OrheiLandromat – caritate politică

Republica Moldova se confruntă de mult timp cu problema finanțării netransparente a partidelor politice. În contextul alegerilor parlamentare ce urmează în februarie 2019, putem anticipa noi cazuri de finanțare ilicită a activităților electorale, dat fiind interesul anumitor forțe politice să acapareze sau să mențină puterea în stat. În ultima perioadă se observă un nou fenomen, și anume tendința politicienilor de a-și afilia Asociații Obștești sau Fundații de binefacere, care devin un instrument pentru finanțările netransparente pentru proiectele lor politice, conform unei analize a Centrului de Politici și Reforme. Majoritatea fundațiilor fac donații surprinse pe larg de camerele televiziunilor afiliate patronilor,

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
20 septembrie 2018

Un mercenar din Moldova în vârstă de 20 de ani a fost ucis în Siria

În ciuda faptului că serviciile speciale din Federația Rusă au luat măsuri pentru a preveni publicarea numelor mercenarilor care au luptat în Siria din cadrul companiei privată militară „Wagner” și a curățat paginile lor de pe rețelele de socializare, Serviciul ucrainean de Securitate (SBU) informează că deține informații despre 80 de mercenari, care au murit în noapte de 7-8 februarie după ce coaliția condusă de SUA s-a ciocnit cu forțele pro-guvernamentale din provincia siriană Deir ez-Zor. Serviciul ucrainean de Securitate a publicat deja numele a 41 de mercenari, printre care se numără și un moldovean care a decedat în Siria.

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
4 septembrie 2018

Nerecunoașterea alegerilor poate fi o decizie fatală pentru Plahotniuc

Dmitrii Ciubașenco – „Nerecunoașterea alegerilor poate fi o decizie fatală pentru Plahotniuc”. Sub pretextul de „asociere cu UE”, „integrare europeană” și „democrație”, se maschează bandiții care disprețuiesc toate aceste presupuse „principii și valori”, și sunt gata să facă orice pentru a-și menține regimul mafiot. În societatea moldovenească, se crede că oamenii nu pot influența în nici un fel puterea și politica statului, și că toate aceste ceremonii „democratice” sub forma „alegerilor”, „libertății de exprimare” și a „drepturilor omului” sunt pur și simplu cinice. Unii cred că politica din Moldova a degenerat în fraudă, manipulare și haos, prin urmare, este mai

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
25 august 2018

Valeriu Streleț este gata să se întâlnească cu protestatarii, iar Plahotnic de alegeri anticipate

Valeriu Streleț a menționat că este gata pentru noi discuții cu protestatarii, chiar dacă anterior aceștia au refuzat să meargă la Ministerul Agriculturii, unde urma să aibă loc întrevederea.

Premierul spune că a înțeles cu exactitate care sunt cerințele membrilor Platformei ”DA”, însă în opinia lui, acestea ar putea genera o serie de probleme sistematice și chiar s-ar putea ajunge la un colaps. În context, Streleț a anunțat că va veni cu un plan de acțiuni ce vizează problemele actuale. Mai mult, el ar putea prezenta și un raport de activitate în primele cinci săptămâni de la învestirea în funcție.

”Sunt gata să vin cu un raport, să le propun un dialog constructiv. Noi vrem să le propunem o foaie de parcurs, un plan de acțiuni care vizează problemele economice, sociale etc. Vom comunica tot ce avem noi pe dimensiunea guvernamentală. Sper să găsim un numitor comun”, a spus Streleț.

Premierul susține ferm faptul că acum nu este cazul să vorbim de demisii și alegeri anticipate, întrucât țara se confruntă cu probleme extrem de grave, care trebuiesc soluționate în cel mai scurt timp.

”Guvernul are toate premisele de a rezolva problemele actuale. Îmi cer scuze, însă eu nu văd cum ar putea alegerile anticipate sau demisia să rezolve problemele. Ar putea să înceapă un colaps puternic. Problemele sunt extrem de grave”, susține Valeriu Streleț.

Mai mult, prim-ministrul este de părere că pe de o parte, în Piața Marii Adunări Naționale au venit oameni care vor să le fie rezolvate problemele, însă pe de altă parte, în spatele Platformei Civice ”Demnitate şi Adevăr” ar exista o serie de alte interese.

”Există cetățeni care vor să le fie rezolvate problemele și există un grup de lideri care solicită demisii în lanț și alegeri anticipate, care sunt total imprevizibile în această situație. Sunt gata la dialog, dar nu cred. Dorința lor este de a distruge tot, fără a avea nicio grijă și fără a estima legal și constituțional cât de realizabile sunt dorințele lor”, a adăugat premierul.

Totodată, prim-vicepreşedintele PDM, Vlad Plahotniuc, este de părere că alegerile anticipate pot fi oricând o opțiune, dacă majoritatea populației dorește acest lucru.

În opinia lui, dacă asta e dorința reală a societății și nu a unui grup de interese, atunci ar trebui de analizat serios această opțiune și de luat decizii curajoase. Mesajul a fost postat cu puțin timp în urmă, pe pagina sa de pe rețeaua de socializare Facebook. 

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author