OrheiLandromat – caritate politică

Republica Moldova se confruntă de mult timp cu problema finanțării netransparente a partidelor politice. În contextul alegerilor parlamentare ce urmează în februarie 2019, putem anticipa noi cazuri de finanțare ilicită a activităților electorale, dat fiind interesul anumitor forțe politice să acapareze sau să mențină puterea în stat. În ultima perioadă se observă un nou fenomen, și anume tendința politicienilor de a-și afilia Asociații Obștești sau Fundații de binefacere, care devin un instrument pentru finanțările netransparente pentru proiectele lor politice, conform unei analize a Centrului de Politici și Reforme. Majoritatea fundațiilor fac donații surprinse pe larg de camerele televiziunilor afiliate patronilor,

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
20 septembrie 2018

Un mercenar din Moldova în vârstă de 20 de ani a fost ucis în Siria

În ciuda faptului că serviciile speciale din Federația Rusă au luat măsuri pentru a preveni publicarea numelor mercenarilor care au luptat în Siria din cadrul companiei privată militară „Wagner” și a curățat paginile lor de pe rețelele de socializare, Serviciul ucrainean de Securitate (SBU) informează că deține informații despre 80 de mercenari, care au murit în noapte de 7-8 februarie după ce coaliția condusă de SUA s-a ciocnit cu forțele pro-guvernamentale din provincia siriană Deir ez-Zor. Serviciul ucrainean de Securitate a publicat deja numele a 41 de mercenari, printre care se numără și un moldovean care a decedat în Siria.

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
4 septembrie 2018

Nerecunoașterea alegerilor poate fi o decizie fatală pentru Plahotniuc

Dmitrii Ciubașenco – „Nerecunoașterea alegerilor poate fi o decizie fatală pentru Plahotniuc”. Sub pretextul de „asociere cu UE”, „integrare europeană” și „democrație”, se maschează bandiții care disprețuiesc toate aceste presupuse „principii și valori”, și sunt gata să facă orice pentru a-și menține regimul mafiot. În societatea moldovenească, se crede că oamenii nu pot influența în nici un fel puterea și politica statului, și că toate aceste ceremonii „democratice” sub forma „alegerilor”, „libertății de exprimare” și a „drepturilor omului” sunt pur și simplu cinice. Unii cred că politica din Moldova a degenerat în fraudă, manipulare și haos, prin urmare, este mai

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
25 august 2018

Andrian Candu va schimba relaţia cu Transnistria

Speakerul Parlamentului de la Chişinău şi preşedintele aşa-zisului Soviet Suprem de la Tiraspol vor întreprinde în premieră o acţiune comună. Andrian Candu, preşedintele Parlamentului Republici Moldova, a anunţat în cadrul emisiunii „Replica” de la postul de televiziune „Prime TV” că va sărbători împreună cu Mihail Burla, speakerul republicii separatiste din stânga Nistrului, ziua internaţională a copiilor la Chişinău, transmite IPN.

„Mihail Burla va veni pe data de 1 iunie la Chişinău împreună cu un grup de copii de la casele de copii din stânga Nistrului. La rândul meu, voi fi însoţit de un alt grup de copii. Împreună, pe parcursul întregii zile, vom  participa la un program cultural dedicat copiilor”, a precizat Candu.

Andrian Candu a mai spus că la întâlnirea pe care a avut-o săptămâna trecută cu Burla la Bender, a convenit cu acesta să identifice soluţii pentru ca echipele SMURD să acorde asistenţă şi locuitorilor din stânga Nistrului. „L-am întrebat pe Burla ce se întâmplă în cazul unor accidente grave. Burla a recunoscut că este o problemă, că echipele de intervenţie urgentă, de care nu dispune regiunea transnistreană, de cele mai multe ori refuză să vină în stânga Nistrului. I-am spus că am putea soluţiona problema, ca echipele noastre SMURD să acorde ajutor şi în regiunea transnistreană. Burla a spus că este binevenită această iniţiativă”, a declarat Candu.

Potrivit speakerului de la Chişinău, se observă o ameliorare în relaţia cu Tiraspolul. „Am văzut din partea lui Mihail Burla o deschidere către dialog, colaborare. Mihail Burla este un bun specialist în economie, cunoaşte bine situaţia economică din regiune. De la 1 ianuarie 2016 agenţii economici din Transnistria nu vor mai putea exporta în Uniunea Europeană, dacă nu vor opera modificările necesare pentru aceasta, inclusiv în sistemul lor bugetar. I-am spus lui Burla că specialiştii de la Chişinău ar putea să-i consulte”, a comunicat Candu.

Andrian Candu susţine că se atestă o ameliorare şi în relaţia cu Comratul. „Spre deosebire de fostul guvernator, Irina Vlah este o persoană mai pragmatică, care se concentrează la soluţionarea problemelor economice şi sociale din regiune. Vlah nu exclude colaborarea cu Chişinăul”, a spus preşedintele Parlamentului de la Chişinău.

Directorul executiv al Centrului de resurse pentru drepturile omului, CReDO, a declarat în cadrul aceleaşi emisiuni că în regiunea transnistreană există o situaţie neomogenă. „Pe de o parte, este preşedintele Sovietului suprem, Mihail Burla, care este deschis pentru un dialog cu Chişiăul, iar, pe de altă parte, este executivul, reprezentat de Evgheni Şevciuk şi Nina Ştanski, care se pronunţă pentru o relaţie intensivă cu Moscova. Chişinăul trebuie să dea dovadă de mult tact”, a spus Ostaf.

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author