Moldova are Guvern de coalitie PSRM-ACUM

Blocul ACUM „Platforma DA și PAS” și PSRM au creat noul Guvern al RM. Acesta a fost votat astăzi, conform programului stabilit de cele două formațiuni. La șefia Guvernului ar urma să fie votată lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, iar liderul Platformei DA, Andrei Năstase, în funcția de ministeru al Afacerilor Interne. Vedeți mai jos membrii  Cabinetului de miniștri: Maia Sandu – prim-ministru Andrei Năstase – viceprim-ministru, ministru al Afacerilor Interne Vasile Șova – viceprim-ministru pentru Reintegrare Natalia Gavrilița – ministru al Finanțelor Georgeta Mincu – ministru al Agriculturii Nicolae Popescu – ministru al Afacerilor Externe și

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
8 iunie 2019

Coalitia antioligarhica ACUM+PSRM creata

Deputații Partidului Socialiștilor din Moldova (PSRM) și cei din Blocul ACUM au semnat o înțelegere politică temporară, prin care lidera PSRM, Zinaida Greceanîi va fi numită speaker, iar lidera PAS, Maia Sandu – prim-ministru al Republicii Moldova. Imediat după emiterea decretului de desemnare a candidatului la funcția de prim-ministru, lidera PAS, Maia Sandu va fi votată în funcția de premier. De asemenea, deputații vor susține prin vot: – Declarația privind caracterul capturat al instituțiilor statului – Decizia privind stabilirea datei alegerilor locale generale. – Demiterea Directorului Serviciului de Informații și Securitate.  – Revocarea Directorului Centrului Național Anticorupție. – Modificarea Legii

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
8 iunie 2019

Shadow comment în privința rezultatelor negocierilor de formare a puterii

Shadow comment de la Telegram canal t.me/@romania_ru  în privința rezultatelor negocierilor de formare a puterii în Republica Moldova În primul rând, nu înțelegem cu adevărat unde au găsit diferențe politice între părți. Dacă democrații nu trag Moldova în NATO și UE nu ne vrea să accepte statul, în acest context nu există nici un factor geopolitic din partea PDM. Imediat după alegeri, Igor Dodon a pictat atât de frumos avantajele apropierii Republicii Moldova față de UE, a recunoscut atât de mult importanța unei zone de liber schimb cu UE și a reamintit de atâtea ori că el personal nu trage republica în

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
2 aprilie 2019

Revoluţia nu înseamnă schimbarea guvernării, ci schimbarea mentalităţii sociale

Pe 6 septembrie, în Republica Moldova, se organizează un nou protest contra actualei guvernării. Organizatorii spun că va fi vorba de un protest de amploare şi ar fi bine să se implice toată societatea.

Protestul se organizează contra oligarhilor de la putere, contra mass-mediei monopolizate, contra scumpirii tarifelor, contra furtului miliardului ş.a.m.d. Sunt nişte motive clare şi serioase de a protesta.

Într-o ţară serioasă, cu o societate activă, aceste proteste ar fi avut loc demult, chiar de când s-a aflat despre furtul miliardului. Însă nu trebuie să uităm că locuim în Republica Moldova, o ţară cu o societate nepăsătoare şi coruptă – la fel ca toată guvernarea.

Eu nu voi merge la protest. Nu pentru că nu-mi pasă de miliardul furat, nu pentru că nu mă deranjează tarifele astronomice pentru serviciile comunale, şi nu pentru că susţin actuala guvernare. Nu voi merge la protest pentru că nu înţeleg rostul lui. Să presupunem că societatea se mobilizează şi guvernul îşi dă demisia. Ce ne aşteaptă mai departe? Ce oameni punem în noul guvern. Nu vom face nimic, decât să schimbăm actorii, însă piesa de teatru va rămâne aceeaşi tragi-comedie mioritică. Nu doar guvernul este stricat, toată societatea este stricată, toată societatea este coruptă – doar că, la o scară mai mică. Corupţii de sus operează cu milioane de euro, corupţii de jos cu sutele – nu văd nici o diferenţă.

Aş vrea să-i rog pe organizatorii protestelor să-mi dea o listă de persoane care vor face parte din noul guvern, care vor stârpi corupţia şi vor împăca toată societatea, care vor reforma sistemul educaţional, medical şi judecătoresc. Pe pagina web a portalului platformei Demnitate şi Adevăr nu am găsit aceste nume. Nu am găsit nici măcar un plan de acţiuni despre cum ar putea fi depăşită criza actuală. Am găsit doar nişte populisme ieftine despre consultarea cu experţii internaţionali şi găsirea soluţiilor. Ceea ce înseamnă că soluţia nu există. Astfel de populisme auzim şi de la actualii guvernanţi, în fiecare zi, de prin 2009 încoace. Ăştia tot caută soluţii şi se consultă. Atunci care ar fi rostul să-i înlocuim cu alţi oameni care vor face acelaşi lucru? E inutil să mai ademenim lumea cu termeni precum „demnitate”, „identitate” şi „adevăruri”. Societatea nu mai vrea adevăruri! Societatea vrea să aibă ce pune pe masă, societatea vrea o educaţie calitativă şi accesibilă pentru copiii să-i, societatea vrea salarii şi pensii normale, societatea vrea o economie sănătoasă şi o ţară dezvoltată. Pentru asta e nevoie de un plan de acţiuni concret şi oameni concreţi. Planul nu există, nici oamenii care l-ar putea înfăptui. Există doar demnitatea şi adevărul.

Guvernarea actuală e coruptă şi mucedă până la oase. Însă viitoarea guvernare va fi la fel. Iar protestul de care are nevoie această ţară trebuie să înceapă în fiecare casă, de la fiecare cetăţean. Şi atunci când fiecare, de la mic la mare, va accepta să trăiască după reguli stricte şi legi bine puse la punct, atunci vom fi gata să dăm jos guvernarea şi să facem ordine în ţară. Pentru că revoluţia nu înseamnă schimbarea guvernării, ci schimbarea mentalităţii sociale.

Marin Basarab, TIMPUL

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author