Un singur candidat, desemnat la funcţia de director-adjunct al CNA. Lidia Chireoglo este învingătoarea

Lidia Chireoglo este candidatul desemnat la funcţia de director-adjunct al CNA. Decizia a fost luată în urma concursului, desfăşurat, astăzi, la care au participat cinci candidaţi. Asta după ce, unul din cei şase aspiranţi la funcţia de vice-director al CNA, Violina Şpac,  s-a retras din concurs, în această dimineaţă.    Astfel, la interviu au fost admiși Alexandr Patraşco, șeful Secției formare continuă din cadrul Academiei de Poliţie “Ştefan cel Mare a Ministerului de Interne”, Veaceslav Guțan, conferențiar universitar la Academia de Poliție ”Ștefan cel Mare”, Iurie Slivciuc – fost angajat al MAI, pensionar, Sava Maimescu – conferențiar universitar la Universitatea de

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
21 aprilie 2018

De 3 ani Promo-LEX este urmărit penal de către KGB-ul „rmn”

La 17 aprilie 2015, KGB-ul din or. Tiraspol a dispus inițierea urmăririi penale în privința membrilor Asociației Promo-LEX, unde acestora le-a fost interzis accesul în regiune. Au urmat numeroase apeluri ale unor organizații și rețele internaționale, care au condamnat practica de intimidare și obstrucționare a activității Asociației Promo-LEX și au cerut actorilor relevanți intervenția pentru asigurarea condițiilor optime pentru activitatea Asociației Promo-LEX în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. La 29 ianuarie 2016 cazul Asociației Promo-LEX a fost discutat la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. La 24 iunie 2016, participanții la Conferința Organizațiilor Neguvernamentale Internaționale din cadrul Consiliului Europei au adoptat o

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
17 aprilie 2018

Asociația Promo-LEX a cerut Procuraturii Generale să investigheze acțiunile de ațâțare a vrajbei și de dezbinare națională

Promo-LEX cere Procuraturii Generale să investigheze acțiunile de ațâțare a vrajbei și de dezbinare națională în legătură cu publicarea recentă a mesajelor care instigă la ură și violență împotriva unioniștilor. Pe data de 9 aprilie 2018, pe pagina ”Unionizmul Trece Patria Ramîne” de pe Facebook, a fost publicată o postare care conține o imagine simbolică cu o persoană care atârnă pe un ștreang și pe care este plasată inscripția ”UNIREA”. Imaginea este însoțită de o descriere în limba rusă, potrivit căreia același lucru – spânzurătoarea – îi așteaptă pe ”fasciștii unioniști” după alegerile parlamentare. Postarea a generat peste 700 de

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
12 aprilie 2018

Bugetul de stat pentru anul 2016, aprobat de Guvern

Guvernul a aprobat proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2016, care prevede venituri în sumă de 31 378 944,8 mii de lei, cu o creștere de 11,1% comparativ cu anul precedent, cheltuieli în sumă de 35 561 744,8 mii de lei, ce constituie o creștere cu 17,1% și cu un deficit de 4 182 800,0 mii lei. 

Viceministrul Finanțelor Maria Cărăuș a explicat că la estimarea indicatorilor macroeconomici pentru anul 2016 s-a luat în considerate evoluția economiei mondiale și a țărilor care sunt parteneri comerciali ai țarii noastre. Situația creată pe plan mondial va determina activitatea pasivă din partea mediului de afaceri și a consumului populației, ceea ce va avea impact asupra sectorului real al economiei și a comerțului exterior.

„Scenariu macroeconomic prezentat prevede o redresare treptată a situației macroeconomice începând cu anul 2016. Conform estimarilor de prognoză, în urma factorilor mentionați, PIB în termeni reali în anul 2016 va înregistra o creștere ușoară de 1,5 %. Creșterea anuală în termeni reali a producției industriale va înregistra o creștere în anul 2016 la 2 %.
Producția agricolă se preconizează să crescă în anul 2016 cu 5%, iar ritmul de creștere a invesțiliilor în active materiale pe termen lung va constitui 2%”, a precizat Cărăuș.

Intrările de granturi pentru susținerea bugetului și pentru proiectele finanțate din surse exteme, conform acordurilor semnate cu donatorii externi, se prognozează în sumă de 3 655,5 mil. lei, dublându-se practic față de executat în 2015, ce se explică prin faptul nedebursării în anul 2015 a unor tranșe de granturi pentru suport bugetar, urmare a suspendării temporare a finanțărilor din partea Comisiei Europene. 

La categoria impozite pe bunurile imobiliare s-a propus introducerea din anul 2016 a impozitului pe avere pentru persoanele fizice – proprietari ai bunurilor imobiliare (cu excepția terenurilor) pe teritoriul Republicii Moldova, care au o suprafață mai mare de 120 m2 și valoarea estimată, apreciată de catre organele cadastrale teritoriale ce depășeste 1,5 milioane de lei. Impozitul pe avere urmează a fi achitat la bugetul de stat, iar încasările din acest impozit se estimează la 50 milioane lei. Impozitul privat se estimează pentru anul 2016 în sumă de 3,2 milioane lei.

Totodată, taxa pe valoarea adăugată va rămâne și în continuare cea mai mare sursă de venituri ale bugetului de stat. Veniturile din această taxă se prognozează în sumă de 15 270,7 mil. lei sau cu o creștere de 11,7 la sută față de anul 2015. Ca pondere în totalul impozitelor și taxelor TVA va constitui 58 la sută, iar în totalul veniturilor bugetului de stat – 48,7 la sută.

Potrivit proiectului, pentru anul 2016 au fost alocate pentru Fondul de subvenționare a producătorilor agricoli 900 000,0 mii de lei, dintre care 387 600,0 mii de lei din contul Programului de suport bugetar ENPARD al Comisiei Europene.

În bugetul Comisiei Electorale Centrale, pentru finanțarea partidelor politice au fost alocată suma de 39 850,0 mii de lei. 

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author