Consilierul lui Dodon a fost dat afară de la ședința Parlamentului

Președintele Parlamentului Andrian Candu l-a alungat astăzi, de la ședința Legislativului, pe Maxim Lebedinschi, consilierul prezidențial al președintelui Igor Dodon, pe motiv că acesta ar fi făcut „atac la persoană” și ar fi încălcat astfel Regulamentul Parlamentului. „Ne vom descurca și fără dumneavoastră”, i-a spus Candu lui Lebedinschi, afirmând că acesta este în Parlament pentru a reprezenta interesele Președinției, și nu pentru „a ataca pe cineva”. Lebedinschi luase cuvântul în cadrul discuțiilor care vizau o inițiativă a Partidului Liberal de a crea o comisie de anchetă în cazul expulzării ilegale a celor șapte profesori și manageri turci de la rețeaua

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
27 septembrie 2018

OrheiLandromat – caritate politică

Republica Moldova se confruntă de mult timp cu problema finanțării netransparente a partidelor politice. În contextul alegerilor parlamentare ce urmează în februarie 2019, putem anticipa noi cazuri de finanțare ilicită a activităților electorale, dat fiind interesul anumitor forțe politice să acapareze sau să mențină puterea în stat. În ultima perioadă se observă un nou fenomen, și anume tendința politicienilor de a-și afilia Asociații Obștești sau Fundații de binefacere, care devin un instrument pentru finanțările netransparente pentru proiectele lor politice, conform unei analize a Centrului de Politici și Reforme. Majoritatea fundațiilor fac donații surprinse pe larg de camerele televiziunilor afiliate patronilor,

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
20 septembrie 2018

Un mercenar din Moldova în vârstă de 20 de ani a fost ucis în Siria

În ciuda faptului că serviciile speciale din Federația Rusă au luat măsuri pentru a preveni publicarea numelor mercenarilor care au luptat în Siria din cadrul companiei privată militară „Wagner” și a curățat paginile lor de pe rețelele de socializare, Serviciul ucrainean de Securitate (SBU) informează că deține informații despre 80 de mercenari, care au murit în noapte de 7-8 februarie după ce coaliția condusă de SUA s-a ciocnit cu forțele pro-guvernamentale din provincia siriană Deir ez-Zor. Serviciul ucrainean de Securitate a publicat deja numele a 41 de mercenari, printre care se numără și un moldovean care a decedat în Siria.

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
4 septembrie 2018

Bugetul de stat pentru anul 2016, aprobat de Guvern

Guvernul a aprobat proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2016, care prevede venituri în sumă de 31 378 944,8 mii de lei, cu o creștere de 11,1% comparativ cu anul precedent, cheltuieli în sumă de 35 561 744,8 mii de lei, ce constituie o creștere cu 17,1% și cu un deficit de 4 182 800,0 mii lei. 

Viceministrul Finanțelor Maria Cărăuș a explicat că la estimarea indicatorilor macroeconomici pentru anul 2016 s-a luat în considerate evoluția economiei mondiale și a țărilor care sunt parteneri comerciali ai țarii noastre. Situația creată pe plan mondial va determina activitatea pasivă din partea mediului de afaceri și a consumului populației, ceea ce va avea impact asupra sectorului real al economiei și a comerțului exterior.

„Scenariu macroeconomic prezentat prevede o redresare treptată a situației macroeconomice începând cu anul 2016. Conform estimarilor de prognoză, în urma factorilor mentionați, PIB în termeni reali în anul 2016 va înregistra o creștere ușoară de 1,5 %. Creșterea anuală în termeni reali a producției industriale va înregistra o creștere în anul 2016 la 2 %.
Producția agricolă se preconizează să crescă în anul 2016 cu 5%, iar ritmul de creștere a invesțiliilor în active materiale pe termen lung va constitui 2%”, a precizat Cărăuș.

Intrările de granturi pentru susținerea bugetului și pentru proiectele finanțate din surse exteme, conform acordurilor semnate cu donatorii externi, se prognozează în sumă de 3 655,5 mil. lei, dublându-se practic față de executat în 2015, ce se explică prin faptul nedebursării în anul 2015 a unor tranșe de granturi pentru suport bugetar, urmare a suspendării temporare a finanțărilor din partea Comisiei Europene. 

La categoria impozite pe bunurile imobiliare s-a propus introducerea din anul 2016 a impozitului pe avere pentru persoanele fizice – proprietari ai bunurilor imobiliare (cu excepția terenurilor) pe teritoriul Republicii Moldova, care au o suprafață mai mare de 120 m2 și valoarea estimată, apreciată de catre organele cadastrale teritoriale ce depășeste 1,5 milioane de lei. Impozitul pe avere urmează a fi achitat la bugetul de stat, iar încasările din acest impozit se estimează la 50 milioane lei. Impozitul privat se estimează pentru anul 2016 în sumă de 3,2 milioane lei.

Totodată, taxa pe valoarea adăugată va rămâne și în continuare cea mai mare sursă de venituri ale bugetului de stat. Veniturile din această taxă se prognozează în sumă de 15 270,7 mil. lei sau cu o creștere de 11,7 la sută față de anul 2015. Ca pondere în totalul impozitelor și taxelor TVA va constitui 58 la sută, iar în totalul veniturilor bugetului de stat – 48,7 la sută.

Potrivit proiectului, pentru anul 2016 au fost alocate pentru Fondul de subvenționare a producătorilor agricoli 900 000,0 mii de lei, dintre care 387 600,0 mii de lei din contul Programului de suport bugetar ENPARD al Comisiei Europene.

În bugetul Comisiei Electorale Centrale, pentru finanțarea partidelor politice au fost alocată suma de 39 850,0 mii de lei. 

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author