Cum câștigăm alegerile?

Expertul economic Dumitru Alaiba pe blogul său scrie  cum câștigăm alegerile: „Nu sunt adeptul tranzițiilor violente de putere. Sunt adeptul tranzițiilor de putere exclusiv democratice, prin alegeri. Până în 2016 Moldova, de când există ca și țară, a avut un record absolut de a asigura tranziția puterii exclusiv prin alegeri. Chiar și în 2009, tot prin alegeri Voronin a fost dat jos. În 2016, Partidul Democrat a luat prima dată puterea ocolind alegerile. În esență, a fost prima tranziție a puterii fără alegeri. De atunci, nu avem democrație, dar multor din noi le-a luat alți doi ani jumate ca să

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
17 decembrie 2018

Preşedintele RM intenţionează să creeze o structură paramilitară

Igor Dodon, actualul președinte, care a suferit cinci suspendări umilitoare, a anunțat că nu va tolera a șasea oară. Potrivit lui Dodon, în ultimele zile, el a primit câteva mii de apeluri care au cerut crearea unei mișcări populare – așa-numita „gardă prezidențială”. Dodon a spus acest lucru vineri, în aerul canalului NTV Moldova, controlat de el în legătură cu posibila demitere a acestuia. „Președintele parlamentului amenință să mă înlăture în fiecare zi, așa că oamenii mă cer deja să creez o mișcare populară. Și vreau să spun că există o mare probabilitate ca în viitorul apropiat să susțin această

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
15 decembrie 2018

Sondaj IRI: Patru partide ar intra în momentul de față în Parlament

Rezultatele  sondajului  de opinie dat de IRI demonstreaza ca dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, patru partide ar intra în Parlament: Partidul Socialiștilor (PSRM), Partidul Democrat (PD), Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA). Potrivit sondajului efectuat deInternational Republican Institute (IRI) în perioada 11 septembrie – 16 octombrie, pe un eșantion de 1,503 respondenți,  pe primul loc este clasat Partidul Socialiștilor cu un procentaj de 32 la sută. PD, PAS și Platforma DA cu câte 12%. Totodată, este de menționat și faptul că, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova și Partidul Șor ar acumula câte

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
17 noiembrie 2018

Sondaje de opinie publică

CBS Axa, Institutul de Politici Publice și Ziarul «Panorama»  au prezentat astăzi 12 august rezultatele unui nou sondaj de opinie publică.

Conform datelor procesate dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare concurenții elctorali ar avea următoarele rezultate:

Partidul Comuniștilor din Republica Moldova cca – 21%;

Partidul Liberal Democrat  cca – 13%;

Partidul Liberal – 6%;

Partidul Democrat din Moldova – 6,5%;

Partidul Nostru (Renato Usatîi) – 6%;

Pentru Partidul Socialiștilor sunt de acord să voteze – 3,3%;  Mișcarea «Antimafia» – 0,8%.

Celelalte partide câștigă mai puțin de jumătate de procent.

Totodată, 7,6% dintre respondenți au declarat că nu au intenția de a vota, 31,7% nu știu pe cine să voteze, 2,2% nu au răspuns la întrebare.

 Redacția IDO preczează că în perioada 7 – 27 iunie curent de către „The Gallup Organization”, care este subordonată Institutului Internaţional Republican (www,iri.org) a realizat un sondaj de opinie publică „Moldovans Wary of Russia; Blame Yanukovych for Ukraine Crisis” la care au  participat 1 200 de rezidenţi permanenţi din R. Moldova (cu excepţia Transnistriei).

Rezultatele   sondajuli  de opinie realizat   de către Institutul Internaţional Republican (IRI) sunt următoarele:

Politicianul care se bucură de cea mai mare încredere în R. Moldova este premierul Iurie Leancă (22%), urmat de liderul comuniştilor Vladimir Voronin (21%) şi de liderul liberal-democrat Vlad Filat (17%). Pe locurile patru şi cinci în topul încrederii din partea populaţiei sînt democratul Marian Lupu şi liberalul Dorin Chirtoacă. În coada clasamentului se situează başcanul Găgăuziei Mihail Formuzal cu 1%. Totuşi, aproape 25% din participanţii la sondaj au spus că nu au încredere în niciun politician sau persoană publică din R. Moldova.

Întrebaţi pentru cine ar vota, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, majoritatea a răspuns că ar alege Partidul Comuniştilor (25%). Acesta este urmat în răspunsuri de Partidul Liberal Democrat din Moldova (18%), Partidul Democrat (10%), Partidul Liberal (8%) şi cel al Socialiştilor (3%).

O pătrime dintre respondenţi sînt, totuşi, indecişi sau nu au vrut să răspundă. Totodată, 77% din respondenţi au declarat că vor ieşi la vot în următoarele alegeri parlamentare, în timp ce 4% au spus că nu vor participa la alegeri.

Cei mai mulţi participanţi la sondaj consideră că cel mai important partener economic al R. Moldova este Rusia (60%), urmată de Uniunea Europeană (51%), Ucraina (32%), România (31%) şi SUA (24%). Pe de altă parte, oamenii cred că Rusia reprezintă o reală ameninţare politică pentru R. Moldova (29%), în timp ce Uniunea Europeană ar fi mai puţin periculoasă (14%).

SURSA:

http://pan.md/news/V-parlament-Moldovi-prohodyat-5-partiy—Opros-CBX-AXA/51350

http://unimedia.info/stiri/sondaj-pcrm—21–pldm—12-7–pd—6-5–pl—6–pn—6-80544.html

http://deschide.md/ro/news/politic/4054/CBS-Axa-%C3%8EL-BAG%C4%82-pe-Usat%C3%A2i-%C3%AEn-Parlament.htm

http://www.iri.org/news-events-press-center/news/iri-moldova-poll-moldovans-wary-russia-blame-yanukovych-ukraine-crisis

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author