Cum câștigăm alegerile?

Expertul economic Dumitru Alaiba pe blogul său scrie  cum câștigăm alegerile: „Nu sunt adeptul tranzițiilor violente de putere. Sunt adeptul tranzițiilor de putere exclusiv democratice, prin alegeri. Până în 2016 Moldova, de când există ca și țară, a avut un record absolut de a asigura tranziția puterii exclusiv prin alegeri. Chiar și în 2009, tot prin alegeri Voronin a fost dat jos. În 2016, Partidul Democrat a luat prima dată puterea ocolind alegerile. În esență, a fost prima tranziție a puterii fără alegeri. De atunci, nu avem democrație, dar multor din noi le-a luat alți doi ani jumate ca să

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
17 decembrie 2018

Preşedintele RM intenţionează să creeze o structură paramilitară

Igor Dodon, actualul președinte, care a suferit cinci suspendări umilitoare, a anunțat că nu va tolera a șasea oară. Potrivit lui Dodon, în ultimele zile, el a primit câteva mii de apeluri care au cerut crearea unei mișcări populare – așa-numita „gardă prezidențială”. Dodon a spus acest lucru vineri, în aerul canalului NTV Moldova, controlat de el în legătură cu posibila demitere a acestuia. „Președintele parlamentului amenință să mă înlăture în fiecare zi, așa că oamenii mă cer deja să creez o mișcare populară. Și vreau să spun că există o mare probabilitate ca în viitorul apropiat să susțin această

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
15 decembrie 2018

Sondaj IRI: Patru partide ar intra în momentul de față în Parlament

Rezultatele  sondajului  de opinie dat de IRI demonstreaza ca dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, patru partide ar intra în Parlament: Partidul Socialiștilor (PSRM), Partidul Democrat (PD), Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA). Potrivit sondajului efectuat deInternational Republican Institute (IRI) în perioada 11 septembrie – 16 octombrie, pe un eșantion de 1,503 respondenți,  pe primul loc este clasat Partidul Socialiștilor cu un procentaj de 32 la sută. PD, PAS și Platforma DA cu câte 12%. Totodată, este de menționat și faptul că, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova și Partidul Șor ar acumula câte

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
17 noiembrie 2018

Întâlnirea cu diaspora în cadrul programului „Offline 3”

Astăzi are loc cel de-a 3-a întâlnire cu diaspora în cadrul evenimentului „Offline 3”. Evenimentul este organizat de comunitatea Adoptă un Vot în parteneriat cu Platforma Națională a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic, cu contribuția Ambasadei Regatului Olandei la București și The Black Sea Trust al German Marshall Fund of USA.

Evenimentul a fost deschis de Camelia Vasilov, membru al echipei de organizare „Adoptă un Vot”. În discursul inaugural a declarat „Cei prezenți astăzi la acest eveniment sunt oameni de soluții. Nu poate oligarhia să gândească atât, cât putem gândi noi. Avem mințile ascuțite și expertiza necesară pentru a lupta cu acest regim”.

Cuvânt de salut a luat Petru Macovei, facilitator al Platformei Naționale a Forumului Societății Civile a Parteneriatului Estic „Au fost mai multe declarații că Moldova este o istorie de succes al parteneriatului estic. Aceasta însă a fost un balon de săpun cu care guvernanții din 2009 până în prezent au încercat să aburească reprezentanții Uniunii Europene. Procesele legale în Moldova sunt doar mimate. Avem legi bune care sunt implimentate prost. Avem justiție selectivă, judecători fără demnitate, jurnaliști care manipulează. Guvernarea se conduce după principiul – dezbină și guvernează. Marele nostru noroc este că în Moldova mai există o parte a societății civile cărora le pasă și se opun acestui regim. Este important ca noi cei care au rămas aici în Moldova să coagulăm eforturile noastre comune cu diaspora pentru a reuși să continuăm lupta”.

Elena Prohnițchi, vice-directorul Asociației pentru Democrație Participativă (ADEPT), moderează discuția cu genericul „Dreptul egal la vot și implicarea civică a Diasporei”.

Sergiu Gurduza, Membrul Comisiei Electorale Centrale „Cât de ușor poate fi admis un candidat în cursa electorală, tot atât de ușor acesta poate fi exclus. Sunt foarte multe lăcune în legislație, aceasta fiind foarte permisivă în acest sens”.

Natalia Morari a moderat cel de-al 2-lea grup de vorbitori cu genericul „Context pre-electoral. Realități și Provocări”.

Valeriu Pașa, reprezentantul comunității „WatchDog.MD” a declarat că „Nu vrem ca guvernarea doar să meargă la un compromis și să accepte anumite condiții, cum ar fi revenirea la un sistem de vot proporțional. Noi vrem ca această guvernare să plece definitiv. Vrem un alt Guvern provizoriu care să asigure un proces electoral echitabil, altă Comisie Electorală Centrală, alt Consiliu Coordonator al Audiovizualului care să funcționeze normal. Iar pentru asta trebuie de depus o presiune pozitivă asupra guvernării”.

Dumitru Alaiba, fondatorul Centrului de Politici și Reforme din Moldova – „Noi suntem cei care vom supraviețui, iar ei nu. Când este o mobilizare generală, nici un plan sau nici o schemă de a lor nu va merge. Nu suntem unica țară condusă de oligarhi. Unica diferență între Moldova și alte state, este că oligarhul din Moldova este extrem de nepopular, îndeosebi de Georgia, Ucraina sau România. Noi avem această oportunitate pe care nu trebuie să o uităm”.

Într-un final diaspora a votat rezoluția care prevede planul de activități al Comunității „Adoptă un Vot” pentru următoarea perioadă.

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author