Cum câștigăm alegerile?

Expertul economic Dumitru Alaiba pe blogul său scrie  cum câștigăm alegerile: „Nu sunt adeptul tranzițiilor violente de putere. Sunt adeptul tranzițiilor de putere exclusiv democratice, prin alegeri. Până în 2016 Moldova, de când există ca și țară, a avut un record absolut de a asigura tranziția puterii exclusiv prin alegeri. Chiar și în 2009, tot prin alegeri Voronin a fost dat jos. În 2016, Partidul Democrat a luat prima dată puterea ocolind alegerile. În esență, a fost prima tranziție a puterii fără alegeri. De atunci, nu avem democrație, dar multor din noi le-a luat alți doi ani jumate ca să

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
17 decembrie 2018

Preşedintele RM intenţionează să creeze o structură paramilitară

Igor Dodon, actualul președinte, care a suferit cinci suspendări umilitoare, a anunțat că nu va tolera a șasea oară. Potrivit lui Dodon, în ultimele zile, el a primit câteva mii de apeluri care au cerut crearea unei mișcări populare – așa-numita „gardă prezidențială”. Dodon a spus acest lucru vineri, în aerul canalului NTV Moldova, controlat de el în legătură cu posibila demitere a acestuia. „Președintele parlamentului amenință să mă înlăture în fiecare zi, așa că oamenii mă cer deja să creez o mișcare populară. Și vreau să spun că există o mare probabilitate ca în viitorul apropiat să susțin această

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
15 decembrie 2018

Sondaj IRI: Patru partide ar intra în momentul de față în Parlament

Rezultatele  sondajului  de opinie dat de IRI demonstreaza ca dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, patru partide ar intra în Parlament: Partidul Socialiștilor (PSRM), Partidul Democrat (PD), Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA). Potrivit sondajului efectuat deInternational Republican Institute (IRI) în perioada 11 septembrie – 16 octombrie, pe un eșantion de 1,503 respondenți,  pe primul loc este clasat Partidul Socialiștilor cu un procentaj de 32 la sută. PD, PAS și Platforma DA cu câte 12%. Totodată, este de menționat și faptul că, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova și Partidul Șor ar acumula câte

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
17 noiembrie 2018

Valeriu Streleț este gata să se întâlnească cu protestatarii, iar Plahotnic de alegeri anticipate

Valeriu Streleț a menționat că este gata pentru noi discuții cu protestatarii, chiar dacă anterior aceștia au refuzat să meargă la Ministerul Agriculturii, unde urma să aibă loc întrevederea.

Premierul spune că a înțeles cu exactitate care sunt cerințele membrilor Platformei ”DA”, însă în opinia lui, acestea ar putea genera o serie de probleme sistematice și chiar s-ar putea ajunge la un colaps. În context, Streleț a anunțat că va veni cu un plan de acțiuni ce vizează problemele actuale. Mai mult, el ar putea prezenta și un raport de activitate în primele cinci săptămâni de la învestirea în funcție.

”Sunt gata să vin cu un raport, să le propun un dialog constructiv. Noi vrem să le propunem o foaie de parcurs, un plan de acțiuni care vizează problemele economice, sociale etc. Vom comunica tot ce avem noi pe dimensiunea guvernamentală. Sper să găsim un numitor comun”, a spus Streleț.

Premierul susține ferm faptul că acum nu este cazul să vorbim de demisii și alegeri anticipate, întrucât țara se confruntă cu probleme extrem de grave, care trebuiesc soluționate în cel mai scurt timp.

”Guvernul are toate premisele de a rezolva problemele actuale. Îmi cer scuze, însă eu nu văd cum ar putea alegerile anticipate sau demisia să rezolve problemele. Ar putea să înceapă un colaps puternic. Problemele sunt extrem de grave”, susține Valeriu Streleț.

Mai mult, prim-ministrul este de părere că pe de o parte, în Piața Marii Adunări Naționale au venit oameni care vor să le fie rezolvate problemele, însă pe de altă parte, în spatele Platformei Civice ”Demnitate şi Adevăr” ar exista o serie de alte interese.

”Există cetățeni care vor să le fie rezolvate problemele și există un grup de lideri care solicită demisii în lanț și alegeri anticipate, care sunt total imprevizibile în această situație. Sunt gata la dialog, dar nu cred. Dorința lor este de a distruge tot, fără a avea nicio grijă și fără a estima legal și constituțional cât de realizabile sunt dorințele lor”, a adăugat premierul.

Totodată, prim-vicepreşedintele PDM, Vlad Plahotniuc, este de părere că alegerile anticipate pot fi oricând o opțiune, dacă majoritatea populației dorește acest lucru.

În opinia lui, dacă asta e dorința reală a societății și nu a unui grup de interese, atunci ar trebui de analizat serios această opțiune și de luat decizii curajoase. Mesajul a fost postat cu puțin timp în urmă, pe pagina sa de pe rețeaua de socializare Facebook. 

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author