Shadow comment în privința rezultatelor negocierilor de formare a puterii

Shadow comment de la Telegram canal t.me/@romania_ru  în privința rezultatelor negocierilor de formare a puterii în Republica Moldova În primul rând, nu înțelegem cu adevărat unde au găsit diferențe politice între părți. Dacă democrații nu trag Moldova în NATO și UE nu ne vrea să accepte statul, în acest context nu există nici un factor geopolitic din partea PDM. Imediat după alegeri, Igor Dodon a pictat atât de frumos avantajele apropierii Republicii Moldova față de UE, a recunoscut atât de mult importanța unei zone de liber schimb cu UE și a reamintit de atâtea ori că el personal nu trage republica în

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
2 aprilie 2019

Târgul merge…. funcţii şi scenarii

Conform datelor anonime prezentate de Telegram canal t.me/@romania_ru merg tratative intense în privinţa funcţiei de speaker al Parlamentului Republicii Moldova. Postul, desigur, este al doilea după Președinte, dar, după importanță uneori devine nu ultimul si chiar primul. Interesul Partidului Socialiştilor în obţinerea funcţiei de preşedinte al parlamentului este evidentă – anume speake-rul semnează decrete de promulgare a legilor sau de numire pe care Igor Dodon refuză să le semneze. Avînd o figură loială în funcţia de speaker, Dodon probabil, nu va putea fi umilit cum s-a întîmplat în timpul celor cinci suspendări din funcție, iar luînd în calcul că președintele

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
13 martie 2019

REZULTATELE FINALE alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019

Conform  TV8.md Curtea Constituțională a emis   hotărârea prin care a confirmat alegerile parlamentare care au avut loc pe 24 februarie. Prin decizia sa, CC aRM  a validat mandatele tuturor celor 101 deputați care au acces în noul legislativ.  După scrutin, pe circumscripția națională patru partide acced în noul Parlament. Primul este PSRM, care obținut 18 mandate de deputat, blocul ACUM – 14 mandate, PDM – 13 mandate, Partidul „Șor” – 5 mandate de deputat. Pe circumscripții uninomnale cele 51 de sunt împărțite în felul următor: 17 PSRM, 17 PDM, 12 ACUM, 2 Partidul „Șor”, 3candidați independenți. În acest sens rezumând alegerile din

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
9 martie 2019

Sondaje de opinie publică

CBS Axa, Institutul de Politici Publice și Ziarul «Panorama»  au prezentat astăzi 12 august rezultatele unui nou sondaj de opinie publică.

Conform datelor procesate dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare concurenții elctorali ar avea următoarele rezultate:

Partidul Comuniștilor din Republica Moldova cca – 21%;

Partidul Liberal Democrat  cca – 13%;

Partidul Liberal – 6%;

Partidul Democrat din Moldova – 6,5%;

Partidul Nostru (Renato Usatîi) – 6%;

Pentru Partidul Socialiștilor sunt de acord să voteze – 3,3%;  Mișcarea «Antimafia» – 0,8%.

Celelalte partide câștigă mai puțin de jumătate de procent.

Totodată, 7,6% dintre respondenți au declarat că nu au intenția de a vota, 31,7% nu știu pe cine să voteze, 2,2% nu au răspuns la întrebare.

 Redacția IDO preczează că în perioada 7 – 27 iunie curent de către „The Gallup Organization”, care este subordonată Institutului Internaţional Republican (www,iri.org) a realizat un sondaj de opinie publică „Moldovans Wary of Russia; Blame Yanukovych for Ukraine Crisis” la care au  participat 1 200 de rezidenţi permanenţi din R. Moldova (cu excepţia Transnistriei).

Rezultatele   sondajuli  de opinie realizat   de către Institutul Internaţional Republican (IRI) sunt următoarele:

Politicianul care se bucură de cea mai mare încredere în R. Moldova este premierul Iurie Leancă (22%), urmat de liderul comuniştilor Vladimir Voronin (21%) şi de liderul liberal-democrat Vlad Filat (17%). Pe locurile patru şi cinci în topul încrederii din partea populaţiei sînt democratul Marian Lupu şi liberalul Dorin Chirtoacă. În coada clasamentului se situează başcanul Găgăuziei Mihail Formuzal cu 1%. Totuşi, aproape 25% din participanţii la sondaj au spus că nu au încredere în niciun politician sau persoană publică din R. Moldova.

Întrebaţi pentru cine ar vota, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, majoritatea a răspuns că ar alege Partidul Comuniştilor (25%). Acesta este urmat în răspunsuri de Partidul Liberal Democrat din Moldova (18%), Partidul Democrat (10%), Partidul Liberal (8%) şi cel al Socialiştilor (3%).

O pătrime dintre respondenţi sînt, totuşi, indecişi sau nu au vrut să răspundă. Totodată, 77% din respondenţi au declarat că vor ieşi la vot în următoarele alegeri parlamentare, în timp ce 4% au spus că nu vor participa la alegeri.

Cei mai mulţi participanţi la sondaj consideră că cel mai important partener economic al R. Moldova este Rusia (60%), urmată de Uniunea Europeană (51%), Ucraina (32%), România (31%) şi SUA (24%). Pe de altă parte, oamenii cred că Rusia reprezintă o reală ameninţare politică pentru R. Moldova (29%), în timp ce Uniunea Europeană ar fi mai puţin periculoasă (14%).

SURSA:

http://pan.md/news/V-parlament-Moldovi-prohodyat-5-partiy—Opros-CBX-AXA/51350

http://unimedia.info/stiri/sondaj-pcrm—21–pldm—12-7–pd—6-5–pl—6–pn—6-80544.html

http://deschide.md/ro/news/politic/4054/CBS-Axa-%C3%8EL-BAG%C4%82-pe-Usat%C3%A2i-%C3%AEn-Parlament.htm

http://www.iri.org/news-events-press-center/news/iri-moldova-poll-moldovans-wary-russia-blame-yanukovych-ukraine-crisis

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author