Întâlnirea cu diaspora în cadrul programului „Offline 3”

Astăzi are loc cel de-a 3-a întâlnire cu diaspora în cadrul evenimentului „Offline 3”. Evenimentul este organizat de comunitatea Adoptă un Vot în parteneriat cu Platforma Națională a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic, cu contribuția Ambasadei Regatului Olandei la București și The Black Sea Trust al German Marshall Fund of USA. Evenimentul a fost deschis de Camelia Vasilov, membru al echipei de organizare „Adoptă un Vot”. În discursul inaugural a declarat „Cei prezenți astăzi la acest eveniment sunt oameni de soluții. Nu poate oligarhia să gândească atât, cât putem gândi noi. Avem mințile ascuțite și expertiza necesară pentru a

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
18 august 2018

Cinci tineri suspectați de tâlhării, jafuri și alte infracțiuni au fost arestaţi

Cinci tineri cu vârste cuprinse între 22 și 31 de ani, despre care oamenii legii anunță că sunt membri ai unei grupări criminale specializate în tâlhării, jafuri, furturi de safeuri și terminale de plată pe teritoriul țării, precum și tentative de spargere a filialei Victoriabank din localitatea Costești, raionul Ialoveni au fost reținuți și arestați pe un termen de 30 de zile. Suspecţii, dintre care doi au fost anterior judecați pentru infracțiuni patrimoniale, sunt din Strășeni, Leova, Cantemir și Comrat. Fiecare membru al grupării avea rolul bine determinat de organizator, instigatori sau persoane care furnizau informații despre eventualele locuri care

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
8 august 2018

Ambasadorul SUA l-a îndemnat pe Dodon să nu promulge pachetul de legi privind noua politică fiscală

Președintele țării, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al SUA în Republica Moldova, E. S. James D. Pettit. Potrivit unui mesaj postat pe pagina de Facebook a șefului statului, cei doi oficiali au discutat despre situația curentă din politica internă și externă a țării, despre relațiile bilaterale moldo-americane. Ambasadorul și-a expus îngrijorarea în legătură cu aprobarea pachetului de legi privind noua politică fiscală, care potrivit lui, nu corespunde angajamentelor pe care Guvernul Republicii Moldova și le-a asumat, și va afecta climatul de afaceri din țara noastră. James Pettit l-a îndemnat pe Dodon să nu promulge

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
7 august 2018

Recuperarea miliardului: legea confiscării extinse a averilor

În Republica Moldova Guvernul s-a apucat să adopte legislația anti-corupție și pentru integritate, modificând, într-o propunere legislativă, CNI și declarațiile de avere și extinzând – încă modest – lista celor obligați să facă declarații de avere. Încă nu știm însă forma lor. E un început, dar departe de a soluționa marile probleme de credibilitate ale actualei majorități, departe de regulile europene, de această părere este Iulian Chifu, fost consilier prezidențial.

4a

România și-a asumat, în lista cu reformele obligatorii solicitate Guvernului Republicii Moldova, să arate tuturor cum sunt construite și cum funcționează, de fapt, politicile europene, cum funcționează mecanismele de control, de luptă împotriva corupției și averilor ilicite, pentru a îndepărta din percepția publică în RM ideea că pro-europeană e acțiunea partidelor cu această etichetă de până acum. O întreprindere dificilă, dar pe deplin obligatorie pentru un stat în pragul falimentului economic și financiar, ca să nu spunem în pragul falimentului politic, moral și statal.

Un pachet adoptat de guvern e doar o sumă de bune intenții. Până aceste documente, proiecte nu devin legi, până nu funcționează pe deplin, avem de a face doar cu bune intenții. Și cum majoritatea parlamentară – numită pro-europeană la Chișinău – nu are credibilitate nici internă, nici externă, până nu probează prin acțiuni această orientare, acum e momentul și punctul de încercare, când legile vor intra în plen și vor fi (sau nu) votate în forma actuală sau chiar întărită.

Marea cumpănă a actualului guvern (de fapt, al oricărui guvern din Republica Moldova) este aceea de a prezenta populației formula de „bail-out”, respectiv, de salvare prin naționalizare a băncilor cu probleme din sistemul din RM; și sunt vreo 6 sub supravegherea Băncii Naționale. Asumarea la datoria publică a găurilor celor 6 bănci va întâmpina o rezistență majoră din partea populației, dacă nu există măsuri clare, pe care le asumă autoritățile pentru recuperarea prejudiciului și pedepsirea responsabililor.

5aDespre asta vorbim, de fapt: despre legile anti-coruptie, ce trebuie întărite, CNA reformat și independent, capabil să efectueze cercetarea și urmărirea penală cu profesionalism. Despre reorganizarea judiciară și evaluarea judecătorilor în funcție de calitatea profesională și, respectiv, cazurile judecate. Ca și procurorii, de altfel, promovați în funcție de succesele în anchetarea cazurilor complicate, cu implicații politice și publice.

Apoi, cel mai important pas este confiscarea extinsă a averilor. Să ne lămurim: una este confiscarea bunurilor rezultate din infracțiuni, alta este recuperarea prejudiciului și alta e recuperarea părții din averi ilicite, care nu pot fi justificate, în țară și peste hotare. De aceea apar aceste declarații de avere care trebuie să-i vizeze pe toți funcționarii de stat sau persoanele ce conduc întreprinderi de stat sau cu capital majoritar de stat, deci persoane ce administrează bunuri și patrimonii publice, care conduc în numele poporului și îşi asumă decizii ce vizează averea statului. Anual se declară în detaliu, se publică transparent, anual se verifică de către instituția abilitată și se confiscă ceea ce e peste nivelul justificabil și tot ceea ce se găsește nedeclarat, în țară și peste hotare. Cât despre confiscarea extinsă, aici trebuie luate toate bunurile, inclusiv cele transferate rudelor până la gradul trei și prietenilor sau terților, dacă ele provin din deturnări de fonduri, corupție, abuz în funcție, hoții.

Doar așa autoritatea statului va putea transmite cetățeanului garanții că banii pierduți se pot returna vreodată în bugetul de stat, că nu plătește cetățeanul pentru miliard și alte malversațiuni ale proprietarilor de bănci. Mai mult, o serie de măsuri, poate mai tehnice, se cer și în domeniul bugetar: achizițiile publice competitive făcute transparent, după o lege nouă, compatibilă la nivel internațional, prin licitații pe un site special de achiziții guvernamentale, verificate și ele de o agenție specializată pentru a vedea prețul și corectitudinea achizițiilor competitive. Apoi limitarea tranzacțiilor în cash și o lege strictă a păstrării banilor în bănci. Obligativitatea facturilor înseriate și a urmăririi electronice de către o administrație fiscală restructurată a tuturor tranzacțiilor. În fine, stoparea comerțului cu entități necontrolabile din regiunea separatistă sau asumarea directă a cooperării și verificarea/supervizarea actorilor înregistrați în regiunea separatistă.

O asemenea intervenție trebuie să vizeze și importurile și exporturile, și o piață a energiei, și orice tranzacție ce implică statul. Un pas greu de făcut, dar obligatoriu pentru actualele autorități, altfel credibilitatea e în continuare redusă. Și pentru cine crede că e prea greu, treceți în dreapta Prutului, unde mecanismul funcționează de ani buni și dă rezultate. Și încă suntem nemulțumiți și vrem să-l îmbunătățim. Și declarațiile de avere și interese, și incompatibilitățile, și combaterea corupției, și tranzacțiile și plățile cu cash, toate se regăsesc aievea în orice stat european, și în dreapta Prutului.

Cetățenii Republicii Moldova trebuie să vadă ce înseamnă Europa și o administrație europeană, pentru a putea alege în cunoștiință de cauză. Cei care-l caută și optează pentru Dodon, Usatîi și anarhismul pro-rus trebuie să știe că drumul spre Est e fără reguli, fără constrângeri, doar cu un Tătuc care să împartă avantaje. Numai în UE drumul se face cu reforme și cu eforturi, cu ordine și competiție reală, cu acces egal la oportunități pentru fiecare cetățean. Dacă totul se fiscalizează și există factură și se plătesc impozite la fiecare tranzacție, abia atunci statul devine serios și își poate menține serviciile față de populație. Nu se clatină în bătaia vântului, iar proprietarii de bănci nu fug cu banii deponenților, într-o formă sau alta, direct sau prin credite luate aiurea, fără reguli.

Și dacă nu mai sunt atâția bani lichizi care să circule în societate, ci totul trece pe card, factură, transfer și e impozitat și verificat, când tranzacțiile peste 1000 de dolari sunt supuse controlului Oficiului de Spălare a banilor, pe reguli europene, atunci să vedem cum explică domnul Dodon bogăția de afișe de pe străzi în campanie electorală sau proiectele mediatice proprii, cum explică Usatîi averea dobândită aiurea, cum explică și politicienii numiți pro-europeni averile făcute în funcții publice plătite în lei la nivel oficial. Cum explică imobilele, cum explică conturile din bănci în țară și străinătate, cum justifică de unde au apărut atâtea mașini de lux pe străzile Chișinăului, câte nu sunt în Germania, Italia sau Franța. Abia atunci poți crea o administrație credibilă. Și după ce funcționează vreo 10 ani, ai, cu adevărat, un stat. Gata să solicite integrarea în Uniunea Europeană. Este gata toată lumea la Chișinău să treacă prin aceste schimbări, reforme, prin această epopee?

Autor: Iulian Chifu

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author