Târgul merge…. funcţii şi scenarii

Conform datelor anonime prezentate de Telegram canal t.me/@romania_ru merg tratative intense în privinţa funcţiei de speaker al Parlamentului Republicii Moldova. Postul, desigur, este al doilea după Președinte, dar, după importanță uneori devine nu ultimul si chiar primul. Interesul Partidului Socialiştilor în obţinerea funcţiei de preşedinte al parlamentului este evidentă – anume speake-rul semnează decrete de promulgare a legilor sau de numire pe care Igor Dodon refuză să le semneze. Avînd o figură loială în funcţia de speaker, Dodon probabil, nu va putea fi umilit cum s-a întîmplat în timpul celor cinci suspendări din funcție, iar luînd în calcul că președintele

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
13 martie 2019

Se formeaza noua Coalitie de guvernare

La moment soarta majortății parlamentare este incertă. Reprezentanții Partidului Democrat și blocului ACUM spun că își reiterează declarațiile făcute anterior. PSRM spune că luni va anunța care vor fi acțiunile de mai departe ale formațiunii. Sergiu Litvinenco, reprezentantul blocului electoral ACUM DA PAS, susține că formațiunea își menține poziția de a nu negocia cu niciunul dintre cele trei partide care au acces în legislativ, referindu-se la PSRM, PDM și Partidul „Șor”. „Nu negociem în niciun fel cu Partidul Democrat pentru că ei nu sunt parteneri, scolul lor nu este să dezvolte țara, dar să se mențină la putere exclusiv”, a menționat

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
10 martie 2019

REZULTATELE FINALE alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019

Conform  TV8.md Curtea Constituțională a emis   hotărârea prin care a confirmat alegerile parlamentare care au avut loc pe 24 februarie. Prin decizia sa, CC aRM  a validat mandatele tuturor celor 101 deputați care au acces în noul legislativ.  După scrutin, pe circumscripția națională patru partide acced în noul Parlament. Primul este PSRM, care obținut 18 mandate de deputat, blocul ACUM – 14 mandate, PDM – 13 mandate, Partidul „Șor” – 5 mandate de deputat. Pe circumscripții uninomnale cele 51 de sunt împărțite în felul următor: 17 PSRM, 17 PDM, 12 ACUM, 2 Partidul „Șor”, 3candidați independenți. În acest sens rezumând alegerile din

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
9 martie 2019

Ce vrea Rogozin de la Chișinău?

Oficial, Dmitri Rogozin a venit la Chișinău pentru a discuta problema exportului legumelor și fructelor moldovenești pe piața rusă.  Totodată, viceprim-ministrul rus va vizita și regiunea transnistreană.

Va ridica sau nu Rogozin embargoul?

Ministrul Economiei, Octavian Calmîc, va discuta, astăzi, cu Dmitri Rogozin problema exportului fructelor, legumelor, dar și a vinurilor moldovenești în Rusia. Anterior, Dmitri Rogozin s-a întâlnit cu Octavian Calmâc, la sfârşitul lunii mai, la Moscova. Aceștia au discutat despre agenda şi data exactă a următoarei reuniuni a Comisiei interguvernamentale moldo-ruse.

Federaţia Rusă a decis să interzică, din iulie 2014, importul de fructe şi legume din Republica Moldova pe motiv că au găsit în mai multe loturi de fructe un dăunător, iar în cazul conservelor a fost invocată nerespectarea normelor de marcare şi identificare a mărfii. Ulterior, în august 2014, Guvernul Federaţiei Ruse a adoptat o hotărâre de introducere a taxelor vamale la importul de mărfuri din Moldova. Treptat Rusia a ridicat embargoul la fructe şi legume pentru câteva întreprinderi din autonomia găgăuză și regiunea transnistreană.

Ministrul Economiei, Octavian Calmîc (din stânga) la întrevedere cu vicepremierul rus Dmitri Rogozin ( din dreapta) din 28 mai 2016 la Moskova Foto Sursa bani.mdMinistrul Economiei, Octavian Calmîc (din stânga) la întrevedere cu vicepremierul rus Dmitri Rogozin ( din dreapta) din 28 mai 2016 la Moskova
Foto Sursa bani.md

Recent, Calmîc a spus că agenții economici din stânga Nistrului vor achita taxe vamale de doar 1% pentru produsele idustriale.

Pacificatorul Rogozin vine să calmeze spiritele în regiunea transnistreană

Presiunile externe asupra regiunii transnistrene se vor diminua după vizita lui Rogozin, consideră reprezentanții Tiraspolului. Dmitri Rogozin, care este și reprezentantul special al lui Putin în regiunea transnistreană, va discuta la Tiraspol despre procesul de negociere în formatul 5+2 și situația socio-economică. Administrația de la Tiraspol speră că Rogozin va negocia cu Chișinăul păstrarea misiunii pacificătoare a militarilor ruși în regiunea transnistreană.

Dmitri Rogozin cu Evgehni Șevciuk în Crimea, iulie 2014. Sursa Foto Point.mdDmitri Rogozin cu Evgheni Șevciuk în Crimea, iulie 2014.
Sursa Foto Point.md

Conform unei noi legi, persoanele care neagă rolul pozitiv al misiunii ruse  în regiunea transnistreană  vor fi pedepsiți penal, conform noilor norme impuse de Sovietul Suprem de la Tiraspol.

În Chișinău se insită ca acesta misiune de menținere a păcii să fie transformată într-o misiune civilă cu mandat internațional sub auspiciul OSCE. Autoritățile de la Tiraspol însă sunt sceptici în privința acestei inițiative.

Dmitri Rogozin ajunge în regiunea transnistreană pe fundalul unor tensiuni interne de ordin politic, care s-au intesificat în ajunul alegerilor prezidențiale. (Aici puteți citi o analiză asupra situației politice interne de la Tiraspol). Transnistrenii consideră că Dmitri Rogozin ar putea împăca pe Șevciuk și Krasnoselski în contextul apropierii datei alegerilor din regiune. După vizitarea regiunii transnistrene, Dmitri Rogozin urmează să se întâlnească cu premierul Pavel Filip.

Poziția lui Rogozin față de Chișinău

Înainte de semnarea Acordului de Asociere cu UE, Dmitri Rogozin a anunțat, în septembrie 2013, că o decizie a Republicii Moldova de a deveni membru asociat al Uniunii Europene va conduce la revizuirea acordurilor cu Rusia şi va complica soluţionarea conflictului din Transnistria.

Moldovenii se înşeală “grav” în cazul în care un nou Guvern proeuropean crede că poate lua o decizie fără să se uite înapoi, fără să consulte oamenii, în special pe cei din Transnistria, iar întreruperea unor relaţii istorice cu vecinul de la est va afecta întreaga piaţă a produselor şi forţei de muncă moldovene, a declarat vicepremierul rus.

Ulterior, Dmitri Rogozin a spus că Moldova va deveni  o fundătură a Uniunii Europene în cazul în care se va uni cu România. „Politicienii europeni sunt duri și reci. Pentru ei România nu este în centrul atenției, ci se află undeva departe la periferie. Iar Republica Moldova care vrea să se unească cu România, îi am în vedere pe liberali, de fapt, niște outsideri, va fi o provincie îndepărtată, o fundătură a Uniunii Europene. Mi-e groază să mă gândesc la așa ceva”, a declarat Rogozin.

Dmitri Rogozin a mai participat, în anul 2014, la parada militară organizată la Tiraspol de Ziua Victoriei, fapt ce a provocat nemulțumirile Chișinăului. La întoarcerea din regiunea transnistriană, Ucraina a interzis zborul avionului în care se afla oficialul rus. Astfel, Rogozin, însoţit de o delegaţie de deputaţi ai Dumei de Stat, a fost nevoit să se întoarcă la Chişinău, unde reprezentanții Serviciului de Informație și Securitate din Chișinău i-au percheziţionat bagajul în care se aflau liste cu semnături ale locuitorilor din regiunea separatistă în favoarea independenţei Transnistriei. Într-un final, Rogozin a ajuns la Moscova cu un avion de linie.

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author