Sondaj IRI: Patru partide ar intra în momentul de față în Parlament

Rezultatele  sondajului  de opinie dat de IRI demonstreaza ca dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, patru partide ar intra în Parlament: Partidul Socialiștilor (PSRM), Partidul Democrat (PD), Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA). Potrivit sondajului efectuat deInternational Republican Institute (IRI) în perioada 11 septembrie – 16 octombrie, pe un eșantion de 1,503 respondenți,  pe primul loc este clasat Partidul Socialiștilor cu un procentaj de 32 la sută. PD, PAS și Platforma DA cu câte 12%. Totodată, este de menționat și faptul că, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova și Partidul Șor ar acumula câte

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
17 noiembrie 2018

Parlamentul European a votat raportul Critic privind implementarea Acordului de Asociere cu UE

Parlamentul European a votat acum câteva momente cu 396 voturi pro și 76 împotrivă, raportul privind implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Documentul, elaborat de europarlamentarul Petras Austrevicius este unul critic față de evoluția proceselor democratice din Republica Moldova. În special sunt menționate modificarea sistemului electoral în pofida recomandărilor instituțiilor europene și anularea rezultatelor scrutinului municipal de la începutul lunii iunie. Potrivit raportului, Rep. Moldova este capturată de interese oligarhice cu o concentrare a puterii economice și politice în mâinile unui mic grup de oameni care își exercită influența asupra parlamentului, guvernului, partidelor politice, administrației de stat, poliției, sistemului

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
14 noiembrie 2018

OrheiLandromat – caritate politică

Republica Moldova se confruntă de mult timp cu problema finanțării netransparente a partidelor politice. În contextul alegerilor parlamentare ce urmează în februarie 2019, putem anticipa noi cazuri de finanțare ilicită a activităților electorale, dat fiind interesul anumitor forțe politice să acapareze sau să mențină puterea în stat. În ultima perioadă se observă un nou fenomen, și anume tendința politicienilor de a-și afilia Asociații Obștești sau Fundații de binefacere, care devin un instrument pentru finanțările netransparente pentru proiectele lor politice, conform unei analize a Centrului de Politici și Reforme. Majoritatea fundațiilor fac donații surprinse pe larg de camerele televiziunilor afiliate patronilor,

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
20 septembrie 2018

Societatea civilă a lansat un apel către partidele care vor forma coaliția de guvernare

Mai multe organizații active ale societății civile printre care Consiliul Național al ONG-urilor şi Consiliul Național pentru Participare au lansat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, un apel către partidele care vor forma coaliția de guvernare.

După cum informează TRIBUNA, societatea civilă susține că, înțelege și respectă votul exprimat de către cetățenii R. Moldova în cadrul alegerilor din 30 noiembrie 2014.

„Aceasta denotă aprecierea unei părți a electoratului pentru reformele începute sau promise, dar și îndoctrinarea unei părți a electoratului de propagandă străină și nemulțumirea unei părți importante a societății cu greșelile comise de partidele aflate la guvernare în perioada 2009- 2014”, susțin ei.

Potrivit acestora, în același timp, votul exprimat reprezintă încă un credit de încredere acordat pentru promovarea reformelor începute și pentru integrarea europeană.

Totodată, semnatarii acestui apel sînt ferm convinși că parcursul european al RM este unica direcție corectă în dezvoltarea țării. În context, ONG-urile vin cu mai multe solicitări la adresa partidelor care negociază coaliția de guvernare.

„Să formeze cît mai curînd o coaliție pro-europeană, informînd societatea periodic despre negocierile purtate pentru constituirea acesteia. Din negocieri să fie excluse funcțiile care conform naturii acestora nu presupun loialitate politică, care urmează a fi ocupate de profesioniști selectați în bază de merit în mod transparent și respectînd principiul egalității de gen. Să facă public imediat după finalizarea negocierii Acordul de constituire a coaliției de guvernare în varianta concretă, inclusiv anexele acestora fără secretizări”, se spune în apel .

La fel, societatea civilă cere coaliției de guvernare nou creată să-și asume prioritățile din programul de guvernare precedent și alte priorități necesare pentru a asigura parcursul european și de dezvoltare a țării.

„Coaliția de guvernare nou creată să intensifice eforturile pentru implementarea eficientă a tuturor reformelor inițiate în conformitate cu cele mai bune practici europene, în special: reformarea justiției, combaterea corupției și asigurarea funcționalității CNI. Să adopte în primele 100 de zile de mandat pachetul de legi promovate intens de societatea civilă în vara acestui an”, au subliniat reprezentanții societății civile.

În apel se mai spune că, noua coaliție de guvernare trebuie să asigure conform standardelor europene participarea societății civile la lucrare a deciziilor de interes public. „Programul de guvernare să fie consultat cu societatea civilă și în următoarele săptămîni să fie relansată comunicarea cu CNP și alte forme constituite ale organizațiilor societății civile”, se mai spun în apel.

În același context, societatea civilă a mai anunțat că, vor monitoriza cu atenție derularea procesului de negocieri și implementarea programului de guvernare și vor reacționa pe măsură la orice inconsecvențe sau abateri în implementarea reformelor.

Sursa: http://tribuna.md/2014/12/04/societatea-civila-a-lansat-un-apel-catre-partidele-care-vor-forma-coalitia-de-guvernare/

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author