Consilierul lui Dodon a fost dat afară de la ședința Parlamentului

Președintele Parlamentului Andrian Candu l-a alungat astăzi, de la ședința Legislativului, pe Maxim Lebedinschi, consilierul prezidențial al președintelui Igor Dodon, pe motiv că acesta ar fi făcut „atac la persoană” și ar fi încălcat astfel Regulamentul Parlamentului. „Ne vom descurca și fără dumneavoastră”, i-a spus Candu lui Lebedinschi, afirmând că acesta este în Parlament pentru a reprezenta interesele Președinției, și nu pentru „a ataca pe cineva”. Lebedinschi luase cuvântul în cadrul discuțiilor care vizau o inițiativă a Partidului Liberal de a crea o comisie de anchetă în cazul expulzării ilegale a celor șapte profesori și manageri turci de la rețeaua

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
27 septembrie 2018

OrheiLandromat – caritate politică

Republica Moldova se confruntă de mult timp cu problema finanțării netransparente a partidelor politice. În contextul alegerilor parlamentare ce urmează în februarie 2019, putem anticipa noi cazuri de finanțare ilicită a activităților electorale, dat fiind interesul anumitor forțe politice să acapareze sau să mențină puterea în stat. În ultima perioadă se observă un nou fenomen, și anume tendința politicienilor de a-și afilia Asociații Obștești sau Fundații de binefacere, care devin un instrument pentru finanțările netransparente pentru proiectele lor politice, conform unei analize a Centrului de Politici și Reforme. Majoritatea fundațiilor fac donații surprinse pe larg de camerele televiziunilor afiliate patronilor,

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
20 septembrie 2018

Un mercenar din Moldova în vârstă de 20 de ani a fost ucis în Siria

În ciuda faptului că serviciile speciale din Federația Rusă au luat măsuri pentru a preveni publicarea numelor mercenarilor care au luptat în Siria din cadrul companiei privată militară „Wagner” și a curățat paginile lor de pe rețelele de socializare, Serviciul ucrainean de Securitate (SBU) informează că deține informații despre 80 de mercenari, care au murit în noapte de 7-8 februarie după ce coaliția condusă de SUA s-a ciocnit cu forțele pro-guvernamentale din provincia siriană Deir ez-Zor. Serviciul ucrainean de Securitate a publicat deja numele a 41 de mercenari, printre care se numără și un moldovean care a decedat în Siria.

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
4 septembrie 2018

VIDEO: Membrii grupului diversionist din UTAG condamnaţi pentru planificarea acţiunilor extremiste

Membrii unui grup extremist de la Comrat bănuiți de organizarea unor acţiuni de destabilizare a ordinii constituţionale RM au fost condamnați la cinci ani de închisoare cu suspendare.

Judecătorii au pronunțat sentința la data de 01 august oa 22:00. Portalul www.realitatea.md relatează  că şedinţa de judecată a început  la ora 15:00 şi a durat mai bine de şase ore. Tinerii au fost aduşi sub escorta specială SIS şi au intrat în istanţă prin spatele instituţiei. După pronunţarea sentinţei, aceştia au refuzat să facă careva declaraţii.  

În acest context site-ul Deschide.md amintește că în luna iunie SIS și Procuratura generală au reținut 3 persoane, toate originare din Comrat. Este vorba despre Mavrodi Vasile, Kuznețov Dimitrii și Urum Veaceslav. Primii au fost reținuți, pe data de 25 iunie, Mavrodi și Kuznețov. 

Conform surselor www.deschide.md şi www.realitatea.md  organele de dreptex2 au desconspirat o reţea extremistă condusă din exteriorul ţării, creatp intru realizare unor fapte anticonstituţionale.  Tinerii erau recrutați de către funcționari din administrația locală din Găgăuzia, pentru a fi instruiți militar în Federația Rusă.

Aceștia urmau cursuri speciale de apărare împotriva scutierilor, dar și de atac a cordoanelor de polițiști. Erau inițiați în proceduri de fabricare a cocktailurilor „Molotov”, asamblau și dezasamblau diferite tipuri de arme, executau trageri cu armament de infanterie, exersau aruncarea grenadei și erau instruiți în folosirea măștilor antigaz. Potrivit sursei, organizarea grupurilor subversive a fost coordonată de persoane din anturajul bașcanului găgăuz, Mihail Formuzal.

cremeaTiinerii mai urmau cursuri speciale de antrenament pentru inducerea în eroare a detectorului de minciuni. Sursa menţionează că organizatorii campaniei de recrutare a tinerilor pentru instrucții militare sunt principalii colaboratori ai bașcanului Formuzal. Printre aceştia se numără Valerii Ianioglo, prim-viceguvernatorul autonomiei găgăuze, Fiodor Găgăuz, deputat în Adunarea Populară, dar și Anatolii Cara, șeful Direcţiei Tineret şi Sport al Găgăuziei, considerat „mâna dreaptă” a lui Formuzal.

Până în luna octombrie 2014, în tabăra de pregătire specială din orașul rus Rostov-pe-Don, urmau să fie instruiți o sută de tineri găgăuzi. Ulterior, aceștia urmau să fie atrași în executarea misiunilor pe teritoriul țării

 La acest subiect expertului în drept Constituâional, Vitalie Catană a menţionat că “SIS-ul şi Procuratura Generală vor deocamdată doar să-i atenţioneze pe cei implicaţi în scheme de extremism, că sunt cu ochii pe ei. Ne convinge de acest lucru şi condamnarea la cinci ani de puşcărie cu suspenadre dată ieri celor 2 tineri reținuți în luna iunie de SIS pentru suspiciunea de organizare de acţiuni de destabilizare a ordinii în stat.

Potrivit lui Vitalie Catană, din punct de vedere juridic, asprimea pedepsei este condiţionată de doi factori: „Este foarte greu să te expui pe marginea unei sentinţe dacă nu cunoşti dosarul, nu cunoşti probele prezentate în instanţă. Deşi toată lumea probabil crede că pedeapsa este prea blândă o dată ce era pusă sub risc stabilitatea ţării, instanţa a analizat cauza în funcţie de probe şi impact. S-a ţinut cont în primul rând de consecinţele acţiunilor întreprinse de ce doi tineri dar şi de faptul că aceştia ar putea fi recuperaţi printr-o pedeapsă care nu se execută”, a comentat Vitalie Catană pentru deschide.md.

Expertul mai spune că această sentinţă are un scop preventiv şi un rol educativ pentru toţi cei implicaţi în acţiunile de destabilizare a ţării. 

 

Sursa:

video:  realitatea.md

http://www.realitatea.md/tinerii-instrui-i-in-gagauzia-pentru-destabilizarea-ordinii-in-ara-au-fost-condamna-i-la-cinci-ani-de-inchisoare_7155.html#sthash.3LNMSeBA.dpuf

 http://deschide.md/ro/news/politic/3755/Expert–Sentin%C5%A3ele-date-pentru-EXTREMISM-au-doar-ROL-EDUCATIV.htm

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author