Cinci cetăţeni ai Republicii Moldova, traficaţi în Rusia în scop de exploatare prin muncă

Cinci locuitori ai satelor Calfa şi Roşcana din raionul Anenii Noi au fost traficaţi în Rusia în scop de exploatare prin muncă. Aceştia au lucrat la Spitalul Clinic de Psihiatrie din Moscova fără a fi remuneraţi. Cel vinovat pentru faptul că cei cinci au fost traficaţi este un alt locuitor al raionului Anenii Noi, ce a fost condamnat, recent, la 10 ani de închisoare în penitenciar de tip închis. Sentinţa a fost dictată după ce procurorii au demonstrat că, în intervalul martie – septembrie 2013, inculpatul a recrutat, cinci locuitori din raionul Anenii Noi, cărora le-a promis locuri de muncă bine

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
12 iunie 2018

Dosarul politicianului Iurie Roșca a fost transmis în judecată

Dosarul penal, în care politicianul Iurie Roșca este acuzat că ar fi pretins 1 milion de euro de la omul de afaceri Alexei Damaschin, pentru a influența soluționarea unui litigiu economic, a fost trimis în judecată. Mai multe bunuri ale politicianului, în valoare de peste 2,4 mln de lei, au fost sechestrate. Cazul, în baza căruia a fost pornită cauza penală, a avut loc în 2009, când fostul președinte PPCD deținea funcția de viceprim-ministru al Republicii Moldova. Urmărirea penală a început chiar în baza denunțului omului de afaceri, Alexei Damaschin, pe care Roșca s-a angajat să-l ajute în schimbul milionului

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
9 iunie 2018

PAS, PPDA și PLDM au organizat un flashmob în fața Primăriei

Partidul Acțiune și Solidaritate, în comun cu Platforma DA și PLDM, au organizat o conferință de presă în fața primăriei municipiului Chișinău la care au cerut suspendarea concursului pentru funcția de șef al Direcției Generale Educație, Tineret și Sport. Aceștia au declarat că suspendarea este necesară din motivul încălcării de către organizator – primăria Chișinău – a pct.19 din Regulamentul aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.201/2009 (anexa nr.1), care prevede expres că, cu cel puţin 3 zile lucrătoare înainte de data desfăşurării probei scrise, pe pagina web a autorităţii publice se plasează informația despre data, ora, locul desfăşurării probei scrise. Încălcând

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
1 iunie 2018

VIDEO: Membrii grupului diversionist din UTAG condamnaţi pentru planificarea acţiunilor extremiste

Membrii unui grup extremist de la Comrat bănuiți de organizarea unor acţiuni de destabilizare a ordinii constituţionale RM au fost condamnați la cinci ani de închisoare cu suspendare.

Judecătorii au pronunțat sentința la data de 01 august oa 22:00. Portalul www.realitatea.md relatează  că şedinţa de judecată a început  la ora 15:00 şi a durat mai bine de şase ore. Tinerii au fost aduşi sub escorta specială SIS şi au intrat în istanţă prin spatele instituţiei. După pronunţarea sentinţei, aceştia au refuzat să facă careva declaraţii.  

În acest context site-ul Deschide.md amintește că în luna iunie SIS și Procuratura generală au reținut 3 persoane, toate originare din Comrat. Este vorba despre Mavrodi Vasile, Kuznețov Dimitrii și Urum Veaceslav. Primii au fost reținuți, pe data de 25 iunie, Mavrodi și Kuznețov. 

Conform surselor www.deschide.md şi www.realitatea.md  organele de dreptex2 au desconspirat o reţea extremistă condusă din exteriorul ţării, creatp intru realizare unor fapte anticonstituţionale.  Tinerii erau recrutați de către funcționari din administrația locală din Găgăuzia, pentru a fi instruiți militar în Federația Rusă.

Aceștia urmau cursuri speciale de apărare împotriva scutierilor, dar și de atac a cordoanelor de polițiști. Erau inițiați în proceduri de fabricare a cocktailurilor „Molotov”, asamblau și dezasamblau diferite tipuri de arme, executau trageri cu armament de infanterie, exersau aruncarea grenadei și erau instruiți în folosirea măștilor antigaz. Potrivit sursei, organizarea grupurilor subversive a fost coordonată de persoane din anturajul bașcanului găgăuz, Mihail Formuzal.

cremeaTiinerii mai urmau cursuri speciale de antrenament pentru inducerea în eroare a detectorului de minciuni. Sursa menţionează că organizatorii campaniei de recrutare a tinerilor pentru instrucții militare sunt principalii colaboratori ai bașcanului Formuzal. Printre aceştia se numără Valerii Ianioglo, prim-viceguvernatorul autonomiei găgăuze, Fiodor Găgăuz, deputat în Adunarea Populară, dar și Anatolii Cara, șeful Direcţiei Tineret şi Sport al Găgăuziei, considerat „mâna dreaptă” a lui Formuzal.

Până în luna octombrie 2014, în tabăra de pregătire specială din orașul rus Rostov-pe-Don, urmau să fie instruiți o sută de tineri găgăuzi. Ulterior, aceștia urmau să fie atrași în executarea misiunilor pe teritoriul țării

 La acest subiect expertului în drept Constituâional, Vitalie Catană a menţionat că “SIS-ul şi Procuratura Generală vor deocamdată doar să-i atenţioneze pe cei implicaţi în scheme de extremism, că sunt cu ochii pe ei. Ne convinge de acest lucru şi condamnarea la cinci ani de puşcărie cu suspenadre dată ieri celor 2 tineri reținuți în luna iunie de SIS pentru suspiciunea de organizare de acţiuni de destabilizare a ordinii în stat.

Potrivit lui Vitalie Catană, din punct de vedere juridic, asprimea pedepsei este condiţionată de doi factori: „Este foarte greu să te expui pe marginea unei sentinţe dacă nu cunoşti dosarul, nu cunoşti probele prezentate în instanţă. Deşi toată lumea probabil crede că pedeapsa este prea blândă o dată ce era pusă sub risc stabilitatea ţării, instanţa a analizat cauza în funcţie de probe şi impact. S-a ţinut cont în primul rând de consecinţele acţiunilor întreprinse de ce doi tineri dar şi de faptul că aceştia ar putea fi recuperaţi printr-o pedeapsă care nu se execută”, a comentat Vitalie Catană pentru deschide.md.

Expertul mai spune că această sentinţă are un scop preventiv şi un rol educativ pentru toţi cei implicaţi în acţiunile de destabilizare a ţării. 

 

Sursa:

video:  realitatea.md

http://www.realitatea.md/tinerii-instrui-i-in-gagauzia-pentru-destabilizarea-ordinii-in-ara-au-fost-condamna-i-la-cinci-ani-de-inchisoare_7155.html#sthash.3LNMSeBA.dpuf

 http://deschide.md/ro/news/politic/3755/Expert–Sentin%C5%A3ele-date-pentru-EXTREMISM-au-doar-ROL-EDUCATIV.htm

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author