Cum câștigăm alegerile?

Expertul economic Dumitru Alaiba pe blogul său scrie  cum câștigăm alegerile: „Nu sunt adeptul tranzițiilor violente de putere. Sunt adeptul tranzițiilor de putere exclusiv democratice, prin alegeri. Până în 2016 Moldova, de când există ca și țară, a avut un record absolut de a asigura tranziția puterii exclusiv prin alegeri. Chiar și în 2009, tot prin alegeri Voronin a fost dat jos. În 2016, Partidul Democrat a luat prima dată puterea ocolind alegerile. În esență, a fost prima tranziție a puterii fără alegeri. De atunci, nu avem democrație, dar multor din noi le-a luat alți doi ani jumate ca să

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
17 decembrie 2018

Preşedintele RM intenţionează să creeze o structură paramilitară

Igor Dodon, actualul președinte, care a suferit cinci suspendări umilitoare, a anunțat că nu va tolera a șasea oară. Potrivit lui Dodon, în ultimele zile, el a primit câteva mii de apeluri care au cerut crearea unei mișcări populare – așa-numita „gardă prezidențială”. Dodon a spus acest lucru vineri, în aerul canalului NTV Moldova, controlat de el în legătură cu posibila demitere a acestuia. „Președintele parlamentului amenință să mă înlăture în fiecare zi, așa că oamenii mă cer deja să creez o mișcare populară. Și vreau să spun că există o mare probabilitate ca în viitorul apropiat să susțin această

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
15 decembrie 2018

Sondaj IRI: Patru partide ar intra în momentul de față în Parlament

Rezultatele  sondajului  de opinie dat de IRI demonstreaza ca dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, patru partide ar intra în Parlament: Partidul Socialiștilor (PSRM), Partidul Democrat (PD), Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA). Potrivit sondajului efectuat deInternational Republican Institute (IRI) în perioada 11 septembrie – 16 octombrie, pe un eșantion de 1,503 respondenți,  pe primul loc este clasat Partidul Socialiștilor cu un procentaj de 32 la sută. PD, PAS și Platforma DA cu câte 12%. Totodată, este de menționat și faptul că, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova și Partidul Șor ar acumula câte

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
17 noiembrie 2018

Desemnarea a primului ministru Pavel Filip. Cronologia evenimentelor

***

15.01.2016, ora 17:20.

Ministrul Pavel Filip a fost desemnat de Nicolae Timofti drept candidat la funcția de prim-ministru. Acesta este candidatul majorității parlamentare. Pavel Filip:

Data şi locul naşterii: 10 aprilie 1966, s. Pănăşeşti, raionul Străşeni

Studii:

1991 – 1996 – Institutul Internaţional de Management

1983 – 1990 – Institutul Politehnic din or. Chişinău

Activitatea profesionala:

Ianuarie 2011 – Numit în funcţia de Ministru al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor

2008 – 2011 – Director general al SA „TUTUN-CTC”

2001 – 2008 – Director general al SA „Bucuria”

1998 – 2001 – Inginer-şef al SA „Bucuria”, Director general adjunct pentru

                     probleme de producţie şi tehnologie

1993 – 1994 – Director al Secţiei de producere SA „Bucuria”

1991 – 1993 – Şef al Secţiei compresoare SA „Bucuria”

 Starea civilă: căsătorit, 2 copii

***

15.01.2016, ora 16:50.

Ion Păduraru a anunţat că  îşi rentage candidatura de la funcţia  de prim-ministru.

Păduraru  a motivat decizia sa prin faptul că în condițiile în care există o majoritate parlamentară care a ales un candidat pentru funcția de premier, care este Pavel Filip, nu are rost săse  inițiez negocierile cu fracțiunile parlamentare. 

În acest context Preşedintele  N. Timofti a abrogat decretul privind desemnarea lui Ion Păduraru în calitate de candidat  de la funcţia  de prim-ministru al RM

 

15.01.2016, ora 11:00.

Majoritatea parlamentară a confirmat prin 55 de semnături susţinerea candidaturii lui Pavel Filip la şefia Guvernului.

Documentul cu semnăturile celor 55 de deputaţi a fost depus la Preşedinţie.

În exclusivitate pentru Deschide.MD, democratul Sergiu Sârbua declarat că  au fost depuse trei documente: 

1. Declarația prin care Marian Lupu își exprimă nedumerirea față de desemnarea lui Ion Păduraru și cere abrogarea decretului.

2. Declarația prin care se confirmă existența majorității parlamentare.

3. Declarația prin care majoritatea parlamentară își exprimă susținerea pentru Pavel Filip.

Pentru Pavel Filip au semnat 55 de deputați, aceeași care au semnat și prima declarație de constituire a majorității. Și-a retras semnătura doar liberal-democrata Aliona Goța.

***

14.01.2016, ora 21:50.

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, l-a desemnat pe secretarul general al Aparatului preşedintelui, Ion Păduraru, la funcția de premier.

Ion Păduraru
http://tribuna.md

Domnul Ion Păduraru este născut la 18 ianuarie 1961 în satul Țâpletești, raionul Sângerei, Republica Moldova. Este de profesie jurist. În perioada 1998-1999 a deținut funcția de ministru al Justiției, în cabinetele Ion Ciubuc 2 și Ion Sturza. Anterior a activat în calitate de procuror, judecător, șef a Secției juridice a Cancelariei de stat, vice-ministru al Justiției. În perioada 1996-2012 a fost, cu intermitențe, avocat și decan al Baroului Chișinău. Din luna aprilie 2012 și până în prezent a funcționat în calitate de Secretar General al Aparatului Președintelui Republicii Moldova. Este căsătorit și are 2 copii.

 

 

 

***

14.01.2016, ora 18:50. Cu referire la noul termen limită, propus de președintele Nicolae Timofti pentru confirmarea constituirii majorității parlamentare, PDM vine cu următoarele precizări:

Pe masa președintelui Nicolae Timofti se află încă din data de 11 ianuarie a.c. un document oficial, prin care este confirmată constituirea unei majorități parlamentare absolute, o majoritate care se angajează să susțină candidatul înaintat de către Partidul Democrat pentru funcția de prim-ministru. Acest document este valabil, nu se poate prescrie la dorința grupărilor de interesele politice și economice care au interes să destabilizeze situația din țară, nici la insistența partidelor care promovează alegerile anticipate, nici măcar la dorința șefului statului.

Ulterior, începînd din data de 11 ianuarie 2016, majoritatea parlamentară absolută a îndeplinit absolut toate demersurile procedurale necesare. L-a informat pe Președinte despre decizia unanimă a celor 56 de deputați de a înainta candidatul la funcția de prim-ministru din partea PDM. Toate actele au fost perfectate și formalizate în strictă conformitate cu Hotărârea Curții Constituționale nr. 32 din 29 decembrie 2015. Ultima declarație de reconfirmare a poziției majorității parlamentare a fost înregistrată la cancelaria Președinției chiar astăzi, 14.01.2016.

La acest moment, nu există nici un temei juridic de a revedea decizia majorității luate, o decizie semnată și reconfirmată prin documente care au fost înaintate șefului statului. Mai mult, apreciem că solicitarea de reconfirmare a semnăturilor, pornind de la zvonul unor ezitări neconfirmate, ar putea să ne aducă la o situație absurdă similară cu o eventuală solicitare a Președintelui țării de a reconfimra și voturile deputaților, pentru alegerea sa, în 16 martie 2012.

Facem un nou apel către Președintele Nicolae Timofti să țină cont de Constituție, să respecte procedurile și să se ghideze în activitatea sa decizională de documente oficiale. Declarația de constituire a unei majorități parlamentare, semnată de 56 de deputați, este un astfel de document oficial. “Declarațiile făcute în spațiul public de către unii deputați”, așa cum se menționează în comunicatul Președinției, rămân doar declarații făcute în spațiul public. Deciziile instituționale pot fi luate doar în baza prevederilor Constituției și jurisprudenței Curții Constituționale, dar nu pe afirmații neconfirmate, apărute în spațiul public.

În concluzie, dacă Președintele Nicolae Timofti nu își va onora obligațiile care îi revin, potrivit Constituției Republicii Moldova, Partidul Democrat din Moldova va constata că declanșarea alegerilor anticipate în Republica Moldova a fost realizată cu bună știință de către șeful statului, la dorința și insistența grupurilor de interese politice și economice, îndeplinind solicitările partidelor care solicită expres acest lucru. Acest lucru va produce un blocaj instituțional care riscă să se transforme într-o criză politică profundă.

Așa cum am declarat anterior, Partidul Democrat este gata să participe în alegeri anticipate și în fața voinței poporului, știind că am făcut tot posibilul, până la acel moment, pentru a evita destabilizarea situației din țară.

SURSA: http://www.pdm.md/ro/noutati/stiri/cu-referire-la-noul-termen-limita-propus-de-presedintele-nicolae-timofti-pentru-confirmarea-constituirii-majoritatii-parlamentare-venim-cu-urmatoarele-precizari

***

14.01.2016, ora 16:45. Președintele Timofti solicită majorității parlamentare reconfirmarea semnăturilor în susținerea unui candidat la funcția de prim-ministru

Luând în considerare declarațiile făcute astăzi, 14 ianuarie a.c., în spațiul public de către unii deputați, semnatari ai Declarației de susținere a domnului Vladimir Plahotiniuc la funcția de prim-ministru, prin care respectivii deputați au anunțat că își retrag semnăturile de pe Declarația menționată, președinele Republicii Moldova, domnul Nicolae Timofti, solicită majorității parlamentare constituite recent dintr-un număr de 56 de deputați reconfirmarea pe parcursul zilei de astăzi, 14 ianuarie a.c., până la ora 21.00, a semnăturilor acordate în susținerea unui candidat la funcția de prim-ministru, în vederea întrunirii condițiilor de formalizare a majorității parlamentare, potrivit Hotărârii Curții Constituționale de pe data de 29 decembrie 2015, i.e. „…necesitatea constituirii în mod transparent a majorității parlamentare, pentru ca alegătorul să poată identifica actorii politici cărora le revine responsabilitatea politică pentru actul de guvernare. Din aceste considerente, majoritatea parlamentară urmează a fi formalizată, nu doar declarată, cu identificarea deputaților care o constituie, cu specificarea disponibilității de a susține o candidatură pentru funcția de prim-ministru și cu notificarea oficială în adresa președintelui Republicii Moldova”.

***

14.01.2016 ,  ora 16:00.  Partidul Democrat a anunţat că dacă şeful statului nu va desemna candidatul -pentru funcţia de premier, atunci ţara riscă să intre într-o criză profundă.

Partidul Democrat din Moldova este în așteptarea unei decizii pozitive din partea șefului statului, o decizie în acord cu Constituția Republicii Moldova, cu privire la desemnarea candidatului înaintat de către majoritatea parlamentară absolută pentru funcția de prim-ministru.

În situația în care Președintele Nicolae Timofti nu își va onora obligațiile care îi revin, potrivit Constituției Republicii Moldova, în desemnarea candidatului majorității parlamentare pentru funcția de prim-ministru, Partidul Democrat din Moldova va constata că s-a ajuns într-un blocaj politic și instituțional major, care riscă să se transforme într-o criză politică profundă.

Deja constatăm că situația din țară este la un pas de destabilizare, iar prelungirea crizei politice riscă să ducă la violențe care nu sunt de dorit. Dacă un astfel de scenariu dramatic se va realiza, atunci se va confirma faptul că declanșarea alegerilor anticipate în Republica Moldova este o dorință a unor grupuri de interese politice și economice, o dorință pusă în aplicare de către șeful statului, cu implicarea sa.

Cu toate acestea, având în vedere faptul că un segment relevant din populația Republicii Moldova își dorește schimbarea situației din țară prin alegeri anticipate, lucru care reiese din cercetările sociologice la nivel național, Partidul Democrat este gata să participe la un exercițiu politic de acest fel. Noi avem obligația să mergem în fața poporului și să lăsăm cetățenii să decidă direcția spre care doresc să se îndrepte mai departe Republica Moldova.

În ceea ce ne privește, noi am făcut toate demersurile neceare din punct de vedere constituțional și politic, pentru a oferi o soluție constructivă la actuala situație decriză politică. Ne-am exprimat determinarea de a veni cu reforme menite să îmbunătățească rapid situația economică și socială din țară, precum și pentru a face ordine în sistemul corupt al statului.

Noi am oferit soluția pentru a fi rezolvată criza politică, prin constituirea unei majorități politice consistente, lucru care însă nu a convenit unor partide și grupări de interese – care speră că prin alegerile anticipate vor intra în Parlament și pun, mai presus de stabilitatea țării, interesul lor politic îngust. Cetățenii sunt cei care le vor da calificativul cuvenit, prin vot, în urma alegerilor anticipate.

sursa: http://www.pdm.md/ro/noutati/stiri/comunicat-de-presa1452780235

***

Astăzi 14.01.2016 pînă la sfîrşitul zilei şeful statului, este aşteptat cu un răspuns privind candidatul pentru funcţia de premier.

***

13.01.2016, ora 20:30

Majoritatea parlamentară absolută propune repetat candidatura lui Vlad Plahotniuc la funcţia de premier

Majoritatea parlamentară absolută propune repetat candidatura lui Vlad Plahotniuc la funcţia de premier. Grupul de deputați consideră neîntemeiată decizia președintelui Nicolae Timofti de a respinge candidatura lui Vlad Plahotniuc în calitate de premier al țării. 

 

DECLARAȚIA majorității absolute constituite în Parlament după decizia luată de Nicolae Timofti

sursa: http://www.publika.md/majoritatea-parlamentara-absoluta-propune-repetat-candidatura-lui-vlad-plahotniuc-la-functia-de-premier_2498731.html

13.01.2016, ora 16:30

Nicolae Timofti a respins candidatura lui Vlad Plahotniuc pentru funcția de premier: Nu întrunește criteririle de integritate.

Șeful statului consideră că există suspiciuni rezonabile că domnul Vladimir Plahotniuc nu întrunește criteririle de integritate necesare desemnării sale în funcția de prim-ministru, având în vedere și faptul că prin Hotărârea nr. 5 din 15.02.2013 a Parlamentului Republicii Moldova, publicată în Monitorul Oficial pe data de 22.02.2013, domnului Vladimir Plahotniuc i s-a exprimat vot de neîncredere, în calitatea sa de prim-vicepreședinte al Parlamentului, aducându-i-se acuzații de implicare în activități ilegale care vin să prejudicieze imaginea Parlamentului și a Republicii Moldova.

sursa: http://presedinte.md/rom/presa/presedintele-nicolae-timofti-respinge-candidatura-domnului-vladimir-plahotniuc-la-functia-de-prim-ministru

13.01.2016, ora 15:00

Partidul Liberal Democrat din Moldova nu susține candidatura lui Vlad Plahotniuc pentru funcția de prim-ministru, considerând că aceasta constituie un pericol pentru stabilitatea și liniștea socială. Cu toate acestea, PLDM reiterează angajamentul ferm de „redresare a situației politice, de creare în termeni cât mai restrânși a unei majorități politice bazate pe principiile autentice ale statului de drept și regulilor democratice”. Despre aceasta a anunțat Valeriu Streleț, după încheierea ședinței Biroului permanent și fracțiunii parlamentare a PLDM de astăzi.

sursa: http://pldm.md/stiri/9004-declaratia-politica-a-biroului-permanent-central-si-a-fractiunii-parlamentare-ale-pldm

 

13.01.2016, ora 13:00

Candidat înaintat de Partidul Democrat la funcția de prim-ministru al R. Moldova este prim-vicepreședintele formațiunii, Vlad Plahotniuc, informează Politik.md.

Acesta a ieșit acum câteva minute în fața mulțimii din scuarul Teatrului de Operă și Balet „Maria Bieșu” și le-a promis oamenilor că va aduce stabilitate și bunăstare în R. Moldova. „În 2016, vom face ordine și liniștea, precum și speranța oamenilor. În anii următori vom aduce stabilitate în țară”, a declarat Plahotniuc de la microfonul din fața scuarului.

Democratul a venit însoțit de colegii săi, care au membri ai Guvernului: ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Pavel Filip; ministrul Justiției, Vladimir Cebotari; și fostul ministru al Dezvoltării Regionale, Vasile Bîtcă.

Foștii miniștri au spus că speră ca acest candidat să fie susținut și de către președintele Timofti. În acest sens, oamenii au fost îndemnați să scandeze numele lui Vlad Plahotniuc, „pentru ca să fie auziți și la președinție”.  

Anterior, această candidatură a fost anunțată și de către primarul de Bălți, Renato Usatîi, pe pagina sa de pe facebook. Usatîi a mai spus că președintele Nicolae Timofti va ceda în fața presiunilor și își va da demisia.

***

12.01.2016, ora 13:00

Reprezentanţii PLDM şi PD se întâlnesc la   oră 13:30 pentru a discuta despre detaliile formării unei majorităţi parlamentare.

Anunţul a fost făcut de către deputatul liberal-democrat Valeriu Ghileţchi, după şedinţa Biroului Politic al formaţiunii.

Liberal-democraţii susţin că vor să aibă claritate pentru a putea decide dacă va participa sau nu, întreaga fracţiune, la formarea majorităţii parlamentar.

Declarații PLDM şi PDM după o nouă rundă de negocieri pentru crearea unei noi majorități parlamentare

***

11.01.2016, ora 18:20

Declarații după consultările președintelui Nicolae Timofti cu cu fracțiunile PLDM, PL, PD și cele două grupuri parlamentare de deputați neafiliați (PPEM și Platforma Social-Democrată), în vederea desemnării unui candidat la funcția de prim-ministru

 ***

11.01.2016, ora 18:00

A fost creată   majoritatea parlamentară absolută.  Membrii majorități parlamentare au semnat  ”Declarația de constituire a majorități parlamentare absolute”.

Declarația este semnată de 56 de deputați, în următoarea componență: 20 din PD, 13 din PL, 14 ex-comuniști + Petru Știrbate și 8 deputați din PLDM.

sursa: http://www.politics.md/?view=articles&id=7956

 ***

11.01.2016, ora 13:00

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, va purta astăzi, 11 ianuarie, consultări cu fracțiunile PLDM, PL, PD și cele două grupuri parlamentare de deputați neafiliați (PPEM și Platforma Social-Democrată), în vederea desemnării unui candidat la funcția de prim-ministru.

Acestea vor avea loc cu începere de la ora 17:00 și se vor desfășura la Reședința de Stat de pe strada N. Iorga.

In același timp, democratul Sergiu Sârbu a declarat pentru portalul DESCHIDE.MD că până la întrevederea cu șeful statului, documentul care vine să formalizeze majoritatea parlamentară va întruni numărul necesar de semnături, adică cel puțin 51.

Tot astăzi, șeful statului i-a invitat la negocieri și pe deputații comuniști, dar și pe cei socialiștii. Ultimii, însă, au refuzat categoric invitația, semnând o scrisoare publică, prin care reiterează poziția lor că își doresc declanșarea alegerilor anticipate.

sursa:

http://deschide.md/ro/news/politic/23151/Timofti-va-face-cuno%C8%99tin%C8%9B%C4%83-cu-noua-majoritate-parlamentar%C4%83-la-1700.htm

http://www.timpul.md/articol/timofti-cheama-la-discuii-liberalii-liberal-democraii-democraii-i-grupurile-deputailor-neafiliai-85958.html

***

11.01.2016, ora 10:00

Fracțiunea parlamentară a Partidului Liberal Democrat a decis ieri să schimbe componența grupului de negociatori pentru participarea la discuții în vederea formării unei noi alianțe de guvernare.

Astfel, din noua componență a grupului fac parte deputații Liliana Palihovici, Chiril Lucinschi și Valeriu Ghilețchi.

Ultimul a confirmat pentru Ziarul NAȚIONAL decizia luată de fracțiune, precizând că a și fost adresată o invitație democraților, dar până la această oră nu au primit încă niciun răspuns.

„S-a creat o situație dificilă, după ședința din 8 ianuarie. Atunci, nu am avut cvorum pentru convocarea Consiliului Național Politic și am hotărât că decizia despre cum vom proceda mai departe să o ia fracțiunea. Fracțiunea a hotărât să mergem și să discutăm fără condiții. Vrem să vedem la ce vom ajunge în urma discuțiilor, după care vom reveni la fracțiune. Desigur, asta nu înseamnă că vom accepta totul, dar aș prefera să mă abțin acum de la declarații vizavi de faptul care sunt liniile roșii, de care nu putem trece. Firește, astfel de linii au fost trasate”, ne-a declarat Ghilețchi.

Deputatul ne-a anunțat că, la această etapă, liberal-democrații așteaptă un răspuns de la democrați.

„Vom vedea dacă sunt dispuși să discute cu noi sau au deja asigurată o majoritate pentru a vota Guvernului”, a conchis Ghilețchi.

sursa: http://ziarulnational.md/pldm-gata-sa-accepte-un-premier-pd-ieri-a-fost-schimbat-grupul-de-negociatori-liberal-democrati/

***

10.01.2016, ora 16:30

Partidul Liberal a decis participarea formațiunii la formarea majorității parlamentare pro-europene.

Consiliul Republican al Partidului Liberal s-a întrunit astăzi, 10 ianuarie 2016, în şedinţă. La eveniment au participat 116 membri din cei 176, printre subiectele abordate au fost situaţia social-politică din Republica Moldova, despre discuțiile avute cu PD, PLDM și PPEM, pentru constituirea unei majorități parlamentară, dar şi comunicarea dintre structurile centrale ale partidului cu cele teritoriale.

În urma tuturor dezbaterilor, Consiliul Republican al PL a adoptat prezenta hotărâre:

Conștientizând importanța viitorului Republicii după declararea independenței sale și faptul că politica PLDM de tărăgănare a formării unei majorități parlamentare între PL, PLDM și PDM poate duce la alegeri anticipate și la aprofundarea și mai mult a crizei social-economice și politice.

Luând în considerație furtul miliardului la care a participat și ex-premierul RM, Președintele PLDM – Vlad Filat și acest jaf al secolului a compromis partidele pro-europene și astfel o bună parte a cetățenilor pledează pentru partidele pro-ruse, ceea ce de fapt înseamnă un mare pericol pentru integrarea noastră EUROPEANĂ și NAȚIONALĂ și revenirea in brațele celor care ne-au ocupat și destrămat ca popor și Stat Național, CONSILIUL REPUBLICAN al PARTIDULUI LIBERAL decide:

  1. Partidul Liberal va participa la formarea unei majorități parlamentare cu  deputați care susțin necondiționat cursul european al RM si implementarea Acordului de Asociere RM – UE.

  2. A împuternici Biroul Politic al Partidului Liberal să negocieze Acordul de formare a majorității parlamentare, Programul de guvernare, structura și componența Guvernului.

 Intrebat daca liberalii vor vota candidatura lui Vlad Plahotniuc la functia de premier, Ghimpu a raspuns:

 „Noi nu ne orientam spre persoane. Noi ne orientam spre cauza nationala, unitatea noastra, integrarea europeana. Asta este mai important pentru noi. Noi din 2009 mergem si cu Plahotniuc si cu Filat. Alte conceptii nu avem. Astazi avem o realitate, ne place sau nu ne place.”

  Mihai Ghimpu despre cei 14 deputati care au parasit PCRM:

 „Nu vom participa la vot pentru programul lor, pentru interesele lor. Ei vor vota pentru cursul european, reforme, procuratura, justitie. De ce sa respingi o mana care vrea sa-ti da un ajutor pentru un lucru bun.”

VIDEO: Declarația lui M. Ghimpu

Partidul Liberal Democrat din Moldova va forma un grup de negociatori pentru a discuta cu partidele care şi-au exprimat intenţia de a forma o majoritate parlamentară. Declaraţia a fost făcută de vicepreşedintele PLDM, Iurie Ţap, după şedinţa extinsă a Biroului Permanent Central (BPC) cu participarea reprezentanţilor organizaţiilor teritoriale ale formaţiunii.

„În spiritul deciziei Consiliului Politic Naţional al PLDM din 13 decembrie 2015, am hotărât să continuăm discuţiile privind crearea unei majorităţi parlamentare antrenate în realizarea unor reforme sistemice”, a menţionat Iurie Ţap.

Vicepreşedintele PLDM a precizat că, din motive obiective, nu toţi membrii Consiliului Politic Naţional, convocat pentru astăzi, au putut fi prezenţi. În aceste condiţii, a avut loc o şedinţă extinsă a BPC al formaţiunii.

VIDEO: Declarația vicepreşedintelui PLDM, Iurie Ţap,

Portalul Informațional ”IDO”,  mențiuonează că Decizia Consiliului Politic Naţional al PLDM din 13 decembrie 2015 se referă la resetarea sistemului politic, în special scoaterea instituţiilor statului din ”captivitatea” politică, demisia şefilor instituţiilor implicate în jaful din sistemul bancar, desemnarea unui prim-ministru, care sa nu fie membru de partid, şi resetarea guvernării.

Mai multe multe informații despre Decizia Consiliului Politic Naţional al PLDM din 13 decembrie 2015, le găsiți aici…

sursa: http://pldm.md/stiri/9002-pldm-va-actiona-in-spiritul-deciziei-cpn-din-13-decembrie

 

***

08.01.2016, ora 11:10

Consiliul Politic Naţional al Partidului Liberal Democrat din Moldova se  convoacă   în şedinţă pentru a decide dacă va participa la negocierile pentru formarea unei majorități parlamentare.

IDO transmite în direct  declarațiile de după întrunire. 

***

07.01.2016, ora 17:30

Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, liberal-democratul a explicat că, având exemplul instituțiilor subordonate partinic, în mod special Procuratura, Centrul Național Anticorupție, elemente ale sistemului judecătoresc, s-a văzut că această subordonare a condus la un rezultat deplorabil și devastator.

„Pentru noi este principial important ca nu Partidul Democrat să desemneze candidatul pentru funcția de prim-ministru”, a declarat președintele interimar al Partidului Liberal Democrat, Valeriu Streleț.

„Este vorba despre erodarea totală a încrederii cetățenilor în stat și în sistemul statului de drept în mod particular. În cazul în care Partidul Democrat ar avea și funcția de prim-ministru, atunci avem temeiuri rezonabile de a considera că obiectivul principal va fi subordonarea totală și a guvernului”, a spus Streleț, subliniind că PLDM are tot temeiul de a pretinde și a obține dreptul de desemnare a candidatului pentru funcția de prim-ministru, în virtutea continuității unui proces, din motiv că după trei luni de funcționare a unui guvern, neavând nici un fel de alegeri parlamentare, acest guvern a fost demis.

„Respectiv, odată ce ei afirmă că au nevoie de noi la guvernare, noi urmează să desemnăm candidatul care ar putea crea un guvern care să aducă soluții”, a mai spus politicianul, precizând că nici el, nici colegii săi de partid nu se tem să treacă în opoziție.

Sursa:

http://www.ziarulnational.md/majoritate-pldm-pd-pl-ppem-nu-va-fi-pldm-are-un-principiu-la-care-nu-renunta/

http://www.europalibera.org/content/article/27470388.html#hash=popupRepublish

***

06.01.2016, ora 14:30

Dezvăluiri din culise: Majoritatea parlamentară care urmează să-i propună preşedintelui Timofti candidatul la funcţia de premier, va fi formată cel mai probabil fără PLDM, însă unii deputaţi liberal democraţi ar putea să se regăsească în noua majoritate.

Liberal-democraţii nu vor abandona negocierile cu PDM, PL şi Grupul Leancă, ci vor ţine morţiş să li se dea funcţia de prim-ministru, pregătindu-şi, cel mai probabil, în acest mod plecarea în opoziţie după ce condiţia lor nu va fi acceptată. Despre un astfel de scenariu vorbesc sursele Sputnik Moldova, care cunosc bine realităţile din interiorul PLDM.

Respectivele surse mai subliniază că nu toţi deputaţii liberal-democraţi agreează ideea retragerii formaţiunii în opoziţie, iar unii deputaţi liberal-democraţi ar putea să adere la noua majoritate parlamentară.Persoanele contactate de Sputnik mai menţionează că unii dintre liderii liberal-democraţi ar avea anumite înţelegeri prealabile cu Ion Sturza şi cu Maia Sandu de a lansa un nou proiect politic pentru următoarele alegeri parlamentare. Până atunci, protagoniştii noii mişcări politice, care se vor concentra cel mai probabil în jurul partidului fostului ministru al Educaţiei, se vor poziţiona în opoziţie faţă de guvernarea care va fi formată cel mai probabil de către PDM, PL, Grupul Leancă şi deputaţi din alte fracţiuni parlamentare.

Sursa: Sputnik Moldova http://sputnik.md/politics/20160106/3984951.html#ixzz3wSziZClH

***

06.01.2016

Consiliul Politic Naţional al Partidului Liberal Democrat din Moldova se va convoca în şedinţă, vineri, 8 ianuarie, la ora 11.00. Decizia a fost luată astăzi, 6 ianuarie, de Biroul Permanent Central al PLDM.

La şedinţa Consiliului Politic Naţional urmează să se decidă dacă PLDM va participa la crearea majorităţii parlamentare şi în ce condiţii să fie învestit noul guvern.

Într-un interviu, liderul PLDM, Valeriu Streleţ, a spus că vineri, către ora 13.00, la sediul PLDM va da răspunsul său potenţialilor parteneri politici – democraţilor şi liberalilor.

sursa: http://www.evzmd.md/politica/268-politic/33633-decis-consiliul-politic-national-al-pldm-se-va-convoca-vineri-in-%C8%99edin%C8%9Ba.html

 

***

05.01.2016, ora 19:00

După prima rundă de negocieri după eşecul învestirii Guvernului Sturza, şi Partidul Liberal Democrat şi Partidul Democrat şi-au revendicat funcţia de prim-ministru. PLDM urmează să ia o decizie pe interior referitor la ceea ce va face în continuare, iar PDM aşteaptă decizia liberal-democraţilor. Declaraţiile au fost făcute de către liderii formaţiunilor după runda de negocieri din seara de marţi, 5 ianuarie, transmite IPN.

În acest sens, Președintele interimar al PLDM, Valeriu Streleț, a menționat că formațiunea sa insistă pe dreptul de a desemna candidatul la funcția de premier, din motivul că „nu avem acum rezultatul unor alegeri parlamentare recente, din motivul continuității și că PLDM ar putea propune un candidat care să poată corespunde criteriilor anunțate și anterior, să nu aibă afiliere politică”. Astfel, PLDM urmează să-și convoace organele sale de conducere și să vină cu „o poziție definitivă privind condițiile cu care PLDM poate participa la această majoritate parlamentară”.

De cealaltă parte, președintele Partidul Democrat, Marian Lupu, a menționat că constată o situație de blocaj determinat de poziția PLDM, în condițiile în care PDM are „de facto” 20 de persoane în fracțiune, iar el vorbește în numele a 35 de deputați ai Platformei Social Democrate. Astfel, a menționat democratul, „suntem absolut siguri că din toate punctele de vedere PDM este plasat pe poziția să preia această funcție, lucru pe care l-am spus în această seară”.

Marian Lupu a spus că deputaţii din PLDM vor avea până la sfârşitul săptămânii o decizie a organului de conducere al partidului privind desemnarea unui premier. Şeful democraţilor a mai spus că s-a creat un blocaj deoarece parlamentarii PLDM insistă să le revină dreptul a propune candidatura prim-ministrului.

„Sunt mandatat azi să reprezint şi să vorbesc din partea a 35 de deputaţi. În aceste condiţii suntem absolut siguri, din punct de vedere al logicii simple, că PDM trebuie să preia această funcţie”, a spus Marian Lupu, referindu-se la aşa-numita platformă social-democrată din parlament.

Preşedintele PDM a spus că negocierile între partide trebuie să dureze maximum până la 12 ianuarie, astfel încât preşedintele ţării să reuşească să desemneze un candidat la funcţia de premier până la 14 ianuarie.     

În context, Marian Lupu a reamintit că PLDM a beneficiat timp de şase ani de dreptul de a alege primul, deoarece a avut mai multe mandate printre partidele pro-eruopene din Parlament.  

sursa:

http://ipn.md/ro/politica/73984

http://www.publika.md/marian-lupu-despre-discutiile-pentru-formarea-guvernului-mingea-se-afla-pe-terenul-pldm_2491771.html

http://www.realitatea.md/formarea-majoritatii-parlamentare-in-blocaj–strelet-se-ascunde-dupa-consiliul-politic–ne-vom-convoca-pentru-a-decide-conditiile–video-_32418.html

 ***

Începînd cu 05.01.2016, ora 16:00 la Parlamentul RM au loc negocierile privind formarea unei majorităţi parlamentare.

Invitaţia a fost făcută de liderul Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu, după consultările cu preşdintele ţării, Nicolae Timofti. Marian Lupu a anunţat că a trimis invitaţii Partidului Liberal, liberal democraţilor şi grupului Leancă pentru a discuta principalele criterii de constituire a majorităţii parlamentare.

„Trebuie să punem la locul lor un şir de subiecte principiale, iar candidatul propriu zis îl vom discuta din moment ce vom avea o majoritate parlamentară. Avem semnată decizia de formare a platformei. Venim în numar de 35 de deputați de pe o poziție coordonată și comună„, a declarat Marian Lupu.

Declarații după negocierile între PLDM, PL, PD și deputații neafiliați din grupul Leancă

 ***

După consultări cu Partidului Liberal-Democrat, Partidului Democrat și Partidului Liberal, precum și exponenți ai celor două grupuri parlamentare de deputați neafiliați, Popular European și Social-Democrat, serviciul de presă a preşedintelui RM  a difuzat următorul comunciat:

În cadrul consultărilor nu a fost propus niciun candidat la funcția de prim-ministru, partidele parlamentare cerând șefului statului timp suplimentar pentru crearea unei coaliții politice și identificarea unui candidat comun pentru această funcție.

Președintele Timofti le-a solicitat partidelor ca în procesul de creare a unei coaliții parlamentare să țină cont de opțiunea majoritar proeuropeană a cetățenilor Republicii Moldova, potențialii candidați la funcția de prim-ministru să fie selectați așa încât ei să întrunească criteriile de integritate și asupra lor să nu planeze suspiciuni de corupție.

Șeful statului le-a acordat parlamentarilor în acest scop un termen de o săptămână, răstimp în care consultările ar urma să fie reluate.

 sursa:  http://presedinte.md/rom/presa/presedintele-timofti-a-purtat-consultari-parlamentare#sthash.sLYm8A2y.dpuf

 ***

Declarațiile reprezentanților fracțiunii PLDM după consultările cu președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, în vederea desemnării unui nou candidat la funcția de prim-ministru

  ***

Declarațiile reprezentanților fracțiunii PDM după consultările cu președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, în vederea desemnării unui nou candidat la funcția de prim-ministru

 ***

Declarațiile reprezentanților fracțiunii PL după consultările cu președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, în vederea desemnării unui nou candidat la funcția de prim-ministru

 ***

 

Astăzi, 5 ianuariePreşedintele RM Nicolae Timofti începe o nouă rundă de consultări cu fracţiunile parlamentare în vederea identificării unui candidat la funcţia de prim-ministru. Purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Vlad Ţurcanua declarat pentru IPN că noile consultări urmează să aibă loc începând cu ora 11.00.

Remarcăm că Parlamentul RM trebuie să învestească un nou executiv până în data de 29 ianuarie, atunci când expiră cele trei luni din data demisiei Guvernului Streleţ. În caz contrar, legislativul va fi dizolvat şi vor fi organizate alegeri anticipate. Partidele s-au aşezat la masa negocierilor pentru formarea unei majorităţi parlamentare încă de la începutul lunii noiembrie 2015.

sursa:

http://ipn.md/ro/politica/73960

http://www.publika.md/politicienii-se-aseaza-din-nou-la-masa-negocierilor-vor-alege-un-candidat-la-functia-de-premier_2490881.html

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author