Consilierul lui Dodon a fost dat afară de la ședința Parlamentului

Președintele Parlamentului Andrian Candu l-a alungat astăzi, de la ședința Legislativului, pe Maxim Lebedinschi, consilierul prezidențial al președintelui Igor Dodon, pe motiv că acesta ar fi făcut „atac la persoană” și ar fi încălcat astfel Regulamentul Parlamentului. „Ne vom descurca și fără dumneavoastră”, i-a spus Candu lui Lebedinschi, afirmând că acesta este în Parlament pentru a reprezenta interesele Președinției, și nu pentru „a ataca pe cineva”. Lebedinschi luase cuvântul în cadrul discuțiilor care vizau o inițiativă a Partidului Liberal de a crea o comisie de anchetă în cazul expulzării ilegale a celor șapte profesori și manageri turci de la rețeaua

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
27 septembrie 2018

OrheiLandromat – caritate politică

Republica Moldova se confruntă de mult timp cu problema finanțării netransparente a partidelor politice. În contextul alegerilor parlamentare ce urmează în februarie 2019, putem anticipa noi cazuri de finanțare ilicită a activităților electorale, dat fiind interesul anumitor forțe politice să acapareze sau să mențină puterea în stat. În ultima perioadă se observă un nou fenomen, și anume tendința politicienilor de a-și afilia Asociații Obștești sau Fundații de binefacere, care devin un instrument pentru finanțările netransparente pentru proiectele lor politice, conform unei analize a Centrului de Politici și Reforme. Majoritatea fundațiilor fac donații surprinse pe larg de camerele televiziunilor afiliate patronilor,

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
20 septembrie 2018

Un mercenar din Moldova în vârstă de 20 de ani a fost ucis în Siria

În ciuda faptului că serviciile speciale din Federația Rusă au luat măsuri pentru a preveni publicarea numelor mercenarilor care au luptat în Siria din cadrul companiei privată militară „Wagner” și a curățat paginile lor de pe rețelele de socializare, Serviciul ucrainean de Securitate (SBU) informează că deține informații despre 80 de mercenari, care au murit în noapte de 7-8 februarie după ce coaliția condusă de SUA s-a ciocnit cu forțele pro-guvernamentale din provincia siriană Deir ez-Zor. Serviciul ucrainean de Securitate a publicat deja numele a 41 de mercenari, printre care se numără și un moldovean care a decedat în Siria.

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
4 septembrie 2018

Procuratura Generală vrea să-l pună sub învinuire pe Ivan Burgudji, iar el se acoperă cu imunitatea falsă de deputat

Procuratura Generală a Republicii Moldova a trimis o citaţie repetată  preşedintelui comisiei juridice a Adunării Populare a Găgăuziei, Ivan Burgudji, prin care  cere să se prezinte la data de 19 august la sediul PG din Chişinău pentru a fi pus sub învinuire  pentru   următoarele fapte incriminate: articolul 328 CP „Excesul de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu”; articolul  346 CP „Acţiunile intenţionate îndreptate spre aţîţarea vrajbei, diferenţierii sau dezbinării naţionale, etnice, rasiale sau religioase”; articolul   352 CP „Samavolnicia”.

citaţie repetată  preşedintelui comisiei juridice a Adunării Populare a Găgăuziei, Ivan Burgudji

citaţie repetată preşedintelui comisiei juridice a Adunării Populare a Găgăuziei, Ivan Burgudji

Conform anchetei în toate aceste episoade este vinovat Burgudji,   deoarece s-a implicat activ în organizarea   referendumului din 02 februarie 2014.

În cazul în care Ivan Burgudji va ignora această citaţie repetată, acesta poate fi supus unei amenzi şi adus forţat în faţa procurorului.

Totodată, într-un interviu  acordat  portalului de ştiri Gagauzinfo.MD, Ivan burgudjiBurgudji a declarat că „….nu se permite, nu că punerea sub învinuire, dar şi în general pornirea cauzei penale în privinţa alesului local din  Adunărea Populară a Găgăuziei dacă Procuratura nu a primit acordul Adunarii Populare a UTAG… Dar când este vorba de găgăuzi,   procurorilor de lege nu le pasă” – aşa a comentat situaţia  Ivan Burgudji

 

       Echipa „I.D.O.” a studiat legislaţia în vigoare în privinţa a.n. „imunităţi” aleşilor locali din UTAG şi vă prezintă următoarele concluzii.

     La capitolul stabilirii de către stat imunităţii unor aleşi ai poporului  Constituţia Republicii Moldova în art. 70 prevede că  „Deputatul (Parlamentului Republicii Moldova – red. IDO) nu poate fi reţinut, arestat, percheziţionat, cu excepţia cazurilor de infracţiune flagrantă, sau trimis în judecată fără încuviinţarea Parlamentului după ascultarea sa.”

        În ceea ce priveşte imunitatea deputaţilor loclali din UTAG, Legea privind statutul juridic special al Găgăuziei (Gagauz-Yeri) nr. 344 din 23.12.94  în art. 7,  8, 9 care stabilesc statutul juridic al autorităţii reprezentative a Găgăuziei – Adunarea Populară, învestită cu dreptul de a adopta acte normative, în limitele competenţei sale şi statutul juridic deputaţilor în Adunarea Populară nu prevăd instituirea imunităţii procesual-penale pentru aleşii Adunării Populare a UTAG.

     Totodată, unii experţi din UTAG, ignorând prevederile  Constituţiei Republicii Moldova şi  Legii  privind statutul juridic special al Găgăuziei cînd fac referire la imunitatea juridica a deputaţilor în Adunarea Populară fac referire la un act juridic local a cărui putere nu poate să întră în contradicţie cu Legile RM. Şi totuşi art. 49 din Statutul UTAG din 14 mai  1998, adoptat de către Adunarea Populară UTAG stabileşte că „Deputatul din Adunarea Populară UTAG pe teritoriul Găgăuziei nu poate fi reţinut, arestat, percheziţionat, cu excepţia cazurilor de infracţiune flagrantă, sau trimis în judecată fără încuviinţarea Adunării Populare după ascultarea sa”.

    Evident este faptul că în 1994 aleşii locali din UTAG au inclus o normă în Statutul UTAG care întră în contradicţie cu sistemul juridic al RM, încălcând principiul egalităţii funcţionarilor de stat în faţa legii şi supremaţia Constituţiei RM care în art. 7 stabileşte că ”Constituţia Republicii Moldova este Legea ei Supremă. Nici o lege şi nici un alt act juridic care contravine prevederilor Constituţiei nu are putere juridică.”

       Reieşind din cele menţionate, constatăm că unii deputaţi ai  Adunării Populare uzează art. 49 din Statutul UTAG ca să se eschiveze de la urmărire penală, neavînd nici-un temei juridic.

  

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author