OrheiLandromat – caritate politică

Republica Moldova se confruntă de mult timp cu problema finanțării netransparente a partidelor politice. În contextul alegerilor parlamentare ce urmează în februarie 2019, putem anticipa noi cazuri de finanțare ilicită a activităților electorale, dat fiind interesul anumitor forțe politice să acapareze sau să mențină puterea în stat. În ultima perioadă se observă un nou fenomen, și anume tendința politicienilor de a-și afilia Asociații Obștești sau Fundații de binefacere, care devin un instrument pentru finanțările netransparente pentru proiectele lor politice, conform unei analize a Centrului de Politici și Reforme. Majoritatea fundațiilor fac donații surprinse pe larg de camerele televiziunilor afiliate patronilor,

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
20 septembrie 2018

Un mercenar din Moldova în vârstă de 20 de ani a fost ucis în Siria

În ciuda faptului că serviciile speciale din Federația Rusă au luat măsuri pentru a preveni publicarea numelor mercenarilor care au luptat în Siria din cadrul companiei privată militară „Wagner” și a curățat paginile lor de pe rețelele de socializare, Serviciul ucrainean de Securitate (SBU) informează că deține informații despre 80 de mercenari, care au murit în noapte de 7-8 februarie după ce coaliția condusă de SUA s-a ciocnit cu forțele pro-guvernamentale din provincia siriană Deir ez-Zor. Serviciul ucrainean de Securitate a publicat deja numele a 41 de mercenari, printre care se numără și un moldovean care a decedat în Siria.

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
4 septembrie 2018

Nerecunoașterea alegerilor poate fi o decizie fatală pentru Plahotniuc

Dmitrii Ciubașenco – „Nerecunoașterea alegerilor poate fi o decizie fatală pentru Plahotniuc”. Sub pretextul de „asociere cu UE”, „integrare europeană” și „democrație”, se maschează bandiții care disprețuiesc toate aceste presupuse „principii și valori”, și sunt gata să facă orice pentru a-și menține regimul mafiot. În societatea moldovenească, se crede că oamenii nu pot influența în nici un fel puterea și politica statului, și că toate aceste ceremonii „democratice” sub forma „alegerilor”, „libertății de exprimare” și a „drepturilor omului” sunt pur și simplu cinice. Unii cred că politica din Moldova a degenerat în fraudă, manipulare și haos, prin urmare, este mai

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
25 august 2018

Bilanțul activității Parlamentului RM

În  perioada ianuarie – iulie, 2014 Parlamentul RM a avut 39 de ședințe în plen, și au fost înaintate circa 317 de proiecte de acte legislative.

În total, au fost 182 de acte adoptate, dintre care 149 de legi și 33 de hotărâri. Printre acestea se numără și adoptarea codului educației sau cel al transporturilor rutiere.

igor-cormanÎn ceea ce privește prezența deputaților, în plenul celor 39 de ședințe parlamentare, fracțiunea Partidului Comuniștilor a înregistrat cele mai multe absențe, 124 la număr. Aceasta este urmată de fracțiunea Partidului Liberal Democrat din Moldova cu 72 de absențe, și fracțiunea Partidului Liberal cu 58 de absențe. Cei mai harnici s-au dovedit a fi deputații din fracțiunea Partidului Democrat, ei au în total 37 de absențe. Deputații neafiliați, au acumulat împreună 53 de lipse.

Totodată, în sesiunea de primăvară 2014, au avut loc 252 de ședințe a comisiilor parlamentare. Cele mai multe, 32 la număr, le-a avut Comisia Economie, Buget și Finanțe.

Sesiunea de primăvară 2014 s-a încheiat, astăzi, 31 iulie. Deputații urmează să își reia activitatea în organele de lucru al Parlamentului pe data de 5 septembrie 2014.

Totodată, Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova  anunță că va organiza Ziua ușilor deschise pe 27 august. Inițiativa aparține Președintelui Parlamentului Igor Corman. 

De Ziua Independenței, vizitatorii vor face turul clădirii renovate a Parlamentului, având acces liber în sala de ședințe, sala de conferințe și în spațiile renovate. Asistați de funcționari ai Parlamentului, grupurile de vizitatori vor fi informați despre activitatea parlamentară și procesul legislativ. 

Potrivit programului, vizitatorii vor putea admira o expoziție de documente de arhivă și publicații ale Parlamentului. De asemenea, va fi organizată o ședință foto cu conducerea Parlamentului și cu deputații prezenți la eveniment. Cu ocazia Zilei ușilor deschise, vizitatorii vor avea posibilitatea să lase mesaje pentru deputați în Cartea de sugestii și să-și exprime așteptările în legătură cu activitatea Parlamentului. 

”Comunicarea dintre Parlament și cetățeni trebuie să devină mai strânsă, iar acest eveniment este o ocazie potrivită ca deputații să fie mai aproape de cei care i-au ales. Anul acesta, în februarie, a fost prima dată când am organizat Ziua ușilor deschise și ne-am bucurat că evenimentul a prezentat interes pentru oameni. Vrem ca Ziua ușilor deschise să devină o tradiție așteptată de public, pe care să o organizăm de două ori pe an, la începutul fiecărei sesiuni parlamentare”, a menționat Președintele Parlamentului Igor Corman. 

http://www.parlament.md/Actualitate/Comunicatedepresa/tabid/90/ContentId/1840/Page/0/language/ro-RO/Default.aspx

 

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author