Cum câștigăm alegerile?

Expertul economic Dumitru Alaiba pe blogul său scrie  cum câștigăm alegerile: „Nu sunt adeptul tranzițiilor violente de putere. Sunt adeptul tranzițiilor de putere exclusiv democratice, prin alegeri. Până în 2016 Moldova, de când există ca și țară, a avut un record absolut de a asigura tranziția puterii exclusiv prin alegeri. Chiar și în 2009, tot prin alegeri Voronin a fost dat jos. În 2016, Partidul Democrat a luat prima dată puterea ocolind alegerile. În esență, a fost prima tranziție a puterii fără alegeri. De atunci, nu avem democrație, dar multor din noi le-a luat alți doi ani jumate ca să

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
17 decembrie 2018

Preşedintele RM intenţionează să creeze o structură paramilitară

Igor Dodon, actualul președinte, care a suferit cinci suspendări umilitoare, a anunțat că nu va tolera a șasea oară. Potrivit lui Dodon, în ultimele zile, el a primit câteva mii de apeluri care au cerut crearea unei mișcări populare – așa-numita „gardă prezidențială”. Dodon a spus acest lucru vineri, în aerul canalului NTV Moldova, controlat de el în legătură cu posibila demitere a acestuia. „Președintele parlamentului amenință să mă înlăture în fiecare zi, așa că oamenii mă cer deja să creez o mișcare populară. Și vreau să spun că există o mare probabilitate ca în viitorul apropiat să susțin această

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
15 decembrie 2018

Sondaj IRI: Patru partide ar intra în momentul de față în Parlament

Rezultatele  sondajului  de opinie dat de IRI demonstreaza ca dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, patru partide ar intra în Parlament: Partidul Socialiștilor (PSRM), Partidul Democrat (PD), Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA). Potrivit sondajului efectuat deInternational Republican Institute (IRI) în perioada 11 septembrie – 16 octombrie, pe un eșantion de 1,503 respondenți,  pe primul loc este clasat Partidul Socialiștilor cu un procentaj de 32 la sută. PD, PAS și Platforma DA cu câte 12%. Totodată, este de menționat și faptul că, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova și Partidul Șor ar acumula câte

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
17 noiembrie 2018

Marian Lupu: Cred că subiectul coaliţiei între partidele pro-europene este depăşit

Preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu, crede că subiectul coaliţiei între partidele pro-europene este depăşit din cauza comportamentului Partidului Liberal Democrat din Moldova. În această situaţie se impune soluţia unei majorităţi parlamentare pentru învestirea Guvernului, eventual, fără oficializarea unei coaliţii majoritare. Liderul PDM a expus aceste şi alte opinii într-un interviu, acordat portalului moldova.org, după ce luni seara, 30 noiembrie, Consiliul Naţional Politici al PLDM şi-a anunţat decizia de a participa la negocierile privind constituirea coaliţiei pro-europene, reiterând pre-condiţiile expuse anterior.

„Eu cred că subiectul unei coaliții politice între partidele pro-europene este deja unul depăşit, tocmai din cauza comportamentului PLDM. Inclusiv atitudinea ambiguă a liberal democraţilor arată că nu ne mai rămâne decât să vedem în ce fel putem să găsim voturile necesare pentru formarea unei majorități parlamentare care să poată investi cât mai repede noul Guvern. Noi suntem gata să discutăm, aşa cum am anunţat de la bun început, să căutăm o formulă de a face o majoritate parlamentară în jurul noului guvern, cred că acest lucru îl putem face şi fără să facem neapărat o alianţă. Îi vom întreba în primul rând pe colegii din PLDM dacă vin la discuţii, câţi deputaţi reprezintă în mod real, ca să ştim cum discutăm şi ce lipsă de voturi avem, e un amănunt important. Pentru că una e dacă ne bazăm pe voturile a 10-12 deputaţi de la ei şi alta e dacă pe toţi 18”, a spus Marian Lupu.

Preşedintele PDM a afirmat că decizia PLDM de a participa la negocieri a fost una previzibilă. „Desigur, conducerea PLDM deja nu mai putea evita să îşi asume public această decizie. Ei au reuşit prin diferite tertipuri să amâne, dar deja presiunea din teritoriu asupra conducerii PLDM era teribilă, ei au fost practic somați să adopte această decizie. În plus, există şi acea recomandare foarte clară pe care au transmis-o liderii europeni, ca liberal-democrații să termine cu jocurile şi să vină la discuții”, a spus el.

Potrivit lui Marian Lupu, PDM nu acceptă înaintarea condiţiilor ca modalitate de începere a negocierile. „Nimic nou, sunt aceleaşi pe care le plimbă prin presă de ceva timp, ca pretext să nu negocieze. Dacă vrei să blochezi orice discuție, asta e modalitatea cea mai simplă: pui condiții. Până la urmă nu natura condițiilor provoacă blocajul, ci atitudinea, mimarea dialogului. Chiar şi partenerii europeni au spus foarte clar: aşezați-vă şi discutați, fără precondiții! De aceea, astăzi pe nimeni nu interesează condițiile PLDM. ‎Să vină la discuții şi o să afle poziția noastră. Noi suntem gata să avem discuții cu toate partidele. Cei care însă vin cu condiții, vor pleca aşa cum au venit, cu tot cu condiții”, a declarat Marian Lupu.

Potrivit lui, până la sfârşitul săptămânii curente ar putea fi numit un candidat la funcţia de premier. „Dacă reuşim ca săptămâna aceasta să cădem de acord asupra modului în care vom vota Guvernul, cred că la sfârşitul acestei săptămâni deja am putea să propunem un premier. Toate partidele se vor consulta cu privire la această candidatură”, a declarat preşedintele PDM, Marian Lupu.

Consiliul Naţional Politici al PLDM a decis că formaţiunea va participa la negocierile şi crearea unei majorităţi parlamentare pentru învestirea unui nou guvern. Totodată, formaţiunea va insista în continuare pe condiţiile anunţate anterior privind adoptarea unei foi de parcurs pentru scoaterea din subordonare partinică a instituţiilor independente cu atribuţii de control, reglementare, supraveghere şi asigurare a legalităţii; constituirea unui guvern condus de un prim-ministru neafiliat politic; crearea condiţiilor egale pentru toate părţile participante la consultări; – asigurarea caracterului public al discuţiilor politice.

Sursa: IPN

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author