Cum câștigăm alegerile?

Expertul economic Dumitru Alaiba pe blogul său scrie  cum câștigăm alegerile: „Nu sunt adeptul tranzițiilor violente de putere. Sunt adeptul tranzițiilor de putere exclusiv democratice, prin alegeri. Până în 2016 Moldova, de când există ca și țară, a avut un record absolut de a asigura tranziția puterii exclusiv prin alegeri. Chiar și în 2009, tot prin alegeri Voronin a fost dat jos. În 2016, Partidul Democrat a luat prima dată puterea ocolind alegerile. În esență, a fost prima tranziție a puterii fără alegeri. De atunci, nu avem democrație, dar multor din noi le-a luat alți doi ani jumate ca să

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
17 decembrie 2018

Preşedintele RM intenţionează să creeze o structură paramilitară

Igor Dodon, actualul președinte, care a suferit cinci suspendări umilitoare, a anunțat că nu va tolera a șasea oară. Potrivit lui Dodon, în ultimele zile, el a primit câteva mii de apeluri care au cerut crearea unei mișcări populare – așa-numita „gardă prezidențială”. Dodon a spus acest lucru vineri, în aerul canalului NTV Moldova, controlat de el în legătură cu posibila demitere a acestuia. „Președintele parlamentului amenință să mă înlăture în fiecare zi, așa că oamenii mă cer deja să creez o mișcare populară. Și vreau să spun că există o mare probabilitate ca în viitorul apropiat să susțin această

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
15 decembrie 2018

Sondaj IRI: Patru partide ar intra în momentul de față în Parlament

Rezultatele  sondajului  de opinie dat de IRI demonstreaza ca dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, patru partide ar intra în Parlament: Partidul Socialiștilor (PSRM), Partidul Democrat (PD), Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA). Potrivit sondajului efectuat deInternational Republican Institute (IRI) în perioada 11 septembrie – 16 octombrie, pe un eșantion de 1,503 respondenți,  pe primul loc este clasat Partidul Socialiștilor cu un procentaj de 32 la sută. PD, PAS și Platforma DA cu câte 12%. Totodată, este de menționat și faptul că, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova și Partidul Șor ar acumula câte

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
17 noiembrie 2018

Doi maiori din armata rusă au fost declarați indezirabili în Republica Moldova pe un termen de 10 ani

Cei doi ofițeri ruși, expulzați în această dimineață din Republica Moldova, urmau să completeze contingentul Grupului Operativ de Trupe Ruse (GOTR), dislocat în Transnistria. Ambii au grad de maior în armata rusă, iar pe unul dintre ei îl cheamă Mihail Zapevalov, după cum se poate vedea în fotocopiile documentelor acestuia, în posesia cărora a intrat Deschide.MD. 

De asemenea, cei doi au fost declarați indezirabili în Republica Moldova pe un termen de 10 ani.

Sursele noastre relatează că ofițerii ruși intenționau să ajungă în dispozitivul unităților unde au fost repartizați de comandament pe căi ocolite, fără a avea asupra lor documente care să justifice legal statutul și scopul aflării lor pe teritoriul Republicii Moldova.

Sosirea celor doi ofițeri pe Aeroportul Chișinău, potrivit surselor noastre, a fost anticipată în urma unor informații operative pe care le-a obținut Serviciul de Informații și Securitate (SIS).

În condițiile în care efectivul trupelor ruse dislocate ilegal în regiunea transnistreană se rărește pe măsură ce militarii a căror contracte expiră pleacă acasă, Moscova apelează tot mai frecvent la asemenea trucuri pentru a-și completa lipsa specialiștilor calificați din rândul locuitorilor din Transnistria cu cetățenie rusă, mai spun sursele Deschide.MD. În prezent, majoritatea soldaților simpli înrolați în componența GOTR sunt, de altfel, localnici.

Lucrurile ar putea lua, însă, o întorsătură și mai gravă pentru comandamentul GOTR, dacă Rada Supremă de la Kiev va adopta un proiect de lege privind denunțarea acordului ruso-ucrainean cu privire la tranzitul militarilor care se află temporar pe teritoriul Republicii Moldova, propus de un grup de deputați ucraineni.

Propagandiștii Kremlinului încearcă să substituie rostul aflării armatei sale în Transnistria, afirmând de la tribunele oficiale și prin intermediul presei că GOTR asigură misiunea de pacificare de-a lungul Nistrului. Moscova vrea să inducă opinia publică mondială în eroare, omițând intenționat din enunțul său faptul că misiunea de pacificare a fost instituită în 1992, după războiul din Transnistria, pe când GOTR a fost creat în 1995, prin reorganizarea Armatei a 14-a, care până la acea dată urma să fie retrasă din regiune, conform acordului de încheiere a focului.

Pe lângă asta, contingentul GOTR este în prezent format din aproximativ 2800 de militari, pe când în operațiunea de menținere a păcii sunt antrenați doar 480 dintre aceștia.

Vedeți  (aici)  fotocopiile documentelor și poze cu obiectele găsite asupra celor doi militari.

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author