Cum câștigăm alegerile?

Expertul economic Dumitru Alaiba pe blogul său scrie  cum câștigăm alegerile: „Nu sunt adeptul tranzițiilor violente de putere. Sunt adeptul tranzițiilor de putere exclusiv democratice, prin alegeri. Până în 2016 Moldova, de când există ca și țară, a avut un record absolut de a asigura tranziția puterii exclusiv prin alegeri. Chiar și în 2009, tot prin alegeri Voronin a fost dat jos. În 2016, Partidul Democrat a luat prima dată puterea ocolind alegerile. În esență, a fost prima tranziție a puterii fără alegeri. De atunci, nu avem democrație, dar multor din noi le-a luat alți doi ani jumate ca să

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
17 decembrie 2018

Preşedintele RM intenţionează să creeze o structură paramilitară

Igor Dodon, actualul președinte, care a suferit cinci suspendări umilitoare, a anunțat că nu va tolera a șasea oară. Potrivit lui Dodon, în ultimele zile, el a primit câteva mii de apeluri care au cerut crearea unei mișcări populare – așa-numita „gardă prezidențială”. Dodon a spus acest lucru vineri, în aerul canalului NTV Moldova, controlat de el în legătură cu posibila demitere a acestuia. „Președintele parlamentului amenință să mă înlăture în fiecare zi, așa că oamenii mă cer deja să creez o mișcare populară. Și vreau să spun că există o mare probabilitate ca în viitorul apropiat să susțin această

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
15 decembrie 2018

Sondaj IRI: Patru partide ar intra în momentul de față în Parlament

Rezultatele  sondajului  de opinie dat de IRI demonstreaza ca dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, patru partide ar intra în Parlament: Partidul Socialiștilor (PSRM), Partidul Democrat (PD), Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA). Potrivit sondajului efectuat deInternational Republican Institute (IRI) în perioada 11 septembrie – 16 octombrie, pe un eșantion de 1,503 respondenți,  pe primul loc este clasat Partidul Socialiștilor cu un procentaj de 32 la sută. PD, PAS și Platforma DA cu câte 12%. Totodată, este de menționat și faptul că, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova și Partidul Șor ar acumula câte

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
17 noiembrie 2018

Societatea civilă a lansat un apel către partidele care vor forma coaliția de guvernare

Mai multe organizații active ale societății civile printre care Consiliul Național al ONG-urilor şi Consiliul Național pentru Participare au lansat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, un apel către partidele care vor forma coaliția de guvernare.

După cum informează TRIBUNA, societatea civilă susține că, înțelege și respectă votul exprimat de către cetățenii R. Moldova în cadrul alegerilor din 30 noiembrie 2014.

„Aceasta denotă aprecierea unei părți a electoratului pentru reformele începute sau promise, dar și îndoctrinarea unei părți a electoratului de propagandă străină și nemulțumirea unei părți importante a societății cu greșelile comise de partidele aflate la guvernare în perioada 2009- 2014”, susțin ei.

Potrivit acestora, în același timp, votul exprimat reprezintă încă un credit de încredere acordat pentru promovarea reformelor începute și pentru integrarea europeană.

Totodată, semnatarii acestui apel sînt ferm convinși că parcursul european al RM este unica direcție corectă în dezvoltarea țării. În context, ONG-urile vin cu mai multe solicitări la adresa partidelor care negociază coaliția de guvernare.

„Să formeze cît mai curînd o coaliție pro-europeană, informînd societatea periodic despre negocierile purtate pentru constituirea acesteia. Din negocieri să fie excluse funcțiile care conform naturii acestora nu presupun loialitate politică, care urmează a fi ocupate de profesioniști selectați în bază de merit în mod transparent și respectînd principiul egalității de gen. Să facă public imediat după finalizarea negocierii Acordul de constituire a coaliției de guvernare în varianta concretă, inclusiv anexele acestora fără secretizări”, se spune în apel .

La fel, societatea civilă cere coaliției de guvernare nou creată să-și asume prioritățile din programul de guvernare precedent și alte priorități necesare pentru a asigura parcursul european și de dezvoltare a țării.

„Coaliția de guvernare nou creată să intensifice eforturile pentru implementarea eficientă a tuturor reformelor inițiate în conformitate cu cele mai bune practici europene, în special: reformarea justiției, combaterea corupției și asigurarea funcționalității CNI. Să adopte în primele 100 de zile de mandat pachetul de legi promovate intens de societatea civilă în vara acestui an”, au subliniat reprezentanții societății civile.

În apel se mai spune că, noua coaliție de guvernare trebuie să asigure conform standardelor europene participarea societății civile la lucrare a deciziilor de interes public. „Programul de guvernare să fie consultat cu societatea civilă și în următoarele săptămîni să fie relansată comunicarea cu CNP și alte forme constituite ale organizațiilor societății civile”, se mai spun în apel.

În același context, societatea civilă a mai anunțat că, vor monitoriza cu atenție derularea procesului de negocieri și implementarea programului de guvernare și vor reacționa pe măsură la orice inconsecvențe sau abateri în implementarea reformelor.

Sursa: http://tribuna.md/2014/12/04/societatea-civila-a-lansat-un-apel-catre-partidele-care-vor-forma-coalitia-de-guvernare/

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author