Sondaj IRI: Patru partide ar intra în momentul de față în Parlament

Rezultatele  sondajului  de opinie dat de IRI demonstreaza ca dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, patru partide ar intra în Parlament: Partidul Socialiștilor (PSRM), Partidul Democrat (PD), Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA). Potrivit sondajului efectuat deInternational Republican Institute (IRI) în perioada 11 septembrie – 16 octombrie, pe un eșantion de 1,503 respondenți,  pe primul loc este clasat Partidul Socialiștilor cu un procentaj de 32 la sută. PD, PAS și Platforma DA cu câte 12%. Totodată, este de menționat și faptul că, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova și Partidul Șor ar acumula câte

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
17 noiembrie 2018

Parlamentul European a votat raportul Critic privind implementarea Acordului de Asociere cu UE

Parlamentul European a votat acum câteva momente cu 396 voturi pro și 76 împotrivă, raportul privind implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Documentul, elaborat de europarlamentarul Petras Austrevicius este unul critic față de evoluția proceselor democratice din Republica Moldova. În special sunt menționate modificarea sistemului electoral în pofida recomandărilor instituțiilor europene și anularea rezultatelor scrutinului municipal de la începutul lunii iunie. Potrivit raportului, Rep. Moldova este capturată de interese oligarhice cu o concentrare a puterii economice și politice în mâinile unui mic grup de oameni care își exercită influența asupra parlamentului, guvernului, partidelor politice, administrației de stat, poliției, sistemului

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
14 noiembrie 2018

OrheiLandromat – caritate politică

Republica Moldova se confruntă de mult timp cu problema finanțării netransparente a partidelor politice. În contextul alegerilor parlamentare ce urmează în februarie 2019, putem anticipa noi cazuri de finanțare ilicită a activităților electorale, dat fiind interesul anumitor forțe politice să acapareze sau să mențină puterea în stat. În ultima perioadă se observă un nou fenomen, și anume tendința politicienilor de a-și afilia Asociații Obștești sau Fundații de binefacere, care devin un instrument pentru finanțările netransparente pentru proiectele lor politice, conform unei analize a Centrului de Politici și Reforme. Majoritatea fundațiilor fac donații surprinse pe larg de camerele televiziunilor afiliate patronilor,

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
20 septembrie 2018

VIDEO: Membrii grupului diversionist din UTAG condamnaţi pentru planificarea acţiunilor extremiste

Membrii unui grup extremist de la Comrat bănuiți de organizarea unor acţiuni de destabilizare a ordinii constituţionale RM au fost condamnați la cinci ani de închisoare cu suspendare.

Judecătorii au pronunțat sentința la data de 01 august oa 22:00. Portalul www.realitatea.md relatează  că şedinţa de judecată a început  la ora 15:00 şi a durat mai bine de şase ore. Tinerii au fost aduşi sub escorta specială SIS şi au intrat în istanţă prin spatele instituţiei. După pronunţarea sentinţei, aceştia au refuzat să facă careva declaraţii.  

În acest context site-ul Deschide.md amintește că în luna iunie SIS și Procuratura generală au reținut 3 persoane, toate originare din Comrat. Este vorba despre Mavrodi Vasile, Kuznețov Dimitrii și Urum Veaceslav. Primii au fost reținuți, pe data de 25 iunie, Mavrodi și Kuznețov. 

Conform surselor www.deschide.md şi www.realitatea.md  organele de dreptex2 au desconspirat o reţea extremistă condusă din exteriorul ţării, creatp intru realizare unor fapte anticonstituţionale.  Tinerii erau recrutați de către funcționari din administrația locală din Găgăuzia, pentru a fi instruiți militar în Federația Rusă.

Aceștia urmau cursuri speciale de apărare împotriva scutierilor, dar și de atac a cordoanelor de polițiști. Erau inițiați în proceduri de fabricare a cocktailurilor „Molotov”, asamblau și dezasamblau diferite tipuri de arme, executau trageri cu armament de infanterie, exersau aruncarea grenadei și erau instruiți în folosirea măștilor antigaz. Potrivit sursei, organizarea grupurilor subversive a fost coordonată de persoane din anturajul bașcanului găgăuz, Mihail Formuzal.

cremeaTiinerii mai urmau cursuri speciale de antrenament pentru inducerea în eroare a detectorului de minciuni. Sursa menţionează că organizatorii campaniei de recrutare a tinerilor pentru instrucții militare sunt principalii colaboratori ai bașcanului Formuzal. Printre aceştia se numără Valerii Ianioglo, prim-viceguvernatorul autonomiei găgăuze, Fiodor Găgăuz, deputat în Adunarea Populară, dar și Anatolii Cara, șeful Direcţiei Tineret şi Sport al Găgăuziei, considerat „mâna dreaptă” a lui Formuzal.

Până în luna octombrie 2014, în tabăra de pregătire specială din orașul rus Rostov-pe-Don, urmau să fie instruiți o sută de tineri găgăuzi. Ulterior, aceștia urmau să fie atrași în executarea misiunilor pe teritoriul țării

 La acest subiect expertului în drept Constituâional, Vitalie Catană a menţionat că “SIS-ul şi Procuratura Generală vor deocamdată doar să-i atenţioneze pe cei implicaţi în scheme de extremism, că sunt cu ochii pe ei. Ne convinge de acest lucru şi condamnarea la cinci ani de puşcărie cu suspenadre dată ieri celor 2 tineri reținuți în luna iunie de SIS pentru suspiciunea de organizare de acţiuni de destabilizare a ordinii în stat.

Potrivit lui Vitalie Catană, din punct de vedere juridic, asprimea pedepsei este condiţionată de doi factori: „Este foarte greu să te expui pe marginea unei sentinţe dacă nu cunoşti dosarul, nu cunoşti probele prezentate în instanţă. Deşi toată lumea probabil crede că pedeapsa este prea blândă o dată ce era pusă sub risc stabilitatea ţării, instanţa a analizat cauza în funcţie de probe şi impact. S-a ţinut cont în primul rând de consecinţele acţiunilor întreprinse de ce doi tineri dar şi de faptul că aceştia ar putea fi recuperaţi printr-o pedeapsă care nu se execută”, a comentat Vitalie Catană pentru deschide.md.

Expertul mai spune că această sentinţă are un scop preventiv şi un rol educativ pentru toţi cei implicaţi în acţiunile de destabilizare a ţării. 

 

Sursa:

video:  realitatea.md

http://www.realitatea.md/tinerii-instrui-i-in-gagauzia-pentru-destabilizarea-ordinii-in-ara-au-fost-condamna-i-la-cinci-ani-de-inchisoare_7155.html#sthash.3LNMSeBA.dpuf

 http://deschide.md/ro/news/politic/3755/Expert–Sentin%C5%A3ele-date-pentru-EXTREMISM-au-doar-ROL-EDUCATIV.htm

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author