Târgul merge…. funcţii şi scenarii

Conform datelor anonime prezentate de Telegram canal t.me/@romania_ru merg tratative intense în privinţa funcţiei de speaker al Parlamentului Republicii Moldova. Postul, desigur, este al doilea după Președinte, dar, după importanță uneori devine nu ultimul si chiar primul. Interesul Partidului Socialiştilor în obţinerea funcţiei de preşedinte al parlamentului este evidentă – anume speake-rul semnează decrete de promulgare a legilor sau de numire pe care Igor Dodon refuză să le semneze. Avînd o figură loială în funcţia de speaker, Dodon probabil, nu va putea fi umilit cum s-a întîmplat în timpul celor cinci suspendări din funcție, iar luînd în calcul că președintele

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
13 martie 2019

Se formeaza noua Coalitie de guvernare

La moment soarta majortății parlamentare este incertă. Reprezentanții Partidului Democrat și blocului ACUM spun că își reiterează declarațiile făcute anterior. PSRM spune că luni va anunța care vor fi acțiunile de mai departe ale formațiunii. Sergiu Litvinenco, reprezentantul blocului electoral ACUM DA PAS, susține că formațiunea își menține poziția de a nu negocia cu niciunul dintre cele trei partide care au acces în legislativ, referindu-se la PSRM, PDM și Partidul „Șor”. „Nu negociem în niciun fel cu Partidul Democrat pentru că ei nu sunt parteneri, scolul lor nu este să dezvolte țara, dar să se mențină la putere exclusiv”, a menționat

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
10 martie 2019

REZULTATELE FINALE alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019

Conform  TV8.md Curtea Constituțională a emis   hotărârea prin care a confirmat alegerile parlamentare care au avut loc pe 24 februarie. Prin decizia sa, CC aRM  a validat mandatele tuturor celor 101 deputați care au acces în noul legislativ.  După scrutin, pe circumscripția națională patru partide acced în noul Parlament. Primul este PSRM, care obținut 18 mandate de deputat, blocul ACUM – 14 mandate, PDM – 13 mandate, Partidul „Șor” – 5 mandate de deputat. Pe circumscripții uninomnale cele 51 de sunt împărțite în felul următor: 17 PSRM, 17 PDM, 12 ACUM, 2 Partidul „Șor”, 3candidați independenți. În acest sens rezumând alegerile din

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
9 martie 2019

AVENTURĂ „Patriotică” a AMBASADORULUI CIOBU

La început de campanie electorală în Republica Moldova, domnul Valeriu Saharneanu vine cu o scrisoare deschisă adresată societății civile, comunității jurnalistice și analitice.  

 

Mă conform solicitării deputatului moldovean și fac câteva observații referitoare la lista electorală a formațiunii politice conduse de domnul Ciobu, Partidul„Patria”, formațiune care îl are în fruntea listei electorale pe Renato Usatâi. Această formațiune politică a depus documentele la CEC pentru a fi înregistrată în competiția electorală. Primul pe listă este Usatâi, urmat de fostul ambasador al Republicii Moldova în România, Emil Ciobu, Elena Grițco, Grigore Petrenco, Valentin Vizant, Nicolae Țîpovici, Igor Tuleanțev, etc.

 

Cu ocazia depunerii documentelor electorale, domnul Usatâi a declarat că pentru domnia sa campania electorală s-a încheiat și a spus că nu mai intenționează să cheltuiască alți bani pentru  promovare electorală și nu va mai organiza alte acte de binefacere ori concerte. Domnia sa a specificat că va „întrerupe pomenile electorale ” deoarece riscă „să fie scos din alegeri”. O prudență necesară. Formațiunile politice înregistrate în cursa electorală nu vor putea cheltui în actuala campaniei electorală mai mult de 3 milioane de euro. Presupun că pe parcursul verii, în concertele organizate domnia sa a cheltuit deja acești bani. După înregistrare el a declarat și sursa veniturilor sale: este deținător al 585 de mii de acțiuni ale concernului rus Gazprom. O justificare pentru sumele uriașe investite în concertele de binefacere oferite cetățenilor din Republica Moldova pe tot parcursul verii? Să înțelegem că are cumva și documentele oficiale care atestă acest lucru ori doar trebuie să îl credem pe cuvânt ? Cert este că proveniența sumelor cheltuite de domnul Usatâi pentru apariția sa în politica moldavă este necunoscută și trezește multe semne de întrebare. 

 

Întrebări care își găsesc un răspuns odată cu anunțul făcut de unul dintre liderii ANTIFA, Grigore Petrenco, că participă la alegeri  alături de Usatâi. Petrenco a fost înregistrat pe lista electorală a Partidului „Patria” pe locul numărul patru. Surse din cadrul Serviciilui de Informații și Securitate al Republicii Moldova au declarat sub acoperirea anonimatului că mișcarea antifascistă creată de Grigore Petrenco se numără printre cele o sută de organizații neguvernamentale finanțate de către Federația Rusă care au drept scop destabilizarea, prin acțiuni violente, situației din Republica Moldova. Așa că…

Poate cea mai stranie prezență pe lista electorală alcătuită de domnul Usatâi este a prosperului om de afaceri Valentin Vizant. Fost secretar al Comisiei Electoral Centrale, fost director al Administrației de Stat a Aviației Civile, ( în prezent Autoritatea Aeronautica Civilă ), fost șef al Poșta Moldovei, domnul Vizant s-a aflat în vizorul Procuraturii Generale care în ianuarie 2010 a inițiat un control ce viza utilizarea banilor publici la ÎS „Aeroportul Internaţional Chişinău”. Potrivit publicației „Jurnal de Chișinău”, întreaga afacere ar fi fost vizată de domnul Voronin, Molojen, Morei și Vizant. Surse din serviciul de inteligență moldovenesc, afirmă că domnul Vizant ar fi fost demis din funcția de director al Administrației Aviației Civile și numit la Poșta Moldovei după ce ar fi încercat să facă acrobații financiare la Mărculești fără știrea liderului maxim al comuniștilor moldoveni.  Cert este că în anul 2007, pe timpul directoratului său, un avion AN-26 s-a prăbușit în Irak, șapte companii aeriene locale au fost închise iar, în 2008, un avion AN-32 s-a prăbușit pe aeroportul din Chișinău. Sursele din serviciul inteligent moldovean asigură că dacă ar fi avut un mandat de securitate, atunci ar fi acționat mult mai prompt. Să fie acesta motivul pentru care domnul Vizant își dorește să aibă imunitate parlamentară? Habar nu am.

 Alături de Petrenco și Vizant, pe lista electorală creată de domnul Usatâi este prezent și Igor Tuleanțev. Investigațiile jurnalistice ale publicației „Ziarul Național” afirmă  acesta a avut o activitatea controversată în Republica Moldova. În calitatea sa de președinte al Ligii Tineretului Rus din Moldova, Tuleanțev a organizat mai multe evenimente scandaloase. În noiembrie 2009 a cerut introducerea limbii ruse drept a doua limbă de stat în Moldova. În 2011, cu  câteva zile înaintea Marșului Unirii din Bălți, Tuleanțev a anunțat că Liga Tineretului Rus va asigura transportarea gratuită a tuturor doritorilor din Chișinău pentru a curma această manifestație unionistă. Marșul Unirii de la Bălți s-a încheiat cu violențe. În 2012, la inițiativa lui Tuleanțev, pe fațada mai multor clădiri din Chișinău au fost amplasate bannere în susținerea lui Vladimir Putin, candidat la funcția de președinte al Federației Ruse. Deci un anti-român.

 

Trecerea în revistă a activității unor persoane aflate pe lista electorală a Partidului “Patria” ne arată că această formațiune politică urmărește realizarea unor interese neprietenoase Moldovei. Prezența alături de domnul Usatâi a unor persoane cunoscute pentru atitudinea lor pro-rusă și profund anti-europeană și ne fac să afirmăm că această formațiune politică face un joc geopolitic care poate pune în pericol destinul european al Republicii Moldova. Alta este patria acestor domni.
La cei 73 de ani ai săi, domnul ambasador Ciobu s-a lansat într-o riscantă aventură. Așa că întreb: oare ce-o fi la mijloc, convingerile din tinerețe ori argumente din astea recente, plăcut foșnitoare urechilor?

sursa:

http://nichitusvictor.blogspot.com/2014/10/fosnitoarea-aventura-ambasadorului-ciobu.html

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author

Reply