Moldova are Guvern de coalitie PSRM-ACUM

Blocul ACUM „Platforma DA și PAS” și PSRM au creat noul Guvern al RM. Acesta a fost votat astăzi, conform programului stabilit de cele două formațiuni. La șefia Guvernului ar urma să fie votată lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, iar liderul Platformei DA, Andrei Năstase, în funcția de ministeru al Afacerilor Interne. Vedeți mai jos membrii  Cabinetului de miniștri: Maia Sandu – prim-ministru Andrei Năstase – viceprim-ministru, ministru al Afacerilor Interne Vasile Șova – viceprim-ministru pentru Reintegrare Natalia Gavrilița – ministru al Finanțelor Georgeta Mincu – ministru al Agriculturii Nicolae Popescu – ministru al Afacerilor Externe și

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
8 iunie 2019

Coalitia antioligarhica ACUM+PSRM creata

Deputații Partidului Socialiștilor din Moldova (PSRM) și cei din Blocul ACUM au semnat o înțelegere politică temporară, prin care lidera PSRM, Zinaida Greceanîi va fi numită speaker, iar lidera PAS, Maia Sandu – prim-ministru al Republicii Moldova. Imediat după emiterea decretului de desemnare a candidatului la funcția de prim-ministru, lidera PAS, Maia Sandu va fi votată în funcția de premier. De asemenea, deputații vor susține prin vot: – Declarația privind caracterul capturat al instituțiilor statului – Decizia privind stabilirea datei alegerilor locale generale. – Demiterea Directorului Serviciului de Informații și Securitate.  – Revocarea Directorului Centrului Național Anticorupție. – Modificarea Legii

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
8 iunie 2019

Shadow comment în privința rezultatelor negocierilor de formare a puterii

Shadow comment de la Telegram canal t.me/@romania_ru  în privința rezultatelor negocierilor de formare a puterii în Republica Moldova În primul rând, nu înțelegem cu adevărat unde au găsit diferențe politice între părți. Dacă democrații nu trag Moldova în NATO și UE nu ne vrea să accepte statul, în acest context nu există nici un factor geopolitic din partea PDM. Imediat după alegeri, Igor Dodon a pictat atât de frumos avantajele apropierii Republicii Moldova față de UE, a recunoscut atât de mult importanța unei zone de liber schimb cu UE și a reamintit de atâtea ori că el personal nu trage republica în

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
2 aprilie 2019

Ce vrea Rogozin de la Chișinău?

Oficial, Dmitri Rogozin a venit la Chișinău pentru a discuta problema exportului legumelor și fructelor moldovenești pe piața rusă.  Totodată, viceprim-ministrul rus va vizita și regiunea transnistreană.

Va ridica sau nu Rogozin embargoul?

Ministrul Economiei, Octavian Calmîc, va discuta, astăzi, cu Dmitri Rogozin problema exportului fructelor, legumelor, dar și a vinurilor moldovenești în Rusia. Anterior, Dmitri Rogozin s-a întâlnit cu Octavian Calmâc, la sfârşitul lunii mai, la Moscova. Aceștia au discutat despre agenda şi data exactă a următoarei reuniuni a Comisiei interguvernamentale moldo-ruse.

Federaţia Rusă a decis să interzică, din iulie 2014, importul de fructe şi legume din Republica Moldova pe motiv că au găsit în mai multe loturi de fructe un dăunător, iar în cazul conservelor a fost invocată nerespectarea normelor de marcare şi identificare a mărfii. Ulterior, în august 2014, Guvernul Federaţiei Ruse a adoptat o hotărâre de introducere a taxelor vamale la importul de mărfuri din Moldova. Treptat Rusia a ridicat embargoul la fructe şi legume pentru câteva întreprinderi din autonomia găgăuză și regiunea transnistreană.

Ministrul Economiei, Octavian Calmîc (din stânga) la întrevedere cu vicepremierul rus Dmitri Rogozin ( din dreapta) din 28 mai 2016 la Moskova Foto Sursa bani.mdMinistrul Economiei, Octavian Calmîc (din stânga) la întrevedere cu vicepremierul rus Dmitri Rogozin ( din dreapta) din 28 mai 2016 la Moskova
Foto Sursa bani.md

Recent, Calmîc a spus că agenții economici din stânga Nistrului vor achita taxe vamale de doar 1% pentru produsele idustriale.

Pacificatorul Rogozin vine să calmeze spiritele în regiunea transnistreană

Presiunile externe asupra regiunii transnistrene se vor diminua după vizita lui Rogozin, consideră reprezentanții Tiraspolului. Dmitri Rogozin, care este și reprezentantul special al lui Putin în regiunea transnistreană, va discuta la Tiraspol despre procesul de negociere în formatul 5+2 și situația socio-economică. Administrația de la Tiraspol speră că Rogozin va negocia cu Chișinăul păstrarea misiunii pacificătoare a militarilor ruși în regiunea transnistreană.

Dmitri Rogozin cu Evgehni Șevciuk în Crimea, iulie 2014. Sursa Foto Point.mdDmitri Rogozin cu Evgheni Șevciuk în Crimea, iulie 2014.
Sursa Foto Point.md

Conform unei noi legi, persoanele care neagă rolul pozitiv al misiunii ruse  în regiunea transnistreană  vor fi pedepsiți penal, conform noilor norme impuse de Sovietul Suprem de la Tiraspol.

În Chișinău se insită ca acesta misiune de menținere a păcii să fie transformată într-o misiune civilă cu mandat internațional sub auspiciul OSCE. Autoritățile de la Tiraspol însă sunt sceptici în privința acestei inițiative.

Dmitri Rogozin ajunge în regiunea transnistreană pe fundalul unor tensiuni interne de ordin politic, care s-au intesificat în ajunul alegerilor prezidențiale. (Aici puteți citi o analiză asupra situației politice interne de la Tiraspol). Transnistrenii consideră că Dmitri Rogozin ar putea împăca pe Șevciuk și Krasnoselski în contextul apropierii datei alegerilor din regiune. După vizitarea regiunii transnistrene, Dmitri Rogozin urmează să se întâlnească cu premierul Pavel Filip.

Poziția lui Rogozin față de Chișinău

Înainte de semnarea Acordului de Asociere cu UE, Dmitri Rogozin a anunțat, în septembrie 2013, că o decizie a Republicii Moldova de a deveni membru asociat al Uniunii Europene va conduce la revizuirea acordurilor cu Rusia şi va complica soluţionarea conflictului din Transnistria.

Moldovenii se înşeală “grav” în cazul în care un nou Guvern proeuropean crede că poate lua o decizie fără să se uite înapoi, fără să consulte oamenii, în special pe cei din Transnistria, iar întreruperea unor relaţii istorice cu vecinul de la est va afecta întreaga piaţă a produselor şi forţei de muncă moldovene, a declarat vicepremierul rus.

Ulterior, Dmitri Rogozin a spus că Moldova va deveni  o fundătură a Uniunii Europene în cazul în care se va uni cu România. „Politicienii europeni sunt duri și reci. Pentru ei România nu este în centrul atenției, ci se află undeva departe la periferie. Iar Republica Moldova care vrea să se unească cu România, îi am în vedere pe liberali, de fapt, niște outsideri, va fi o provincie îndepărtată, o fundătură a Uniunii Europene. Mi-e groază să mă gândesc la așa ceva”, a declarat Rogozin.

Dmitri Rogozin a mai participat, în anul 2014, la parada militară organizată la Tiraspol de Ziua Victoriei, fapt ce a provocat nemulțumirile Chișinăului. La întoarcerea din regiunea transnistriană, Ucraina a interzis zborul avionului în care se afla oficialul rus. Astfel, Rogozin, însoţit de o delegaţie de deputaţi ai Dumei de Stat, a fost nevoit să se întoarcă la Chişinău, unde reprezentanții Serviciului de Informație și Securitate din Chișinău i-au percheziţionat bagajul în care se aflau liste cu semnături ale locuitorilor din regiunea separatistă în favoarea independenţei Transnistriei. Într-un final, Rogozin a ajuns la Moscova cu un avion de linie.

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author