Întâlnirea cu diaspora în cadrul programului „Offline 3”

Astăzi are loc cel de-a 3-a întâlnire cu diaspora în cadrul evenimentului „Offline 3”. Evenimentul este organizat de comunitatea Adoptă un Vot în parteneriat cu Platforma Națională a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic, cu contribuția Ambasadei Regatului Olandei la București și The Black Sea Trust al German Marshall Fund of USA. Evenimentul a fost deschis de Camelia Vasilov, membru al echipei de organizare „Adoptă un Vot”. În discursul inaugural a declarat „Cei prezenți astăzi la acest eveniment sunt oameni de soluții. Nu poate oligarhia să gândească atât, cât putem gândi noi. Avem mințile ascuțite și expertiza necesară pentru a

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
18 august 2018

Cinci tineri suspectați de tâlhării, jafuri și alte infracțiuni au fost arestaţi

Cinci tineri cu vârste cuprinse între 22 și 31 de ani, despre care oamenii legii anunță că sunt membri ai unei grupări criminale specializate în tâlhării, jafuri, furturi de safeuri și terminale de plată pe teritoriul țării, precum și tentative de spargere a filialei Victoriabank din localitatea Costești, raionul Ialoveni au fost reținuți și arestați pe un termen de 30 de zile. Suspecţii, dintre care doi au fost anterior judecați pentru infracțiuni patrimoniale, sunt din Strășeni, Leova, Cantemir și Comrat. Fiecare membru al grupării avea rolul bine determinat de organizator, instigatori sau persoane care furnizau informații despre eventualele locuri care

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
8 august 2018

Ambasadorul SUA l-a îndemnat pe Dodon să nu promulge pachetul de legi privind noua politică fiscală

Președintele țării, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al SUA în Republica Moldova, E. S. James D. Pettit. Potrivit unui mesaj postat pe pagina de Facebook a șefului statului, cei doi oficiali au discutat despre situația curentă din politica internă și externă a țării, despre relațiile bilaterale moldo-americane. Ambasadorul și-a expus îngrijorarea în legătură cu aprobarea pachetului de legi privind noua politică fiscală, care potrivit lui, nu corespunde angajamentelor pe care Guvernul Republicii Moldova și le-a asumat, și va afecta climatul de afaceri din țara noastră. James Pettit l-a îndemnat pe Dodon să nu promulge

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
7 august 2018

Procuratura Generală vrea să-l pună sub învinuire pe Ivan Burgudji, iar el se acoperă cu imunitatea falsă de deputat

Procuratura Generală a Republicii Moldova a trimis o citaţie repetată  preşedintelui comisiei juridice a Adunării Populare a Găgăuziei, Ivan Burgudji, prin care  cere să se prezinte la data de 19 august la sediul PG din Chişinău pentru a fi pus sub învinuire  pentru   următoarele fapte incriminate: articolul 328 CP „Excesul de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu”; articolul  346 CP „Acţiunile intenţionate îndreptate spre aţîţarea vrajbei, diferenţierii sau dezbinării naţionale, etnice, rasiale sau religioase”; articolul   352 CP „Samavolnicia”.

citaţie repetată  preşedintelui comisiei juridice a Adunării Populare a Găgăuziei, Ivan Burgudji

citaţie repetată preşedintelui comisiei juridice a Adunării Populare a Găgăuziei, Ivan Burgudji

Conform anchetei în toate aceste episoade este vinovat Burgudji,   deoarece s-a implicat activ în organizarea   referendumului din 02 februarie 2014.

În cazul în care Ivan Burgudji va ignora această citaţie repetată, acesta poate fi supus unei amenzi şi adus forţat în faţa procurorului.

Totodată, într-un interviu  acordat  portalului de ştiri Gagauzinfo.MD, Ivan burgudjiBurgudji a declarat că „….nu se permite, nu că punerea sub învinuire, dar şi în general pornirea cauzei penale în privinţa alesului local din  Adunărea Populară a Găgăuziei dacă Procuratura nu a primit acordul Adunarii Populare a UTAG… Dar când este vorba de găgăuzi,   procurorilor de lege nu le pasă” – aşa a comentat situaţia  Ivan Burgudji

 

       Echipa „I.D.O.” a studiat legislaţia în vigoare în privinţa a.n. „imunităţi” aleşilor locali din UTAG şi vă prezintă următoarele concluzii.

     La capitolul stabilirii de către stat imunităţii unor aleşi ai poporului  Constituţia Republicii Moldova în art. 70 prevede că  „Deputatul (Parlamentului Republicii Moldova – red. IDO) nu poate fi reţinut, arestat, percheziţionat, cu excepţia cazurilor de infracţiune flagrantă, sau trimis în judecată fără încuviinţarea Parlamentului după ascultarea sa.”

        În ceea ce priveşte imunitatea deputaţilor loclali din UTAG, Legea privind statutul juridic special al Găgăuziei (Gagauz-Yeri) nr. 344 din 23.12.94  în art. 7,  8, 9 care stabilesc statutul juridic al autorităţii reprezentative a Găgăuziei – Adunarea Populară, învestită cu dreptul de a adopta acte normative, în limitele competenţei sale şi statutul juridic deputaţilor în Adunarea Populară nu prevăd instituirea imunităţii procesual-penale pentru aleşii Adunării Populare a UTAG.

     Totodată, unii experţi din UTAG, ignorând prevederile  Constituţiei Republicii Moldova şi  Legii  privind statutul juridic special al Găgăuziei cînd fac referire la imunitatea juridica a deputaţilor în Adunarea Populară fac referire la un act juridic local a cărui putere nu poate să întră în contradicţie cu Legile RM. Şi totuşi art. 49 din Statutul UTAG din 14 mai  1998, adoptat de către Adunarea Populară UTAG stabileşte că „Deputatul din Adunarea Populară UTAG pe teritoriul Găgăuziei nu poate fi reţinut, arestat, percheziţionat, cu excepţia cazurilor de infracţiune flagrantă, sau trimis în judecată fără încuviinţarea Adunării Populare după ascultarea sa”.

    Evident este faptul că în 1994 aleşii locali din UTAG au inclus o normă în Statutul UTAG care întră în contradicţie cu sistemul juridic al RM, încălcând principiul egalităţii funcţionarilor de stat în faţa legii şi supremaţia Constituţiei RM care în art. 7 stabileşte că ”Constituţia Republicii Moldova este Legea ei Supremă. Nici o lege şi nici un alt act juridic care contravine prevederilor Constituţiei nu are putere juridică.”

       Reieşind din cele menţionate, constatăm că unii deputaţi ai  Adunării Populare uzează art. 49 din Statutul UTAG ca să se eschiveze de la urmărire penală, neavînd nici-un temei juridic.

  

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author