Cinci cetăţeni ai Republicii Moldova, traficaţi în Rusia în scop de exploatare prin muncă

Cinci locuitori ai satelor Calfa şi Roşcana din raionul Anenii Noi au fost traficaţi în Rusia în scop de exploatare prin muncă. Aceştia au lucrat la Spitalul Clinic de Psihiatrie din Moscova fără a fi remuneraţi. Cel vinovat pentru faptul că cei cinci au fost traficaţi este un alt locuitor al raionului Anenii Noi, ce a fost condamnat, recent, la 10 ani de închisoare în penitenciar de tip închis. Sentinţa a fost dictată după ce procurorii au demonstrat că, în intervalul martie – septembrie 2013, inculpatul a recrutat, cinci locuitori din raionul Anenii Noi, cărora le-a promis locuri de muncă bine

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
12 iunie 2018

Dosarul politicianului Iurie Roșca a fost transmis în judecată

Dosarul penal, în care politicianul Iurie Roșca este acuzat că ar fi pretins 1 milion de euro de la omul de afaceri Alexei Damaschin, pentru a influența soluționarea unui litigiu economic, a fost trimis în judecată. Mai multe bunuri ale politicianului, în valoare de peste 2,4 mln de lei, au fost sechestrate. Cazul, în baza căruia a fost pornită cauza penală, a avut loc în 2009, când fostul președinte PPCD deținea funcția de viceprim-ministru al Republicii Moldova. Urmărirea penală a început chiar în baza denunțului omului de afaceri, Alexei Damaschin, pe care Roșca s-a angajat să-l ajute în schimbul milionului

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
9 iunie 2018

PAS, PPDA și PLDM au organizat un flashmob în fața Primăriei

Partidul Acțiune și Solidaritate, în comun cu Platforma DA și PLDM, au organizat o conferință de presă în fața primăriei municipiului Chișinău la care au cerut suspendarea concursului pentru funcția de șef al Direcției Generale Educație, Tineret și Sport. Aceștia au declarat că suspendarea este necesară din motivul încălcării de către organizator – primăria Chișinău – a pct.19 din Regulamentul aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.201/2009 (anexa nr.1), care prevede expres că, cu cel puţin 3 zile lucrătoare înainte de data desfăşurării probei scrise, pe pagina web a autorităţii publice se plasează informația despre data, ora, locul desfăşurării probei scrise. Încălcând

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
1 iunie 2018

Reacţii post-factum de la învestirea eşuată a Guvernului

Regrete!

Liderul PDM, Marian Lupu, își exprimă regretul pentru faptul că nu s-au întrunit voturile necesare pentru învestirea Guvernului. Potrivit lui, vinovat de acest lucru se face PL. Acesta a dat asigurări că va fi învestit un Guvern pro-european.

„Nu vom mai permite să se discute cu noi cu șantaj. Avem condiții poltice dificile. Guvernul nu este învestit și această sarcină trebuie să o realizăm împreună cu colegii de la PLDM. Vom continua discuțiile, le vom oferi un dinamism și mai mare. Aceste discuții vor fi purtate cu PLDM pe baza Acordului Politic pe care îl avem”, a declarat Lupu.

Lupu a precizat că până marți vor veni cu o nouă tentativă pentru învestirea noului Guvern.

„Astăzi a prevalat încăpățânarea și orgoliul PL. Votul de azi urma să deschidă porțile pentru alte discuții. Nici pe departe totul nu este pierdut. Voi veni ca luni-marți să venim cu a doua tentativă pentru a investi Guvernul Republicii Moldova”, a conchis sursa.

Liderul PLDM, Vlad Filat, își exprimă regretul pentru situația creată și anume pentru faptul că Guvernul Leancă nu a fost învestit.

„Această coaliție nu poate fi formată din două partide. Acordul pe care l-am semnat cu PDM este unul valabil. Urmează să discutăm atât în interiorul partidului, cât și cu cei cu care am semnat acest Acord, care sunt pașii următori. Discuții și interpretări. Nu m-am așteptat din partea comuniștilor să voteze. Eu speram că PL va vota astăzi pentru Guvernul Leancă”

De astăzi nu voi mai trăi cu speranța. Vom avea discuții pragmatice. Noi trebuie să găsim compromis acolo unde este posibil, dar deciziile să le luăm în funcție de posibilitate”, a declarat Filat.

Totodată, liderul PLDM a menționat că în permanență se poartă discuții cu PL.

„Este preamatur să spunem dacă Iurie Leancă va fi desemnat din nou candidatul la funcția de premier. Astăzi am avut un test de responsabilitate pe care unii nu l-au susținut. Aceste funcții vin și pleacă, dar procesele trebuie să fie administrate continuu de către politicieni, prin fapte și nu prin declarații”, a precizat Filat.

În același context, Filat a negat zvonurile potrivit cărora Iurie Leancă ar dori să părăsească PLDM-ul. „Îl cunosc suficient de bine pe Leancă și nu cred că poate să ia decizii emotive, care vor duce la înrăutățirea situației”, a punctat Filat.

Premierul desemnat, Iurie Leancă: „Este un joc netransparent cu comuniștii. S-a văzut că nu există o susținere reală din partea comuniștilor. Trebuie să plecăm capul în fața cetățenilor din R. Moldova pentru situația creată și să ne cerem scuze”.

Totodată, Iurie Leancă    a declarat că: „Nu există o șansă pentru ca această Alianță să funcționeze cu eficiență și randament. Este o obligație ca cele trei partide să se așeze la masa de negocieri și să fie semnat un nou accord. Acordul care a fost semnat între PLDM și PDM ridică semne de întrebare. Voi insista ca de urgență să lansăm aceste discuții și să formăm o alianță funcțională, altfel va fi imposibil să susțin în calitate de deputat o minoritate parlamentară”.

Poziţia opoziţiei

Liderul PCRM, Vladimir Voronin a motivat nevotare guvernului prin următoare: „În lista membrilor Cabinetului de miniștri nu am văzut persoane care ar putea face față problemelor actuale. Am discutat cu membrii partidului. Încă pe 13 decembrie am decis să participăm activ la deblocarea Parlamentului. Am așteptat până ieri. Cu o zi înainte, în sfârșit l-am văzut pe viu pe domnul Leancă”.

Potrivit Vladimir Voronin: „Noi am cerut să discutăm din timp despre lista nominală. Ei ne tot spuneau: Da, da, da, da. Ne promiteau că ne vor trimite prin internet programul de guvernare. Abia azi am văzut lista. Sunt mulți membri pe care nu-i cunoaștem. Nu sunt personalități cu capacitățile necesare pentru criza de astăzi”.

Ce ne aşteaptă

Specialiştii în drept constituţional consideră că după ce prima încercare de a învesti un nou Guvern a eșuat, şeful statului urmează să desemneze repetat un candidat pentru funcţia de premier. Dacă Cabinetul de miniștri nu va fi votat nici din a doua încercare, Parlamentul va fi dizolvat și vor fi organizate alegeri anticipate,

Potrivit Constituției RM, dacă în 45 de zile de la eşuarea numirii noului Executiv, Legislativul nu va accepta candidatul propus de preşedintele ţării, Parlamentul este dizolvat şi sunt organizate alegeri anticipate. Totodată, o altă prevedere a CRM spune că șeful statului poate dizolva Parlamantul dacă timp de trei luni de la demisia fostului Guvern nu a fost ales un alt Cabinet de Miniștri.

Fostul președinte al Curții Constituționale, Victor Pușcaș consideră că „Circumstanțele care au apărut pentru formarea guvernului apar din momentul când și-a dat demisia vechiul Guvern, adică 10 decembrie 2014, dar unii pot interpreta că circumstanțele nu au fost, pentru că nu s-au creat fracțiunile parlamentare. Acestea a fost formate tocmai la 30 decembrie, de aceea acest termen trebuie numărat din momentul formării acestor fracțiuni”, a explicat magistratul în cadrul emisiunii Alb & Negru de la UNIMEDIA.

sursa

http://unimedia.info/stiri/10-martie-este-termenul-limita–ce-urmeaza-dupa-prima-incercare-esuata-de-a-investi-noul-guvern-88533.html

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author