OrheiLandromat – caritate politică

Republica Moldova se confruntă de mult timp cu problema finanțării netransparente a partidelor politice. În contextul alegerilor parlamentare ce urmează în februarie 2019, putem anticipa noi cazuri de finanțare ilicită a activităților electorale, dat fiind interesul anumitor forțe politice să acapareze sau să mențină puterea în stat. În ultima perioadă se observă un nou fenomen, și anume tendința politicienilor de a-și afilia Asociații Obștești sau Fundații de binefacere, care devin un instrument pentru finanțările netransparente pentru proiectele lor politice, conform unei analize a Centrului de Politici și Reforme. Majoritatea fundațiilor fac donații surprinse pe larg de camerele televiziunilor afiliate patronilor,

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
20 septembrie 2018

Un mercenar din Moldova în vârstă de 20 de ani a fost ucis în Siria

În ciuda faptului că serviciile speciale din Federația Rusă au luat măsuri pentru a preveni publicarea numelor mercenarilor care au luptat în Siria din cadrul companiei privată militară „Wagner” și a curățat paginile lor de pe rețelele de socializare, Serviciul ucrainean de Securitate (SBU) informează că deține informații despre 80 de mercenari, care au murit în noapte de 7-8 februarie după ce coaliția condusă de SUA s-a ciocnit cu forțele pro-guvernamentale din provincia siriană Deir ez-Zor. Serviciul ucrainean de Securitate a publicat deja numele a 41 de mercenari, printre care se numără și un moldovean care a decedat în Siria.

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
4 septembrie 2018

Nerecunoașterea alegerilor poate fi o decizie fatală pentru Plahotniuc

Dmitrii Ciubașenco – „Nerecunoașterea alegerilor poate fi o decizie fatală pentru Plahotniuc”. Sub pretextul de „asociere cu UE”, „integrare europeană” și „democrație”, se maschează bandiții care disprețuiesc toate aceste presupuse „principii și valori”, și sunt gata să facă orice pentru a-și menține regimul mafiot. În societatea moldovenească, se crede că oamenii nu pot influența în nici un fel puterea și politica statului, și că toate aceste ceremonii „democratice” sub forma „alegerilor”, „libertății de exprimare” și a „drepturilor omului” sunt pur și simplu cinice. Unii cred că politica din Moldova a degenerat în fraudă, manipulare și haos, prin urmare, este mai

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
25 august 2018

Ce prognoze fac experții după anunțul lui Iohannis

Decizia președintelui României de a trimite la reexaminare Parlamentului Acordul de asistență financiară rambursabilă în valoare de până la 150 de milioane de euro pentru R. Moldova este un semnal clar pentru clasa politică de la Chișinău că ar trebui să asigure o stabilitate.

Chiar dacă creditul acordat de România nu este atât de mare, lipsa acestei finanțări va crea probleme la achitarea pensiilor și salariilor. De această părere sunt mai mulți analiști economici din R. Moldova.

„În bugetul pentru 2015 au fost incluse 60 de milioane de euro, prima tranșă din împrumutul României. Lipsa acestor bani nu va fi o lovitură atât de dură, pentru că suma nu este mare. De exemplu, din remitențe lunar vin în R. Moldova cam 150 de milioane de dolari. Împrumutul României era pe rol de cârpeală a bugetului și urma să rezolve problemele la plata salariilor și pensiilor”, afirmă analistul economic Roman Chircă.

Expertul mai spune că decizia lui Iohannis „este un rezultat al luptei politice interne cu ex-premierul Victor Ponta”.

„A fost o decizie politică de a acorda acest împrumut R. Moldova, mai ales că suma este infimă pentru România. Iohannis trebuia să mențină cursul inițiat de Guvernul Ponta. Acum apar suspiciuni în relațiile interstatale, ceea ce nu s-a întâmplat niciodată între România și R. Moldova”, a adăugat Chircă.

Economistul Sveatoslav Mihalache afirmă, la rândul său, că Președinția de la București a transmis astfel un semnal clar clasei politice de la Chișinău și i-a atenționat că „și-au făcut-o cu propriile mâini”.

„Gaura în buget este enormă. Lipsa acestor bani va acutiza și mai mult problema și se vor mări restanțele la achitarea pensiilor și salariilor bugetarilor”, atenționează economistul.

 

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author