Cum câștigăm alegerile?

Expertul economic Dumitru Alaiba pe blogul său scrie  cum câștigăm alegerile: „Nu sunt adeptul tranzițiilor violente de putere. Sunt adeptul tranzițiilor de putere exclusiv democratice, prin alegeri. Până în 2016 Moldova, de când există ca și țară, a avut un record absolut de a asigura tranziția puterii exclusiv prin alegeri. Chiar și în 2009, tot prin alegeri Voronin a fost dat jos. În 2016, Partidul Democrat a luat prima dată puterea ocolind alegerile. În esență, a fost prima tranziție a puterii fără alegeri. De atunci, nu avem democrație, dar multor din noi le-a luat alți doi ani jumate ca să

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
17 decembrie 2018

Preşedintele RM intenţionează să creeze o structură paramilitară

Igor Dodon, actualul președinte, care a suferit cinci suspendări umilitoare, a anunțat că nu va tolera a șasea oară. Potrivit lui Dodon, în ultimele zile, el a primit câteva mii de apeluri care au cerut crearea unei mișcări populare – așa-numita „gardă prezidențială”. Dodon a spus acest lucru vineri, în aerul canalului NTV Moldova, controlat de el în legătură cu posibila demitere a acestuia. „Președintele parlamentului amenință să mă înlăture în fiecare zi, așa că oamenii mă cer deja să creez o mișcare populară. Și vreau să spun că există o mare probabilitate ca în viitorul apropiat să susțin această

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
15 decembrie 2018

Sondaj IRI: Patru partide ar intra în momentul de față în Parlament

Rezultatele  sondajului  de opinie dat de IRI demonstreaza ca dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, patru partide ar intra în Parlament: Partidul Socialiștilor (PSRM), Partidul Democrat (PD), Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA). Potrivit sondajului efectuat deInternational Republican Institute (IRI) în perioada 11 septembrie – 16 octombrie, pe un eșantion de 1,503 respondenți,  pe primul loc este clasat Partidul Socialiștilor cu un procentaj de 32 la sută. PD, PAS și Platforma DA cu câte 12%. Totodată, este de menționat și faptul că, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova și Partidul Șor ar acumula câte

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
17 noiembrie 2018

Andrian Candu va schimba relaţia cu Transnistria

Speakerul Parlamentului de la Chişinău şi preşedintele aşa-zisului Soviet Suprem de la Tiraspol vor întreprinde în premieră o acţiune comună. Andrian Candu, preşedintele Parlamentului Republici Moldova, a anunţat în cadrul emisiunii „Replica” de la postul de televiziune „Prime TV” că va sărbători împreună cu Mihail Burla, speakerul republicii separatiste din stânga Nistrului, ziua internaţională a copiilor la Chişinău, transmite IPN.

„Mihail Burla va veni pe data de 1 iunie la Chişinău împreună cu un grup de copii de la casele de copii din stânga Nistrului. La rândul meu, voi fi însoţit de un alt grup de copii. Împreună, pe parcursul întregii zile, vom  participa la un program cultural dedicat copiilor”, a precizat Candu.

Andrian Candu a mai spus că la întâlnirea pe care a avut-o săptămâna trecută cu Burla la Bender, a convenit cu acesta să identifice soluţii pentru ca echipele SMURD să acorde asistenţă şi locuitorilor din stânga Nistrului. „L-am întrebat pe Burla ce se întâmplă în cazul unor accidente grave. Burla a recunoscut că este o problemă, că echipele de intervenţie urgentă, de care nu dispune regiunea transnistreană, de cele mai multe ori refuză să vină în stânga Nistrului. I-am spus că am putea soluţiona problema, ca echipele noastre SMURD să acorde ajutor şi în regiunea transnistreană. Burla a spus că este binevenită această iniţiativă”, a declarat Candu.

Potrivit speakerului de la Chişinău, se observă o ameliorare în relaţia cu Tiraspolul. „Am văzut din partea lui Mihail Burla o deschidere către dialog, colaborare. Mihail Burla este un bun specialist în economie, cunoaşte bine situaţia economică din regiune. De la 1 ianuarie 2016 agenţii economici din Transnistria nu vor mai putea exporta în Uniunea Europeană, dacă nu vor opera modificările necesare pentru aceasta, inclusiv în sistemul lor bugetar. I-am spus lui Burla că specialiştii de la Chişinău ar putea să-i consulte”, a comunicat Candu.

Andrian Candu susţine că se atestă o ameliorare şi în relaţia cu Comratul. „Spre deosebire de fostul guvernator, Irina Vlah este o persoană mai pragmatică, care se concentrează la soluţionarea problemelor economice şi sociale din regiune. Vlah nu exclude colaborarea cu Chişinăul”, a spus preşedintele Parlamentului de la Chişinău.

Directorul executiv al Centrului de resurse pentru drepturile omului, CReDO, a declarat în cadrul aceleaşi emisiuni că în regiunea transnistreană există o situaţie neomogenă. „Pe de o parte, este preşedintele Sovietului suprem, Mihail Burla, care este deschis pentru un dialog cu Chişiăul, iar, pe de altă parte, este executivul, reprezentat de Evgheni Şevciuk şi Nina Ştanski, care se pronunţă pentru o relaţie intensivă cu Moscova. Chişinăul trebuie să dea dovadă de mult tact”, a spus Ostaf.

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author