Cum câștigăm alegerile?

Expertul economic Dumitru Alaiba pe blogul său scrie  cum câștigăm alegerile: „Nu sunt adeptul tranzițiilor violente de putere. Sunt adeptul tranzițiilor de putere exclusiv democratice, prin alegeri. Până în 2016 Moldova, de când există ca și țară, a avut un record absolut de a asigura tranziția puterii exclusiv prin alegeri. Chiar și în 2009, tot prin alegeri Voronin a fost dat jos. În 2016, Partidul Democrat a luat prima dată puterea ocolind alegerile. În esență, a fost prima tranziție a puterii fără alegeri. De atunci, nu avem democrație, dar multor din noi le-a luat alți doi ani jumate ca să

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
17 decembrie 2018

Preşedintele RM intenţionează să creeze o structură paramilitară

Igor Dodon, actualul președinte, care a suferit cinci suspendări umilitoare, a anunțat că nu va tolera a șasea oară. Potrivit lui Dodon, în ultimele zile, el a primit câteva mii de apeluri care au cerut crearea unei mișcări populare – așa-numita „gardă prezidențială”. Dodon a spus acest lucru vineri, în aerul canalului NTV Moldova, controlat de el în legătură cu posibila demitere a acestuia. „Președintele parlamentului amenință să mă înlăture în fiecare zi, așa că oamenii mă cer deja să creez o mișcare populară. Și vreau să spun că există o mare probabilitate ca în viitorul apropiat să susțin această

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
15 decembrie 2018

Sondaj IRI: Patru partide ar intra în momentul de față în Parlament

Rezultatele  sondajului  de opinie dat de IRI demonstreaza ca dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, patru partide ar intra în Parlament: Partidul Socialiștilor (PSRM), Partidul Democrat (PD), Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA). Potrivit sondajului efectuat deInternational Republican Institute (IRI) în perioada 11 septembrie – 16 octombrie, pe un eșantion de 1,503 respondenți,  pe primul loc este clasat Partidul Socialiștilor cu un procentaj de 32 la sută. PD, PAS și Platforma DA cu câte 12%. Totodată, este de menționat și faptul că, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova și Partidul Șor ar acumula câte

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
17 noiembrie 2018

BERD şi BEI vor finanţa gazoductul Ungheni-Chişinău dacă Guvernul își va onora angajamente până la sfârșitul anului

Dacă Guvernul va realiza toate angajamentelor asumate, inclusiv semnarea unui memorandum cu FMI, atunci, până la finele anului curent, BERD și BEI vor fi disponibile să semneze acordul de finanțare a gazoductului Ungheni-Chișinău în sumă de circa 90 milioane euro. Declarația a fost făcută de către șeful Oficiului Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) din Republica Moldova, Dimitri Gvindadze.

Oficialii au discutat despre rezultatele cooperării cu echipa locală a BERD, programele investiţionale derulate în sectorul energetic, al mediului de afaceri, al infrastructurii drumurilor, sistemelor de apeducte și canalizare, precum și despre  perspectiva inițierii unor proiecte noi. În context, Pavel Filip a subliniat că programele derulate vin să răspundă necesităţilor mediului de afaceri și cetățenilor, totodată susţinând politicile Guvernului în aceste domenii.

De asemenea, Premierul Pavel Filip s-a referit la utilitatea suportului acordat de BERD în consolidarea Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru, menționând că acesta reprezintă o platformă importantă de discuții cu mediul de afaceri în identificarea problemelor și a soluțiilor de depășire a acestora.

”Aveți toată deschiderea noastră și sunt sigur că vom avea parte de mai multe proiecte investiționale, iar Guvernul va acorda tot sprijinul în eliminarea eventualelor dificultati în acest sens”, a conchis Pavel Filip.

La rândul său, Dimitri Gvindadze a declarat că Banca va susține reformele inițiate de Guvern pentru stabilizarea situației macro-economice prin acordarea suportului consultativ, a asistenței tehnice în elaborarea politicilor și fortificarea capacităților Guvernului Republicii Moldova în realizarea reformelor.

Interlocutorii au mai discutat și despre proiectele, ce urmează a fi implementate în Republica Moldova. În context, Dimitri Gvindadze a menţionat că 

În ceea ce privește implementarea proiectului de interconexiune a liniilor electrice pe segmentul Isaccea-Vulcăneşti-Chişinău cu un buget total de 140 milioane de euro, directorul BERD a confirmat intenţia de a oferi 60 milioane de euro. 

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare derulează actualmente în Moldova 48 de proiecte în valoare de 0,5 miliarde de euro. 

 

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author