Consilierul lui Dodon a fost dat afară de la ședința Parlamentului

Președintele Parlamentului Andrian Candu l-a alungat astăzi, de la ședința Legislativului, pe Maxim Lebedinschi, consilierul prezidențial al președintelui Igor Dodon, pe motiv că acesta ar fi făcut „atac la persoană” și ar fi încălcat astfel Regulamentul Parlamentului. „Ne vom descurca și fără dumneavoastră”, i-a spus Candu lui Lebedinschi, afirmând că acesta este în Parlament pentru a reprezenta interesele Președinției, și nu pentru „a ataca pe cineva”. Lebedinschi luase cuvântul în cadrul discuțiilor care vizau o inițiativă a Partidului Liberal de a crea o comisie de anchetă în cazul expulzării ilegale a celor șapte profesori și manageri turci de la rețeaua

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
27 septembrie 2018

OrheiLandromat – caritate politică

Republica Moldova se confruntă de mult timp cu problema finanțării netransparente a partidelor politice. În contextul alegerilor parlamentare ce urmează în februarie 2019, putem anticipa noi cazuri de finanțare ilicită a activităților electorale, dat fiind interesul anumitor forțe politice să acapareze sau să mențină puterea în stat. În ultima perioadă se observă un nou fenomen, și anume tendința politicienilor de a-și afilia Asociații Obștești sau Fundații de binefacere, care devin un instrument pentru finanțările netransparente pentru proiectele lor politice, conform unei analize a Centrului de Politici și Reforme. Majoritatea fundațiilor fac donații surprinse pe larg de camerele televiziunilor afiliate patronilor,

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
20 septembrie 2018

Un mercenar din Moldova în vârstă de 20 de ani a fost ucis în Siria

În ciuda faptului că serviciile speciale din Federația Rusă au luat măsuri pentru a preveni publicarea numelor mercenarilor care au luptat în Siria din cadrul companiei privată militară „Wagner” și a curățat paginile lor de pe rețelele de socializare, Serviciul ucrainean de Securitate (SBU) informează că deține informații despre 80 de mercenari, care au murit în noapte de 7-8 februarie după ce coaliția condusă de SUA s-a ciocnit cu forțele pro-guvernamentale din provincia siriană Deir ez-Zor. Serviciul ucrainean de Securitate a publicat deja numele a 41 de mercenari, printre care se numără și un moldovean care a decedat în Siria.

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
4 septembrie 2018

Ex-deputatul Iurie Bolboceanu reținut de PG și SIS pentru ”Trădare de Patrie”

După cum relatează NM, ex-deputatul Iurie Bolboceanu reținut de către Procuratura Generală și Serviciul de Informații și Securitate al RM. Potrivit  NM, reținerea a avut loc la 17 martie – ziua în care la ex-deputatul au fost efectuate percheziții. Din ordonanța procurorului, aflată la dispoziția NM, rezultă că un fostul membru al Partidului Democrat, care a figurat anterior în alt caz de luare de mită de deputați, acum este cercetat în cauza penală de spionaj și trădare de Patrie.

 Despre reținerea lui Iurie Bolboceanu pentu  NM au  declarat două surse competente.Potrivit unuia dintre ei, fost deputat a fost arestat după ce SIS și PG la 17 martie curent, au efectuat  percheziții la domiciliul.Ce statut procesual are ex-deputatul  de bănuit sau învinui sursa nu a specificat. 

Din ordonanța Parchetului privind efectuarea percheziției  (din 25 februarie) se  indică că urmărirea penală a început în vara anului trecut, în conformitate cu art. 337 „Trădare de Patrie” și art. 338 „Spionaj” din Codul penal al Republicii Moldova. Cazul este administrat de Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale. Din ordonanță reiese că Bolboceanu se afla întro relație conspirativă de comunicare cu atașatul militar adjunct al Ambasadei Federației Ruse în Moldova, Alexander Grudinîm.

 În ordonanță se menționează că, în timpul întâlnirilor sale Alexander Grudinîm și 1Bolboceanu  luau „măsuri stricte de conspirație” „Ținând cont de evoluțiile din Ucraina, nu se exclude că ofițerii serviciilor speciale ruse puteau fi  implicate în organizarea sau susținerea evenimentelor, având ca scop destabilizarea situației social-politice din țară”, – se spune în documentul procuraturii.

4Documentul stabilește că SIS al RM, a constatat, de asemenea, că  Bolboceanu a întreținut contacte cu persoanele interesate în obținerea de informații de importanță națională, inclusiv cu scopul de a „destabilizarea situației social-politice din țară.” Efectuarea  percheziției la domiciliu a ex-deputat se motivează în ordonanță prin  necesitatea depistării mijloacelor de comunicare între acești oameni, telefoane mobile, mijloace  financiare, precum și alte informații care pot fi de ajutor pentru urmărirea penală.  

sursa: http://newsmaker.md/rus/novosti/spetssluzhby-moldovy-rassleduyut-delo-o-shpionazhe-i-izmene-rodine-zaderzhan-byvsh-30369

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author