OrheiLandromat – caritate politică

Republica Moldova se confruntă de mult timp cu problema finanțării netransparente a partidelor politice. În contextul alegerilor parlamentare ce urmează în februarie 2019, putem anticipa noi cazuri de finanțare ilicită a activităților electorale, dat fiind interesul anumitor forțe politice să acapareze sau să mențină puterea în stat. În ultima perioadă se observă un nou fenomen, și anume tendința politicienilor de a-și afilia Asociații Obștești sau Fundații de binefacere, care devin un instrument pentru finanțările netransparente pentru proiectele lor politice, conform unei analize a Centrului de Politici și Reforme. Majoritatea fundațiilor fac donații surprinse pe larg de camerele televiziunilor afiliate patronilor,

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
20 septembrie 2018

Un mercenar din Moldova în vârstă de 20 de ani a fost ucis în Siria

În ciuda faptului că serviciile speciale din Federația Rusă au luat măsuri pentru a preveni publicarea numelor mercenarilor care au luptat în Siria din cadrul companiei privată militară „Wagner” și a curățat paginile lor de pe rețelele de socializare, Serviciul ucrainean de Securitate (SBU) informează că deține informații despre 80 de mercenari, care au murit în noapte de 7-8 februarie după ce coaliția condusă de SUA s-a ciocnit cu forțele pro-guvernamentale din provincia siriană Deir ez-Zor. Serviciul ucrainean de Securitate a publicat deja numele a 41 de mercenari, printre care se numără și un moldovean care a decedat în Siria.

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
4 septembrie 2018

Nerecunoașterea alegerilor poate fi o decizie fatală pentru Plahotniuc

Dmitrii Ciubașenco – „Nerecunoașterea alegerilor poate fi o decizie fatală pentru Plahotniuc”. Sub pretextul de „asociere cu UE”, „integrare europeană” și „democrație”, se maschează bandiții care disprețuiesc toate aceste presupuse „principii și valori”, și sunt gata să facă orice pentru a-și menține regimul mafiot. În societatea moldovenească, se crede că oamenii nu pot influența în nici un fel puterea și politica statului, și că toate aceste ceremonii „democratice” sub forma „alegerilor”, „libertății de exprimare” și a „drepturilor omului” sunt pur și simplu cinice. Unii cred că politica din Moldova a degenerat în fraudă, manipulare și haos, prin urmare, este mai

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
25 august 2018

Parlamentul RM are o conducere nouă

La 23 ianuarie, deputații au ales președintele Parlamentului. Astfel, cu votul PLDM, PD și PCRM, în funcția de președintele al Parlamentului a fost ales democratul Andrian Candu, ministru în exercițiu al Economiei. Speakerul a fost ales în mod secret cu voturile a 59 de deputați.

În calitate de vice-președinți ai Parlamentarului au fost aleși, Liliana Palihovici (PLDM), Vitiuc Vladimir (PCRM)

La procedura de vot au participat deputații PLDM, PDM și PCRM. Aceștia au împreună 62 de voturi. La votare au participat 60 de deputați. Comunistul Ion Tomai și încă un deputat au lipsit, iar un deputat a participat la votare, dar nu a aplicat ștampila „votat” pe buletinul de vot.

Andrian Candu a fost înaintat în funcție de către fracțiunea Partidului Democrat, din care face parte. Președintele fracțiunii democrate, Marian Lupu, a ținut să-i mulțumească pentru activitate fostului speaker, democratului Igor Corman.

Totodată, Parlamentul Legislaturii a XX-a, a votat și componența Biroului Permanent al Parlamentului. Patru partide au înaintat câte doi membri, iar unul dintre acestea, a cerut timp, urmând să înainteze candidaturile ulterior.

Astfel, membrii Biroului Permanent sunt:

Igor Dodon și Zinaida Greceanîi, de la PSRM;

Vlad Filat și Valeriu Streleț, de la PLDM;

Violeta Ivanov și Artur Reșetnicov, de la PCRM;

Marian Lupu și Vlad Plahotniuc, de la PDM;

Partidul Liberal nu a decis cine vor fi membrii Biroului Permanent al Parlamentului.

 

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author