Parlamentul European a votat raportul Critic privind implementarea Acordului de Asociere cu UE

Parlamentul European a votat acum câteva momente cu 396 voturi pro și 76 împotrivă, raportul privind implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Documentul, elaborat de europarlamentarul Petras Austrevicius este unul critic față de evoluția proceselor democratice din Republica Moldova. În special sunt menționate modificarea sistemului electoral în pofida recomandărilor instituțiilor europene și anularea rezultatelor scrutinului municipal de la începutul lunii iunie. Potrivit raportului, Rep. Moldova este capturată de interese oligarhice cu o concentrare a puterii economice și politice în mâinile unui mic grup de oameni care își exercită influența asupra parlamentului, guvernului, partidelor politice, administrației de stat, poliției, sistemului

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
14 noiembrie 2018

OrheiLandromat – caritate politică

Republica Moldova se confruntă de mult timp cu problema finanțării netransparente a partidelor politice. În contextul alegerilor parlamentare ce urmează în februarie 2019, putem anticipa noi cazuri de finanțare ilicită a activităților electorale, dat fiind interesul anumitor forțe politice să acapareze sau să mențină puterea în stat. În ultima perioadă se observă un nou fenomen, și anume tendința politicienilor de a-și afilia Asociații Obștești sau Fundații de binefacere, care devin un instrument pentru finanțările netransparente pentru proiectele lor politice, conform unei analize a Centrului de Politici și Reforme. Majoritatea fundațiilor fac donații surprinse pe larg de camerele televiziunilor afiliate patronilor,

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
20 septembrie 2018

Nerecunoașterea alegerilor poate fi o decizie fatală pentru Plahotniuc

Dmitrii Ciubașenco – „Nerecunoașterea alegerilor poate fi o decizie fatală pentru Plahotniuc”. Sub pretextul de „asociere cu UE”, „integrare europeană” și „democrație”, se maschează bandiții care disprețuiesc toate aceste presupuse „principii și valori”, și sunt gata să facă orice pentru a-și menține regimul mafiot. În societatea moldovenească, se crede că oamenii nu pot influența în nici un fel puterea și politica statului, și că toate aceste ceremonii „democratice” sub forma „alegerilor”, „libertății de exprimare” și a „drepturilor omului” sunt pur și simplu cinice. Unii cred că politica din Moldova a degenerat în fraudă, manipulare și haos, prin urmare, este mai

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
25 august 2018

Biroul Naţional de Statistică va cere sancțiuni pentru autorul informațiilor false apărute în presă

În legătură cu mesajul falsificat despre datele de componența etnie/naționalitate și limba maternă, ce parvenit în adresa unor mass-media de pe o adresă falsă – biroul.comunicare@gmail.com, care nu reprezintă Biroul Naţional de Statistică, Conducerea BNS a declarat  va sesiza instituţiile statului, inclusiv Centrul pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal, pentru a afla cine este autorul informaţiilor eronate privind apartenenţa etnică şi limbile vorbite pe teritoriul Moldovei.

Conducerea BNS afirmă că vinovaţii trebuie sancţionaţi, iar experţii economici susţin că prin aceste informaţii s-a urmărit manipularea opiniei publice.

Directorul Biroului Naţional de Statistică spune că informaţiile privind limbile vorbite şi apartenenţa etnică sunt încă în procesare şi vor fi prezentate la sfârşitul anului.

„Informaţiile prezentate de către nu ştiu care sursă neidentificată, nu aparţine BNS. Subiectele care au fost la libera declaraţie, limba vorbită şi etnia, vor fi prezentate mult mai târziu, la finele anului 2015. Celelalte date cu privire la repartizarea pe vârste, sex, studii vor fi prezentate pe parcurs în februarie, martie, aprilie”, a declarat directorul Biroului Naţional de Statistică, Lucia Spoială.

Juriştii spun că s-a produs o scurgere intenţionată de informaţii, iar vinovaţii riscă amendă de până la 12 mii de lei sau trei ani de închisoare.

„În condiţiile în care o persoană face uz de blancheta şi alte elemente care denotă că informaţia vine de la o instituţie de stat am putea vb despre uzurparea calităţii oficiale, infracţiune prevăzută în Codul Penal, în colaborare cu altă infracţiune – încălcarea regulilor de securitate a sistemului informatic”, a declarat juristul Ion Dron.

În opinia experţilor economici, persoana sau instituţia care a expediat acest mesaj a urmărit manipularea şi dezinformarea cetăţenilor.

„Dacă e o persoană sau instituţie serioasă, probabil intenţia ar fi fost doar să testeze reacţia cetăţenilor, în eventualitatea în care s-ar fi aflat că mai mulţi oameni declară că limba maternă ca fiind limba română decât limba moldovenească, ceea ce este un aspect important şi politic”, a spus doctorul în economie, Mihai Bologan.

Mai multe redacţii au primit, vineri, un comunicat de presă cu date privind apartenenţa etnică şi limbile vorbite pe teritoriul Moldovei. Autorul mesajului a folosit logoul utilizat pentru materialele şi chestionarele recensământului efectuat în luna mai a anului trecut.

Biroul Naţional de Statistică a prezentat doar date preliminare despre populaţia totală a Moldovei, numărul celor plecaţi peste hotare şi al locuinţelor.


sursa 

http://www.statistica.md/newsview.php?l=ro&idc=30&id=4604&parent=0

http://www.statistica.md/public/files/Recensamint/Recensamint_pop_2014/Nota_informativa_Preliminare_Recensamint_2014.pdf 

http://www.publika.md/bns-va-cere-sanctiuni-pentru-autorul-informatiilor-false-aparute-in-presa_2203231.html

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author