de soluții. Nu poate oligarhia să gândească atât, cât putem gândi noi. Avem mințile ascuțite și expertiza necesară pentru a lupta cu acest regim”.

Cuvânt de salut a luat Petru Macovei, facilitator al Platformei Naționale a Forumului Societății Civile a Parteneriatului Estic „Au fost mai multe declarații că Moldova este o istorie de succes al parteneriatului estic. Aceasta însă a fost un balon de săpun cu care guvernanții din 2009 până în prezent au încercat să aburească reprezentanții Uniunii Europene. Procesele legale în Moldova sunt doar mimate. Avem legi bune care sunt implimentate prost. Avem justiție selectivă, judecători fără demnitate, jurnaliști care manipulează. Guvernarea se conduce după principiul – dezbină și guvernează. Marele nostru noroc este că în Moldova mai există o parte a societății civile cărora le pasă și se opun acestui regim. Este important ca noi cei care au rămas aici în Moldova să coagulăm eforturile noastre comune cu diaspora pentru a reuși să continuăm lupta”.

Elena Prohnițchi, vice-directorul Asociației pentru Democrație Participativă (ADEPT), moderează discuția cu genericul „Dreptul egal la vot și implicarea civică a Diasporei”.

Sergiu Gurduza, Membrul Comisiei Electorale Centrale „Cât de ușor poate fi admis un candidat în cursa electorală, tot atât de ușor acesta poate fi exclus. Sunt foarte multe lăcune în legislație, aceasta fiind foarte permisivă în acest sens”.

Natalia Morari a moderat cel de-al 2-lea grup de vorbitori cu genericul „Context pre-electoral. Realități și Provocări”.

Valeriu Pașa, reprezentantul comunității „WatchDog.MD” a declarat că „Nu vrem ca guvernarea doar să meargă la un compromis și să accepte anumite condiții, cum ar fi revenirea la un sistem de vot proporțional. Noi vrem ca această guvernare să plece definitiv. Vrem un alt Guvern provizoriu care să asigure un proces electoral echitabil, altă Comisie Electorală Centrală, alt Consiliu Coordonator al Audiovizualului care să funcționeze normal. Iar pentru asta trebuie de depus o presiune pozitivă asupra guvernării”.

Dumitru Alaiba, fondatorul Centrului de Politici și Reforme din Moldova – „Noi suntem cei care vom supraviețui, iar ei nu. Când este o mobilizare generală, nici un plan sau nici o schemă de a lor nu va merge. Nu suntem unica țară condusă de oligarhi. Unica diferență între Moldova și alte state, este că oligarhul din Moldova este extrem de nepopular, îndeosebi de Georgia, Ucraina sau România. Noi avem această oportunitate pe care nu trebuie să o uităm”.

Într-un final diaspora a votat rezoluția care prevede planul de activități al Comunității „Adoptă un Vot” pentru următoarea perioadă.

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author