Ilan Șor a organizat miting împotriva PAS și PPDA

Mai multe persoane s-au adunat în această dimineață în Chișinău veniți din Orhei. Aceștia au fost aduși organizați cu mașini pentru a participa la un protest organizat de Partidul Șor în fața sediului PAS, Platformei DA, dar și a reprezentanței Consiliului Europei în Republica Moldova. Protestatarii au scandat mai mlte lozinci, printre care„Jos Maia Sandu” „Jos mâinile de pe magazinele sociale!, „Noi suntem poporul”. Ilan Șor este prezent alături de manifestanți la protest./ Distribuie articolul Нравится Lasa un comentariu comments

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
20 iulie 2018

„Nebriefing”-ul săptămânal tradițional al mișcării #Occupyguguta

Astăzi, comunitatea #occupyguguta a organizat al doilea „nebriefing” săptămânal tradițional. Redăm mai jos mesajul integral al briefing-ului de presă: „Astfel, continuăm tradiția prin care un grup de cetățeni fără funcții publice alese în stat să inițieze ample programe pe chestiuni de interes public major sau de actualitate, să inițieze transformări și reforme complexe. Totuși, am urmărit cu atenție briefingul celuilalt grup de cetățeni fără funcții publice alese în stat (adică Partidul Democrat) și salutăm măsurile propuse de aceștia pentru redresarea situației social-economice din țară, chiar în ajunul alegerilor parlamentare (probabil până acum pediștii erau prea ocupați cu amnistierea capitalurilor ilegale și schimbarea

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
11 iulie 2018

Proiecție de film documentar despre Mișcarea Gezi Park organizat de OCCUPYGUGUȚĂ

Astăzi, grupul social „Occupy Guguță” va difuza un film documentar despre Mișcarea Gezi Park. Aceasta a început cu protestele la Istanbul, unde sute de persoane și-au exprimat nemulțumirea față de planul de defrișare a parcului Gezi. Protestele, care inițial erau față de reducerea suprafețelor verzi din parc, au devenit o acțiune îndreptată împotriva lui Recep Tayyip Erdoğan, criticat pentru politicile sale cu caracter islamist. Inițial din acest grup au făcut parte circa 10 activiști. Peste 3 zile, deja zeci de mii de protestatari s-au alăturat acestei mișcări. În prima săptămână de protest, numărul protestatarilor a ajuns la 1 milion. Peste o lună, numărul oficial de

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
4 iulie 2018

Domnica Manole – Dorința de a avea salarii mai mari a privat judecătorii de independență

Fosta judecătoare este de părere că din 2009 s-au început niște schimbări pozitive în sensul de stabilire prin lege a garanțiilor de independență dar care nu au avut durabilitate.

„Din 2012 încoace, printr-un șir de modificări legislative, garanțiile de independență a judecătorului au fost diminuate.În primul rând, în luna iulie 2012, printr-un proiect, printr-o modificare în Legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii a fost, în articolul 25, introdusă norma conform căreia judecătorii pot contesta hotărârile Consiliului Superior al Magistraturii doar pe aspecte de procedură. Sunt inspirate aceste prevederi de cei care nu-și doresc o independență reală a sistemului judecătoresc.

Potrivit Domnicăi Manole, judecători și puterea au făcut un compromis atunci când au făcut aceste modificări: „S-au dat salarii, dar, în același timp, s-au diminuat garanțiile de independență. Judecătorii, bucuroși de faptul că vor avea salarii mai mari, într-un fel, au acceptat tacit aceste modificări ale legislației. Acum, în urma acestor modificări, o să vedeți că din anul 2014 până în anul 2016, noi avem, probabil că prima dată în istoria jurisprudenței Republicii Moldova, cele mai multe dosare în privința judecătorilor, undeva 39-40 de dosare penale”.

„Judecătorii au câștigat în salariu, dar au pierdut din independență, iar relația între justiție și politic este cu foarte multe pârghii de influență asupra judecătorilor”, a mai afirmat fosta magistrată.

Domnica Manole a mai adăugat că fiindcă independența în justiție este o valoare, ea trebuie apărată nu doar de judecători, dar de întreaga societate: „Fiecare cetățean al Republicii Moldova o dată în viață ajunge în fața justiției. Acesta este un drept al nostru, al tuturor cetățenilor, de a avea o justiție independentă”.

Tot în cadrul interviului, aceasta a menționat despre cazul în care este implicată, afirmând că întreaga comunitate internațională l-a clasat ca fiind unul politic: „Cazul a ajuns să fie discutat la Comitetul pentru Drepturile Omului al Organizației Națiunilor Unite. A fost luată și o decizie în acest caz, care a fost remisă Guvernului Republicii Moldova încă în noiembrie 2016. Au fost cerute explicații de la Guvernul Republicii Moldova prin intermediul Ministerului Justiției. A fost discutat la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei de către un grup de deputați care au cerut informații pe acest caz”, a conchis Manole.

 

Sursa: http://unimedia.info/stiri/domnica-manole-relatia-intre-justitie-si-politic-este-cu-foarte-multe-parghii-de-influenta-asupra-judecatorilor-138507.html

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author