OrheiLandromat – caritate politică

Republica Moldova se confruntă de mult timp cu problema finanțării netransparente a partidelor politice. În contextul alegerilor parlamentare ce urmează în februarie 2019, putem anticipa noi cazuri de finanțare ilicită a activităților electorale, dat fiind interesul anumitor forțe politice să acapareze sau să mențină puterea în stat. În ultima perioadă se observă un nou fenomen, și anume tendința politicienilor de a-și afilia Asociații Obștești sau Fundații de binefacere, care devin un instrument pentru finanțările netransparente pentru proiectele lor politice, conform unei analize a Centrului de Politici și Reforme. Majoritatea fundațiilor fac donații surprinse pe larg de camerele televiziunilor afiliate patronilor,

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
20 septembrie 2018

Un mercenar din Moldova în vârstă de 20 de ani a fost ucis în Siria

În ciuda faptului că serviciile speciale din Federația Rusă au luat măsuri pentru a preveni publicarea numelor mercenarilor care au luptat în Siria din cadrul companiei privată militară „Wagner” și a curățat paginile lor de pe rețelele de socializare, Serviciul ucrainean de Securitate (SBU) informează că deține informații despre 80 de mercenari, care au murit în noapte de 7-8 februarie după ce coaliția condusă de SUA s-a ciocnit cu forțele pro-guvernamentale din provincia siriană Deir ez-Zor. Serviciul ucrainean de Securitate a publicat deja numele a 41 de mercenari, printre care se numără și un moldovean care a decedat în Siria.

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
4 septembrie 2018

Nerecunoașterea alegerilor poate fi o decizie fatală pentru Plahotniuc

Dmitrii Ciubașenco – „Nerecunoașterea alegerilor poate fi o decizie fatală pentru Plahotniuc”. Sub pretextul de „asociere cu UE”, „integrare europeană” și „democrație”, se maschează bandiții care disprețuiesc toate aceste presupuse „principii și valori”, și sunt gata să facă orice pentru a-și menține regimul mafiot. În societatea moldovenească, se crede că oamenii nu pot influența în nici un fel puterea și politica statului, și că toate aceste ceremonii „democratice” sub forma „alegerilor”, „libertății de exprimare” și a „drepturilor omului” sunt pur și simplu cinice. Unii cred că politica din Moldova a degenerat în fraudă, manipulare și haos, prin urmare, este mai

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
25 august 2018

Promo-LEX consideră că CEC și-a depășit atribuțiile prin refuzul din martie 2018 de înregistrare a Grupului de Inițiativă pentru desfășurarea referendumului republican

Refuzul de înregistrare de către Comisia Electorală Centrală a (practic) aceluiași grup de cetățeni – care au cerut inițierea referendumului de revenire la alegerea deputaților în baza sistemului proporțional – este bazat pe abateri procedurale neînsemnate, dar și pe interpretarea restrictivă a legislației în detrimentul dreptului cetățenilor Republicii Moldova de a iniția un referendum legislativ.

Concluzia a fost expusă într-o Opinie a asociației Promo-LEX, care vine și cu constatări privind desfășurarea întregului proces dar și cu recomandări în vederea depășirii deficiențelor constatate.

Cu o jumătate de mie de persoane mai mult decât prevede legea pentru formarea Grupului de Inițiativă
Deși legea prevede că pentru formarea unui grup de inițiativă este necesară includerea a cel puțin 100 persoane, acest Grup de Inițiativă includea aproape 800 persoane cu drept de vot. Chiar dacă, potrivit CEC, dintre acestea peste o sută de persoane au fost excluse pentru că au admis abateri procesuale la completarea și prezentarea documentelor, Promo-LEX menționează că acesta nu poate fi adus ca argument pentru refuzul de înregistrare, așa cum numărul minim necesar a fost respectat.

CEC și-a depășit atribuțiile
Asociația Promo-LEX constată cu regret și profund dezacord că dacă la prima Hotărâre a CEC privind refuzul de înregistrare a Grupului de Inițiativă privind inițierea unui referendum legislativ, asociația atenționa asupra unor tendințe de limitare a drepturilor cetățenilor, acum constată că aceste îngrijorări s-au materializat: Comisia și-a adjudecat un rol care depășește împuternicirile date prin lege.

Altfel spus, dacă la primul refuz CEC nu înțelegea prevederea legală și considera necesar să se adreseze Parlamentului ca acesta să o tălmăcească – dacă cetățenii au sau nu au dreptul să inițieze referendum legislativ – acum Comisia și-a atribuit sieși o împuternicire care nu-i aparține: a interpretat restrictiv norma legală în detrimentul dreptului cetățenilor de a iniția un referendum legislativ.

CEC datorează explicații pentru blocarea accesului la o ședință publică
Asociația Promo-LEX confirmă că o parte din persoanele care doreau să asiste la ședință nu au primit permisiunea, pe motiv că nu sunt suficiente locuri în sală. Pe de altă parte, reprezentantul Promo-LEX a identificat locuri libere în sală, chiar și în condițiile numărului nefiresc de mare al funcționarilor CEC care asistau la ședință. Mai exact, legea prevede că  prezența la ședință este decisă, prioritar, luând-se în considerare interesul cetățenilor, asociațiilor constituite în corespundere cu legea, al altor părți interesate față de subiectul ședinței publice.

La fel, Asociația consideră că CEC, datorează opiniei publice explicații suplimentare privind prezența exagerată a forțelor de ordine în numărul și echiparea respectivă. Mai exact, Președinta CEC  a invocat probabilitatea că prezența forțelor respective a fost solicitată de Grupul de Inițiativă, pe când Inspectoratul General de Poliție a susținut contrariul, i.e. anume reprezentanții CEC au solicitat să fie asigurată ordinea publică în legătură cu înregistrarea Grupului.

Discurs instigator la ură din partea membrilor Grupului de Inițiativă
Promo-LEX declară inacceptabilă utilizarea discursului instigator la ură. Asociația face referire la faptul că reprezentanții Grupului, au admis o astfel de abatere de la normele de conduită democratice, prin elemente discursive care pot fi tratate drept incitare la ură față de membrii CEC și care în anumite circumstanțe ar face posibilă provocarea la violență.

Alte concluzii ale Asociației, precum limitarea nejustificată a dreptului la libera exprimare, a dreptului de informare a cetățenilor prezenți la ședință, neglijarea transparenței decizionale, dar și recomandările de rigoare pot fi consultate în Opinia Promo-LEX.

Sursa: https://promolex.md/12016-opinia-asociatiei-promo-lex-privind-refuzul-cec-din-martie-2018-de-inregistrare-a-grupului-de-initiativa-pentru-desfasurarea-referendumului-republican/?lang=ro

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author