Consilierul lui Dodon a fost dat afară de la ședința Parlamentului

Președintele Parlamentului Andrian Candu l-a alungat astăzi, de la ședința Legislativului, pe Maxim Lebedinschi, consilierul prezidențial al președintelui Igor Dodon, pe motiv că acesta ar fi făcut „atac la persoană” și ar fi încălcat astfel Regulamentul Parlamentului. „Ne vom descurca și fără dumneavoastră”, i-a spus Candu lui Lebedinschi, afirmând că acesta este în Parlament pentru a reprezenta interesele Președinției, și nu pentru „a ataca pe cineva”. Lebedinschi luase cuvântul în cadrul discuțiilor care vizau o inițiativă a Partidului Liberal de a crea o comisie de anchetă în cazul expulzării ilegale a celor șapte profesori și manageri turci de la rețeaua

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
27 septembrie 2018

OrheiLandromat – caritate politică

Republica Moldova se confruntă de mult timp cu problema finanțării netransparente a partidelor politice. În contextul alegerilor parlamentare ce urmează în februarie 2019, putem anticipa noi cazuri de finanțare ilicită a activităților electorale, dat fiind interesul anumitor forțe politice să acapareze sau să mențină puterea în stat. În ultima perioadă se observă un nou fenomen, și anume tendința politicienilor de a-și afilia Asociații Obștești sau Fundații de binefacere, care devin un instrument pentru finanțările netransparente pentru proiectele lor politice, conform unei analize a Centrului de Politici și Reforme. Majoritatea fundațiilor fac donații surprinse pe larg de camerele televiziunilor afiliate patronilor,

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
20 septembrie 2018

Un mercenar din Moldova în vârstă de 20 de ani a fost ucis în Siria

În ciuda faptului că serviciile speciale din Federația Rusă au luat măsuri pentru a preveni publicarea numelor mercenarilor care au luptat în Siria din cadrul companiei privată militară „Wagner” și a curățat paginile lor de pe rețelele de socializare, Serviciul ucrainean de Securitate (SBU) informează că deține informații despre 80 de mercenari, care au murit în noapte de 7-8 februarie după ce coaliția condusă de SUA s-a ciocnit cu forțele pro-guvernamentale din provincia siriană Deir ez-Zor. Serviciul ucrainean de Securitate a publicat deja numele a 41 de mercenari, printre care se numără și un moldovean care a decedat în Siria.

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
4 septembrie 2018

Conflictul între generaţii din sistemul de partide din RM

Conflictul dintre generaţii a existat dintotdeauna. Lupta pentru putere şi afirmare a creat discrepanţe  între tineri şi bătrâni în toate perioadele istorice, de la cele biblice la cele contemporane. Pentru satisfacerea dorinţei  de autoafirmare, tinerii devin rebeli, îşi doresc mai multă independenţă şi libertate de decizie, nu doresc să se conformeze. Cei vârstnici, din dorinţa de a-şi proteja apropiaţii de vicisitudinile sorţii sau din refuzul de a împărţi puterea cu cei tineri, aplică coerciţie cu riscul de a-i sufoca în acţiuni.

Pentru astfel de dezechilibru, de cele mai multe ori, nu se reuşeşte găsirea unei soluţii amiabile. Lipsa de comunicare, tendinţa de excludere a celuilalt, născută dintr-un sentiment egoist de superioritate, lipsa de încredere în tineri a celor vârstnici şi viceversa cauzează adevărate războaie.

Un conflict ca cel descris este actual şi pentru partidele din RM. Mai mult, pentru unele partidele reprezentative, precum PCRM.

Partidului Comunist, care până în anii ’90 se considera demiurgul politicii din RSSM, în 1991 i-a fost suspendată activitatea. Membrii lui, „preschimbându-se la faţă”, au creat alte formaţiuni politice, printre care Partidul Democrat Agrar din Moldova, Partidul Socialist, Mişcarea „Unitatea-Edinstvo” etc. La alegerile parlamentare din 1994, PDAM au acumulat 56 mandate; Blocul Electoral Partidul Socialist şi Mişcarea „Unitatea-Edinstvo” – 28 mandate. Restul voturilor au fost câştigate de: Blocul Ţăranilor şi Intelectualilor (11 mandate); Alianţa Frontului Popular Creştin-Democrat (9 mandate). În 1994, PCRM, în urma revizuirii programului şi statutului, este din nou înregistrat, iar în 1995 a participat la alegerile locale obţinând 15.8 % din voturi. Ascensiunea partidului era susţinută de sentimentul nostalgic după politica socială activă oferită de sistemul socialist, dar şi de insuccesele partidelor democratice din perioada de tranziţie. În 1998, în cadrul alegerilor legislative ,PCRM a obţinut 30% şi 40 mandate în urma repartizării. La alegerile locale din 1999 comuniştii au participat la alegeri în bloc: Blocul Comuniştilor, Agrarienilor şi Socialiştilor obţinând 33.3 %. La alegerile parlamentare anticipate din 2001 – PCRM a acumulat 50.1 % şi contabilizând 71 mandate. În 2005, în legătură cu creşterea pragului electoral la 6%,  PCRM are 56 mandate. De prin anul 2000, PCRM începe să-şi promoveze activ membrii mai tineri, care, erijându-se în funcţii înalte, au început a părăsi „cuibul politic”. Un alt fenomen ce a marcat partidul „proletarilor” a fost cooptarea şi promovarea oamenilor bogaţi. În 2009, PCRM a acumulat 49.48% din voturi şi 60 mandate. Evenimentele din 7 aprilie au marcat imaginea partidului, alegerile prezidenţiale, dar şi demararea unui nou scrutin parlamentar. În iunie 2009,  Marian Lupu şi-a anunţat retragerea din PCRM şi trecerea în PDM. Din alegerile anticipate din 29 iulie 2009 PCRM s-a ales cu 48 mandate. În decembrie 2009, PCRM-ul a fost părăsit de alţi deputaţi comunişti: Vladimir Ţurcan, Victor Stepaniuc, Ludmila Belcencova, Valentin Guznac, ş.a., în 2011 (Dodon ş. a.), în 2012 (Sergiu Sârbu, Ion Ceban), iar 2014 – grupul Tcaciuc, Petrenco, Muntean.

Astfel, lipsa de consecvenţă din partea liderului V. Voronin privind politica internă şi cea externă, comunicarea ineficientă dintre generaţii, oligarhizarea partidului s-au soldat cu îmbătrânirea formaţiunii, iar în ultima instanţă şi cu declinul PCRM-lui. Este de menţionat, că orice proces aflat în declin, poate înregistra şi ascensiune. Prin urmare, de realizările de program a partidelor de guvernare depinde foarte mult ce partide vor intra în noul sistem de partide care va fi ales în toamnă…

Autor: Larisa Noroc, cercetător ştiinţific în cadrul Institutului de Studii Enciclopedice a AŞ RM

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author