OrheiLandromat – caritate politică

Republica Moldova se confruntă de mult timp cu problema finanțării netransparente a partidelor politice. În contextul alegerilor parlamentare ce urmează în februarie 2019, putem anticipa noi cazuri de finanțare ilicită a activităților electorale, dat fiind interesul anumitor forțe politice să acapareze sau să mențină puterea în stat. În ultima perioadă se observă un nou fenomen, și anume tendința politicienilor de a-și afilia Asociații Obștești sau Fundații de binefacere, care devin un instrument pentru finanțările netransparente pentru proiectele lor politice, conform unei analize a Centrului de Politici și Reforme. Majoritatea fundațiilor fac donații surprinse pe larg de camerele televiziunilor afiliate patronilor,

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
20 septembrie 2018

Un mercenar din Moldova în vârstă de 20 de ani a fost ucis în Siria

În ciuda faptului că serviciile speciale din Federația Rusă au luat măsuri pentru a preveni publicarea numelor mercenarilor care au luptat în Siria din cadrul companiei privată militară „Wagner” și a curățat paginile lor de pe rețelele de socializare, Serviciul ucrainean de Securitate (SBU) informează că deține informații despre 80 de mercenari, care au murit în noapte de 7-8 februarie după ce coaliția condusă de SUA s-a ciocnit cu forțele pro-guvernamentale din provincia siriană Deir ez-Zor. Serviciul ucrainean de Securitate a publicat deja numele a 41 de mercenari, printre care se numără și un moldovean care a decedat în Siria.

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
4 septembrie 2018

Nerecunoașterea alegerilor poate fi o decizie fatală pentru Plahotniuc

Dmitrii Ciubașenco – „Nerecunoașterea alegerilor poate fi o decizie fatală pentru Plahotniuc”. Sub pretextul de „asociere cu UE”, „integrare europeană” și „democrație”, se maschează bandiții care disprețuiesc toate aceste presupuse „principii și valori”, și sunt gata să facă orice pentru a-și menține regimul mafiot. În societatea moldovenească, se crede că oamenii nu pot influența în nici un fel puterea și politica statului, și că toate aceste ceremonii „democratice” sub forma „alegerilor”, „libertății de exprimare” și a „drepturilor omului” sunt pur și simplu cinice. Unii cred că politica din Moldova a degenerat în fraudă, manipulare și haos, prin urmare, este mai

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
25 august 2018

Sondaje de opinie publică

CBS Axa, Institutul de Politici Publice și Ziarul «Panorama»  au prezentat astăzi 12 august rezultatele unui nou sondaj de opinie publică.

Conform datelor procesate dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare concurenții elctorali ar avea următoarele rezultate:

Partidul Comuniștilor din Republica Moldova cca – 21%;

Partidul Liberal Democrat  cca – 13%;

Partidul Liberal – 6%;

Partidul Democrat din Moldova – 6,5%;

Partidul Nostru (Renato Usatîi) – 6%;

Pentru Partidul Socialiștilor sunt de acord să voteze – 3,3%;  Mișcarea «Antimafia» – 0,8%.

Celelalte partide câștigă mai puțin de jumătate de procent.

Totodată, 7,6% dintre respondenți au declarat că nu au intenția de a vota, 31,7% nu știu pe cine să voteze, 2,2% nu au răspuns la întrebare.

 Redacția IDO preczează că în perioada 7 – 27 iunie curent de către „The Gallup Organization”, care este subordonată Institutului Internaţional Republican (www,iri.org) a realizat un sondaj de opinie publică „Moldovans Wary of Russia; Blame Yanukovych for Ukraine Crisis” la care au  participat 1 200 de rezidenţi permanenţi din R. Moldova (cu excepţia Transnistriei).

Rezultatele   sondajuli  de opinie realizat   de către Institutul Internaţional Republican (IRI) sunt următoarele:

Politicianul care se bucură de cea mai mare încredere în R. Moldova este premierul Iurie Leancă (22%), urmat de liderul comuniştilor Vladimir Voronin (21%) şi de liderul liberal-democrat Vlad Filat (17%). Pe locurile patru şi cinci în topul încrederii din partea populaţiei sînt democratul Marian Lupu şi liberalul Dorin Chirtoacă. În coada clasamentului se situează başcanul Găgăuziei Mihail Formuzal cu 1%. Totuşi, aproape 25% din participanţii la sondaj au spus că nu au încredere în niciun politician sau persoană publică din R. Moldova.

Întrebaţi pentru cine ar vota, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, majoritatea a răspuns că ar alege Partidul Comuniştilor (25%). Acesta este urmat în răspunsuri de Partidul Liberal Democrat din Moldova (18%), Partidul Democrat (10%), Partidul Liberal (8%) şi cel al Socialiştilor (3%).

O pătrime dintre respondenţi sînt, totuşi, indecişi sau nu au vrut să răspundă. Totodată, 77% din respondenţi au declarat că vor ieşi la vot în următoarele alegeri parlamentare, în timp ce 4% au spus că nu vor participa la alegeri.

Cei mai mulţi participanţi la sondaj consideră că cel mai important partener economic al R. Moldova este Rusia (60%), urmată de Uniunea Europeană (51%), Ucraina (32%), România (31%) şi SUA (24%). Pe de altă parte, oamenii cred că Rusia reprezintă o reală ameninţare politică pentru R. Moldova (29%), în timp ce Uniunea Europeană ar fi mai puţin periculoasă (14%).

SURSA:

http://pan.md/news/V-parlament-Moldovi-prohodyat-5-partiy—Opros-CBX-AXA/51350

http://unimedia.info/stiri/sondaj-pcrm—21–pldm—12-7–pd—6-5–pl—6–pn—6-80544.html

http://deschide.md/ro/news/politic/4054/CBS-Axa-%C3%8EL-BAG%C4%82-pe-Usat%C3%A2i-%C3%AEn-Parlament.htm

http://www.iri.org/news-events-press-center/news/iri-moldova-poll-moldovans-wary-russia-blame-yanukovych-ukraine-crisis

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author