Târgul merge…. funcţii şi scenarii

Conform datelor anonime prezentate de Telegram canal t.me/@romania_ru merg tratative intense în privinţa funcţiei de speaker al Parlamentului Republicii Moldova. Postul, desigur, este al doilea după Președinte, dar, după importanță uneori devine nu ultimul si chiar primul. Interesul Partidului Socialiştilor în obţinerea funcţiei de preşedinte al parlamentului este evidentă – anume speake-rul semnează decrete de promulgare a legilor sau de numire pe care Igor Dodon refuză să le semneze. Avînd o figură loială în funcţia de speaker, Dodon probabil, nu va putea fi umilit cum s-a întîmplat în timpul celor cinci suspendări din funcție, iar luînd în calcul că președintele

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
13 martie 2019

Se formeaza noua Coalitie de guvernare

La moment soarta majortății parlamentare este incertă. Reprezentanții Partidului Democrat și blocului ACUM spun că își reiterează declarațiile făcute anterior. PSRM spune că luni va anunța care vor fi acțiunile de mai departe ale formațiunii. Sergiu Litvinenco, reprezentantul blocului electoral ACUM DA PAS, susține că formațiunea își menține poziția de a nu negocia cu niciunul dintre cele trei partide care au acces în legislativ, referindu-se la PSRM, PDM și Partidul „Șor”. „Nu negociem în niciun fel cu Partidul Democrat pentru că ei nu sunt parteneri, scolul lor nu este să dezvolte țara, dar să se mențină la putere exclusiv”, a menționat

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
10 martie 2019

REZULTATELE FINALE alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019

Conform  TV8.md Curtea Constituțională a emis   hotărârea prin care a confirmat alegerile parlamentare care au avut loc pe 24 februarie. Prin decizia sa, CC aRM  a validat mandatele tuturor celor 101 deputați care au acces în noul legislativ.  După scrutin, pe circumscripția națională patru partide acced în noul Parlament. Primul este PSRM, care obținut 18 mandate de deputat, blocul ACUM – 14 mandate, PDM – 13 mandate, Partidul „Șor” – 5 mandate de deputat. Pe circumscripții uninomnale cele 51 de sunt împărțite în felul următor: 17 PSRM, 17 PDM, 12 ACUM, 2 Partidul „Șor”, 3candidați independenți. În acest sens rezumând alegerile din

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
9 martie 2019

Occupyguguta a susținut cel de-al 4-lea nebriefing tradițional

Astăzi, comunitatea #occupyguguta  a susținut cel de-al 4-lea nebriefing tradițional.  Astfel, un grup de cetățeni privați, fără funcții publice sau alese în stat, participă la discuții pe chestiuni de interes public major și de actualitate.
La nebriefingul de azi aceștia s-au referit nu doar la măsurile anunțate de Coaliție de Guvernare marți, ci și au comentat asupra unor tendințe mai generale ale modului lor de a „guverna”.
Aceștia au discutat despre felul în care a fost propusă reforma politicii bugetar-fiscale, adică schimbarea sistemului de impozitare progresivă cu impozitarea în baza unei cote unice, declarând că este simptomatic pentru caracterul nedemocratic al luării deciziilor de către actuala Guvernare.
Inițiativa a fost lansată marți la amiază de către Pavel Filip, a fost inclusă pe agenda ședinței guvernului de miercuri dimineața, iar ieri noaptea a fost inclusă pe agenda ședinței Parlamentului de azi (textul proiectului de lege a apărut pe site abia azi spre dimineață. Presupunem că nu doar cetățenii, ci și deputații care îl vor vota nu l-au citit), au mai declarat aceștia.
Fără consultații publice (laudele de serviciu ale comentatorilor de la Publika nu se socot), fără discuții largi cu societatea (aluziile lui Filip că e o discuție mai veche tot nu se iau în calcul), fără studii de fezabilitate – în două zile a fost schimbat sistemul de impozitare (chit că sindicatele și alte instituții se opun).
Exact așa s-a făcut modificarea Codului Muncii, reforma sistemului de pensii, reforma de optimizare a școlilor, reforma administrației publice centrale, cedarea Stadionului Republican Ambasadei SUA, garanțiile bancare pentru furtul miliardului, investirea guvernului Filip, autorizarea construcțiilor de genul celei pe care un oligarh cunoscut (Vlad Plahotniuc) vrea să o ridice în locul Cafenelei Guguță. În câteva zile, fără discuții, fără consultații sau studii, se mai arată în comunicat.
Cetățenii Republicii Moldova, care conform Constituției sunt deținători ai suveranității, au devenit simpli spectatori.
Putem numi acest sistem democratură, adică un regim politic în care politicile și reformele trec prin mecanismele formale de aprobare – parlament, guvern – dar ele nu se supun, în nici un fel, aprobării cetățenilor. În acest regim, legile se impun de sus, fără ca cetățenii să aibă un cuvânt de spus sau să li se ia în calcul nevoile și dorințele lor.
Condamnăm cu fermitate această democratură neparticipativă care s-a instaurat în Republica Moldova.
Considerăm că cetățenilor Republicii Moldova trebuie să li se dea înapoi dreptul de a participa la procesul decizional. Promitem că demarăm un proces prin care ne vom lua singuri acest drept în cazul în care autoritățile vor continua să facă ceea ce au făcut pînă acum.
Participarea, informarea, consultarea – prin toate mecanismele prevăzute de lege: petiții, solicitări referendum – sînt instrumente care trebuie reîntoarse cetățenilor.
Nu vrem democratură, vrem democrație.
La final aceștia au reiterat și celelalte revendicări tradiționale ale comunitățiii #occupyguguta:
– validarea rezultatelor alegerilor locale din 20 mai și 3 iunie 2018 din mun. Chișinău.
– anularea sistemului electoral mixt.
– modificarea Legii privind Partidele Politice în scopul liberalizării dreptului la asociere și participare politică.
– returnarea Cafenelei Guguță în patrimoniul public și instituirea unui moratoriu pe construcții pe teritoriul spațiilor cu statut de monument protejat.
– instituirea salariului de trai în Moldova.
– egalarea pensiei minime cu coșul minim de consum. Considerăm un fapt indecent că în această țară mărimea pensiei pentru majoritatea populației este sub coșul minim de consum.
– instituirea unor mecanisme de democrație participativă în Republica Moldova, la nivel central și local: buget participativ, consilii de participare, transparență în procesul decizional.

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author