Rezultatele de monitorizare a regimului liberalizat de vize UE cu RM

În primul Raport elaborat de Comisia Europeană cu privire la implementarea mecanismului de monitorizare a regimului liberalizat de vize se arată că nu există nicio legătură directă între acordarea liberei circulații și reușita reformelor în țările vizate. Chiar dacă UE a avut speranțe în legătură cu acordarea regimului liberalizat de vize pentru a asigura un angajament mai puternic pentru lupta împotriva corupției și a crimei organizate în țările din cadrul Parteneriatului Estic, UE recunoaște acum că aceste speranțe nu au devenit realitate. Deși există cerințe formale pentru liberalizarea circulației, care includ măsuri de combatere a corupției și a spălării banilor,

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
10 ianuarie 2018

Parlamentul a votat candidatura noului Director al SIS. Vitalie Pîrlog își va exercita mandatul următorii 5 ani

Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) are un nou şef. Parlamentarii au susţinut candidatura lui Vitalie Pîrlog, după ce la 25 octombrie curent a expirat mandatul actualului director, Mihai Balan. Noul director SIS a depus astăzi jurământul în plenul Parlamentului. Vitalie Pîrlog îşi va exercita mandatul pe o perioadă de cinci ani, în conformitate cu legislația în vigoare. Anterior, în perioada 2001 şi 2006 Vitalie Pârlog a reprezentat Guvernul la CEDO, iar în septembrie 2006 a fost numit în funcția de ministru al Justiției. Ultima funcție deținută a fost cea de președintele Comisiei de control a dosarelor la INTERPOL   Distribuie

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
21 decembrie 2017

Fiecare al 3-lea moldovean consideră Parlamentul cea mai coruptă instituție din țară potrivit sondajului efectuat de Institutul Republican Internațional (IRI)

Studiul a fost efectuat din bani americani, pe un eșantion de 1500 de persoane și are o marjă de eroare de 2,5 la sută. Sondajul a fost comandat de Center for Insights in Survey Research, coordonat de Baltic Surveys\The Gallup Organization, realizat, pe teren, de Magenta Consultig si finantat USAID. 90% din respondenți spun că țara noastră este guvernata în interesul unui grup mic de persoane. Studiul scoate la iveala ca din 2004 încoace problema corupției frământă tot mai mulți cetățeni. Unde corupția este prezentă? Parlament – 30% Servicii publice – 22% Guvern – 10% Business – 9% Sistemul Judiciar – 9% Partide

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
9 noiembrie 2017

Domnica Manole – Dorința de a avea salarii mai mari a privat judecătorii de independență

Fosta judecătoare este de părere că din 2009 s-au început niște schimbări pozitive în sensul de stabilire prin lege a garanțiilor de independență dar care nu au avut durabilitate.

„Din 2012 încoace, printr-un șir de modificări legislative, garanțiile de independență a judecătorului au fost diminuate.În primul rând, în luna iulie 2012, printr-un proiect, printr-o modificare în Legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii a fost, în articolul 25, introdusă norma conform căreia judecătorii pot contesta hotărârile Consiliului Superior al Magistraturii doar pe aspecte de procedură. Sunt inspirate aceste prevederi de cei care nu-și doresc o independență reală a sistemului judecătoresc.

Potrivit Domnicăi Manole, judecători și puterea au făcut un compromis atunci când au făcut aceste modificări: „S-au dat salarii, dar, în același timp, s-au diminuat garanțiile de independență. Judecătorii, bucuroși de faptul că vor avea salarii mai mari, într-un fel, au acceptat tacit aceste modificări ale legislației. Acum, în urma acestor modificări, o să vedeți că din anul 2014 până în anul 2016, noi avem, probabil că prima dată în istoria jurisprudenței Republicii Moldova, cele mai multe dosare în privința judecătorilor, undeva 39-40 de dosare penale”.

„Judecătorii au câștigat în salariu, dar au pierdut din independență, iar relația între justiție și politic este cu foarte multe pârghii de influență asupra judecătorilor”, a mai afirmat fosta magistrată.

Domnica Manole a mai adăugat că fiindcă independența în justiție este o valoare, ea trebuie apărată nu doar de judecători, dar de întreaga societate: „Fiecare cetățean al Republicii Moldova o dată în viață ajunge în fața justiției. Acesta este un drept al nostru, al tuturor cetățenilor, de a avea o justiție independentă”.

Tot în cadrul interviului, aceasta a menționat despre cazul în care este implicată, afirmând că întreaga comunitate internațională l-a clasat ca fiind unul politic: „Cazul a ajuns să fie discutat la Comitetul pentru Drepturile Omului al Organizației Națiunilor Unite. A fost luată și o decizie în acest caz, care a fost remisă Guvernului Republicii Moldova încă în noiembrie 2016. Au fost cerute explicații de la Guvernul Republicii Moldova prin intermediul Ministerului Justiției. A fost discutat la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei de către un grup de deputați care au cerut informații pe acest caz”, a conchis Manole.

 

Sursa: http://unimedia.info/stiri/domnica-manole-relatia-intre-justitie-si-politic-este-cu-foarte-multe-parghii-de-influenta-asupra-judecatorilor-138507.html

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author