Consilierul lui Dodon a fost dat afară de la ședința Parlamentului

Președintele Parlamentului Andrian Candu l-a alungat astăzi, de la ședința Legislativului, pe Maxim Lebedinschi, consilierul prezidențial al președintelui Igor Dodon, pe motiv că acesta ar fi făcut „atac la persoană” și ar fi încălcat astfel Regulamentul Parlamentului. „Ne vom descurca și fără dumneavoastră”, i-a spus Candu lui Lebedinschi, afirmând că acesta este în Parlament pentru a reprezenta interesele Președinției, și nu pentru „a ataca pe cineva”. Lebedinschi luase cuvântul în cadrul discuțiilor care vizau o inițiativă a Partidului Liberal de a crea o comisie de anchetă în cazul expulzării ilegale a celor șapte profesori și manageri turci de la rețeaua

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
27 septembrie 2018

OrheiLandromat – caritate politică

Republica Moldova se confruntă de mult timp cu problema finanțării netransparente a partidelor politice. În contextul alegerilor parlamentare ce urmează în februarie 2019, putem anticipa noi cazuri de finanțare ilicită a activităților electorale, dat fiind interesul anumitor forțe politice să acapareze sau să mențină puterea în stat. În ultima perioadă se observă un nou fenomen, și anume tendința politicienilor de a-și afilia Asociații Obștești sau Fundații de binefacere, care devin un instrument pentru finanțările netransparente pentru proiectele lor politice, conform unei analize a Centrului de Politici și Reforme. Majoritatea fundațiilor fac donații surprinse pe larg de camerele televiziunilor afiliate patronilor,

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
20 septembrie 2018

Un mercenar din Moldova în vârstă de 20 de ani a fost ucis în Siria

În ciuda faptului că serviciile speciale din Federația Rusă au luat măsuri pentru a preveni publicarea numelor mercenarilor care au luptat în Siria din cadrul companiei privată militară „Wagner” și a curățat paginile lor de pe rețelele de socializare, Serviciul ucrainean de Securitate (SBU) informează că deține informații despre 80 de mercenari, care au murit în noapte de 7-8 februarie după ce coaliția condusă de SUA s-a ciocnit cu forțele pro-guvernamentale din provincia siriană Deir ez-Zor. Serviciul ucrainean de Securitate a publicat deja numele a 41 de mercenari, printre care se numără și un moldovean care a decedat în Siria.

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
4 septembrie 2018

Uzina din Rîbnița – groapa de fier vechi a Ucrainei pe timp de război

Războiul din Ucraina a crescut enorm producția de metal la combinatul din Rîbnița. Astfel, fierul vechi a ajuns să circule dintr-o „zonă fierbinte” – cea a Donbasului, într-o altă regiune „gri” – cea a nerecunoscutei Transnistrii. Mii de vagoane cu fier vechi au ajuns, anul trecut, în regiunea de est a Moldovei, de aproape 30 de ori mai mult decât în ​​2014. Zeci de companii ucrainene au „topit” la greu metal în regiunea transnistreană, în timp ce însăși Ucraina se confrunta cu o lipsă a fierului uzat, fapt confirmat și de producătorii de metal, care i s-au plâns până și premierului. Culmea e că anume printr-un ordin al Executivului de la Kiev au fost introduse cote la exportul de fier uzat și desemnați deținătorii de licențe pentru această operațiune. Drept urmare, cel mai mare exportator din Ucraina a ajuns o companie din paradisul fiscal al Panamei.

Cine se ocupă de exportul de fier vechi

aaa2Până nu demult, fierul vechi era colectat, prelucrat și depozitat în Ucraina doar cu licență, care era acordată de guvern. Aceasta era dată celor mai demni, de încredere și avuți oameni de afaceri. Potrivit specialiștilor, într-o economie normală este aproape imposibil de colectat o cantitate atât de mare de fier vechi, așa cum s-a întâmplat în 2015, în Donbas. Și asta pentru că metalul uzat provine din investiții capitale, adică în procesul retehnologizării, când utilajul vechi este înlocuit cu altul nou. La fel, fierul vechi apare atunci când sub „tăișul războiul” e pusă tehnica militară și obiectivele industriale distruse. În condițiile în care Ucraina intrase în război, nu era clar unde și cine utilizează tehnica militară și alte bunuri deteriorate pe teritoriul operațiunii antiteroriste (ATO). Am căutat răspunsul la Serviciul de Securitate al Ucrainei.

Referindu-se la articolul 9 din Legea cu privire la Apărare, Serviciul de Securitate ne-a comunicat că atribuțiile privind stabilirea procedurii de realizare și utilizare a armamentului și echipamentelor militare, a altor bunuri ale Forțelor Armate ale Ucrainei (FAU) sunt date Cabinetului de Miniștri al Ucrainei. Astfel, se profilează o schemă de corupție, prin care companii  „verificate” obțin de la „organul colectiv” cote pentru exportul de fier vechi, în timp ce altele, având cantități suficiente de bani, îl colectează.

Afaceri prin off-shore-ul din Panama

În 2015, Ministerul Dezvoltării Economice și Comerțului al Ucrainei (MDEC) a uitat să publice pe site-ul său informația despre companiile care au obținut cotele pentru export. Nici în luna aprilie 2016 nu se știa cine vinde în afara țării fierul vechi provenit din tehnica de luptă ieșită din funcție. Cercetările noastre au dus la exportatorul cu cel mai mare volum de fier vechi comercializat, 150 de mii de tone, operațiuni efectuate de întreprinderi asociate ale companiei  „Ukr Met”, înființată de un off-shore din Panama, care este asociată cu fiul cel mare al președintelui fugar Ianukovici. Această companie are propriile sale ateliere de lucru în orașele Donețk, Yasinovataya, Makeyevka, Gorlovka (toate în zona de ATO, vezi harta) Krasnoarmeysk, Kurakhovo, Konstantinovka, Dzerzhinsk. Astăzi, oficiul ei este deschis în Mariupol. Ea a apărut încă în 2004, însă după reînregistrarea din martie 2011, într-o perioadă scurtă a acaparat aproape un sfert din piață  (în 2012, cifra ei de afaceri a depășit 3,3 miliarde grivne, profitul net – 200 mii grivne). În 2013, compania a preluat aproape jumătate din piața fierului vechi. În 15 regiuni au fost deschise depozite și filiale. Cele mai mari întreprinderi de stat: Şantierul Naval „61 comunarzi” din Nikolaev și Uzina de reparații a vagoanelor din Darnița „împărțeau” fierul vechi cu întreprinderea „Ukr Met”. Pe site-ul său, care nu a mai fost moderat de mult timp, firma anunța: „În afara cerințelor piaței interne, «Ukr Met» asigură în mod stabil cu volumele necesare de fier vechi siderurgic Uzina Metalurgică Moldovenească”.

Există și alți „norocoși” care, în anul 2015, au importat mii de tone de deșeuri feroase în Moldova, prin segmentul necontrolat al frontierei din regiunea transnistreană. Este vorba despre companii din grupul „Promresurs”, care este asociat cu fostul ministru ucrainean al politicii industriale, Valery Mazur, și „Єvroіnvest metal” asociată cu iranianul Ali Mohammad Hani Omran. Ei au reușit să obțină o cotă de 100 000 tone care au fost trimise în regiunea transnistreană.

La sfârșitul lunii martie, MDEC a distribuit exportatorilor încă o parte a cotelor, în volum de 280 320 tone, față de volumul anterior – 143,8 mii tone, ceea ce constituie aproape 0,5 mil. tone sau aproape jumătate din cota anuală. Ministerul nu a făcut publice numele companiilor care au primit aceste cote. Anterior, toată informația cu privire la companiile care primeau cotele de export, era clasificată, și aceasta oferea teren pentru abuzuri și speculații în public. Cu toate acestea, ministerul a făcut lobby pentru adoptarea deciziei Cabinetului de Miniștri privind transparența informațiilor ce se conțin în documentele depuse de companii pentru înregistrarea contractelor economice externe pentru exportul de deșeuri metalice. Dar membrii Cabinetului l-au „făcut praf” pe ministrul Abromavicius, astfel încât este puțin probabil să devină clar ce companii au pretins la cote și cât au primit până la urmă.

SURSA: Anticoruptie.md

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author