Întâlnirea cu diaspora în cadrul programului „Offline 3”

Astăzi are loc cel de-a 3-a întâlnire cu diaspora în cadrul evenimentului „Offline 3”. Evenimentul este organizat de comunitatea Adoptă un Vot în parteneriat cu Platforma Națională a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic, cu contribuția Ambasadei Regatului Olandei la București și The Black Sea Trust al German Marshall Fund of USA. Evenimentul a fost deschis de Camelia Vasilov, membru al echipei de organizare „Adoptă un Vot”. În discursul inaugural a declarat „Cei prezenți astăzi la acest eveniment sunt oameni de soluții. Nu poate oligarhia să gândească atât, cât putem gândi noi. Avem mințile ascuțite și expertiza necesară pentru a

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
18 august 2018

Cinci tineri suspectați de tâlhării, jafuri și alte infracțiuni au fost arestaţi

Cinci tineri cu vârste cuprinse între 22 și 31 de ani, despre care oamenii legii anunță că sunt membri ai unei grupări criminale specializate în tâlhării, jafuri, furturi de safeuri și terminale de plată pe teritoriul țării, precum și tentative de spargere a filialei Victoriabank din localitatea Costești, raionul Ialoveni au fost reținuți și arestați pe un termen de 30 de zile. Suspecţii, dintre care doi au fost anterior judecați pentru infracțiuni patrimoniale, sunt din Strășeni, Leova, Cantemir și Comrat. Fiecare membru al grupării avea rolul bine determinat de organizator, instigatori sau persoane care furnizau informații despre eventualele locuri care

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
8 august 2018

Ambasadorul SUA l-a îndemnat pe Dodon să nu promulge pachetul de legi privind noua politică fiscală

Președintele țării, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al SUA în Republica Moldova, E. S. James D. Pettit. Potrivit unui mesaj postat pe pagina de Facebook a șefului statului, cei doi oficiali au discutat despre situația curentă din politica internă și externă a țării, despre relațiile bilaterale moldo-americane. Ambasadorul și-a expus îngrijorarea în legătură cu aprobarea pachetului de legi privind noua politică fiscală, care potrivit lui, nu corespunde angajamentelor pe care Guvernul Republicii Moldova și le-a asumat, și va afecta climatul de afaceri din țara noastră. James Pettit l-a îndemnat pe Dodon să nu promulge

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
7 august 2018

Occupyguguta a susținut cel de-al 4-lea nebriefing tradițional

Astăzi, comunitatea #occupyguguta  a susținut cel de-al 4-lea nebriefing tradițional.  Astfel, un grup de cetățeni privați, fără funcții publice sau alese în stat, participă la discuții pe chestiuni de interes public major și de actualitate.
La nebriefingul de azi aceștia s-au referit nu doar la măsurile anunțate de Coaliție de Guvernare marți, ci și au comentat asupra unor tendințe mai generale ale modului lor de a „guverna”.
Aceștia au discutat despre felul în care a fost propusă reforma politicii bugetar-fiscale, adică schimbarea sistemului de impozitare progresivă cu impozitarea în baza unei cote unice, declarând că este simptomatic pentru caracterul nedemocratic al luării deciziilor de către actuala Guvernare.
Inițiativa a fost lansată marți la amiază de către Pavel Filip, a fost inclusă pe agenda ședinței guvernului de miercuri dimineața, iar ieri noaptea a fost inclusă pe agenda ședinței Parlamentului de azi (textul proiectului de lege a apărut pe site abia azi spre dimineață. Presupunem că nu doar cetățenii, ci și deputații care îl vor vota nu l-au citit), au mai declarat aceștia.
Fără consultații publice (laudele de serviciu ale comentatorilor de la Publika nu se socot), fără discuții largi cu societatea (aluziile lui Filip că e o discuție mai veche tot nu se iau în calcul), fără studii de fezabilitate – în două zile a fost schimbat sistemul de impozitare (chit că sindicatele și alte instituții se opun).
Exact așa s-a făcut modificarea Codului Muncii, reforma sistemului de pensii, reforma de optimizare a școlilor, reforma administrației publice centrale, cedarea Stadionului Republican Ambasadei SUA, garanțiile bancare pentru furtul miliardului, investirea guvernului Filip, autorizarea construcțiilor de genul celei pe care un oligarh cunoscut (Vlad Plahotniuc) vrea să o ridice în locul Cafenelei Guguță. În câteva zile, fără discuții, fără consultații sau studii, se mai arată în comunicat.
Cetățenii Republicii Moldova, care conform Constituției sunt deținători ai suveranității, au devenit simpli spectatori.
Putem numi acest sistem democratură, adică un regim politic în care politicile și reformele trec prin mecanismele formale de aprobare – parlament, guvern – dar ele nu se supun, în nici un fel, aprobării cetățenilor. În acest regim, legile se impun de sus, fără ca cetățenii să aibă un cuvânt de spus sau să li se ia în calcul nevoile și dorințele lor.
Condamnăm cu fermitate această democratură neparticipativă care s-a instaurat în Republica Moldova.
Considerăm că cetățenilor Republicii Moldova trebuie să li se dea înapoi dreptul de a participa la procesul decizional. Promitem că demarăm un proces prin care ne vom lua singuri acest drept în cazul în care autoritățile vor continua să facă ceea ce au făcut pînă acum.
Participarea, informarea, consultarea – prin toate mecanismele prevăzute de lege: petiții, solicitări referendum – sînt instrumente care trebuie reîntoarse cetățenilor.
Nu vrem democratură, vrem democrație.
La final aceștia au reiterat și celelalte revendicări tradiționale ale comunitățiii #occupyguguta:
– validarea rezultatelor alegerilor locale din 20 mai și 3 iunie 2018 din mun. Chișinău.
– anularea sistemului electoral mixt.
– modificarea Legii privind Partidele Politice în scopul liberalizării dreptului la asociere și participare politică.
– returnarea Cafenelei Guguță în patrimoniul public și instituirea unui moratoriu pe construcții pe teritoriul spațiilor cu statut de monument protejat.
– instituirea salariului de trai în Moldova.
– egalarea pensiei minime cu coșul minim de consum. Considerăm un fapt indecent că în această țară mărimea pensiei pentru majoritatea populației este sub coșul minim de consum.
– instituirea unor mecanisme de democrație participativă în Republica Moldova, la nivel central și local: buget participativ, consilii de participare, transparență în procesul decizional.

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author