Cum câștigăm alegerile?

Expertul economic Dumitru Alaiba pe blogul său scrie  cum câștigăm alegerile: „Nu sunt adeptul tranzițiilor violente de putere. Sunt adeptul tranzițiilor de putere exclusiv democratice, prin alegeri. Până în 2016 Moldova, de când există ca și țară, a avut un record absolut de a asigura tranziția puterii exclusiv prin alegeri. Chiar și în 2009, tot prin alegeri Voronin a fost dat jos. În 2016, Partidul Democrat a luat prima dată puterea ocolind alegerile. În esență, a fost prima tranziție a puterii fără alegeri. De atunci, nu avem democrație, dar multor din noi le-a luat alți doi ani jumate ca să

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
17 decembrie 2018

Preşedintele RM intenţionează să creeze o structură paramilitară

Igor Dodon, actualul președinte, care a suferit cinci suspendări umilitoare, a anunțat că nu va tolera a șasea oară. Potrivit lui Dodon, în ultimele zile, el a primit câteva mii de apeluri care au cerut crearea unei mișcări populare – așa-numita „gardă prezidențială”. Dodon a spus acest lucru vineri, în aerul canalului NTV Moldova, controlat de el în legătură cu posibila demitere a acestuia. „Președintele parlamentului amenință să mă înlăture în fiecare zi, așa că oamenii mă cer deja să creez o mișcare populară. Și vreau să spun că există o mare probabilitate ca în viitorul apropiat să susțin această

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
15 decembrie 2018

Sondaj IRI: Patru partide ar intra în momentul de față în Parlament

Rezultatele  sondajului  de opinie dat de IRI demonstreaza ca dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, patru partide ar intra în Parlament: Partidul Socialiștilor (PSRM), Partidul Democrat (PD), Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA). Potrivit sondajului efectuat deInternational Republican Institute (IRI) în perioada 11 septembrie – 16 octombrie, pe un eșantion de 1,503 respondenți,  pe primul loc este clasat Partidul Socialiștilor cu un procentaj de 32 la sută. PD, PAS și Platforma DA cu câte 12%. Totodată, este de menționat și faptul că, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova și Partidul Șor ar acumula câte

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
17 noiembrie 2018

Începe campania electorală pentru alegerile locale din 14 iunie

Astăzi, 14 aprilie în toate cele 898 de primării din ţară începe oficial campania electorală pentru alegerile locale generale ce vor ave aloc la 14 iunie.

Comisia Electorală Centrală (CEC) anunţat că la acest scrutin își pot desemna candidaţii 43 de partide şi formațiuni social-politice.

CEC va organiza și desfășura alegerea primarilor în 898 de primării, a consilierilor în 896 de consilii de nivelul I și 32 de consilii raionale și municipale de nivelul II.

Potrivit Codului Electoral al RM candidaţii pentru funcţia de primar general al Chişinăului vor putea depune dosarele pentru a se înscrie în cursă începând cu data de 25 aprilie. 

Potrivit legislației, cu 50 de zile înainte de ziua scrutinului, CEC urmează să creeze consiliile electorale de circumscripţie raionale şi ale municipiilor Chişinău şi Bălţi, iar cu 40 de zile înainte de alegeri trebuie formate şi consiliile electorale ale oraşelor şi cel săteşti.

Legislația prevede că pot deveni primari orice cetățean care a împlinit vârsta de 25 de ani.

Pentru organizarea alegerilor din 14 iunie, CEC a prevăzut cheltuieli de 98 de milioane de lei.

În acest context, CEC a acreditat deja şi primii observatori naţionali din partea Asociaţiei obşteşti „Promo-LEX” în vederea monitorizării alegerilor locale generale.

Lista partidelor şi organizațiilor social-politice cu dreptul de a participa la alegerile locale generale 2015

sursa

http://newsmoldova.md/14042015/flux-de-stiri/95772.htm

 http://cec.md/index.php?pag=news&id=1042&rid=12728&l=ro

http://unimedia.info/stiri/start-campaniei-electorale-au-mai-ramas-doua-luni-pana-la-alegeri-92158.html

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author