Consilierul lui Dodon a fost dat afară de la ședința Parlamentului

Președintele Parlamentului Andrian Candu l-a alungat astăzi, de la ședința Legislativului, pe Maxim Lebedinschi, consilierul prezidențial al președintelui Igor Dodon, pe motiv că acesta ar fi făcut „atac la persoană” și ar fi încălcat astfel Regulamentul Parlamentului. „Ne vom descurca și fără dumneavoastră”, i-a spus Candu lui Lebedinschi, afirmând că acesta este în Parlament pentru a reprezenta interesele Președinției, și nu pentru „a ataca pe cineva”. Lebedinschi luase cuvântul în cadrul discuțiilor care vizau o inițiativă a Partidului Liberal de a crea o comisie de anchetă în cazul expulzării ilegale a celor șapte profesori și manageri turci de la rețeaua

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
27 septembrie 2018

OrheiLandromat – caritate politică

Republica Moldova se confruntă de mult timp cu problema finanțării netransparente a partidelor politice. În contextul alegerilor parlamentare ce urmează în februarie 2019, putem anticipa noi cazuri de finanțare ilicită a activităților electorale, dat fiind interesul anumitor forțe politice să acapareze sau să mențină puterea în stat. În ultima perioadă se observă un nou fenomen, și anume tendința politicienilor de a-și afilia Asociații Obștești sau Fundații de binefacere, care devin un instrument pentru finanțările netransparente pentru proiectele lor politice, conform unei analize a Centrului de Politici și Reforme. Majoritatea fundațiilor fac donații surprinse pe larg de camerele televiziunilor afiliate patronilor,

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
20 septembrie 2018

Un mercenar din Moldova în vârstă de 20 de ani a fost ucis în Siria

În ciuda faptului că serviciile speciale din Federația Rusă au luat măsuri pentru a preveni publicarea numelor mercenarilor care au luptat în Siria din cadrul companiei privată militară „Wagner” și a curățat paginile lor de pe rețelele de socializare, Serviciul ucrainean de Securitate (SBU) informează că deține informații despre 80 de mercenari, care au murit în noapte de 7-8 februarie după ce coaliția condusă de SUA s-a ciocnit cu forțele pro-guvernamentale din provincia siriană Deir ez-Zor. Serviciul ucrainean de Securitate a publicat deja numele a 41 de mercenari, printre care se numără și un moldovean care a decedat în Siria.

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
4 septembrie 2018

Marian Lupu: Cred că subiectul coaliţiei între partidele pro-europene este depăşit

Preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu, crede că subiectul coaliţiei între partidele pro-europene este depăşit din cauza comportamentului Partidului Liberal Democrat din Moldova. În această situaţie se impune soluţia unei majorităţi parlamentare pentru învestirea Guvernului, eventual, fără oficializarea unei coaliţii majoritare. Liderul PDM a expus aceste şi alte opinii într-un interviu, acordat portalului moldova.org, după ce luni seara, 30 noiembrie, Consiliul Naţional Politici al PLDM şi-a anunţat decizia de a participa la negocierile privind constituirea coaliţiei pro-europene, reiterând pre-condiţiile expuse anterior.

„Eu cred că subiectul unei coaliții politice între partidele pro-europene este deja unul depăşit, tocmai din cauza comportamentului PLDM. Inclusiv atitudinea ambiguă a liberal democraţilor arată că nu ne mai rămâne decât să vedem în ce fel putem să găsim voturile necesare pentru formarea unei majorități parlamentare care să poată investi cât mai repede noul Guvern. Noi suntem gata să discutăm, aşa cum am anunţat de la bun început, să căutăm o formulă de a face o majoritate parlamentară în jurul noului guvern, cred că acest lucru îl putem face şi fără să facem neapărat o alianţă. Îi vom întreba în primul rând pe colegii din PLDM dacă vin la discuţii, câţi deputaţi reprezintă în mod real, ca să ştim cum discutăm şi ce lipsă de voturi avem, e un amănunt important. Pentru că una e dacă ne bazăm pe voturile a 10-12 deputaţi de la ei şi alta e dacă pe toţi 18”, a spus Marian Lupu.

Preşedintele PDM a afirmat că decizia PLDM de a participa la negocieri a fost una previzibilă. „Desigur, conducerea PLDM deja nu mai putea evita să îşi asume public această decizie. Ei au reuşit prin diferite tertipuri să amâne, dar deja presiunea din teritoriu asupra conducerii PLDM era teribilă, ei au fost practic somați să adopte această decizie. În plus, există şi acea recomandare foarte clară pe care au transmis-o liderii europeni, ca liberal-democrații să termine cu jocurile şi să vină la discuții”, a spus el.

Potrivit lui Marian Lupu, PDM nu acceptă înaintarea condiţiilor ca modalitate de începere a negocierile. „Nimic nou, sunt aceleaşi pe care le plimbă prin presă de ceva timp, ca pretext să nu negocieze. Dacă vrei să blochezi orice discuție, asta e modalitatea cea mai simplă: pui condiții. Până la urmă nu natura condițiilor provoacă blocajul, ci atitudinea, mimarea dialogului. Chiar şi partenerii europeni au spus foarte clar: aşezați-vă şi discutați, fără precondiții! De aceea, astăzi pe nimeni nu interesează condițiile PLDM. ‎Să vină la discuții şi o să afle poziția noastră. Noi suntem gata să avem discuții cu toate partidele. Cei care însă vin cu condiții, vor pleca aşa cum au venit, cu tot cu condiții”, a declarat Marian Lupu.

Potrivit lui, până la sfârşitul săptămânii curente ar putea fi numit un candidat la funcţia de premier. „Dacă reuşim ca săptămâna aceasta să cădem de acord asupra modului în care vom vota Guvernul, cred că la sfârşitul acestei săptămâni deja am putea să propunem un premier. Toate partidele se vor consulta cu privire la această candidatură”, a declarat preşedintele PDM, Marian Lupu.

Consiliul Naţional Politici al PLDM a decis că formaţiunea va participa la negocierile şi crearea unei majorităţi parlamentare pentru învestirea unui nou guvern. Totodată, formaţiunea va insista în continuare pe condiţiile anunţate anterior privind adoptarea unei foi de parcurs pentru scoaterea din subordonare partinică a instituţiilor independente cu atribuţii de control, reglementare, supraveghere şi asigurare a legalităţii; constituirea unui guvern condus de un prim-ministru neafiliat politic; crearea condiţiilor egale pentru toate părţile participante la consultări; – asigurarea caracterului public al discuţiilor politice.

Sursa: IPN

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author