Rezultatele de monitorizare a regimului liberalizat de vize UE cu RM

În primul Raport elaborat de Comisia Europeană cu privire la implementarea mecanismului de monitorizare a regimului liberalizat de vize se arată că nu există nicio legătură directă între acordarea liberei circulații și reușita reformelor în țările vizate. Chiar dacă UE a avut speranțe în legătură cu acordarea regimului liberalizat de vize pentru a asigura un angajament mai puternic pentru lupta împotriva corupției și a crimei organizate în țările din cadrul Parteneriatului Estic, UE recunoaște acum că aceste speranțe nu au devenit realitate. Deși există cerințe formale pentru liberalizarea circulației, care includ măsuri de combatere a corupției și a spălării banilor,

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
10 ianuarie 2018

Parlamentul a votat candidatura noului Director al SIS. Vitalie Pîrlog își va exercita mandatul următorii 5 ani

Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) are un nou şef. Parlamentarii au susţinut candidatura lui Vitalie Pîrlog, după ce la 25 octombrie curent a expirat mandatul actualului director, Mihai Balan. Noul director SIS a depus astăzi jurământul în plenul Parlamentului. Vitalie Pîrlog îşi va exercita mandatul pe o perioadă de cinci ani, în conformitate cu legislația în vigoare. Anterior, în perioada 2001 şi 2006 Vitalie Pârlog a reprezentat Guvernul la CEDO, iar în septembrie 2006 a fost numit în funcția de ministru al Justiției. Ultima funcție deținută a fost cea de președintele Comisiei de control a dosarelor la INTERPOL   Distribuie

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
21 decembrie 2017

Fiecare al 3-lea moldovean consideră Parlamentul cea mai coruptă instituție din țară potrivit sondajului efectuat de Institutul Republican Internațional (IRI)

Studiul a fost efectuat din bani americani, pe un eșantion de 1500 de persoane și are o marjă de eroare de 2,5 la sută. Sondajul a fost comandat de Center for Insights in Survey Research, coordonat de Baltic Surveys\The Gallup Organization, realizat, pe teren, de Magenta Consultig si finantat USAID. 90% din respondenți spun că țara noastră este guvernata în interesul unui grup mic de persoane. Studiul scoate la iveala ca din 2004 încoace problema corupției frământă tot mai mulți cetățeni. Unde corupția este prezentă? Parlament – 30% Servicii publice – 22% Guvern – 10% Business – 9% Sistemul Judiciar – 9% Partide

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
9 noiembrie 2017

Doi maiori din armata rusă au fost declarați indezirabili în Republica Moldova pe un termen de 10 ani

Cei doi ofițeri ruși, expulzați în această dimineață din Republica Moldova, urmau să completeze contingentul Grupului Operativ de Trupe Ruse (GOTR), dislocat în Transnistria. Ambii au grad de maior în armata rusă, iar pe unul dintre ei îl cheamă Mihail Zapevalov, după cum se poate vedea în fotocopiile documentelor acestuia, în posesia cărora a intrat Deschide.MD. 

De asemenea, cei doi au fost declarați indezirabili în Republica Moldova pe un termen de 10 ani.

Sursele noastre relatează că ofițerii ruși intenționau să ajungă în dispozitivul unităților unde au fost repartizați de comandament pe căi ocolite, fără a avea asupra lor documente care să justifice legal statutul și scopul aflării lor pe teritoriul Republicii Moldova.

Sosirea celor doi ofițeri pe Aeroportul Chișinău, potrivit surselor noastre, a fost anticipată în urma unor informații operative pe care le-a obținut Serviciul de Informații și Securitate (SIS).

În condițiile în care efectivul trupelor ruse dislocate ilegal în regiunea transnistreană se rărește pe măsură ce militarii a căror contracte expiră pleacă acasă, Moscova apelează tot mai frecvent la asemenea trucuri pentru a-și completa lipsa specialiștilor calificați din rândul locuitorilor din Transnistria cu cetățenie rusă, mai spun sursele Deschide.MD. În prezent, majoritatea soldaților simpli înrolați în componența GOTR sunt, de altfel, localnici.

Lucrurile ar putea lua, însă, o întorsătură și mai gravă pentru comandamentul GOTR, dacă Rada Supremă de la Kiev va adopta un proiect de lege privind denunțarea acordului ruso-ucrainean cu privire la tranzitul militarilor care se află temporar pe teritoriul Republicii Moldova, propus de un grup de deputați ucraineni.

Propagandiștii Kremlinului încearcă să substituie rostul aflării armatei sale în Transnistria, afirmând de la tribunele oficiale și prin intermediul presei că GOTR asigură misiunea de pacificare de-a lungul Nistrului. Moscova vrea să inducă opinia publică mondială în eroare, omițând intenționat din enunțul său faptul că misiunea de pacificare a fost instituită în 1992, după războiul din Transnistria, pe când GOTR a fost creat în 1995, prin reorganizarea Armatei a 14-a, care până la acea dată urma să fie retrasă din regiune, conform acordului de încheiere a focului.

Pe lângă asta, contingentul GOTR este în prezent format din aproximativ 2800 de militari, pe când în operațiunea de menținere a păcii sunt antrenați doar 480 dintre aceștia.

Vedeți  (aici)  fotocopiile documentelor și poze cu obiectele găsite asupra celor doi militari.

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author