Moldova are Guvern de coalitie PSRM-ACUM

Blocul ACUM „Platforma DA și PAS” și PSRM au creat noul Guvern al RM. Acesta a fost votat astăzi, conform programului stabilit de cele două formațiuni. La șefia Guvernului ar urma să fie votată lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, iar liderul Platformei DA, Andrei Năstase, în funcția de ministeru al Afacerilor Interne. Vedeți mai jos membrii  Cabinetului de miniștri: Maia Sandu – prim-ministru Andrei Năstase – viceprim-ministru, ministru al Afacerilor Interne Vasile Șova – viceprim-ministru pentru Reintegrare Natalia Gavrilița – ministru al Finanțelor Georgeta Mincu – ministru al Agriculturii Nicolae Popescu – ministru al Afacerilor Externe și

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
8 iunie 2019

Coalitia antioligarhica ACUM+PSRM creata

Deputații Partidului Socialiștilor din Moldova (PSRM) și cei din Blocul ACUM au semnat o înțelegere politică temporară, prin care lidera PSRM, Zinaida Greceanîi va fi numită speaker, iar lidera PAS, Maia Sandu – prim-ministru al Republicii Moldova. Imediat după emiterea decretului de desemnare a candidatului la funcția de prim-ministru, lidera PAS, Maia Sandu va fi votată în funcția de premier. De asemenea, deputații vor susține prin vot: – Declarația privind caracterul capturat al instituțiilor statului – Decizia privind stabilirea datei alegerilor locale generale. – Demiterea Directorului Serviciului de Informații și Securitate.  – Revocarea Directorului Centrului Național Anticorupție. – Modificarea Legii

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
8 iunie 2019

Shadow comment în privința rezultatelor negocierilor de formare a puterii

Shadow comment de la Telegram canal t.me/@romania_ru  în privința rezultatelor negocierilor de formare a puterii în Republica Moldova În primul rând, nu înțelegem cu adevărat unde au găsit diferențe politice între părți. Dacă democrații nu trag Moldova în NATO și UE nu ne vrea să accepte statul, în acest context nu există nici un factor geopolitic din partea PDM. Imediat după alegeri, Igor Dodon a pictat atât de frumos avantajele apropierii Republicii Moldova față de UE, a recunoscut atât de mult importanța unei zone de liber schimb cu UE și a reamintit de atâtea ori că el personal nu trage republica în

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
2 aprilie 2019

Asociația Promo-LEX își reiterează regretul privind activitatea netransparentă a Misiunii OSCE din Moldova

Asociația Promo-LEX vine un cu Apel către Reprezentantul special al președinției în exercițiu a OSCE pentru procesul de reglementare a conflictului transnistrean, Franco Frattini.

Promo-LEX își reiterează regretul privind activitatea netransparentă a Misiunii OSCE din Moldova, care în ultimii 7 ani practic limitează comunicarea și exclude colaborarea cu organizațiile specializate din țară și ignoră în mod inexplicabil constatările, concluziile și recomandările experților societății civile din dreapta Nistrului. 
Aceste constatări, concluzii și recomandări sunt bazate exclusiv pe standarde internaționale în domeniul drepturilor omului promovate de OSCE, dar și hotărâri definitive ale instanțelor judecătorești naționale și internaționale executorii, inclusiv pentru statele membre ale CoE și OSCE, a mai declarat Promo-LEX.

Aceștia au spus că „În virtutea monitorizării efectuate, constatăm că locuitorii regiunii transnistrene, nu se pot bucura de garanțiile minime privind respectarea drepturilor și libertăților lor fundamentale. În lipsa unor instrumente eficiente și legale de promovare și apărare a drepturilor omului, precum și în condițiile impunității (reprezentanții administrației de-facto din regiune nu poartă nici o responsabilitate pentru abuzurile sau faptele lor), locuitorii regiunii deseori devin victime sigure și sunt de fapt ostatici ai unor procese politice și geopolitice, care durează deja mai bine de un sfert de veac.

Din aprilie 2015, accesul în regiunea transnistreană pentru membrii Asociației ”Promo-LEX” este interzis, astfel că monitorizarea situației în acest spațiu este efectuată de la distanță și nu permite o radiografiere completă a tuturor problemelor sau fenomenelor de încălcare a drepturilor omului.

Din aceste considerente, ”Promo-LEX” își exprimă îngrijorarea că procesul de negocieri politice, precum și măsurile de întărire a încrederii dintre cele 2 maluri ale Nistrului, nu includ și aspecte ce țin de garanțiile reale pentru respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, care ar fi în spiritul prevederilor Declarației Universale a Drepturilor Omului și Convenției Europene pentru Drepturile Omului.

Asociația este profund îngrijorată de situația apărătorilor drepturilor omului și limitarea mediului de activitate pentru societatea civilă în regiunea transnistreană a Republicii Moldova în special. Campania de intimidare și hărțuire împotriva ONG-urilor, atmosfera de frică și insecuritate în rândul populației din stânga Nistrului încă persistă. Începând cu anul 2015, sectorul non-guvernamental din regiune întâmpină tipuri de presiuni noi cum ar fi: interzicerea desfășurării activităților sub pretext că ele ar atenta la securitatea regiunii; intimidarea reprezentanților ONG-urilor de către membrii forțelor de securitate locale; procese de denigrare publică a organizațiilor societății civile; amenințările asupra conducătorilor ONG-urilor de către forțele de securitate din regiune; adoptarea unor ”legi” care restricționează mediul de activitate a asociațiilor. 

Totodată, ”Promo-LEX” își reiterează regretul privind activitatea netransparentă a Misiunii OSCE din Moldova, care în ultimii 7 ani practic limitează comunicarea și exclude colaborarea cu organizațiile specializate din țară și ignoră în mod inexplicabil constatările, concluziile și recomandările experților societății civile din dreapta Nistrului. Subliniem că aceste constatări, concluzii și recomandări sunt bazate exclusiv pe standarde internaționale în domeniul drepturilor omului promovate de OSCE dar și hotărâri definitive ale instanțelor judecătorești naționale și internaționale executorii, inclusiv pentru statele membre ale CoE și OSCE.”

În acest sens, ținând cont de angajamentele asumate de către Președinția în exercițiu a OSCE pentru anul 2018, cu ocazia vizitei de lucru al Reprezentantului Special al Președinției în exercițiu a OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană D-lui Franco Frattini, Asociaţia ”Promo-LEX” a solicitat:

  • Să insiste pe organizarea unei misiuni urgente de monitorizare a situației apărătorilor drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova;
  • Să abordeze problema accesului reprezentanților Asociației ”Promo-LEX”, precum și a altor ONG-uri pentru drepturile omului în regiunea transnistreană cu scopul de a-și desfășura activitățile statutare;
  • Să pledeze pentru o misiune urgentă de monitorizare a tuturor locurilor de detenție din regiunea transnistreană de către Comitetul de Prevenire a Torturii;
  • Să ceară Misiunii OSCE din Moldova să manifeste transparență și abordare incluzivă și nu exclusivă în activitatea sa, în special să aibă o deschidere largă și consultări cu diverse grupuri și organizații ale societății civile cu viziuni diferite, inclusiv, dar poate în special, a celor care au opinii critice asupra activității Misiunii OSCE din Moldova.

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author