Moldova are Guvern de coalitie PSRM-ACUM

Blocul ACUM „Platforma DA și PAS” și PSRM au creat noul Guvern al RM. Acesta a fost votat astăzi, conform programului stabilit de cele două formațiuni. La șefia Guvernului ar urma să fie votată lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, iar liderul Platformei DA, Andrei Năstase, în funcția de ministeru al Afacerilor Interne. Vedeți mai jos membrii  Cabinetului de miniștri: Maia Sandu – prim-ministru Andrei Năstase – viceprim-ministru, ministru al Afacerilor Interne Vasile Șova – viceprim-ministru pentru Reintegrare Natalia Gavrilița – ministru al Finanțelor Georgeta Mincu – ministru al Agriculturii Nicolae Popescu – ministru al Afacerilor Externe și

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
8 iunie 2019

Coalitia antioligarhica ACUM+PSRM creata

Deputații Partidului Socialiștilor din Moldova (PSRM) și cei din Blocul ACUM au semnat o înțelegere politică temporară, prin care lidera PSRM, Zinaida Greceanîi va fi numită speaker, iar lidera PAS, Maia Sandu – prim-ministru al Republicii Moldova. Imediat după emiterea decretului de desemnare a candidatului la funcția de prim-ministru, lidera PAS, Maia Sandu va fi votată în funcția de premier. De asemenea, deputații vor susține prin vot: – Declarația privind caracterul capturat al instituțiilor statului – Decizia privind stabilirea datei alegerilor locale generale. – Demiterea Directorului Serviciului de Informații și Securitate.  – Revocarea Directorului Centrului Național Anticorupție. – Modificarea Legii

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
8 iunie 2019

Shadow comment în privința rezultatelor negocierilor de formare a puterii

Shadow comment de la Telegram canal t.me/@romania_ru  în privința rezultatelor negocierilor de formare a puterii în Republica Moldova În primul rând, nu înțelegem cu adevărat unde au găsit diferențe politice între părți. Dacă democrații nu trag Moldova în NATO și UE nu ne vrea să accepte statul, în acest context nu există nici un factor geopolitic din partea PDM. Imediat după alegeri, Igor Dodon a pictat atât de frumos avantajele apropierii Republicii Moldova față de UE, a recunoscut atât de mult importanța unei zone de liber schimb cu UE și a reamintit de atâtea ori că el personal nu trage republica în

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
2 aprilie 2019

Occupyguguta a susținut cel de-al 4-lea nebriefing tradițional

Astăzi, comunitatea #occupyguguta  a susținut cel de-al 4-lea nebriefing tradițional.  Astfel, un grup de cetățeni privați, fără funcții publice sau alese în stat, participă la discuții pe chestiuni de interes public major și de actualitate.
La nebriefingul de azi aceștia s-au referit nu doar la măsurile anunțate de Coaliție de Guvernare marți, ci și au comentat asupra unor tendințe mai generale ale modului lor de a „guverna”.
Aceștia au discutat despre felul în care a fost propusă reforma politicii bugetar-fiscale, adică schimbarea sistemului de impozitare progresivă cu impozitarea în baza unei cote unice, declarând că este simptomatic pentru caracterul nedemocratic al luării deciziilor de către actuala Guvernare.
Inițiativa a fost lansată marți la amiază de către Pavel Filip, a fost inclusă pe agenda ședinței guvernului de miercuri dimineața, iar ieri noaptea a fost inclusă pe agenda ședinței Parlamentului de azi (textul proiectului de lege a apărut pe site abia azi spre dimineață. Presupunem că nu doar cetățenii, ci și deputații care îl vor vota nu l-au citit), au mai declarat aceștia.
Fără consultații publice (laudele de serviciu ale comentatorilor de la Publika nu se socot), fără discuții largi cu societatea (aluziile lui Filip că e o discuție mai veche tot nu se iau în calcul), fără studii de fezabilitate – în două zile a fost schimbat sistemul de impozitare (chit că sindicatele și alte instituții se opun).
Exact așa s-a făcut modificarea Codului Muncii, reforma sistemului de pensii, reforma de optimizare a școlilor, reforma administrației publice centrale, cedarea Stadionului Republican Ambasadei SUA, garanțiile bancare pentru furtul miliardului, investirea guvernului Filip, autorizarea construcțiilor de genul celei pe care un oligarh cunoscut (Vlad Plahotniuc) vrea să o ridice în locul Cafenelei Guguță. În câteva zile, fără discuții, fără consultații sau studii, se mai arată în comunicat.
Cetățenii Republicii Moldova, care conform Constituției sunt deținători ai suveranității, au devenit simpli spectatori.
Putem numi acest sistem democratură, adică un regim politic în care politicile și reformele trec prin mecanismele formale de aprobare – parlament, guvern – dar ele nu se supun, în nici un fel, aprobării cetățenilor. În acest regim, legile se impun de sus, fără ca cetățenii să aibă un cuvânt de spus sau să li se ia în calcul nevoile și dorințele lor.
Condamnăm cu fermitate această democratură neparticipativă care s-a instaurat în Republica Moldova.
Considerăm că cetățenilor Republicii Moldova trebuie să li se dea înapoi dreptul de a participa la procesul decizional. Promitem că demarăm un proces prin care ne vom lua singuri acest drept în cazul în care autoritățile vor continua să facă ceea ce au făcut pînă acum.
Participarea, informarea, consultarea – prin toate mecanismele prevăzute de lege: petiții, solicitări referendum – sînt instrumente care trebuie reîntoarse cetățenilor.
Nu vrem democratură, vrem democrație.
La final aceștia au reiterat și celelalte revendicări tradiționale ale comunitățiii #occupyguguta:
– validarea rezultatelor alegerilor locale din 20 mai și 3 iunie 2018 din mun. Chișinău.
– anularea sistemului electoral mixt.
– modificarea Legii privind Partidele Politice în scopul liberalizării dreptului la asociere și participare politică.
– returnarea Cafenelei Guguță în patrimoniul public și instituirea unui moratoriu pe construcții pe teritoriul spațiilor cu statut de monument protejat.
– instituirea salariului de trai în Moldova.
– egalarea pensiei minime cu coșul minim de consum. Considerăm un fapt indecent că în această țară mărimea pensiei pentru majoritatea populației este sub coșul minim de consum.
– instituirea unor mecanisme de democrație participativă în Republica Moldova, la nivel central și local: buget participativ, consilii de participare, transparență în procesul decizional.

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author