Rezultatele de monitorizare a regimului liberalizat de vize UE cu RM

În primul Raport elaborat de Comisia Europeană cu privire la implementarea mecanismului de monitorizare a regimului liberalizat de vize se arată că nu există nicio legătură directă între acordarea liberei circulații și reușita reformelor în țările vizate. Chiar dacă UE a avut speranțe în legătură cu acordarea regimului liberalizat de vize pentru a asigura un angajament mai puternic pentru lupta împotriva corupției și a crimei organizate în țările din cadrul Parteneriatului Estic, UE recunoaște acum că aceste speranțe nu au devenit realitate. Deși există cerințe formale pentru liberalizarea circulației, care includ măsuri de combatere a corupției și a spălării banilor,

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
10 ianuarie 2018

Parlamentul a votat candidatura noului Director al SIS. Vitalie Pîrlog își va exercita mandatul următorii 5 ani

Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) are un nou şef. Parlamentarii au susţinut candidatura lui Vitalie Pîrlog, după ce la 25 octombrie curent a expirat mandatul actualului director, Mihai Balan. Noul director SIS a depus astăzi jurământul în plenul Parlamentului. Vitalie Pîrlog îşi va exercita mandatul pe o perioadă de cinci ani, în conformitate cu legislația în vigoare. Anterior, în perioada 2001 şi 2006 Vitalie Pârlog a reprezentat Guvernul la CEDO, iar în septembrie 2006 a fost numit în funcția de ministru al Justiției. Ultima funcție deținută a fost cea de președintele Comisiei de control a dosarelor la INTERPOL   Distribuie

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
21 decembrie 2017

Fiecare al 3-lea moldovean consideră Parlamentul cea mai coruptă instituție din țară potrivit sondajului efectuat de Institutul Republican Internațional (IRI)

Studiul a fost efectuat din bani americani, pe un eșantion de 1500 de persoane și are o marjă de eroare de 2,5 la sută. Sondajul a fost comandat de Center for Insights in Survey Research, coordonat de Baltic Surveys\The Gallup Organization, realizat, pe teren, de Magenta Consultig si finantat USAID. 90% din respondenți spun că țara noastră este guvernata în interesul unui grup mic de persoane. Studiul scoate la iveala ca din 2004 încoace problema corupției frământă tot mai mulți cetățeni. Unde corupția este prezentă? Parlament – 30% Servicii publice – 22% Guvern – 10% Business – 9% Sistemul Judiciar – 9% Partide

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
9 noiembrie 2017

OSCE salută tentativele de deblocare a negocierilor în formatul 5+2

OSCE salută deschiderea de care dau dovadă autorităţile de la Chişinău faţă de soluţionarea conflictului transnistrean. Reprezentantul special pentru procesul de reglementare transnistreană, Cord Meier-Klodt, consideră că reluarea negocierilor privind reglementarea transnistreană oferă un impuls pentru progrese reale. El însă susţine că autorităţile de pe ambele maluri ale Nistrului trebuie să implementeze cât mai urgent măsurile incluse în protocolul adoptat recent la Berlin, relatează Mesager.

Oficialul a salutat tentativele de deblocare a negocierilor în formatul 5+2.  Ambasadorul a subliniat necesitatea continuării discuţiilor şi a intensificării dialogului în cadrul tuturor platformelor existente.

„Eu cred că este un început, nu şi un sfârşit. Rămâne foarte mult de lucru, dar am rămas mulţumit că în cadrul întrunirilor noastre, premierul Filip, liderul transnistrean, Evgheni Şevciuc și preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, m-au asigurat că ei susţin continuarea implementării parcursului comun în baza protocolului de la Berlin”, a declarat oficialul.

Cord Meier-Klodt a precizat că autorităţile moldoveneşti, dar şi cele din stânga Nistrului au întreprins mai multe măsuri incluse în protocolul ce prevede soluţionarea conflictului transnistrean, semnat recent la Berlin.

„Sunt mulţumit să constat că una din acele chestiuni incluse în protocol, şi anume ce ţine de domeniul mediului privind baza de date şi resursele care se regăsesc în bazinul râului Nistru, au fost deja finalizate şi semnate”, a mai adăugat oficialul.

Ambasadorul a precizat că restricţiile de circulaţie, criza financiară din regiunea transnistreană, dar şi situaţia şcolilor cu predare în limba română din stânga Nistrului sunt probleme care necesită rezolvare urgentă.

Cea mai recentă rundă de negocieri în formatul 5+2 a avut loc în luna iulie a anului 2014. Asta pentru că Tiraspolul, în continuare, condiţionează participarea sa în acest format.

 

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author