Întâlnirea cu diaspora în cadrul programului „Offline 3”

Astăzi are loc cel de-a 3-a întâlnire cu diaspora în cadrul evenimentului „Offline 3”. Evenimentul este organizat de comunitatea Adoptă un Vot în parteneriat cu Platforma Națională a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic, cu contribuția Ambasadei Regatului Olandei la București și The Black Sea Trust al German Marshall Fund of USA. Evenimentul a fost deschis de Camelia Vasilov, membru al echipei de organizare „Adoptă un Vot”. În discursul inaugural a declarat „Cei prezenți astăzi la acest eveniment sunt oameni de soluții. Nu poate oligarhia să gândească atât, cât putem gândi noi. Avem mințile ascuțite și expertiza necesară pentru a

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
18 august 2018

Cinci tineri suspectați de tâlhării, jafuri și alte infracțiuni au fost arestaţi

Cinci tineri cu vârste cuprinse între 22 și 31 de ani, despre care oamenii legii anunță că sunt membri ai unei grupări criminale specializate în tâlhării, jafuri, furturi de safeuri și terminale de plată pe teritoriul țării, precum și tentative de spargere a filialei Victoriabank din localitatea Costești, raionul Ialoveni au fost reținuți și arestați pe un termen de 30 de zile. Suspecţii, dintre care doi au fost anterior judecați pentru infracțiuni patrimoniale, sunt din Strășeni, Leova, Cantemir și Comrat. Fiecare membru al grupării avea rolul bine determinat de organizator, instigatori sau persoane care furnizau informații despre eventualele locuri care

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
8 august 2018

Ambasadorul SUA l-a îndemnat pe Dodon să nu promulge pachetul de legi privind noua politică fiscală

Președintele țării, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al SUA în Republica Moldova, E. S. James D. Pettit. Potrivit unui mesaj postat pe pagina de Facebook a șefului statului, cei doi oficiali au discutat despre situația curentă din politica internă și externă a țării, despre relațiile bilaterale moldo-americane. Ambasadorul și-a expus îngrijorarea în legătură cu aprobarea pachetului de legi privind noua politică fiscală, care potrivit lui, nu corespunde angajamentelor pe care Guvernul Republicii Moldova și le-a asumat, și va afecta climatul de afaceri din țara noastră. James Pettit l-a îndemnat pe Dodon să nu promulge

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
7 august 2018

VIDEO: Membrii grupului diversionist din UTAG condamnaţi pentru planificarea acţiunilor extremiste

Membrii unui grup extremist de la Comrat bănuiți de organizarea unor acţiuni de destabilizare a ordinii constituţionale RM au fost condamnați la cinci ani de închisoare cu suspendare.

Judecătorii au pronunțat sentința la data de 01 august oa 22:00. Portalul www.realitatea.md relatează  că şedinţa de judecată a început  la ora 15:00 şi a durat mai bine de şase ore. Tinerii au fost aduşi sub escorta specială SIS şi au intrat în istanţă prin spatele instituţiei. După pronunţarea sentinţei, aceştia au refuzat să facă careva declaraţii.  

În acest context site-ul Deschide.md amintește că în luna iunie SIS și Procuratura generală au reținut 3 persoane, toate originare din Comrat. Este vorba despre Mavrodi Vasile, Kuznețov Dimitrii și Urum Veaceslav. Primii au fost reținuți, pe data de 25 iunie, Mavrodi și Kuznețov. 

Conform surselor www.deschide.md şi www.realitatea.md  organele de dreptex2 au desconspirat o reţea extremistă condusă din exteriorul ţării, creatp intru realizare unor fapte anticonstituţionale.  Tinerii erau recrutați de către funcționari din administrația locală din Găgăuzia, pentru a fi instruiți militar în Federația Rusă.

Aceștia urmau cursuri speciale de apărare împotriva scutierilor, dar și de atac a cordoanelor de polițiști. Erau inițiați în proceduri de fabricare a cocktailurilor „Molotov”, asamblau și dezasamblau diferite tipuri de arme, executau trageri cu armament de infanterie, exersau aruncarea grenadei și erau instruiți în folosirea măștilor antigaz. Potrivit sursei, organizarea grupurilor subversive a fost coordonată de persoane din anturajul bașcanului găgăuz, Mihail Formuzal.

cremeaTiinerii mai urmau cursuri speciale de antrenament pentru inducerea în eroare a detectorului de minciuni. Sursa menţionează că organizatorii campaniei de recrutare a tinerilor pentru instrucții militare sunt principalii colaboratori ai bașcanului Formuzal. Printre aceştia se numără Valerii Ianioglo, prim-viceguvernatorul autonomiei găgăuze, Fiodor Găgăuz, deputat în Adunarea Populară, dar și Anatolii Cara, șeful Direcţiei Tineret şi Sport al Găgăuziei, considerat „mâna dreaptă” a lui Formuzal.

Până în luna octombrie 2014, în tabăra de pregătire specială din orașul rus Rostov-pe-Don, urmau să fie instruiți o sută de tineri găgăuzi. Ulterior, aceștia urmau să fie atrași în executarea misiunilor pe teritoriul țării

 La acest subiect expertului în drept Constituâional, Vitalie Catană a menţionat că “SIS-ul şi Procuratura Generală vor deocamdată doar să-i atenţioneze pe cei implicaţi în scheme de extremism, că sunt cu ochii pe ei. Ne convinge de acest lucru şi condamnarea la cinci ani de puşcărie cu suspenadre dată ieri celor 2 tineri reținuți în luna iunie de SIS pentru suspiciunea de organizare de acţiuni de destabilizare a ordinii în stat.

Potrivit lui Vitalie Catană, din punct de vedere juridic, asprimea pedepsei este condiţionată de doi factori: „Este foarte greu să te expui pe marginea unei sentinţe dacă nu cunoşti dosarul, nu cunoşti probele prezentate în instanţă. Deşi toată lumea probabil crede că pedeapsa este prea blândă o dată ce era pusă sub risc stabilitatea ţării, instanţa a analizat cauza în funcţie de probe şi impact. S-a ţinut cont în primul rând de consecinţele acţiunilor întreprinse de ce doi tineri dar şi de faptul că aceştia ar putea fi recuperaţi printr-o pedeapsă care nu se execută”, a comentat Vitalie Catană pentru deschide.md.

Expertul mai spune că această sentinţă are un scop preventiv şi un rol educativ pentru toţi cei implicaţi în acţiunile de destabilizare a ţării. 

 

Sursa:

video:  realitatea.md

http://www.realitatea.md/tinerii-instrui-i-in-gagauzia-pentru-destabilizarea-ordinii-in-ara-au-fost-condamna-i-la-cinci-ani-de-inchisoare_7155.html#sthash.3LNMSeBA.dpuf

 http://deschide.md/ro/news/politic/3755/Expert–Sentin%C5%A3ele-date-pentru-EXTREMISM-au-doar-ROL-EDUCATIV.htm

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author