Sondaj IRI: Patru partide ar intra în momentul de față în Parlament

Rezultatele  sondajului  de opinie dat de IRI demonstreaza ca dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, patru partide ar intra în Parlament: Partidul Socialiștilor (PSRM), Partidul Democrat (PD), Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA). Potrivit sondajului efectuat deInternational Republican Institute (IRI) în perioada 11 septembrie – 16 octombrie, pe un eșantion de 1,503 respondenți,  pe primul loc este clasat Partidul Socialiștilor cu un procentaj de 32 la sută. PD, PAS și Platforma DA cu câte 12%. Totodată, este de menționat și faptul că, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova și Partidul Șor ar acumula câte

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
17 noiembrie 2018

Parlamentul European a votat raportul Critic privind implementarea Acordului de Asociere cu UE

Parlamentul European a votat acum câteva momente cu 396 voturi pro și 76 împotrivă, raportul privind implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Documentul, elaborat de europarlamentarul Petras Austrevicius este unul critic față de evoluția proceselor democratice din Republica Moldova. În special sunt menționate modificarea sistemului electoral în pofida recomandărilor instituțiilor europene și anularea rezultatelor scrutinului municipal de la începutul lunii iunie. Potrivit raportului, Rep. Moldova este capturată de interese oligarhice cu o concentrare a puterii economice și politice în mâinile unui mic grup de oameni care își exercită influența asupra parlamentului, guvernului, partidelor politice, administrației de stat, poliției, sistemului

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
14 noiembrie 2018

OrheiLandromat – caritate politică

Republica Moldova se confruntă de mult timp cu problema finanțării netransparente a partidelor politice. În contextul alegerilor parlamentare ce urmează în februarie 2019, putem anticipa noi cazuri de finanțare ilicită a activităților electorale, dat fiind interesul anumitor forțe politice să acapareze sau să mențină puterea în stat. În ultima perioadă se observă un nou fenomen, și anume tendința politicienilor de a-și afilia Asociații Obștești sau Fundații de binefacere, care devin un instrument pentru finanțările netransparente pentru proiectele lor politice, conform unei analize a Centrului de Politici și Reforme. Majoritatea fundațiilor fac donații surprinse pe larg de camerele televiziunilor afiliate patronilor,

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
20 septembrie 2018

Legea bugetar-fiscală a R. Moldovei legalizează contrabanda pe segmentul Transnistrean

Președintele Nicolae Timofti a promulgat ultima lege din pachetul bugetar pentru 2015, cea cu privire la Politica Bugetar-Fiscală.

În același timp, experții susțin că această lege, care conține o prevedere ce lipsea din varianta inițială și urmărește legalizarea magazinelor duty free în Transnistria, este extrem de periculoasă și ar putea legaliza un canal de contrabandă fără precedent prin segmentul graniței necontrolat de autoritățile constituționale al graniței Republicii Moldova.

Unii experţi consideră că, Legea cu privire la „legalizarea duty-free” pe teritoriul necontrolat de autoritățile constituționale ale Republicii Moldova, reprezintă o tranzacție dubioase cu caracter comercial.

De această părere este avocatul Pavel MIDRIGAN care a criticat dur proiectul de lege privind „legalizează comerțul fără taxe vamale şi accize pe teritoriul necontrolat temporar de către autoritățile constituționale”.

Avocatul consideră că „Acest lucru este greșit, RM  ori  controlează, ori nu de controlează acest teritoriul. În acest caz, este vorba despre interesele comerciale, și, desigur, practica Republicii Moldova ne demonstrează  că prin astfel de „zone”, uneori, trece  contrabanda. Da, eu nu exclud că putem vorbi despre contrabandă. Oamenii vor să facă bani pe o schemă simplificată. Cum organele statului RM vor verifica acolo activitatea  magazinelor duty-free, dacă sunt conforme cu legislația Moldovei, cine şi cum le va permite? „- a declarat Midrigan.

În opinia lui expertului economic Sveatoslav Mihalache, decizia Guvernului de a legaliza magazinele Duty-Free în regiunea transnistreană este cel puțin dubioasă și generează, din start, o întrebare: cum organele vamale vor asigura supravegherea și controlul într-o zonă pe care nu o controlează?

Chiar dacă mecanismul prevăzut de modificările prevăzute în Legea cu privire la politica-bugetar fiscale pentru 2015 sunt, potrivit lui Sveatoslav Mihalache, mai simpliste, acestea nu cer atât de mult timp pentru fi aplicate cu scopul de a masca escrocheriile comerciale puse la cale de autori. Iar în concluzie, adaugă el, aceasta este o formă legală de a face ilegalități cu operațiunile de import-export.

Solicitat într-o emisiune la Realitatea TV asupra aceluiași subiect, președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, a lăsat să se înțeleagă că în spatele celor ce au semnat asemenea prevederi, în persoana ministrului Finanțelor, Anatol Arapu, ar putea fi persoane mult mai influente. El a precizat, însă, că această problemă nu ține de competența Curții Constituționale.

După cum se indică în setul de legi privind politica bugetar-fiscală, „Magazinele duty-free, aflate  pe teritoriu necontrolat de organele constituționale reprezintă un loc de vânzare a mărfurilor sub supraveghere vamală, fără stabilirea unor măsuri de politică economică, în zonele desemnate, la punctele de trecere internaționale a frontierei de stat.”

Prin aceeași lege, s-a stabilit că „în momentul creării magazinelor duty-free pe teritoriul necontrolat temporar de către autoritățile constituționale, nu se creează zona de control vamal.”

În acest context, Codul  Vamal   stabileşte că, „prin derogare de la prevederile prezentului Cod, în cazul exportului/importului de bunuri de la/în  magazinele duty-free, pe teritoriul necontrolat temporar de către autorităţile constituționale, prezentarea și aprobarea declarațiilor vamale în cauză, vor avea loc sub responsabilitatea exclusivă a titularului de licență pentru tipul relevant de activitate.”

Sursa

http://deschide.md/ro/news/politic/13612/Contraband%C4%83-LEGALIZAT%C4%82-prin-ultima-lege-bugetar%C4%83-PROMULGAT%C4%82-de-Timofti.htm

http://omg.md/index.php?newsid=8849

http://omg.md/index.php?newsid=8845

 

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author