Cum câștigăm alegerile?

Expertul economic Dumitru Alaiba pe blogul său scrie  cum câștigăm alegerile: „Nu sunt adeptul tranzițiilor violente de putere. Sunt adeptul tranzițiilor de putere exclusiv democratice, prin alegeri. Până în 2016 Moldova, de când există ca și țară, a avut un record absolut de a asigura tranziția puterii exclusiv prin alegeri. Chiar și în 2009, tot prin alegeri Voronin a fost dat jos. În 2016, Partidul Democrat a luat prima dată puterea ocolind alegerile. În esență, a fost prima tranziție a puterii fără alegeri. De atunci, nu avem democrație, dar multor din noi le-a luat alți doi ani jumate ca să

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
17 decembrie 2018

Preşedintele RM intenţionează să creeze o structură paramilitară

Igor Dodon, actualul președinte, care a suferit cinci suspendări umilitoare, a anunțat că nu va tolera a șasea oară. Potrivit lui Dodon, în ultimele zile, el a primit câteva mii de apeluri care au cerut crearea unei mișcări populare – așa-numita „gardă prezidențială”. Dodon a spus acest lucru vineri, în aerul canalului NTV Moldova, controlat de el în legătură cu posibila demitere a acestuia. „Președintele parlamentului amenință să mă înlăture în fiecare zi, așa că oamenii mă cer deja să creez o mișcare populară. Și vreau să spun că există o mare probabilitate ca în viitorul apropiat să susțin această

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
15 decembrie 2018

Sondaj IRI: Patru partide ar intra în momentul de față în Parlament

Rezultatele  sondajului  de opinie dat de IRI demonstreaza ca dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, patru partide ar intra în Parlament: Partidul Socialiștilor (PSRM), Partidul Democrat (PD), Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA). Potrivit sondajului efectuat deInternational Republican Institute (IRI) în perioada 11 septembrie – 16 octombrie, pe un eșantion de 1,503 respondenți,  pe primul loc este clasat Partidul Socialiștilor cu un procentaj de 32 la sută. PD, PAS și Platforma DA cu câte 12%. Totodată, este de menționat și faptul că, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova și Partidul Șor ar acumula câte

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
17 noiembrie 2018

Occupyguguta a susținut cel de-al 4-lea nebriefing tradițional

Astăzi, comunitatea #occupyguguta  a susținut cel de-al 4-lea nebriefing tradițional.  Astfel, un grup de cetățeni privați, fără funcții publice sau alese în stat, participă la discuții pe chestiuni de interes public major și de actualitate.
La nebriefingul de azi aceștia s-au referit nu doar la măsurile anunțate de Coaliție de Guvernare marți, ci și au comentat asupra unor tendințe mai generale ale modului lor de a „guverna”.
Aceștia au discutat despre felul în care a fost propusă reforma politicii bugetar-fiscale, adică schimbarea sistemului de impozitare progresivă cu impozitarea în baza unei cote unice, declarând că este simptomatic pentru caracterul nedemocratic al luării deciziilor de către actuala Guvernare.
Inițiativa a fost lansată marți la amiază de către Pavel Filip, a fost inclusă pe agenda ședinței guvernului de miercuri dimineața, iar ieri noaptea a fost inclusă pe agenda ședinței Parlamentului de azi (textul proiectului de lege a apărut pe site abia azi spre dimineață. Presupunem că nu doar cetățenii, ci și deputații care îl vor vota nu l-au citit), au mai declarat aceștia.
Fără consultații publice (laudele de serviciu ale comentatorilor de la Publika nu se socot), fără discuții largi cu societatea (aluziile lui Filip că e o discuție mai veche tot nu se iau în calcul), fără studii de fezabilitate – în două zile a fost schimbat sistemul de impozitare (chit că sindicatele și alte instituții se opun).
Exact așa s-a făcut modificarea Codului Muncii, reforma sistemului de pensii, reforma de optimizare a școlilor, reforma administrației publice centrale, cedarea Stadionului Republican Ambasadei SUA, garanțiile bancare pentru furtul miliardului, investirea guvernului Filip, autorizarea construcțiilor de genul celei pe care un oligarh cunoscut (Vlad Plahotniuc) vrea să o ridice în locul Cafenelei Guguță. În câteva zile, fără discuții, fără consultații sau studii, se mai arată în comunicat.
Cetățenii Republicii Moldova, care conform Constituției sunt deținători ai suveranității, au devenit simpli spectatori.
Putem numi acest sistem democratură, adică un regim politic în care politicile și reformele trec prin mecanismele formale de aprobare – parlament, guvern – dar ele nu se supun, în nici un fel, aprobării cetățenilor. În acest regim, legile se impun de sus, fără ca cetățenii să aibă un cuvânt de spus sau să li se ia în calcul nevoile și dorințele lor.
Condamnăm cu fermitate această democratură neparticipativă care s-a instaurat în Republica Moldova.
Considerăm că cetățenilor Republicii Moldova trebuie să li se dea înapoi dreptul de a participa la procesul decizional. Promitem că demarăm un proces prin care ne vom lua singuri acest drept în cazul în care autoritățile vor continua să facă ceea ce au făcut pînă acum.
Participarea, informarea, consultarea – prin toate mecanismele prevăzute de lege: petiții, solicitări referendum – sînt instrumente care trebuie reîntoarse cetățenilor.
Nu vrem democratură, vrem democrație.
La final aceștia au reiterat și celelalte revendicări tradiționale ale comunitățiii #occupyguguta:
– validarea rezultatelor alegerilor locale din 20 mai și 3 iunie 2018 din mun. Chișinău.
– anularea sistemului electoral mixt.
– modificarea Legii privind Partidele Politice în scopul liberalizării dreptului la asociere și participare politică.
– returnarea Cafenelei Guguță în patrimoniul public și instituirea unui moratoriu pe construcții pe teritoriul spațiilor cu statut de monument protejat.
– instituirea salariului de trai în Moldova.
– egalarea pensiei minime cu coșul minim de consum. Considerăm un fapt indecent că în această țară mărimea pensiei pentru majoritatea populației este sub coșul minim de consum.
– instituirea unor mecanisme de democrație participativă în Republica Moldova, la nivel central și local: buget participativ, consilii de participare, transparență în procesul decizional.

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author