Consilierul lui Dodon a fost dat afară de la ședința Parlamentului

Președintele Parlamentului Andrian Candu l-a alungat astăzi, de la ședința Legislativului, pe Maxim Lebedinschi, consilierul prezidențial al președintelui Igor Dodon, pe motiv că acesta ar fi făcut „atac la persoană” și ar fi încălcat astfel Regulamentul Parlamentului. „Ne vom descurca și fără dumneavoastră”, i-a spus Candu lui Lebedinschi, afirmând că acesta este în Parlament pentru a reprezenta interesele Președinției, și nu pentru „a ataca pe cineva”. Lebedinschi luase cuvântul în cadrul discuțiilor care vizau o inițiativă a Partidului Liberal de a crea o comisie de anchetă în cazul expulzării ilegale a celor șapte profesori și manageri turci de la rețeaua

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
27 septembrie 2018

OrheiLandromat – caritate politică

Republica Moldova se confruntă de mult timp cu problema finanțării netransparente a partidelor politice. În contextul alegerilor parlamentare ce urmează în februarie 2019, putem anticipa noi cazuri de finanțare ilicită a activităților electorale, dat fiind interesul anumitor forțe politice să acapareze sau să mențină puterea în stat. În ultima perioadă se observă un nou fenomen, și anume tendința politicienilor de a-și afilia Asociații Obștești sau Fundații de binefacere, care devin un instrument pentru finanțările netransparente pentru proiectele lor politice, conform unei analize a Centrului de Politici și Reforme. Majoritatea fundațiilor fac donații surprinse pe larg de camerele televiziunilor afiliate patronilor,

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
20 septembrie 2018

Un mercenar din Moldova în vârstă de 20 de ani a fost ucis în Siria

În ciuda faptului că serviciile speciale din Federația Rusă au luat măsuri pentru a preveni publicarea numelor mercenarilor care au luptat în Siria din cadrul companiei privată militară „Wagner” și a curățat paginile lor de pe rețelele de socializare, Serviciul ucrainean de Securitate (SBU) informează că deține informații despre 80 de mercenari, care au murit în noapte de 7-8 februarie după ce coaliția condusă de SUA s-a ciocnit cu forțele pro-guvernamentale din provincia siriană Deir ez-Zor. Serviciul ucrainean de Securitate a publicat deja numele a 41 de mercenari, printre care se numără și un moldovean care a decedat în Siria.

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
4 septembrie 2018

Concentrarea mass-media sărăcește considerabil ”piața de idei”

Concentrarea în mass-media poate avea justificare economică, dar nu poate fi acceptată, pentru că nu doar efectul economic, în definitiv, trebuie să-l urmărească mass-media, ci, în primul rând, o informare adecvată a cetățeanului. O informare adecvată înseamnă o diversitate cât mai largă de produse mediatice credibile oferite cetățeanului, ca să i se respecte dreptul fundamental la informație.

Concentrarea mass-media nu poate, din start, să asigure respectiva diversitate, dimpotrivă, o limitează și, până la urmă, ”piața de idei” sărăcește considerabil. Situația se înrăutățește și mai mult, dacă scopul concentrării este efectul ideologic. Noi, ”copiii URSS-ului”, am simțit pe propria piele ce înseamnă ca pe piața de idei să aibă acces doar ideile care ”trebuie” să aibă acces. Consecințele, în definitiv, au fost devastatoare. Putem să repetăm experiența, dacă memoria ni-i scurtă, dar putem și s-o evităm.

Rațiunea trează, dacă mai trebuie ea azi cuiva, parcă ne-ar îndemna să ocolim grebla, pe care am călcat o dată. Cum? Bunele practici existente în lume, pe care le neglijăm cu îndărătnicia asinului spaniol, ne oferă soluții pe potrivă: prevederi juridice corespunzătoare, dar care să funcționeze, nu doar să fie împrumutate și trecute în texte de lege. Prevederile, și aici mă gândesc la domeniul audiovizualului, s-ar referi la un număr limitat de servicii de programe, pe care ar putea să le ofere un deținător de licență de emisie într-o unitate administrativ-teritorială sau într-un municipiu.

Numărul ar trebui, pe de o parte, să asigure viabilitatea economică a deținătorului de licență, iar pe de altă parte, să nu-i permită să aibă o poziție dominantă pe piață, pentru a nu afecta concurența loială. În plus, ar fi necesară o limitare specială pentru cota de audiență, cota de piață permisă unui radiodifuzor, limitare ce lipsește actualmente în legislația națională. Prevederile s-ar referi și la mecanisme clare, prin care piața audiovizualului este măsurată cu regularitate și, în cazul în care se întrevăd tendințe negative pentru pluralism și concurență, să se intervină în mod corespunzător. Avem Consiliu Coordonator al Audiovizualului și avem Consiliu al Concurenței, dar puțină coordonare și puțină concurență sănătoasă.

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author