Parlamentul European a votat raportul Critic privind implementarea Acordului de Asociere cu UE

Parlamentul European a votat acum câteva momente cu 396 voturi pro și 76 împotrivă, raportul privind implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Documentul, elaborat de europarlamentarul Petras Austrevicius este unul critic față de evoluția proceselor democratice din Republica Moldova. În special sunt menționate modificarea sistemului electoral în pofida recomandărilor instituțiilor europene și anularea rezultatelor scrutinului municipal de la începutul lunii iunie. Potrivit raportului, Rep. Moldova este capturată de interese oligarhice cu o concentrare a puterii economice și politice în mâinile unui mic grup de oameni care își exercită influența asupra parlamentului, guvernului, partidelor politice, administrației de stat, poliției, sistemului

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
14 noiembrie 2018

OrheiLandromat – caritate politică

Republica Moldova se confruntă de mult timp cu problema finanțării netransparente a partidelor politice. În contextul alegerilor parlamentare ce urmează în februarie 2019, putem anticipa noi cazuri de finanțare ilicită a activităților electorale, dat fiind interesul anumitor forțe politice să acapareze sau să mențină puterea în stat. În ultima perioadă se observă un nou fenomen, și anume tendința politicienilor de a-și afilia Asociații Obștești sau Fundații de binefacere, care devin un instrument pentru finanțările netransparente pentru proiectele lor politice, conform unei analize a Centrului de Politici și Reforme. Majoritatea fundațiilor fac donații surprinse pe larg de camerele televiziunilor afiliate patronilor,

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
20 septembrie 2018

Nerecunoașterea alegerilor poate fi o decizie fatală pentru Plahotniuc

Dmitrii Ciubașenco – „Nerecunoașterea alegerilor poate fi o decizie fatală pentru Plahotniuc”. Sub pretextul de „asociere cu UE”, „integrare europeană” și „democrație”, se maschează bandiții care disprețuiesc toate aceste presupuse „principii și valori”, și sunt gata să facă orice pentru a-și menține regimul mafiot. În societatea moldovenească, se crede că oamenii nu pot influența în nici un fel puterea și politica statului, și că toate aceste ceremonii „democratice” sub forma „alegerilor”, „libertății de exprimare” și a „drepturilor omului” sunt pur și simplu cinice. Unii cred că politica din Moldova a degenerat în fraudă, manipulare și haos, prin urmare, este mai

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
25 august 2018

Occupyguguta a susținut cel de-al 4-lea nebriefing tradițional

Astăzi, comunitatea #occupyguguta  a susținut cel de-al 4-lea nebriefing tradițional.  Astfel, un grup de cetățeni privați, fără funcții publice sau alese în stat, participă la discuții pe chestiuni de interes public major și de actualitate.
La nebriefingul de azi aceștia s-au referit nu doar la măsurile anunțate de Coaliție de Guvernare marți, ci și au comentat asupra unor tendințe mai generale ale modului lor de a „guverna”.
Aceștia au discutat despre felul în care a fost propusă reforma politicii bugetar-fiscale, adică schimbarea sistemului de impozitare progresivă cu impozitarea în baza unei cote unice, declarând că este simptomatic pentru caracterul nedemocratic al luării deciziilor de către actuala Guvernare.
Inițiativa a fost lansată marți la amiază de către Pavel Filip, a fost inclusă pe agenda ședinței guvernului de miercuri dimineața, iar ieri noaptea a fost inclusă pe agenda ședinței Parlamentului de azi (textul proiectului de lege a apărut pe site abia azi spre dimineață. Presupunem că nu doar cetățenii, ci și deputații care îl vor vota nu l-au citit), au mai declarat aceștia.
Fără consultații publice (laudele de serviciu ale comentatorilor de la Publika nu se socot), fără discuții largi cu societatea (aluziile lui Filip că e o discuție mai veche tot nu se iau în calcul), fără studii de fezabilitate – în două zile a fost schimbat sistemul de impozitare (chit că sindicatele și alte instituții se opun).
Exact așa s-a făcut modificarea Codului Muncii, reforma sistemului de pensii, reforma de optimizare a școlilor, reforma administrației publice centrale, cedarea Stadionului Republican Ambasadei SUA, garanțiile bancare pentru furtul miliardului, investirea guvernului Filip, autorizarea construcțiilor de genul celei pe care un oligarh cunoscut (Vlad Plahotniuc) vrea să o ridice în locul Cafenelei Guguță. În câteva zile, fără discuții, fără consultații sau studii, se mai arată în comunicat.
Cetățenii Republicii Moldova, care conform Constituției sunt deținători ai suveranității, au devenit simpli spectatori.
Putem numi acest sistem democratură, adică un regim politic în care politicile și reformele trec prin mecanismele formale de aprobare – parlament, guvern – dar ele nu se supun, în nici un fel, aprobării cetățenilor. În acest regim, legile se impun de sus, fără ca cetățenii să aibă un cuvânt de spus sau să li se ia în calcul nevoile și dorințele lor.
Condamnăm cu fermitate această democratură neparticipativă care s-a instaurat în Republica Moldova.
Considerăm că cetățenilor Republicii Moldova trebuie să li se dea înapoi dreptul de a participa la procesul decizional. Promitem că demarăm un proces prin care ne vom lua singuri acest drept în cazul în care autoritățile vor continua să facă ceea ce au făcut pînă acum.
Participarea, informarea, consultarea – prin toate mecanismele prevăzute de lege: petiții, solicitări referendum – sînt instrumente care trebuie reîntoarse cetățenilor.
Nu vrem democratură, vrem democrație.
La final aceștia au reiterat și celelalte revendicări tradiționale ale comunitățiii #occupyguguta:
– validarea rezultatelor alegerilor locale din 20 mai și 3 iunie 2018 din mun. Chișinău.
– anularea sistemului electoral mixt.
– modificarea Legii privind Partidele Politice în scopul liberalizării dreptului la asociere și participare politică.
– returnarea Cafenelei Guguță în patrimoniul public și instituirea unui moratoriu pe construcții pe teritoriul spațiilor cu statut de monument protejat.
– instituirea salariului de trai în Moldova.
– egalarea pensiei minime cu coșul minim de consum. Considerăm un fapt indecent că în această țară mărimea pensiei pentru majoritatea populației este sub coșul minim de consum.
– instituirea unor mecanisme de democrație participativă în Republica Moldova, la nivel central și local: buget participativ, consilii de participare, transparență în procesul decizional.

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author