Rezultatele de monitorizare a regimului liberalizat de vize UE cu RM

În primul Raport elaborat de Comisia Europeană cu privire la implementarea mecanismului de monitorizare a regimului liberalizat de vize se arată că nu există nicio legătură directă între acordarea liberei circulații și reușita reformelor în țările vizate. Chiar dacă UE a avut speranțe în legătură cu acordarea regimului liberalizat de vize pentru a asigura un angajament mai puternic pentru lupta împotriva corupției și a crimei organizate în țările din cadrul Parteneriatului Estic, UE recunoaște acum că aceste speranțe nu au devenit realitate. Deși există cerințe formale pentru liberalizarea circulației, care includ măsuri de combatere a corupției și a spălării banilor,

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
10 ianuarie 2018

Parlamentul a votat candidatura noului Director al SIS. Vitalie Pîrlog își va exercita mandatul următorii 5 ani

Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) are un nou şef. Parlamentarii au susţinut candidatura lui Vitalie Pîrlog, după ce la 25 octombrie curent a expirat mandatul actualului director, Mihai Balan. Noul director SIS a depus astăzi jurământul în plenul Parlamentului. Vitalie Pîrlog îşi va exercita mandatul pe o perioadă de cinci ani, în conformitate cu legislația în vigoare. Anterior, în perioada 2001 şi 2006 Vitalie Pârlog a reprezentat Guvernul la CEDO, iar în septembrie 2006 a fost numit în funcția de ministru al Justiției. Ultima funcție deținută a fost cea de președintele Comisiei de control a dosarelor la INTERPOL   Distribuie

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
21 decembrie 2017

Fiecare al 3-lea moldovean consideră Parlamentul cea mai coruptă instituție din țară potrivit sondajului efectuat de Institutul Republican Internațional (IRI)

Studiul a fost efectuat din bani americani, pe un eșantion de 1500 de persoane și are o marjă de eroare de 2,5 la sută. Sondajul a fost comandat de Center for Insights in Survey Research, coordonat de Baltic Surveys\The Gallup Organization, realizat, pe teren, de Magenta Consultig si finantat USAID. 90% din respondenți spun că țara noastră este guvernata în interesul unui grup mic de persoane. Studiul scoate la iveala ca din 2004 încoace problema corupției frământă tot mai mulți cetățeni. Unde corupția este prezentă? Parlament – 30% Servicii publice – 22% Guvern – 10% Business – 9% Sistemul Judiciar – 9% Partide

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
9 noiembrie 2017

Ex-deputatul Iurie Bolboceanu reținut de PG și SIS pentru ”Trădare de Patrie”

După cum relatează NM, ex-deputatul Iurie Bolboceanu reținut de către Procuratura Generală și Serviciul de Informații și Securitate al RM. Potrivit  NM, reținerea a avut loc la 17 martie – ziua în care la ex-deputatul au fost efectuate percheziții. Din ordonanța procurorului, aflată la dispoziția NM, rezultă că un fostul membru al Partidului Democrat, care a figurat anterior în alt caz de luare de mită de deputați, acum este cercetat în cauza penală de spionaj și trădare de Patrie.

 Despre reținerea lui Iurie Bolboceanu pentu  NM au  declarat două surse competente.Potrivit unuia dintre ei, fost deputat a fost arestat după ce SIS și PG la 17 martie curent, au efectuat  percheziții la domiciliul.Ce statut procesual are ex-deputatul  de bănuit sau învinui sursa nu a specificat. 

Din ordonanța Parchetului privind efectuarea percheziției  (din 25 februarie) se  indică că urmărirea penală a început în vara anului trecut, în conformitate cu art. 337 „Trădare de Patrie” și art. 338 „Spionaj” din Codul penal al Republicii Moldova. Cazul este administrat de Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale. Din ordonanță reiese că Bolboceanu se afla întro relație conspirativă de comunicare cu atașatul militar adjunct al Ambasadei Federației Ruse în Moldova, Alexander Grudinîm.

 În ordonanță se menționează că, în timpul întâlnirilor sale Alexander Grudinîm și 1Bolboceanu  luau „măsuri stricte de conspirație” „Ținând cont de evoluțiile din Ucraina, nu se exclude că ofițerii serviciilor speciale ruse puteau fi  implicate în organizarea sau susținerea evenimentelor, având ca scop destabilizarea situației social-politice din țară”, – se spune în documentul procuraturii.

4Documentul stabilește că SIS al RM, a constatat, de asemenea, că  Bolboceanu a întreținut contacte cu persoanele interesate în obținerea de informații de importanță națională, inclusiv cu scopul de a „destabilizarea situației social-politice din țară.” Efectuarea  percheziției la domiciliu a ex-deputat se motivează în ordonanță prin  necesitatea depistării mijloacelor de comunicare între acești oameni, telefoane mobile, mijloace  financiare, precum și alte informații care pot fi de ajutor pentru urmărirea penală.  

sursa: http://newsmaker.md/rus/novosti/spetssluzhby-moldovy-rassleduyut-delo-o-shpionazhe-i-izmene-rodine-zaderzhan-byvsh-30369

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author