Sondaj IRI: Patru partide ar intra în momentul de față în Parlament

Rezultatele  sondajului  de opinie dat de IRI demonstreaza ca dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, patru partide ar intra în Parlament: Partidul Socialiștilor (PSRM), Partidul Democrat (PD), Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA). Potrivit sondajului efectuat deInternational Republican Institute (IRI) în perioada 11 septembrie – 16 octombrie, pe un eșantion de 1,503 respondenți,  pe primul loc este clasat Partidul Socialiștilor cu un procentaj de 32 la sută. PD, PAS și Platforma DA cu câte 12%. Totodată, este de menționat și faptul că, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova și Partidul Șor ar acumula câte

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
17 noiembrie 2018

Parlamentul European a votat raportul Critic privind implementarea Acordului de Asociere cu UE

Parlamentul European a votat acum câteva momente cu 396 voturi pro și 76 împotrivă, raportul privind implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Documentul, elaborat de europarlamentarul Petras Austrevicius este unul critic față de evoluția proceselor democratice din Republica Moldova. În special sunt menționate modificarea sistemului electoral în pofida recomandărilor instituțiilor europene și anularea rezultatelor scrutinului municipal de la începutul lunii iunie. Potrivit raportului, Rep. Moldova este capturată de interese oligarhice cu o concentrare a puterii economice și politice în mâinile unui mic grup de oameni care își exercită influența asupra parlamentului, guvernului, partidelor politice, administrației de stat, poliției, sistemului

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
14 noiembrie 2018

OrheiLandromat – caritate politică

Republica Moldova se confruntă de mult timp cu problema finanțării netransparente a partidelor politice. În contextul alegerilor parlamentare ce urmează în februarie 2019, putem anticipa noi cazuri de finanțare ilicită a activităților electorale, dat fiind interesul anumitor forțe politice să acapareze sau să mențină puterea în stat. În ultima perioadă se observă un nou fenomen, și anume tendința politicienilor de a-și afilia Asociații Obștești sau Fundații de binefacere, care devin un instrument pentru finanțările netransparente pentru proiectele lor politice, conform unei analize a Centrului de Politici și Reforme. Majoritatea fundațiilor fac donații surprinse pe larg de camerele televiziunilor afiliate patronilor,

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
20 septembrie 2018

Revoluţia nu înseamnă schimbarea guvernării, ci schimbarea mentalităţii sociale

Pe 6 septembrie, în Republica Moldova, se organizează un nou protest contra actualei guvernării. Organizatorii spun că va fi vorba de un protest de amploare şi ar fi bine să se implice toată societatea.

Protestul se organizează contra oligarhilor de la putere, contra mass-mediei monopolizate, contra scumpirii tarifelor, contra furtului miliardului ş.a.m.d. Sunt nişte motive clare şi serioase de a protesta.

Într-o ţară serioasă, cu o societate activă, aceste proteste ar fi avut loc demult, chiar de când s-a aflat despre furtul miliardului. Însă nu trebuie să uităm că locuim în Republica Moldova, o ţară cu o societate nepăsătoare şi coruptă – la fel ca toată guvernarea.

Eu nu voi merge la protest. Nu pentru că nu-mi pasă de miliardul furat, nu pentru că nu mă deranjează tarifele astronomice pentru serviciile comunale, şi nu pentru că susţin actuala guvernare. Nu voi merge la protest pentru că nu înţeleg rostul lui. Să presupunem că societatea se mobilizează şi guvernul îşi dă demisia. Ce ne aşteaptă mai departe? Ce oameni punem în noul guvern. Nu vom face nimic, decât să schimbăm actorii, însă piesa de teatru va rămâne aceeaşi tragi-comedie mioritică. Nu doar guvernul este stricat, toată societatea este stricată, toată societatea este coruptă – doar că, la o scară mai mică. Corupţii de sus operează cu milioane de euro, corupţii de jos cu sutele – nu văd nici o diferenţă.

Aş vrea să-i rog pe organizatorii protestelor să-mi dea o listă de persoane care vor face parte din noul guvern, care vor stârpi corupţia şi vor împăca toată societatea, care vor reforma sistemul educaţional, medical şi judecătoresc. Pe pagina web a portalului platformei Demnitate şi Adevăr nu am găsit aceste nume. Nu am găsit nici măcar un plan de acţiuni despre cum ar putea fi depăşită criza actuală. Am găsit doar nişte populisme ieftine despre consultarea cu experţii internaţionali şi găsirea soluţiilor. Ceea ce înseamnă că soluţia nu există. Astfel de populisme auzim şi de la actualii guvernanţi, în fiecare zi, de prin 2009 încoace. Ăştia tot caută soluţii şi se consultă. Atunci care ar fi rostul să-i înlocuim cu alţi oameni care vor face acelaşi lucru? E inutil să mai ademenim lumea cu termeni precum „demnitate”, „identitate” şi „adevăruri”. Societatea nu mai vrea adevăruri! Societatea vrea să aibă ce pune pe masă, societatea vrea o educaţie calitativă şi accesibilă pentru copiii să-i, societatea vrea salarii şi pensii normale, societatea vrea o economie sănătoasă şi o ţară dezvoltată. Pentru asta e nevoie de un plan de acţiuni concret şi oameni concreţi. Planul nu există, nici oamenii care l-ar putea înfăptui. Există doar demnitatea şi adevărul.

Guvernarea actuală e coruptă şi mucedă până la oase. Însă viitoarea guvernare va fi la fel. Iar protestul de care are nevoie această ţară trebuie să înceapă în fiecare casă, de la fiecare cetăţean. Şi atunci când fiecare, de la mic la mare, va accepta să trăiască după reguli stricte şi legi bine puse la punct, atunci vom fi gata să dăm jos guvernarea şi să facem ordine în ţară. Pentru că revoluţia nu înseamnă schimbarea guvernării, ci schimbarea mentalităţii sociale.

Marin Basarab, TIMPUL

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author