Cinci cetăţeni ai Republicii Moldova, traficaţi în Rusia în scop de exploatare prin muncă

Cinci locuitori ai satelor Calfa şi Roşcana din raionul Anenii Noi au fost traficaţi în Rusia în scop de exploatare prin muncă. Aceştia au lucrat la Spitalul Clinic de Psihiatrie din Moscova fără a fi remuneraţi. Cel vinovat pentru faptul că cei cinci au fost traficaţi este un alt locuitor al raionului Anenii Noi, ce a fost condamnat, recent, la 10 ani de închisoare în penitenciar de tip închis. Sentinţa a fost dictată după ce procurorii au demonstrat că, în intervalul martie – septembrie 2013, inculpatul a recrutat, cinci locuitori din raionul Anenii Noi, cărora le-a promis locuri de muncă bine

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
12 iunie 2018

Dosarul politicianului Iurie Roșca a fost transmis în judecată

Dosarul penal, în care politicianul Iurie Roșca este acuzat că ar fi pretins 1 milion de euro de la omul de afaceri Alexei Damaschin, pentru a influența soluționarea unui litigiu economic, a fost trimis în judecată. Mai multe bunuri ale politicianului, în valoare de peste 2,4 mln de lei, au fost sechestrate. Cazul, în baza căruia a fost pornită cauza penală, a avut loc în 2009, când fostul președinte PPCD deținea funcția de viceprim-ministru al Republicii Moldova. Urmărirea penală a început chiar în baza denunțului omului de afaceri, Alexei Damaschin, pe care Roșca s-a angajat să-l ajute în schimbul milionului

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
9 iunie 2018

PAS, PPDA și PLDM au organizat un flashmob în fața Primăriei

Partidul Acțiune și Solidaritate, în comun cu Platforma DA și PLDM, au organizat o conferință de presă în fața primăriei municipiului Chișinău la care au cerut suspendarea concursului pentru funcția de șef al Direcției Generale Educație, Tineret și Sport. Aceștia au declarat că suspendarea este necesară din motivul încălcării de către organizator – primăria Chișinău – a pct.19 din Regulamentul aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.201/2009 (anexa nr.1), care prevede expres că, cu cel puţin 3 zile lucrătoare înainte de data desfăşurării probei scrise, pe pagina web a autorităţii publice se plasează informația despre data, ora, locul desfăşurării probei scrise. Încălcând

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
1 iunie 2018

Marian Lupu: Cred că subiectul coaliţiei între partidele pro-europene este depăşit

Preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu, crede că subiectul coaliţiei între partidele pro-europene este depăşit din cauza comportamentului Partidului Liberal Democrat din Moldova. În această situaţie se impune soluţia unei majorităţi parlamentare pentru învestirea Guvernului, eventual, fără oficializarea unei coaliţii majoritare. Liderul PDM a expus aceste şi alte opinii într-un interviu, acordat portalului moldova.org, după ce luni seara, 30 noiembrie, Consiliul Naţional Politici al PLDM şi-a anunţat decizia de a participa la negocierile privind constituirea coaliţiei pro-europene, reiterând pre-condiţiile expuse anterior.

„Eu cred că subiectul unei coaliții politice între partidele pro-europene este deja unul depăşit, tocmai din cauza comportamentului PLDM. Inclusiv atitudinea ambiguă a liberal democraţilor arată că nu ne mai rămâne decât să vedem în ce fel putem să găsim voturile necesare pentru formarea unei majorități parlamentare care să poată investi cât mai repede noul Guvern. Noi suntem gata să discutăm, aşa cum am anunţat de la bun început, să căutăm o formulă de a face o majoritate parlamentară în jurul noului guvern, cred că acest lucru îl putem face şi fără să facem neapărat o alianţă. Îi vom întreba în primul rând pe colegii din PLDM dacă vin la discuţii, câţi deputaţi reprezintă în mod real, ca să ştim cum discutăm şi ce lipsă de voturi avem, e un amănunt important. Pentru că una e dacă ne bazăm pe voturile a 10-12 deputaţi de la ei şi alta e dacă pe toţi 18”, a spus Marian Lupu.

Preşedintele PDM a afirmat că decizia PLDM de a participa la negocieri a fost una previzibilă. „Desigur, conducerea PLDM deja nu mai putea evita să îşi asume public această decizie. Ei au reuşit prin diferite tertipuri să amâne, dar deja presiunea din teritoriu asupra conducerii PLDM era teribilă, ei au fost practic somați să adopte această decizie. În plus, există şi acea recomandare foarte clară pe care au transmis-o liderii europeni, ca liberal-democrații să termine cu jocurile şi să vină la discuții”, a spus el.

Potrivit lui Marian Lupu, PDM nu acceptă înaintarea condiţiilor ca modalitate de începere a negocierile. „Nimic nou, sunt aceleaşi pe care le plimbă prin presă de ceva timp, ca pretext să nu negocieze. Dacă vrei să blochezi orice discuție, asta e modalitatea cea mai simplă: pui condiții. Până la urmă nu natura condițiilor provoacă blocajul, ci atitudinea, mimarea dialogului. Chiar şi partenerii europeni au spus foarte clar: aşezați-vă şi discutați, fără precondiții! De aceea, astăzi pe nimeni nu interesează condițiile PLDM. ‎Să vină la discuții şi o să afle poziția noastră. Noi suntem gata să avem discuții cu toate partidele. Cei care însă vin cu condiții, vor pleca aşa cum au venit, cu tot cu condiții”, a declarat Marian Lupu.

Potrivit lui, până la sfârşitul săptămânii curente ar putea fi numit un candidat la funcţia de premier. „Dacă reuşim ca săptămâna aceasta să cădem de acord asupra modului în care vom vota Guvernul, cred că la sfârşitul acestei săptămâni deja am putea să propunem un premier. Toate partidele se vor consulta cu privire la această candidatură”, a declarat preşedintele PDM, Marian Lupu.

Consiliul Naţional Politici al PLDM a decis că formaţiunea va participa la negocierile şi crearea unei majorităţi parlamentare pentru învestirea unui nou guvern. Totodată, formaţiunea va insista în continuare pe condiţiile anunţate anterior privind adoptarea unei foi de parcurs pentru scoaterea din subordonare partinică a instituţiilor independente cu atribuţii de control, reglementare, supraveghere şi asigurare a legalităţii; constituirea unui guvern condus de un prim-ministru neafiliat politic; crearea condiţiilor egale pentru toate părţile participante la consultări; – asigurarea caracterului public al discuţiilor politice.

Sursa: IPN

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author