Cum câștigăm alegerile?

Expertul economic Dumitru Alaiba pe blogul său scrie  cum câștigăm alegerile: „Nu sunt adeptul tranzițiilor violente de putere. Sunt adeptul tranzițiilor de putere exclusiv democratice, prin alegeri. Până în 2016 Moldova, de când există ca și țară, a avut un record absolut de a asigura tranziția puterii exclusiv prin alegeri. Chiar și în 2009, tot prin alegeri Voronin a fost dat jos. În 2016, Partidul Democrat a luat prima dată puterea ocolind alegerile. În esență, a fost prima tranziție a puterii fără alegeri. De atunci, nu avem democrație, dar multor din noi le-a luat alți doi ani jumate ca să

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
17 decembrie 2018

Preşedintele RM intenţionează să creeze o structură paramilitară

Igor Dodon, actualul președinte, care a suferit cinci suspendări umilitoare, a anunțat că nu va tolera a șasea oară. Potrivit lui Dodon, în ultimele zile, el a primit câteva mii de apeluri care au cerut crearea unei mișcări populare – așa-numita „gardă prezidențială”. Dodon a spus acest lucru vineri, în aerul canalului NTV Moldova, controlat de el în legătură cu posibila demitere a acestuia. „Președintele parlamentului amenință să mă înlăture în fiecare zi, așa că oamenii mă cer deja să creez o mișcare populară. Și vreau să spun că există o mare probabilitate ca în viitorul apropiat să susțin această

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
15 decembrie 2018

Sondaj IRI: Patru partide ar intra în momentul de față în Parlament

Rezultatele  sondajului  de opinie dat de IRI demonstreaza ca dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, patru partide ar intra în Parlament: Partidul Socialiștilor (PSRM), Partidul Democrat (PD), Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA). Potrivit sondajului efectuat deInternational Republican Institute (IRI) în perioada 11 septembrie – 16 octombrie, pe un eșantion de 1,503 respondenți,  pe primul loc este clasat Partidul Socialiștilor cu un procentaj de 32 la sută. PD, PAS și Platforma DA cu câte 12%. Totodată, este de menționat și faptul că, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova și Partidul Șor ar acumula câte

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
17 noiembrie 2018

Ce prognoze fac experții după anunțul lui Iohannis

Decizia președintelui României de a trimite la reexaminare Parlamentului Acordul de asistență financiară rambursabilă în valoare de până la 150 de milioane de euro pentru R. Moldova este un semnal clar pentru clasa politică de la Chișinău că ar trebui să asigure o stabilitate.

Chiar dacă creditul acordat de România nu este atât de mare, lipsa acestei finanțări va crea probleme la achitarea pensiilor și salariilor. De această părere sunt mai mulți analiști economici din R. Moldova.

„În bugetul pentru 2015 au fost incluse 60 de milioane de euro, prima tranșă din împrumutul României. Lipsa acestor bani nu va fi o lovitură atât de dură, pentru că suma nu este mare. De exemplu, din remitențe lunar vin în R. Moldova cam 150 de milioane de dolari. Împrumutul României era pe rol de cârpeală a bugetului și urma să rezolve problemele la plata salariilor și pensiilor”, afirmă analistul economic Roman Chircă.

Expertul mai spune că decizia lui Iohannis „este un rezultat al luptei politice interne cu ex-premierul Victor Ponta”.

„A fost o decizie politică de a acorda acest împrumut R. Moldova, mai ales că suma este infimă pentru România. Iohannis trebuia să mențină cursul inițiat de Guvernul Ponta. Acum apar suspiciuni în relațiile interstatale, ceea ce nu s-a întâmplat niciodată între România și R. Moldova”, a adăugat Chircă.

Economistul Sveatoslav Mihalache afirmă, la rândul său, că Președinția de la București a transmis astfel un semnal clar clasei politice de la Chișinău și i-a atenționat că „și-au făcut-o cu propriile mâini”.

„Gaura în buget este enormă. Lipsa acestor bani va acutiza și mai mult problema și se vor mări restanțele la achitarea pensiilor și salariilor bugetarilor”, atenționează economistul.

 

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author