Cum câștigăm alegerile?

Expertul economic Dumitru Alaiba pe blogul său scrie  cum câștigăm alegerile: „Nu sunt adeptul tranzițiilor violente de putere. Sunt adeptul tranzițiilor de putere exclusiv democratice, prin alegeri. Până în 2016 Moldova, de când există ca și țară, a avut un record absolut de a asigura tranziția puterii exclusiv prin alegeri. Chiar și în 2009, tot prin alegeri Voronin a fost dat jos. În 2016, Partidul Democrat a luat prima dată puterea ocolind alegerile. În esență, a fost prima tranziție a puterii fără alegeri. De atunci, nu avem democrație, dar multor din noi le-a luat alți doi ani jumate ca să

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
17 decembrie 2018

Preşedintele RM intenţionează să creeze o structură paramilitară

Igor Dodon, actualul președinte, care a suferit cinci suspendări umilitoare, a anunțat că nu va tolera a șasea oară. Potrivit lui Dodon, în ultimele zile, el a primit câteva mii de apeluri care au cerut crearea unei mișcări populare – așa-numita „gardă prezidențială”. Dodon a spus acest lucru vineri, în aerul canalului NTV Moldova, controlat de el în legătură cu posibila demitere a acestuia. „Președintele parlamentului amenință să mă înlăture în fiecare zi, așa că oamenii mă cer deja să creez o mișcare populară. Și vreau să spun că există o mare probabilitate ca în viitorul apropiat să susțin această

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
15 decembrie 2018

Sondaj IRI: Patru partide ar intra în momentul de față în Parlament

Rezultatele  sondajului  de opinie dat de IRI demonstreaza ca dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, patru partide ar intra în Parlament: Partidul Socialiștilor (PSRM), Partidul Democrat (PD), Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA). Potrivit sondajului efectuat deInternational Republican Institute (IRI) în perioada 11 septembrie – 16 octombrie, pe un eșantion de 1,503 respondenți,  pe primul loc este clasat Partidul Socialiștilor cu un procentaj de 32 la sută. PD, PAS și Platforma DA cu câte 12%. Totodată, este de menționat și faptul că, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova și Partidul Șor ar acumula câte

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
17 noiembrie 2018

Promo-LEX consideră că CEC și-a depășit atribuțiile prin refuzul din martie 2018 de înregistrare a Grupului de Inițiativă pentru desfășurarea referendumului republican

Refuzul de înregistrare de către Comisia Electorală Centrală a (practic) aceluiași grup de cetățeni – care au cerut inițierea referendumului de revenire la alegerea deputaților în baza sistemului proporțional – este bazat pe abateri procedurale neînsemnate, dar și pe interpretarea restrictivă a legislației în detrimentul dreptului cetățenilor Republicii Moldova de a iniția un referendum legislativ.

Concluzia a fost expusă într-o Opinie a asociației Promo-LEX, care vine și cu constatări privind desfășurarea întregului proces dar și cu recomandări în vederea depășirii deficiențelor constatate.

Cu o jumătate de mie de persoane mai mult decât prevede legea pentru formarea Grupului de Inițiativă
Deși legea prevede că pentru formarea unui grup de inițiativă este necesară includerea a cel puțin 100 persoane, acest Grup de Inițiativă includea aproape 800 persoane cu drept de vot. Chiar dacă, potrivit CEC, dintre acestea peste o sută de persoane au fost excluse pentru că au admis abateri procesuale la completarea și prezentarea documentelor, Promo-LEX menționează că acesta nu poate fi adus ca argument pentru refuzul de înregistrare, așa cum numărul minim necesar a fost respectat.

CEC și-a depășit atribuțiile
Asociația Promo-LEX constată cu regret și profund dezacord că dacă la prima Hotărâre a CEC privind refuzul de înregistrare a Grupului de Inițiativă privind inițierea unui referendum legislativ, asociația atenționa asupra unor tendințe de limitare a drepturilor cetățenilor, acum constată că aceste îngrijorări s-au materializat: Comisia și-a adjudecat un rol care depășește împuternicirile date prin lege.

Altfel spus, dacă la primul refuz CEC nu înțelegea prevederea legală și considera necesar să se adreseze Parlamentului ca acesta să o tălmăcească – dacă cetățenii au sau nu au dreptul să inițieze referendum legislativ – acum Comisia și-a atribuit sieși o împuternicire care nu-i aparține: a interpretat restrictiv norma legală în detrimentul dreptului cetățenilor de a iniția un referendum legislativ.

CEC datorează explicații pentru blocarea accesului la o ședință publică
Asociația Promo-LEX confirmă că o parte din persoanele care doreau să asiste la ședință nu au primit permisiunea, pe motiv că nu sunt suficiente locuri în sală. Pe de altă parte, reprezentantul Promo-LEX a identificat locuri libere în sală, chiar și în condițiile numărului nefiresc de mare al funcționarilor CEC care asistau la ședință. Mai exact, legea prevede că  prezența la ședință este decisă, prioritar, luând-se în considerare interesul cetățenilor, asociațiilor constituite în corespundere cu legea, al altor părți interesate față de subiectul ședinței publice.

La fel, Asociația consideră că CEC, datorează opiniei publice explicații suplimentare privind prezența exagerată a forțelor de ordine în numărul și echiparea respectivă. Mai exact, Președinta CEC  a invocat probabilitatea că prezența forțelor respective a fost solicitată de Grupul de Inițiativă, pe când Inspectoratul General de Poliție a susținut contrariul, i.e. anume reprezentanții CEC au solicitat să fie asigurată ordinea publică în legătură cu înregistrarea Grupului.

Discurs instigator la ură din partea membrilor Grupului de Inițiativă
Promo-LEX declară inacceptabilă utilizarea discursului instigator la ură. Asociația face referire la faptul că reprezentanții Grupului, au admis o astfel de abatere de la normele de conduită democratice, prin elemente discursive care pot fi tratate drept incitare la ură față de membrii CEC și care în anumite circumstanțe ar face posibilă provocarea la violență.

Alte concluzii ale Asociației, precum limitarea nejustificată a dreptului la libera exprimare, a dreptului de informare a cetățenilor prezenți la ședință, neglijarea transparenței decizionale, dar și recomandările de rigoare pot fi consultate în Opinia Promo-LEX.

Sursa: https://promolex.md/12016-opinia-asociatiei-promo-lex-privind-refuzul-cec-din-martie-2018-de-inregistrare-a-grupului-de-initiativa-pentru-desfasurarea-referendumului-republican/?lang=ro

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author