Cum câștigăm alegerile?

Expertul economic Dumitru Alaiba pe blogul său scrie  cum câștigăm alegerile: „Nu sunt adeptul tranzițiilor violente de putere. Sunt adeptul tranzițiilor de putere exclusiv democratice, prin alegeri. Până în 2016 Moldova, de când există ca și țară, a avut un record absolut de a asigura tranziția puterii exclusiv prin alegeri. Chiar și în 2009, tot prin alegeri Voronin a fost dat jos. În 2016, Partidul Democrat a luat prima dată puterea ocolind alegerile. În esență, a fost prima tranziție a puterii fără alegeri. De atunci, nu avem democrație, dar multor din noi le-a luat alți doi ani jumate ca să

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
17 decembrie 2018

Preşedintele RM intenţionează să creeze o structură paramilitară

Igor Dodon, actualul președinte, care a suferit cinci suspendări umilitoare, a anunțat că nu va tolera a șasea oară. Potrivit lui Dodon, în ultimele zile, el a primit câteva mii de apeluri care au cerut crearea unei mișcări populare – așa-numita „gardă prezidențială”. Dodon a spus acest lucru vineri, în aerul canalului NTV Moldova, controlat de el în legătură cu posibila demitere a acestuia. „Președintele parlamentului amenință să mă înlăture în fiecare zi, așa că oamenii mă cer deja să creez o mișcare populară. Și vreau să spun că există o mare probabilitate ca în viitorul apropiat să susțin această

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
15 decembrie 2018

Sondaj IRI: Patru partide ar intra în momentul de față în Parlament

Rezultatele  sondajului  de opinie dat de IRI demonstreaza ca dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, patru partide ar intra în Parlament: Partidul Socialiștilor (PSRM), Partidul Democrat (PD), Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA). Potrivit sondajului efectuat deInternational Republican Institute (IRI) în perioada 11 septembrie – 16 octombrie, pe un eșantion de 1,503 respondenți,  pe primul loc este clasat Partidul Socialiștilor cu un procentaj de 32 la sută. PD, PAS și Platforma DA cu câte 12%. Totodată, este de menționat și faptul că, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova și Partidul Șor ar acumula câte

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
17 noiembrie 2018

Biroul Naţional de Statistică va cere sancțiuni pentru autorul informațiilor false apărute în presă

În legătură cu mesajul falsificat despre datele de componența etnie/naționalitate și limba maternă, ce parvenit în adresa unor mass-media de pe o adresă falsă – biroul.comunicare@gmail.com, care nu reprezintă Biroul Naţional de Statistică, Conducerea BNS a declarat  va sesiza instituţiile statului, inclusiv Centrul pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal, pentru a afla cine este autorul informaţiilor eronate privind apartenenţa etnică şi limbile vorbite pe teritoriul Moldovei.

Conducerea BNS afirmă că vinovaţii trebuie sancţionaţi, iar experţii economici susţin că prin aceste informaţii s-a urmărit manipularea opiniei publice.

Directorul Biroului Naţional de Statistică spune că informaţiile privind limbile vorbite şi apartenenţa etnică sunt încă în procesare şi vor fi prezentate la sfârşitul anului.

„Informaţiile prezentate de către nu ştiu care sursă neidentificată, nu aparţine BNS. Subiectele care au fost la libera declaraţie, limba vorbită şi etnia, vor fi prezentate mult mai târziu, la finele anului 2015. Celelalte date cu privire la repartizarea pe vârste, sex, studii vor fi prezentate pe parcurs în februarie, martie, aprilie”, a declarat directorul Biroului Naţional de Statistică, Lucia Spoială.

Juriştii spun că s-a produs o scurgere intenţionată de informaţii, iar vinovaţii riscă amendă de până la 12 mii de lei sau trei ani de închisoare.

„În condiţiile în care o persoană face uz de blancheta şi alte elemente care denotă că informaţia vine de la o instituţie de stat am putea vb despre uzurparea calităţii oficiale, infracţiune prevăzută în Codul Penal, în colaborare cu altă infracţiune – încălcarea regulilor de securitate a sistemului informatic”, a declarat juristul Ion Dron.

În opinia experţilor economici, persoana sau instituţia care a expediat acest mesaj a urmărit manipularea şi dezinformarea cetăţenilor.

„Dacă e o persoană sau instituţie serioasă, probabil intenţia ar fi fost doar să testeze reacţia cetăţenilor, în eventualitatea în care s-ar fi aflat că mai mulţi oameni declară că limba maternă ca fiind limba română decât limba moldovenească, ceea ce este un aspect important şi politic”, a spus doctorul în economie, Mihai Bologan.

Mai multe redacţii au primit, vineri, un comunicat de presă cu date privind apartenenţa etnică şi limbile vorbite pe teritoriul Moldovei. Autorul mesajului a folosit logoul utilizat pentru materialele şi chestionarele recensământului efectuat în luna mai a anului trecut.

Biroul Naţional de Statistică a prezentat doar date preliminare despre populaţia totală a Moldovei, numărul celor plecaţi peste hotare şi al locuinţelor.


sursa 

http://www.statistica.md/newsview.php?l=ro&idc=30&id=4604&parent=0

http://www.statistica.md/public/files/Recensamint/Recensamint_pop_2014/Nota_informativa_Preliminare_Recensamint_2014.pdf 

http://www.publika.md/bns-va-cere-sanctiuni-pentru-autorul-informatiilor-false-aparute-in-presa_2203231.html

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author