OrheiLandromat – caritate politică

Republica Moldova se confruntă de mult timp cu problema finanțării netransparente a partidelor politice. În contextul alegerilor parlamentare ce urmează în februarie 2019, putem anticipa noi cazuri de finanțare ilicită a activităților electorale, dat fiind interesul anumitor forțe politice să acapareze sau să mențină puterea în stat. În ultima perioadă se observă un nou fenomen, și anume tendința politicienilor de a-și afilia Asociații Obștești sau Fundații de binefacere, care devin un instrument pentru finanțările netransparente pentru proiectele lor politice, conform unei analize a Centrului de Politici și Reforme. Majoritatea fundațiilor fac donații surprinse pe larg de camerele televiziunilor afiliate patronilor,

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
20 septembrie 2018

Un mercenar din Moldova în vârstă de 20 de ani a fost ucis în Siria

În ciuda faptului că serviciile speciale din Federația Rusă au luat măsuri pentru a preveni publicarea numelor mercenarilor care au luptat în Siria din cadrul companiei privată militară „Wagner” și a curățat paginile lor de pe rețelele de socializare, Serviciul ucrainean de Securitate (SBU) informează că deține informații despre 80 de mercenari, care au murit în noapte de 7-8 februarie după ce coaliția condusă de SUA s-a ciocnit cu forțele pro-guvernamentale din provincia siriană Deir ez-Zor. Serviciul ucrainean de Securitate a publicat deja numele a 41 de mercenari, printre care se numără și un moldovean care a decedat în Siria.

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
4 septembrie 2018

Nerecunoașterea alegerilor poate fi o decizie fatală pentru Plahotniuc

Dmitrii Ciubașenco – „Nerecunoașterea alegerilor poate fi o decizie fatală pentru Plahotniuc”. Sub pretextul de „asociere cu UE”, „integrare europeană” și „democrație”, se maschează bandiții care disprețuiesc toate aceste presupuse „principii și valori”, și sunt gata să facă orice pentru a-și menține regimul mafiot. În societatea moldovenească, se crede că oamenii nu pot influența în nici un fel puterea și politica statului, și că toate aceste ceremonii „democratice” sub forma „alegerilor”, „libertății de exprimare” și a „drepturilor omului” sunt pur și simplu cinice. Unii cred că politica din Moldova a degenerat în fraudă, manipulare și haos, prin urmare, este mai

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
25 august 2018

Moldova intră în perioada electorală pentru alegerile parlamentare

Conform Hotărîrii Parlamentului RM nr. 81 din  28.05.2014 privind stabilirea datei pentru alegerea Parlamentului, Republica Moldova intră de astăzi oficial în perioada electorală pentru alegerile parlamentare, care vor fi organizate în data de 30 noiembrie.

Actul normativ stipulează:

“În legătură cu expirarea, la 29 noiembrie 2014, a mandatului Parlamentului de legislatura a XIX-a şi în temeiul art. 76 alin. (2) din Codul electoral,

    Parlamentul adoptă prezenta hotărîre.

    Art. 1. – Se stabileşte data de 30 noiembrie 2014 pentru desfăşurarea alegerilor Parlamentului.

    Art. 2. – Prezenta hotărîre intră în vigoare la 15 septembrie 2014.”

Monitorul Oficial Nr. 152     art Nr: 338      

În această ordine de idei, astăzi Ministerul Justiţiei urmează să prezinte Comisiei Electorale Centrale lista partidelor politice  care pot participa  la scrutin.

În acest context, Portalul Informativ “I.D.O.” remarcă ca conform Registrului deţinut de Ministerul Justiţiei  (http://www.justice.gov.md/pageview.php?l=ro&idc=212&id=780) în RM sunt înregistrate 41 de partide politice. Cel mai „bătrîn” fiind Partidul Democrat din Moldova, care estre înregistrat sub nr. 1 la data: 25 decembrie 1998, sub numărul 2 se regăseşte  Partidul Comuniştilor din Republica Moldova, data înregistrării –  15 ianuarie 1999.

Totodată, cele mai „tinere” partide din RM sunt: Partidul Politic „Partidul Liberal Reformator” , Nr. de înregistrare – 53, data înregistrării –  31 decembrie 2013 şi  Partidul Politic „Partidul Comunist Reformator din Moldova”, nr. de înregistrare – 54,  data înregistrării –  23 iunie 2014.

Conform legislaţiei, Comisia Electorală Centrală va începe înregistrarea candidaţilor electorali  în data de 30 septembrie. La scrutin pot participa doar formaţiunile  înregistrate oficial la Ministerul Justiţiei.

Comisia Electorală Centra a comunicat că pentru campania electorală din această toamnă vor fi cheltuite 52 de milioane de lei. La vot sunt aşteptaţi 2,7 milioane de alegători.

Sursa:

http://lex.justice.md/index.php?action=view&view=doc&lang=1&id=353308

http://www.justice.gov.md/pageview.php?l=ro&idc=212&id=780

http://www.publika.md/oficial-partidele-din-moldova-intra-in-perioada-electorala-pentru-alegerile-parlamentare-din-noiembrie_2085391.html

 

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author