Shadow comment în privința rezultatelor negocierilor de formare a puterii

Shadow comment de la Telegram canal t.me/@romania_ru  în privința rezultatelor negocierilor de formare a puterii în Republica Moldova În primul rând, nu înțelegem cu adevărat unde au găsit diferențe politice între părți. Dacă democrații nu trag Moldova în NATO și UE nu ne vrea să accepte statul, în acest context nu există nici un factor geopolitic din partea PDM. Imediat după alegeri, Igor Dodon a pictat atât de frumos avantajele apropierii Republicii Moldova față de UE, a recunoscut atât de mult importanța unei zone de liber schimb cu UE și a reamintit de atâtea ori că el personal nu trage republica în

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
2 aprilie 2019

Târgul merge…. funcţii şi scenarii

Conform datelor anonime prezentate de Telegram canal t.me/@romania_ru merg tratative intense în privinţa funcţiei de speaker al Parlamentului Republicii Moldova. Postul, desigur, este al doilea după Președinte, dar, după importanță uneori devine nu ultimul si chiar primul. Interesul Partidului Socialiştilor în obţinerea funcţiei de preşedinte al parlamentului este evidentă – anume speake-rul semnează decrete de promulgare a legilor sau de numire pe care Igor Dodon refuză să le semneze. Avînd o figură loială în funcţia de speaker, Dodon probabil, nu va putea fi umilit cum s-a întîmplat în timpul celor cinci suspendări din funcție, iar luînd în calcul că președintele

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
13 martie 2019

REZULTATELE FINALE alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019

Conform  TV8.md Curtea Constituțională a emis   hotărârea prin care a confirmat alegerile parlamentare care au avut loc pe 24 februarie. Prin decizia sa, CC aRM  a validat mandatele tuturor celor 101 deputați care au acces în noul legislativ.  După scrutin, pe circumscripția națională patru partide acced în noul Parlament. Primul este PSRM, care obținut 18 mandate de deputat, blocul ACUM – 14 mandate, PDM – 13 mandate, Partidul „Șor” – 5 mandate de deputat. Pe circumscripții uninomnale cele 51 de sunt împărțite în felul următor: 17 PSRM, 17 PDM, 12 ACUM, 2 Partidul „Șor”, 3candidați independenți. În acest sens rezumând alegerile din

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
9 martie 2019

Biroul Naţional de Statistică va cere sancțiuni pentru autorul informațiilor false apărute în presă

În legătură cu mesajul falsificat despre datele de componența etnie/naționalitate și limba maternă, ce parvenit în adresa unor mass-media de pe o adresă falsă – biroul.comunicare@gmail.com, care nu reprezintă Biroul Naţional de Statistică, Conducerea BNS a declarat  va sesiza instituţiile statului, inclusiv Centrul pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal, pentru a afla cine este autorul informaţiilor eronate privind apartenenţa etnică şi limbile vorbite pe teritoriul Moldovei.

Conducerea BNS afirmă că vinovaţii trebuie sancţionaţi, iar experţii economici susţin că prin aceste informaţii s-a urmărit manipularea opiniei publice.

Directorul Biroului Naţional de Statistică spune că informaţiile privind limbile vorbite şi apartenenţa etnică sunt încă în procesare şi vor fi prezentate la sfârşitul anului.

„Informaţiile prezentate de către nu ştiu care sursă neidentificată, nu aparţine BNS. Subiectele care au fost la libera declaraţie, limba vorbită şi etnia, vor fi prezentate mult mai târziu, la finele anului 2015. Celelalte date cu privire la repartizarea pe vârste, sex, studii vor fi prezentate pe parcurs în februarie, martie, aprilie”, a declarat directorul Biroului Naţional de Statistică, Lucia Spoială.

Juriştii spun că s-a produs o scurgere intenţionată de informaţii, iar vinovaţii riscă amendă de până la 12 mii de lei sau trei ani de închisoare.

„În condiţiile în care o persoană face uz de blancheta şi alte elemente care denotă că informaţia vine de la o instituţie de stat am putea vb despre uzurparea calităţii oficiale, infracţiune prevăzută în Codul Penal, în colaborare cu altă infracţiune – încălcarea regulilor de securitate a sistemului informatic”, a declarat juristul Ion Dron.

În opinia experţilor economici, persoana sau instituţia care a expediat acest mesaj a urmărit manipularea şi dezinformarea cetăţenilor.

„Dacă e o persoană sau instituţie serioasă, probabil intenţia ar fi fost doar să testeze reacţia cetăţenilor, în eventualitatea în care s-ar fi aflat că mai mulţi oameni declară că limba maternă ca fiind limba română decât limba moldovenească, ceea ce este un aspect important şi politic”, a spus doctorul în economie, Mihai Bologan.

Mai multe redacţii au primit, vineri, un comunicat de presă cu date privind apartenenţa etnică şi limbile vorbite pe teritoriul Moldovei. Autorul mesajului a folosit logoul utilizat pentru materialele şi chestionarele recensământului efectuat în luna mai a anului trecut.

Biroul Naţional de Statistică a prezentat doar date preliminare despre populaţia totală a Moldovei, numărul celor plecaţi peste hotare şi al locuinţelor.


sursa 

http://www.statistica.md/newsview.php?l=ro&idc=30&id=4604&parent=0

http://www.statistica.md/public/files/Recensamint/Recensamint_pop_2014/Nota_informativa_Preliminare_Recensamint_2014.pdf 

http://www.publika.md/bns-va-cere-sanctiuni-pentru-autorul-informatiilor-false-aparute-in-presa_2203231.html

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author