Rezultatele de monitorizare a regimului liberalizat de vize UE cu RM

În primul Raport elaborat de Comisia Europeană cu privire la implementarea mecanismului de monitorizare a regimului liberalizat de vize se arată că nu există nicio legătură directă între acordarea liberei circulații și reușita reformelor în țările vizate. Chiar dacă UE a avut speranțe în legătură cu acordarea regimului liberalizat de vize pentru a asigura un angajament mai puternic pentru lupta împotriva corupției și a crimei organizate în țările din cadrul Parteneriatului Estic, UE recunoaște acum că aceste speranțe nu au devenit realitate. Deși există cerințe formale pentru liberalizarea circulației, care includ măsuri de combatere a corupției și a spălării banilor,

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
10 ianuarie 2018

Parlamentul a votat candidatura noului Director al SIS. Vitalie Pîrlog își va exercita mandatul următorii 5 ani

Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) are un nou şef. Parlamentarii au susţinut candidatura lui Vitalie Pîrlog, după ce la 25 octombrie curent a expirat mandatul actualului director, Mihai Balan. Noul director SIS a depus astăzi jurământul în plenul Parlamentului. Vitalie Pîrlog îşi va exercita mandatul pe o perioadă de cinci ani, în conformitate cu legislația în vigoare. Anterior, în perioada 2001 şi 2006 Vitalie Pârlog a reprezentat Guvernul la CEDO, iar în septembrie 2006 a fost numit în funcția de ministru al Justiției. Ultima funcție deținută a fost cea de președintele Comisiei de control a dosarelor la INTERPOL   Distribuie

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
21 decembrie 2017

Fiecare al 3-lea moldovean consideră Parlamentul cea mai coruptă instituție din țară potrivit sondajului efectuat de Institutul Republican Internațional (IRI)

Studiul a fost efectuat din bani americani, pe un eșantion de 1500 de persoane și are o marjă de eroare de 2,5 la sută. Sondajul a fost comandat de Center for Insights in Survey Research, coordonat de Baltic Surveys\The Gallup Organization, realizat, pe teren, de Magenta Consultig si finantat USAID. 90% din respondenți spun că țara noastră este guvernata în interesul unui grup mic de persoane. Studiul scoate la iveala ca din 2004 încoace problema corupției frământă tot mai mulți cetățeni. Unde corupția este prezentă? Parlament – 30% Servicii publice – 22% Guvern – 10% Business – 9% Sistemul Judiciar – 9% Partide

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
9 noiembrie 2017

Energia electrică s-ar putea ieftini în martie cu 10%, iar în aprilie încă o dată

Prețul la energia electrică ar putea scădea până în luna aprilie cu peste 10%. Despre aceasta a anunțat premierul Pavel Filip în urma unei şedinţe de lucru referitor la asigurarea cu energia electrică. Potrivit primului-ministru, diminuarea tarifului va avea loc în două etape.

Pavel Filip a menționat că s-a reușit semnarea unui contract de achiziții înainte cu o lună înainte de termen, fapt ce înseamnă că „am obținut cu o lună de zile mai mult, un preț mai benefic decât a fost anterior, care expira la 31 martie”. „Urmează ca Ministerul Economiei să vină cu date tehnice privind semnarea acestui contract. Un lucru vreau să-l spun, chiar dacă potențialii ofertanți au fost foarte puțini în urma negocierilor s-a obținut un preț foarte bun”, a spus Filip.

„Există premize pentru ca prețul final să înregistreze o diminuare de preț de până la 10% și aici vorbesc luând în calcul și devierile pe piața valutară, dar și inflația. Urmează acum ca Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică să facă toate calculele având la bază aceste date tehnice și în final, cât se poate de repede, să vină cu acest preț final pentru consumatori”, a mai declarat premierul.

Nu în ultimul rând, șeful Cabinetului de miniștri a opinat că își dorește ca acest lucru să se întâmple cât mai repede, poate chiar pe parcurusul lunii aprilie, astfel încât această diminuare să fie resimțită de atât de cetățeni, cât și de agenții economici. „Putem vorbi despre o diminuare a prețului în două etape. Prima de până la 10% care poate fi, dar urmează să așteptăm deciziile ANRE-ului pe parcursul lunii martie și a doua cât mai curând posibil, dar îmi doresc să se întâmple în aprilie”, a conchis premierul.

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author