Sondaj IRI: Patru partide ar intra în momentul de față în Parlament

Rezultatele  sondajului  de opinie dat de IRI demonstreaza ca dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, patru partide ar intra în Parlament: Partidul Socialiștilor (PSRM), Partidul Democrat (PD), Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA). Potrivit sondajului efectuat deInternational Republican Institute (IRI) în perioada 11 septembrie – 16 octombrie, pe un eșantion de 1,503 respondenți,  pe primul loc este clasat Partidul Socialiștilor cu un procentaj de 32 la sută. PD, PAS și Platforma DA cu câte 12%. Totodată, este de menționat și faptul că, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova și Partidul Șor ar acumula câte

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
17 noiembrie 2018

Parlamentul European a votat raportul Critic privind implementarea Acordului de Asociere cu UE

Parlamentul European a votat acum câteva momente cu 396 voturi pro și 76 împotrivă, raportul privind implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Documentul, elaborat de europarlamentarul Petras Austrevicius este unul critic față de evoluția proceselor democratice din Republica Moldova. În special sunt menționate modificarea sistemului electoral în pofida recomandărilor instituțiilor europene și anularea rezultatelor scrutinului municipal de la începutul lunii iunie. Potrivit raportului, Rep. Moldova este capturată de interese oligarhice cu o concentrare a puterii economice și politice în mâinile unui mic grup de oameni care își exercită influența asupra parlamentului, guvernului, partidelor politice, administrației de stat, poliției, sistemului

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
14 noiembrie 2018

OrheiLandromat – caritate politică

Republica Moldova se confruntă de mult timp cu problema finanțării netransparente a partidelor politice. În contextul alegerilor parlamentare ce urmează în februarie 2019, putem anticipa noi cazuri de finanțare ilicită a activităților electorale, dat fiind interesul anumitor forțe politice să acapareze sau să mențină puterea în stat. În ultima perioadă se observă un nou fenomen, și anume tendința politicienilor de a-și afilia Asociații Obștești sau Fundații de binefacere, care devin un instrument pentru finanțările netransparente pentru proiectele lor politice, conform unei analize a Centrului de Politici și Reforme. Majoritatea fundațiilor fac donații surprinse pe larg de camerele televiziunilor afiliate patronilor,

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
20 septembrie 2018

SONDAJ CBS-AXA: iulie 2017

Din sondajul  realizat de CBS-AXA reiese că, 50% din cei decişi au declarat că ar vota pentru PSRM, iar 22% pentru Partidul Acțiune și Solidaritate.

În Parlament ar mai accede Platforma Demnitate și Adevăr și Partidul Democrat, ambele cu câte 7,1% din opțiunile de vot.

La categoria încrederii în politicienii fostul premier Iurie Leancă a ajuns să se claseze pe ultima poziție în topul încrederii în politicieni, el fiind depășit chiar și de către președintele PD, oligarhul Vladimir Plahotniuc, care era abonat la ultimul loc în sondaje.

Pe primele poziții se situează președintele Igor Dodon, cu 23,5% și președinta PAS Maia Sandu, cu 7,9%.

Șeful statului, Igor Dodon, și liderul PAS, Maia Sandu, se bucură de cea mai mare încredere din partea cetățenilor Republicii Moldova. Cel puțin asta arată datele celui mai recent sondaj realizat de CBS-AXA.

3,3% dintre respondenți au declarat că au cea mai mare încredere în Pavel Filip, iar 2,9% – în Andrei Năstase. 1,2% dintre participanții la sondaj au declarat că au cea mai mare încredere în Renato Usatîi, iar 0,6%  – în Vladimir Voronin.

 De menționat este faptul că peste 45 la sută dintre respondenți au declarat că nu au încredere în nicio personalitate politică.

Cercetarea s-a efectuat pe un eșantion de 1164 de persoane din Republica Moldova, fără regiunea transnistreană și s-a efectuat în perioada 20-30 iunie 2017, având o marjă de eroare de 2,8%.

 

sursa:

http://unimedia.info/stiri/sondaj-cbs-axa-igor-dodon-si-maia-sandu–cei-mai-agreati-de-cetateni-ce-loc-ocupa-vlad-plahotniuc-in-topul-increderii-135892.html

https://www.timpul.md/articol/sondaj-cbs-axa-opoziia-bate-toate-recordurile-de-antirating-112085.html

 

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author