Cum câștigăm alegerile?

Expertul economic Dumitru Alaiba pe blogul său scrie  cum câștigăm alegerile: „Nu sunt adeptul tranzițiilor violente de putere. Sunt adeptul tranzițiilor de putere exclusiv democratice, prin alegeri. Până în 2016 Moldova, de când există ca și țară, a avut un record absolut de a asigura tranziția puterii exclusiv prin alegeri. Chiar și în 2009, tot prin alegeri Voronin a fost dat jos. În 2016, Partidul Democrat a luat prima dată puterea ocolind alegerile. În esență, a fost prima tranziție a puterii fără alegeri. De atunci, nu avem democrație, dar multor din noi le-a luat alți doi ani jumate ca să

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
17 decembrie 2018

Preşedintele RM intenţionează să creeze o structură paramilitară

Igor Dodon, actualul președinte, care a suferit cinci suspendări umilitoare, a anunțat că nu va tolera a șasea oară. Potrivit lui Dodon, în ultimele zile, el a primit câteva mii de apeluri care au cerut crearea unei mișcări populare – așa-numita „gardă prezidențială”. Dodon a spus acest lucru vineri, în aerul canalului NTV Moldova, controlat de el în legătură cu posibila demitere a acestuia. „Președintele parlamentului amenință să mă înlăture în fiecare zi, așa că oamenii mă cer deja să creez o mișcare populară. Și vreau să spun că există o mare probabilitate ca în viitorul apropiat să susțin această

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
15 decembrie 2018

Sondaj IRI: Patru partide ar intra în momentul de față în Parlament

Rezultatele  sondajului  de opinie dat de IRI demonstreaza ca dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, patru partide ar intra în Parlament: Partidul Socialiștilor (PSRM), Partidul Democrat (PD), Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA). Potrivit sondajului efectuat deInternational Republican Institute (IRI) în perioada 11 septembrie – 16 octombrie, pe un eșantion de 1,503 respondenți,  pe primul loc este clasat Partidul Socialiștilor cu un procentaj de 32 la sută. PD, PAS și Platforma DA cu câte 12%. Totodată, este de menționat și faptul că, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova și Partidul Șor ar acumula câte

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
17 noiembrie 2018

VIDEO: Membrii grupului diversionist din UTAG condamnaţi pentru planificarea acţiunilor extremiste

Membrii unui grup extremist de la Comrat bănuiți de organizarea unor acţiuni de destabilizare a ordinii constituţionale RM au fost condamnați la cinci ani de închisoare cu suspendare.

Judecătorii au pronunțat sentința la data de 01 august oa 22:00. Portalul www.realitatea.md relatează  că şedinţa de judecată a început  la ora 15:00 şi a durat mai bine de şase ore. Tinerii au fost aduşi sub escorta specială SIS şi au intrat în istanţă prin spatele instituţiei. După pronunţarea sentinţei, aceştia au refuzat să facă careva declaraţii.  

În acest context site-ul Deschide.md amintește că în luna iunie SIS și Procuratura generală au reținut 3 persoane, toate originare din Comrat. Este vorba despre Mavrodi Vasile, Kuznețov Dimitrii și Urum Veaceslav. Primii au fost reținuți, pe data de 25 iunie, Mavrodi și Kuznețov. 

Conform surselor www.deschide.md şi www.realitatea.md  organele de dreptex2 au desconspirat o reţea extremistă condusă din exteriorul ţării, creatp intru realizare unor fapte anticonstituţionale.  Tinerii erau recrutați de către funcționari din administrația locală din Găgăuzia, pentru a fi instruiți militar în Federația Rusă.

Aceștia urmau cursuri speciale de apărare împotriva scutierilor, dar și de atac a cordoanelor de polițiști. Erau inițiați în proceduri de fabricare a cocktailurilor „Molotov”, asamblau și dezasamblau diferite tipuri de arme, executau trageri cu armament de infanterie, exersau aruncarea grenadei și erau instruiți în folosirea măștilor antigaz. Potrivit sursei, organizarea grupurilor subversive a fost coordonată de persoane din anturajul bașcanului găgăuz, Mihail Formuzal.

cremeaTiinerii mai urmau cursuri speciale de antrenament pentru inducerea în eroare a detectorului de minciuni. Sursa menţionează că organizatorii campaniei de recrutare a tinerilor pentru instrucții militare sunt principalii colaboratori ai bașcanului Formuzal. Printre aceştia se numără Valerii Ianioglo, prim-viceguvernatorul autonomiei găgăuze, Fiodor Găgăuz, deputat în Adunarea Populară, dar și Anatolii Cara, șeful Direcţiei Tineret şi Sport al Găgăuziei, considerat „mâna dreaptă” a lui Formuzal.

Până în luna octombrie 2014, în tabăra de pregătire specială din orașul rus Rostov-pe-Don, urmau să fie instruiți o sută de tineri găgăuzi. Ulterior, aceștia urmau să fie atrași în executarea misiunilor pe teritoriul țării

 La acest subiect expertului în drept Constituâional, Vitalie Catană a menţionat că “SIS-ul şi Procuratura Generală vor deocamdată doar să-i atenţioneze pe cei implicaţi în scheme de extremism, că sunt cu ochii pe ei. Ne convinge de acest lucru şi condamnarea la cinci ani de puşcărie cu suspenadre dată ieri celor 2 tineri reținuți în luna iunie de SIS pentru suspiciunea de organizare de acţiuni de destabilizare a ordinii în stat.

Potrivit lui Vitalie Catană, din punct de vedere juridic, asprimea pedepsei este condiţionată de doi factori: „Este foarte greu să te expui pe marginea unei sentinţe dacă nu cunoşti dosarul, nu cunoşti probele prezentate în instanţă. Deşi toată lumea probabil crede că pedeapsa este prea blândă o dată ce era pusă sub risc stabilitatea ţării, instanţa a analizat cauza în funcţie de probe şi impact. S-a ţinut cont în primul rând de consecinţele acţiunilor întreprinse de ce doi tineri dar şi de faptul că aceştia ar putea fi recuperaţi printr-o pedeapsă care nu se execută”, a comentat Vitalie Catană pentru deschide.md.

Expertul mai spune că această sentinţă are un scop preventiv şi un rol educativ pentru toţi cei implicaţi în acţiunile de destabilizare a ţării. 

 

Sursa:

video:  realitatea.md

http://www.realitatea.md/tinerii-instrui-i-in-gagauzia-pentru-destabilizarea-ordinii-in-ara-au-fost-condamna-i-la-cinci-ani-de-inchisoare_7155.html#sthash.3LNMSeBA.dpuf

 http://deschide.md/ro/news/politic/3755/Expert–Sentin%C5%A3ele-date-pentru-EXTREMISM-au-doar-ROL-EDUCATIV.htm

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author