OrheiLandromat – caritate politică

Republica Moldova se confruntă de mult timp cu problema finanțării netransparente a partidelor politice. În contextul alegerilor parlamentare ce urmează în februarie 2019, putem anticipa noi cazuri de finanțare ilicită a activităților electorale, dat fiind interesul anumitor forțe politice să acapareze sau să mențină puterea în stat. În ultima perioadă se observă un nou fenomen, și anume tendința politicienilor de a-și afilia Asociații Obștești sau Fundații de binefacere, care devin un instrument pentru finanțările netransparente pentru proiectele lor politice, conform unei analize a Centrului de Politici și Reforme. Majoritatea fundațiilor fac donații surprinse pe larg de camerele televiziunilor afiliate patronilor,

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
20 septembrie 2018

Un mercenar din Moldova în vârstă de 20 de ani a fost ucis în Siria

În ciuda faptului că serviciile speciale din Federația Rusă au luat măsuri pentru a preveni publicarea numelor mercenarilor care au luptat în Siria din cadrul companiei privată militară „Wagner” și a curățat paginile lor de pe rețelele de socializare, Serviciul ucrainean de Securitate (SBU) informează că deține informații despre 80 de mercenari, care au murit în noapte de 7-8 februarie după ce coaliția condusă de SUA s-a ciocnit cu forțele pro-guvernamentale din provincia siriană Deir ez-Zor. Serviciul ucrainean de Securitate a publicat deja numele a 41 de mercenari, printre care se numără și un moldovean care a decedat în Siria.

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
4 septembrie 2018

Nerecunoașterea alegerilor poate fi o decizie fatală pentru Plahotniuc

Dmitrii Ciubașenco – „Nerecunoașterea alegerilor poate fi o decizie fatală pentru Plahotniuc”. Sub pretextul de „asociere cu UE”, „integrare europeană” și „democrație”, se maschează bandiții care disprețuiesc toate aceste presupuse „principii și valori”, și sunt gata să facă orice pentru a-și menține regimul mafiot. În societatea moldovenească, se crede că oamenii nu pot influența în nici un fel puterea și politica statului, și că toate aceste ceremonii „democratice” sub forma „alegerilor”, „libertății de exprimare” și a „drepturilor omului” sunt pur și simplu cinice. Unii cred că politica din Moldova a degenerat în fraudă, manipulare și haos, prin urmare, este mai

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
25 august 2018

Reformarea Guvernului RM

Săptămâna viitoare va începe procesul de reformare a administrației publice centrale și anume – reformarea Guvernului.

Reforma guvernului presupune ca cele 16 ministere existente se vor comasa în 9 ministere, iar numărul agențiilor tot va scădea, multe din ele vor fi comasate în una singură.

În cadrul noului Guvern vor activa Prim-ministrul cu 3 viceprim-miniștri și 9 ministere:

1. Ministerul Economiei și Infrastructurii;

2. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene;

3. Ministerul Finanțelor;

4. Ministerul Afacerilor Interne;

5. Ministerul Justiției;

6. Ministerul Apărării;

7. Ministerul Educației, Culturii și Cercetării;

8. Ministerul Sănătății și Protecției Sociale;

9. Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Totodată, conformt TRIBUNA.MD noua majoritate parlamentară va fi formată din trei componente – Partidul Democrat, Partidul Liberal şi grupul parlamentar popular european, iar Guvernul va fi tehnocrat. Cel puţin aceasta este varianta care se examinează la moment.

Sursele TRIBUNA.MD bine informate din cadrul celor trei grupuri parlamentare au comunicat, că unul din principiile ce ar urma să stea la baza noii majorităţi parlamentare ar fi să accepte că acorde sprijin necondiţionat Guvernului, prioritatea căruia va fi integrarea europeană a Republicii Moldova, fără a delega miniştri în componenţa lui. Acest principiu e agreat de toate cele trei formaţiuni.

În acest context şeful statului I. Dodon se arată sceptic că reforma Guvernului va fi înfăptuită până la capăt așa cum PDM își propune. 

„O reformă a Guvernului este necesară, numărul ministerelor trebuie redus, iar acești miniștri trebuie demiși. Ei trebuie demiși chiar și în afara reformei. Însă am mari dubii că această intenție anunțată azi de PDM va fi și înfăptuită. Sau că va fi înfăptuită așa cum se cuvine. Declarațiile acestei guvernări trebuie tratate cu mari rezerve. La fel trebuie să tratăm și inițiativa anunțată azi”, a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook. 

Dodon consideră că în Moldova trebuie reformat nu doar Guvernul, ci întreaga guvernare „eurounionistă”.

sursa:

http://tribuna.md/2017/05/11/exclusiv-noua-majoritate-parlamentara-va-fi-formata-din-trei-componente-iar-guvernul-va-fi-tehnocrat/

https://www.republikanews.md/ce-spune-dodon-despre-propunerea-pdm-privind-reforma-guvernului/

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author