Parlamentul European a votat raportul Critic privind implementarea Acordului de Asociere cu UE

Parlamentul European a votat acum câteva momente cu 396 voturi pro și 76 împotrivă, raportul privind implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Documentul, elaborat de europarlamentarul Petras Austrevicius este unul critic față de evoluția proceselor democratice din Republica Moldova. În special sunt menționate modificarea sistemului electoral în pofida recomandărilor instituțiilor europene și anularea rezultatelor scrutinului municipal de la începutul lunii iunie. Potrivit raportului, Rep. Moldova este capturată de interese oligarhice cu o concentrare a puterii economice și politice în mâinile unui mic grup de oameni care își exercită influența asupra parlamentului, guvernului, partidelor politice, administrației de stat, poliției, sistemului

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
14 noiembrie 2018

OrheiLandromat – caritate politică

Republica Moldova se confruntă de mult timp cu problema finanțării netransparente a partidelor politice. În contextul alegerilor parlamentare ce urmează în februarie 2019, putem anticipa noi cazuri de finanțare ilicită a activităților electorale, dat fiind interesul anumitor forțe politice să acapareze sau să mențină puterea în stat. În ultima perioadă se observă un nou fenomen, și anume tendința politicienilor de a-și afilia Asociații Obștești sau Fundații de binefacere, care devin un instrument pentru finanțările netransparente pentru proiectele lor politice, conform unei analize a Centrului de Politici și Reforme. Majoritatea fundațiilor fac donații surprinse pe larg de camerele televiziunilor afiliate patronilor,

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
20 septembrie 2018

Nerecunoașterea alegerilor poate fi o decizie fatală pentru Plahotniuc

Dmitrii Ciubașenco – „Nerecunoașterea alegerilor poate fi o decizie fatală pentru Plahotniuc”. Sub pretextul de „asociere cu UE”, „integrare europeană” și „democrație”, se maschează bandiții care disprețuiesc toate aceste presupuse „principii și valori”, și sunt gata să facă orice pentru a-și menține regimul mafiot. În societatea moldovenească, se crede că oamenii nu pot influența în nici un fel puterea și politica statului, și că toate aceste ceremonii „democratice” sub forma „alegerilor”, „libertății de exprimare” și a „drepturilor omului” sunt pur și simplu cinice. Unii cred că politica din Moldova a degenerat în fraudă, manipulare și haos, prin urmare, este mai

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
25 august 2018

Ce vrea Rogozin de la Chișinău?

Oficial, Dmitri Rogozin a venit la Chișinău pentru a discuta problema exportului legumelor și fructelor moldovenești pe piața rusă.  Totodată, viceprim-ministrul rus va vizita și regiunea transnistreană.

Va ridica sau nu Rogozin embargoul?

Ministrul Economiei, Octavian Calmîc, va discuta, astăzi, cu Dmitri Rogozin problema exportului fructelor, legumelor, dar și a vinurilor moldovenești în Rusia. Anterior, Dmitri Rogozin s-a întâlnit cu Octavian Calmâc, la sfârşitul lunii mai, la Moscova. Aceștia au discutat despre agenda şi data exactă a următoarei reuniuni a Comisiei interguvernamentale moldo-ruse.

Federaţia Rusă a decis să interzică, din iulie 2014, importul de fructe şi legume din Republica Moldova pe motiv că au găsit în mai multe loturi de fructe un dăunător, iar în cazul conservelor a fost invocată nerespectarea normelor de marcare şi identificare a mărfii. Ulterior, în august 2014, Guvernul Federaţiei Ruse a adoptat o hotărâre de introducere a taxelor vamale la importul de mărfuri din Moldova. Treptat Rusia a ridicat embargoul la fructe şi legume pentru câteva întreprinderi din autonomia găgăuză și regiunea transnistreană.

Ministrul Economiei, Octavian Calmîc (din stânga) la întrevedere cu vicepremierul rus Dmitri Rogozin ( din dreapta) din 28 mai 2016 la Moskova Foto Sursa bani.mdMinistrul Economiei, Octavian Calmîc (din stânga) la întrevedere cu vicepremierul rus Dmitri Rogozin ( din dreapta) din 28 mai 2016 la Moskova
Foto Sursa bani.md

Recent, Calmîc a spus că agenții economici din stânga Nistrului vor achita taxe vamale de doar 1% pentru produsele idustriale.

Pacificatorul Rogozin vine să calmeze spiritele în regiunea transnistreană

Presiunile externe asupra regiunii transnistrene se vor diminua după vizita lui Rogozin, consideră reprezentanții Tiraspolului. Dmitri Rogozin, care este și reprezentantul special al lui Putin în regiunea transnistreană, va discuta la Tiraspol despre procesul de negociere în formatul 5+2 și situația socio-economică. Administrația de la Tiraspol speră că Rogozin va negocia cu Chișinăul păstrarea misiunii pacificătoare a militarilor ruși în regiunea transnistreană.

Dmitri Rogozin cu Evgehni Șevciuk în Crimea, iulie 2014. Sursa Foto Point.mdDmitri Rogozin cu Evgheni Șevciuk în Crimea, iulie 2014.
Sursa Foto Point.md

Conform unei noi legi, persoanele care neagă rolul pozitiv al misiunii ruse  în regiunea transnistreană  vor fi pedepsiți penal, conform noilor norme impuse de Sovietul Suprem de la Tiraspol.

În Chișinău se insită ca acesta misiune de menținere a păcii să fie transformată într-o misiune civilă cu mandat internațional sub auspiciul OSCE. Autoritățile de la Tiraspol însă sunt sceptici în privința acestei inițiative.

Dmitri Rogozin ajunge în regiunea transnistreană pe fundalul unor tensiuni interne de ordin politic, care s-au intesificat în ajunul alegerilor prezidențiale. (Aici puteți citi o analiză asupra situației politice interne de la Tiraspol). Transnistrenii consideră că Dmitri Rogozin ar putea împăca pe Șevciuk și Krasnoselski în contextul apropierii datei alegerilor din regiune. După vizitarea regiunii transnistrene, Dmitri Rogozin urmează să se întâlnească cu premierul Pavel Filip.

Poziția lui Rogozin față de Chișinău

Înainte de semnarea Acordului de Asociere cu UE, Dmitri Rogozin a anunțat, în septembrie 2013, că o decizie a Republicii Moldova de a deveni membru asociat al Uniunii Europene va conduce la revizuirea acordurilor cu Rusia şi va complica soluţionarea conflictului din Transnistria.

Moldovenii se înşeală “grav” în cazul în care un nou Guvern proeuropean crede că poate lua o decizie fără să se uite înapoi, fără să consulte oamenii, în special pe cei din Transnistria, iar întreruperea unor relaţii istorice cu vecinul de la est va afecta întreaga piaţă a produselor şi forţei de muncă moldovene, a declarat vicepremierul rus.

Ulterior, Dmitri Rogozin a spus că Moldova va deveni  o fundătură a Uniunii Europene în cazul în care se va uni cu România. „Politicienii europeni sunt duri și reci. Pentru ei România nu este în centrul atenției, ci se află undeva departe la periferie. Iar Republica Moldova care vrea să se unească cu România, îi am în vedere pe liberali, de fapt, niște outsideri, va fi o provincie îndepărtată, o fundătură a Uniunii Europene. Mi-e groază să mă gândesc la așa ceva”, a declarat Rogozin.

Dmitri Rogozin a mai participat, în anul 2014, la parada militară organizată la Tiraspol de Ziua Victoriei, fapt ce a provocat nemulțumirile Chișinăului. La întoarcerea din regiunea transnistriană, Ucraina a interzis zborul avionului în care se afla oficialul rus. Astfel, Rogozin, însoţit de o delegaţie de deputaţi ai Dumei de Stat, a fost nevoit să se întoarcă la Chişinău, unde reprezentanții Serviciului de Informație și Securitate din Chișinău i-au percheziţionat bagajul în care se aflau liste cu semnături ale locuitorilor din regiunea separatistă în favoarea independenţei Transnistriei. Într-un final, Rogozin a ajuns la Moscova cu un avion de linie.

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author