Rezultatele de monitorizare a regimului liberalizat de vize UE cu RM

În primul Raport elaborat de Comisia Europeană cu privire la implementarea mecanismului de monitorizare a regimului liberalizat de vize se arată că nu există nicio legătură directă între acordarea liberei circulații și reușita reformelor în țările vizate. Chiar dacă UE a avut speranțe în legătură cu acordarea regimului liberalizat de vize pentru a asigura un angajament mai puternic pentru lupta împotriva corupției și a crimei organizate în țările din cadrul Parteneriatului Estic, UE recunoaște acum că aceste speranțe nu au devenit realitate. Deși există cerințe formale pentru liberalizarea circulației, care includ măsuri de combatere a corupției și a spălării banilor,

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
10 ianuarie 2018

Parlamentul a votat candidatura noului Director al SIS. Vitalie Pîrlog își va exercita mandatul următorii 5 ani

Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) are un nou şef. Parlamentarii au susţinut candidatura lui Vitalie Pîrlog, după ce la 25 octombrie curent a expirat mandatul actualului director, Mihai Balan. Noul director SIS a depus astăzi jurământul în plenul Parlamentului. Vitalie Pîrlog îşi va exercita mandatul pe o perioadă de cinci ani, în conformitate cu legislația în vigoare. Anterior, în perioada 2001 şi 2006 Vitalie Pârlog a reprezentat Guvernul la CEDO, iar în septembrie 2006 a fost numit în funcția de ministru al Justiției. Ultima funcție deținută a fost cea de președintele Comisiei de control a dosarelor la INTERPOL   Distribuie

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
21 decembrie 2017

Fiecare al 3-lea moldovean consideră Parlamentul cea mai coruptă instituție din țară potrivit sondajului efectuat de Institutul Republican Internațional (IRI)

Studiul a fost efectuat din bani americani, pe un eșantion de 1500 de persoane și are o marjă de eroare de 2,5 la sută. Sondajul a fost comandat de Center for Insights in Survey Research, coordonat de Baltic Surveys\The Gallup Organization, realizat, pe teren, de Magenta Consultig si finantat USAID. 90% din respondenți spun că țara noastră este guvernata în interesul unui grup mic de persoane. Studiul scoate la iveala ca din 2004 încoace problema corupției frământă tot mai mulți cetățeni. Unde corupția este prezentă? Parlament – 30% Servicii publice – 22% Guvern – 10% Business – 9% Sistemul Judiciar – 9% Partide

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
9 noiembrie 2017

Transnistria se va adresa la ONU cu solicitarea de a i se acorda statut de observator, după exemplul Palestinei

O declaraţie în acest sens a făcut preşedintele autoproclamatei RMN, Vadim Krasnoselski, miercuri, în cadrul deschiderii sesiunii de toamnă a Sovietului Suprem. El a îndemnat deputaţii să susţină propunerea sa privind adresarea la ONU.

Liderul de la Tiraspol intenţionează să propună ONU „să condamne blocarea procesului de negocieri” de către Moldova şi Preşedinţia Austriei la OSCE.

„Transnistria există deja de 27 de ani, aici locuiesc peste 500 mii de oameni de diferite naţionalităţi, a căror opinie nu este prezentată la ONU, deşi noi avem tot dreptul”, consideră el.

Krasnoselski şi-a exprimat regretul că Chișinăul nu vine în întâmpinarea iniţiativelor Transnistriei, în special, referitor la reluarea procesului de negocieri în formatul „5+2”.

„Dimpotrivă, Igor Dodon sprijină instalarea posturilor comune moldo-ucrainene la frontiera noastră, Curtea Constituţională a Moldovei declară că teritoriul republicii noastre este ocupat, iar trupele ruseşti sunt ocupante. Parlamentul Republicii Moldova adoptă o declaraţie privind retragerea pacificatorilor ruşi. Chişinăul oficial încearcă să pună aceeaşi chestiune pe ordinea de zi a Adunării Generale a ONU. Acesta este un fundal alarmant. Perioada actuală, cu excepţia anilor 1990-1992, este cea mai dificilă din istoria republicii”, a subliniat el.

Liderul transnistrean a îndemnat deputaţii „să extindă şi să consolideze relaţiile interparlamentare cu Duma de Stat a Federaţiei Ruse, în primul rând, pentru a soluţiona problemele de zi cu zi ale alegătorilor: procedura simplificată de adoptare a cetăţeniei ruse, posibilitatea de a utiliza în Transnistria „capitalul de maternitate”, precum şi poliţa de asigurare medicală.

Preşedintelele SS, Alexsandr Şcerba, a dispus ca în viitorul apropiat să fie desfăşurată şedinţa comisiei parlamentare pentru politică externă şi relaţii internaţionale, pentru a elabora textul documentelor oficiale care vor fi lansate de Parlament. Acestea se vor referi atât la blocarea procesului de negociere, cât şi la situaţia legată de operaţiunea de menţinere a păcii.

 

Sursa: https://point.md/ro/noutati/politica/regiunea-transnistreana-va-cere-statut-de-observator-in-cadrul-onu-pentru-a-deveni-recunoscuta-ca-si-palestina

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author