Consilierul lui Dodon a fost dat afară de la ședința Parlamentului

Președintele Parlamentului Andrian Candu l-a alungat astăzi, de la ședința Legislativului, pe Maxim Lebedinschi, consilierul prezidențial al președintelui Igor Dodon, pe motiv că acesta ar fi făcut „atac la persoană” și ar fi încălcat astfel Regulamentul Parlamentului. „Ne vom descurca și fără dumneavoastră”, i-a spus Candu lui Lebedinschi, afirmând că acesta este în Parlament pentru a reprezenta interesele Președinției, și nu pentru „a ataca pe cineva”. Lebedinschi luase cuvântul în cadrul discuțiilor care vizau o inițiativă a Partidului Liberal de a crea o comisie de anchetă în cazul expulzării ilegale a celor șapte profesori și manageri turci de la rețeaua

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
27 septembrie 2018

OrheiLandromat – caritate politică

Republica Moldova se confruntă de mult timp cu problema finanțării netransparente a partidelor politice. În contextul alegerilor parlamentare ce urmează în februarie 2019, putem anticipa noi cazuri de finanțare ilicită a activităților electorale, dat fiind interesul anumitor forțe politice să acapareze sau să mențină puterea în stat. În ultima perioadă se observă un nou fenomen, și anume tendința politicienilor de a-și afilia Asociații Obștești sau Fundații de binefacere, care devin un instrument pentru finanțările netransparente pentru proiectele lor politice, conform unei analize a Centrului de Politici și Reforme. Majoritatea fundațiilor fac donații surprinse pe larg de camerele televiziunilor afiliate patronilor,

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
20 septembrie 2018

Un mercenar din Moldova în vârstă de 20 de ani a fost ucis în Siria

În ciuda faptului că serviciile speciale din Federația Rusă au luat măsuri pentru a preveni publicarea numelor mercenarilor care au luptat în Siria din cadrul companiei privată militară „Wagner” și a curățat paginile lor de pe rețelele de socializare, Serviciul ucrainean de Securitate (SBU) informează că deține informații despre 80 de mercenari, care au murit în noapte de 7-8 februarie după ce coaliția condusă de SUA s-a ciocnit cu forțele pro-guvernamentale din provincia siriană Deir ez-Zor. Serviciul ucrainean de Securitate a publicat deja numele a 41 de mercenari, printre care se numără și un moldovean care a decedat în Siria.

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
4 septembrie 2018

PAS și PPDA au semnat declarație de susținere reciprocă

Pe 29 martie 2018, Partidul Acțiune și Solidaritate și Platforma Demnitate și Adevăr au semnat o Declarație comună prin care ambele partide și-au asumat susținerea reciprocă atât în alegerile anticipate pentru funcția de Primar General al mun. Chișinău, cât și în cele parlamentare.

„Partidul Acțiune și Solidaritate s-a ghidat, de fiecare dată, în deciziile pe care le-a luat de aspirațiile oamenilor – ca Republica Moldova să devină un loc al bunăstării, libertății și dreptății și de a ajunge acolo printr-o politică făcută curat, cu sinceritate și bun-simț.”, a declarat Maia Sandu, Președinta PAS în cadrul conferinței de presă.

„Alegerile parlamentare reprezintă un moment decisiv pentru parcursul țării noastre și o șansă reală de a demola sistemul putred și corupt menținut de Plahotniuc și Dodon, iar câștigarea acestor alegeri se poate face doar prin unitate și solidarizare a tuturor oamenilor de bună credință, cu valori europene, care cred în democrație.

Totodată, PAS și Platforma DA se angajează să demareze imediat procesul de creare a unei echipe puternice pentru alegerile parlamentare, din oameni valoroși și integri, în baza unor criterii specifice de evaluare a meritocrației și integrității agreate astăzi de ambele părți, fără algoritme politice și cu discriminare pozitivă pentru femei și tineri”, se mai arată în comunicatul de presă al PAS.

Toți candidații pentru crearea listei electorale vor fi selectați în baza unui mecanism de verificare și evaluare, care cuprinde următoarele etape:

  • preselecția internă și identificarea potențialilor candidați din societatea civilă;
  • verificarea integrității candidaților pe modelul inițiativei civice „Pentru un Parlament curat”, în baza investigațiilor jurnalistice și a unui test psihologic, de către Comisia de Integritate, formată din persoane neafiliate politic;
  • analiza meritocrației de către Comisia de Meritocrație, în baza criteriilor de evaluare și ponderii acestora.

Ca urmare a acestui proces, cei 55 de candidați selectați în lista Blocului vor fi persoanele care au fost aprobate de Comisia de Integritate și au obținut cele mai mari punctaje în procesul de evaluare.

Aici puteți vedea un Infografic care detaliază aceste etape de selectare a candidaților.

De asemenea, PAS și Platforma DA s-au angajat să asigure transparență financiară deplină, prin publicarea lunară a veniturilor și cheltuielilor fiecărui partid, precum și prin prezentarea reciprocă a listei donatorilor din luna precedentă.

Datoria noastră față de oameni și țară primează în fața oricăror interese de partid. Trebuie să aducem în jurul nostru toți oamenii de bună credință, toți oamenii nemulțumiți de starea actuală de lucruri, iar ei sunt foarte mulți, și toți oamenii care cred că noi, cei din Republica Moldova, trebuie să trăim mai bine. Angajamentele asumate astăzi de ambele partide semnatare constituie temelia blocului format pentru alegerile parlamentare și reprezintă o mare responsabilitate pentru membrii ambelor echipe. Separat, șansele sunt mereu mai mici, împreună, uniți, suntem mult mai puternici. E timpul să acționăm solidar, așa încât, în curând, această țară să fie guvernată în interesul oamenilor, o țară în care legea să funcționeze pentru toți, iar oamenii să se simtă în siguranță și să aibă încrederea zilei de mâine. E timpul să acționăm pentru ca oamenii să poată munci onest și trăi demn aici, acasă.”, a declarat Maia Sandu.

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author