Ilan Șor a organizat miting împotriva PAS și PPDA

Mai multe persoane s-au adunat în această dimineață în Chișinău veniți din Orhei. Aceștia au fost aduși organizați cu mașini pentru a participa la un protest organizat de Partidul Șor în fața sediului PAS, Platformei DA, dar și a reprezentanței Consiliului Europei în Republica Moldova. Protestatarii au scandat mai mlte lozinci, printre care„Jos Maia Sandu” „Jos mâinile de pe magazinele sociale!, „Noi suntem poporul”. Ilan Șor este prezent alături de manifestanți la protest./ Distribuie articolul Нравится Lasa un comentariu comments

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
20 iulie 2018

„Nebriefing”-ul săptămânal tradițional al mișcării #Occupyguguta

Astăzi, comunitatea #occupyguguta a organizat al doilea „nebriefing” săptămânal tradițional. Redăm mai jos mesajul integral al briefing-ului de presă: „Astfel, continuăm tradiția prin care un grup de cetățeni fără funcții publice alese în stat să inițieze ample programe pe chestiuni de interes public major sau de actualitate, să inițieze transformări și reforme complexe. Totuși, am urmărit cu atenție briefingul celuilalt grup de cetățeni fără funcții publice alese în stat (adică Partidul Democrat) și salutăm măsurile propuse de aceștia pentru redresarea situației social-economice din țară, chiar în ajunul alegerilor parlamentare (probabil până acum pediștii erau prea ocupați cu amnistierea capitalurilor ilegale și schimbarea

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
11 iulie 2018

Proiecție de film documentar despre Mișcarea Gezi Park organizat de OCCUPYGUGUȚĂ

Astăzi, grupul social „Occupy Guguță” va difuza un film documentar despre Mișcarea Gezi Park. Aceasta a început cu protestele la Istanbul, unde sute de persoane și-au exprimat nemulțumirea față de planul de defrișare a parcului Gezi. Protestele, care inițial erau față de reducerea suprafețelor verzi din parc, au devenit o acțiune îndreptată împotriva lui Recep Tayyip Erdoğan, criticat pentru politicile sale cu caracter islamist. Inițial din acest grup au făcut parte circa 10 activiști. Peste 3 zile, deja zeci de mii de protestatari s-au alăturat acestei mișcări. În prima săptămână de protest, numărul protestatarilor a ajuns la 1 milion. Peste o lună, numărul oficial de

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
4 iulie 2018

Scenarii postelectorale

Astazi Asociatia Sociologilor a venit cu un nou sondaj pentru luna octombrie, care atesta urmatorul clasament al partidelor: PCRM-21%, PLDM-15,4%, PDM-11,3%, Partidul Patria-8,1%, Partidul Liberal 7,8%, Partidul Socialistilor-7,5%.

Vedem ca sunt unele diferente fata de sondajul efectuat de IMAS pentru luna septembrie: PCRM-23,4%, PLDM- 18,6%, PDM-10,7%, Patria-6,7%, PL-6,3%, PSRM-2,8%. Astfel PCRM si PLDM sunt in scadere, iar PD, PL si Patria in crestere.

Scaderea PCRM-lui va continua, din mai multe motive, e clar ca partidul e in declin, dupa cinci ani de opozitie si scandalurile interne, soldate cu multe plecari, inclusiv plecarea grupului radical Tkaciuk, si mizeaza doar pe resursa lui Voronin , care e déjà pe sfirsite, la ultima campanie in forta.

PCRM este atacat pe segmentul sau foarte dur de Partidul Patria  si PSRM , care fara indoiala vor fura o parte din voturile celor care anterior votau comunistii.

PLDM este in scadere, la distanta mare de rezultatul excelent obtinut in 2010, dar mai are timp sa recupereze cite ceva pina la 30 noiembrie.

PLDM-lui ar putea sa-I lipseasca pentru a se clasa pe locul doi la viitoarele alegeri, cele doua sau trei procente care le va acumula PLR-ul, care nu este cotat nici intrun sondaj cu sanse de accedere.

In sondajul Asociatiei Sociologilor, PSRM apare ca partid trecator in Parlament, dar se impune mentiunea ca la alte agentii serioase de sondaje, deocamdata acest partid nu apare cu sanse de accedere in legislativ.

Partidul Democrat este in crestere in sondaje, are o campanie electorala dinamica, cu multe evenimente, pune accentul pe problemele sociale si economice ale cetatenilor, si are sansa sa depaseasca rezultatele de la alegerile parlamentare precedente, si sa ajunga chiar pe locul doi.

Sondajele efectuate de Asociatia Socioogilor, Imas Moldova si altele, indica faptul ca  in condițiile actuale ale RM, nici un partid nu va deține de unul singur majoritatea parlamentară și va fi nevoie inevitabil de formarea unei coaliții de guvernare după scrutinul electoral.

Revin cu analiza scenariilor postecectorale. După alegeri se pot înfăptui trei scenarii de formare a coalițiilor de guvernare:

Coalitia de integrare euro-asiatică, condominiumul ruso-occidental sau continuarea vectorului de integrare europeană.

  1. Coalitia de integrare euro-asiatică

În cazul victoriei forțelor de stînga (PCRM, PSRM și Partidul Patria), se va instala o guvernare care va renunța la integrarea europeană și va pleda pentru integrare eurasiatică, pentru Uniunea Vamală, în interesul Rusiei.

Șansele pentru acest scenariu, în opinia mea, sînt de circa 20%.

Pe de o parte avem un PCRM  care accepta ambele modele de dezvoltare, dar care totusi declara ca nu se pronunta ferm pentru denuntarea acordului de asociere cu UE, doar pentru revizuirea lui. PCRM va incerca sa revina la guvernare in orice format, si daca va avea o propunere convenabila, ar putea sa fie prezenta si in coalitie cu Patria si PS, dar si cu PD si PLDM.

Pe de alta parte avem Partidul de extrema stinga PSRM si Partidul Patria, populist, care declara ca doresc denuntarea acordului de asociere cu UE.

In prezenta campanie electorala toate cele trei partide de stinga, se afla in razboi deschis, Voronin ii ataca foarte dur si pe Usatii si pe Dodon , iar acestia ii raspund si ei cu atacuri la rindul lor.

Unica forta care ar putea sa-i uneasca dupa alegeri este administratia de la Kremlin, insa in cazul PCRM care s-a debarasat de grupul Tkaciuk-Petrenco, Kremlinul are mai putine sanse sa-i impuna orice scenariu si-ar dori.

  1. În cazul victoriei electorale clare a partidelor proeuropene, și anume PD, PLDM, și PL, va fi continuat procesul de integrare europeană.

Șansele pentru acest scenariu sînt de circa 40%.

Impreuna toate cele trei partide proeuropene PLDM, PD si PL, in varanta optimista, ar putea acumula o simpla majoritate parlamentara, si ar putea forma AIE-3, cu Premierul Leanca in frunte.

Nicolae Timofti va ramine Presedinte, iar PD ar putea desemna candidatul la functia de Presedinte al Parlamentului.

Insa caderea electorala a oricarui dintre cele trei mari partide proeuropene, ar face imposibila realizarea lui, de exemplu daca PLDM scade sub 20%.

           3. Condominiumul ruso-occidental.


În cazul în care nici forțele pro-ruse și nici cele pro-occidentale nu vor obține o victorie sigură, se poate întîmpla constituirea unei alianțe dintre PCRM plus PLDM, sau PCRM+PLDM+PD, ceea ce ar însemna instituirea unui condominium ruso-occidental asupra RM, adica status-quo, pentru un termen de cel puțin 4 ani.

Asta ar insemna ca Acordul de Asociere cu UE va fi pastrat, si implementat, insa nu se va depune cerere de aderare la UE, iar relatiile cu NATO nu se vor dezvolta.

PCRM si PLDM au demonstrat ca pot actiona impreuna, au si avut o alianta tacita in perioada martie – mai 2013, atunci cind  dupa caderea guvernului Filat, si-au coordonat actiunile in Parlament.

În  dependență de evoluțiile din Ucraina și RM, atît UE/SUA, cît și Rusia ar putea opta pentru un status-quo după alegeri în RM.

Șansele pentru acest scenariu sînt de circa 40 %.

Rezultatele partidelor vor depinde foarte mult si de prezenta la vot. O prezenta mai mare la vot, inseamna o sansa mai mare pentru partidele proeuropene.

Incepind cu unu noiembrie, campania electorala va intra in faza fierbinte, de dezbateri electorale, si atunci se va vedea mai clar care sunt proiectele si sansele partidelor.

sursa: Roman Mihaeș

http://romanmihaes.wordpress.com/2014/10/27/sondaje-si-scenarii-postelectorale//

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author