Întâlnirea cu diaspora în cadrul programului „Offline 3”

Astăzi are loc cel de-a 3-a întâlnire cu diaspora în cadrul evenimentului „Offline 3”. Evenimentul este organizat de comunitatea Adoptă un Vot în parteneriat cu Platforma Națională a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic, cu contribuția Ambasadei Regatului Olandei la București și The Black Sea Trust al German Marshall Fund of USA. Evenimentul a fost deschis de Camelia Vasilov, membru al echipei de organizare „Adoptă un Vot”. În discursul inaugural a declarat „Cei prezenți astăzi la acest eveniment sunt oameni de soluții. Nu poate oligarhia să gândească atât, cât putem gândi noi. Avem mințile ascuțite și expertiza necesară pentru a

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
18 august 2018

Cinci tineri suspectați de tâlhării, jafuri și alte infracțiuni au fost arestaţi

Cinci tineri cu vârste cuprinse între 22 și 31 de ani, despre care oamenii legii anunță că sunt membri ai unei grupări criminale specializate în tâlhării, jafuri, furturi de safeuri și terminale de plată pe teritoriul țării, precum și tentative de spargere a filialei Victoriabank din localitatea Costești, raionul Ialoveni au fost reținuți și arestați pe un termen de 30 de zile. Suspecţii, dintre care doi au fost anterior judecați pentru infracțiuni patrimoniale, sunt din Strășeni, Leova, Cantemir și Comrat. Fiecare membru al grupării avea rolul bine determinat de organizator, instigatori sau persoane care furnizau informații despre eventualele locuri care

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
8 august 2018

Ambasadorul SUA l-a îndemnat pe Dodon să nu promulge pachetul de legi privind noua politică fiscală

Președintele țării, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al SUA în Republica Moldova, E. S. James D. Pettit. Potrivit unui mesaj postat pe pagina de Facebook a șefului statului, cei doi oficiali au discutat despre situația curentă din politica internă și externă a țării, despre relațiile bilaterale moldo-americane. Ambasadorul și-a expus îngrijorarea în legătură cu aprobarea pachetului de legi privind noua politică fiscală, care potrivit lui, nu corespunde angajamentelor pe care Guvernul Republicii Moldova și le-a asumat, și va afecta climatul de afaceri din țara noastră. James Pettit l-a îndemnat pe Dodon să nu promulge

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
7 august 2018

Reacţii post-factum de la învestirea eşuată a Guvernului

Regrete!

Liderul PDM, Marian Lupu, își exprimă regretul pentru faptul că nu s-au întrunit voturile necesare pentru învestirea Guvernului. Potrivit lui, vinovat de acest lucru se face PL. Acesta a dat asigurări că va fi învestit un Guvern pro-european.

„Nu vom mai permite să se discute cu noi cu șantaj. Avem condiții poltice dificile. Guvernul nu este învestit și această sarcină trebuie să o realizăm împreună cu colegii de la PLDM. Vom continua discuțiile, le vom oferi un dinamism și mai mare. Aceste discuții vor fi purtate cu PLDM pe baza Acordului Politic pe care îl avem”, a declarat Lupu.

Lupu a precizat că până marți vor veni cu o nouă tentativă pentru învestirea noului Guvern.

„Astăzi a prevalat încăpățânarea și orgoliul PL. Votul de azi urma să deschidă porțile pentru alte discuții. Nici pe departe totul nu este pierdut. Voi veni ca luni-marți să venim cu a doua tentativă pentru a investi Guvernul Republicii Moldova”, a conchis sursa.

Liderul PLDM, Vlad Filat, își exprimă regretul pentru situația creată și anume pentru faptul că Guvernul Leancă nu a fost învestit.

„Această coaliție nu poate fi formată din două partide. Acordul pe care l-am semnat cu PDM este unul valabil. Urmează să discutăm atât în interiorul partidului, cât și cu cei cu care am semnat acest Acord, care sunt pașii următori. Discuții și interpretări. Nu m-am așteptat din partea comuniștilor să voteze. Eu speram că PL va vota astăzi pentru Guvernul Leancă”

De astăzi nu voi mai trăi cu speranța. Vom avea discuții pragmatice. Noi trebuie să găsim compromis acolo unde este posibil, dar deciziile să le luăm în funcție de posibilitate”, a declarat Filat.

Totodată, liderul PLDM a menționat că în permanență se poartă discuții cu PL.

„Este preamatur să spunem dacă Iurie Leancă va fi desemnat din nou candidatul la funcția de premier. Astăzi am avut un test de responsabilitate pe care unii nu l-au susținut. Aceste funcții vin și pleacă, dar procesele trebuie să fie administrate continuu de către politicieni, prin fapte și nu prin declarații”, a precizat Filat.

În același context, Filat a negat zvonurile potrivit cărora Iurie Leancă ar dori să părăsească PLDM-ul. „Îl cunosc suficient de bine pe Leancă și nu cred că poate să ia decizii emotive, care vor duce la înrăutățirea situației”, a punctat Filat.

Premierul desemnat, Iurie Leancă: „Este un joc netransparent cu comuniștii. S-a văzut că nu există o susținere reală din partea comuniștilor. Trebuie să plecăm capul în fața cetățenilor din R. Moldova pentru situația creată și să ne cerem scuze”.

Totodată, Iurie Leancă    a declarat că: „Nu există o șansă pentru ca această Alianță să funcționeze cu eficiență și randament. Este o obligație ca cele trei partide să se așeze la masa de negocieri și să fie semnat un nou accord. Acordul care a fost semnat între PLDM și PDM ridică semne de întrebare. Voi insista ca de urgență să lansăm aceste discuții și să formăm o alianță funcțională, altfel va fi imposibil să susțin în calitate de deputat o minoritate parlamentară”.

Poziţia opoziţiei

Liderul PCRM, Vladimir Voronin a motivat nevotare guvernului prin următoare: „În lista membrilor Cabinetului de miniștri nu am văzut persoane care ar putea face față problemelor actuale. Am discutat cu membrii partidului. Încă pe 13 decembrie am decis să participăm activ la deblocarea Parlamentului. Am așteptat până ieri. Cu o zi înainte, în sfârșit l-am văzut pe viu pe domnul Leancă”.

Potrivit Vladimir Voronin: „Noi am cerut să discutăm din timp despre lista nominală. Ei ne tot spuneau: Da, da, da, da. Ne promiteau că ne vor trimite prin internet programul de guvernare. Abia azi am văzut lista. Sunt mulți membri pe care nu-i cunoaștem. Nu sunt personalități cu capacitățile necesare pentru criza de astăzi”.

Ce ne aşteaptă

Specialiştii în drept constituţional consideră că după ce prima încercare de a învesti un nou Guvern a eșuat, şeful statului urmează să desemneze repetat un candidat pentru funcţia de premier. Dacă Cabinetul de miniștri nu va fi votat nici din a doua încercare, Parlamentul va fi dizolvat și vor fi organizate alegeri anticipate,

Potrivit Constituției RM, dacă în 45 de zile de la eşuarea numirii noului Executiv, Legislativul nu va accepta candidatul propus de preşedintele ţării, Parlamentul este dizolvat şi sunt organizate alegeri anticipate. Totodată, o altă prevedere a CRM spune că șeful statului poate dizolva Parlamantul dacă timp de trei luni de la demisia fostului Guvern nu a fost ales un alt Cabinet de Miniștri.

Fostul președinte al Curții Constituționale, Victor Pușcaș consideră că „Circumstanțele care au apărut pentru formarea guvernului apar din momentul când și-a dat demisia vechiul Guvern, adică 10 decembrie 2014, dar unii pot interpreta că circumstanțele nu au fost, pentru că nu s-au creat fracțiunile parlamentare. Acestea a fost formate tocmai la 30 decembrie, de aceea acest termen trebuie numărat din momentul formării acestor fracțiuni”, a explicat magistratul în cadrul emisiunii Alb & Negru de la UNIMEDIA.

sursa

http://unimedia.info/stiri/10-martie-este-termenul-limita–ce-urmeaza-dupa-prima-incercare-esuata-de-a-investi-noul-guvern-88533.html

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author