Cum câștigăm alegerile?

Expertul economic Dumitru Alaiba pe blogul său scrie  cum câștigăm alegerile: „Nu sunt adeptul tranzițiilor violente de putere. Sunt adeptul tranzițiilor de putere exclusiv democratice, prin alegeri. Până în 2016 Moldova, de când există ca și țară, a avut un record absolut de a asigura tranziția puterii exclusiv prin alegeri. Chiar și în 2009, tot prin alegeri Voronin a fost dat jos. În 2016, Partidul Democrat a luat prima dată puterea ocolind alegerile. În esență, a fost prima tranziție a puterii fără alegeri. De atunci, nu avem democrație, dar multor din noi le-a luat alți doi ani jumate ca să

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
17 decembrie 2018

Preşedintele RM intenţionează să creeze o structură paramilitară

Igor Dodon, actualul președinte, care a suferit cinci suspendări umilitoare, a anunțat că nu va tolera a șasea oară. Potrivit lui Dodon, în ultimele zile, el a primit câteva mii de apeluri care au cerut crearea unei mișcări populare – așa-numita „gardă prezidențială”. Dodon a spus acest lucru vineri, în aerul canalului NTV Moldova, controlat de el în legătură cu posibila demitere a acestuia. „Președintele parlamentului amenință să mă înlăture în fiecare zi, așa că oamenii mă cer deja să creez o mișcare populară. Și vreau să spun că există o mare probabilitate ca în viitorul apropiat să susțin această

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
15 decembrie 2018

Sondaj IRI: Patru partide ar intra în momentul de față în Parlament

Rezultatele  sondajului  de opinie dat de IRI demonstreaza ca dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, patru partide ar intra în Parlament: Partidul Socialiștilor (PSRM), Partidul Democrat (PD), Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA). Potrivit sondajului efectuat deInternational Republican Institute (IRI) în perioada 11 septembrie – 16 octombrie, pe un eșantion de 1,503 respondenți,  pe primul loc este clasat Partidul Socialiștilor cu un procentaj de 32 la sută. PD, PAS și Platforma DA cu câte 12%. Totodată, este de menționat și faptul că, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova și Partidul Șor ar acumula câte

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
17 noiembrie 2018

Sistemul judecătoresc al RM duce lipsă de cadre

Sistemul judecătoresc duce lipsă de cadre. Din totalul de 488 de posturi de judecător aprobate de Consiliul Superior al Magistraturii, inclusiv 15 în Transnistria, actualmente 64 de locuri sunt vacante, relatează UNIMEDIA cu referire la un comunicat CSM.

Potrivit instituției, de la începutul anului 2014, 42 de judecători au părăsit breasla, din variate motive. În aceiași perioadă, au fost numiți în funcție 25 de judecători noi, selectați și promovați în funcții după noile rigori ale sistemului de selecție și evaluare a cunoștințelor și aptitudinilor profesionale.

Dintre cei care au plecat din sistem, 30 de magistrați au depus cereri de demisie din proprie inițiativă. Alți patru magistrați au demisionat după reorganizarea sau dizolvarea instanţelor în care activau. Trei magistrați au fost eliberați din funcție după atingerea plafonului de vârstă, iar un alt magistrat a demisionat din proprie dorință, odată cu atingerea plafonului de vârstă.

Totodată, după evaluarea performanțelor, doi judecători au fost eliberaţi din funcţie pentru necorespunderea evidentă funcției deținute.

Făcând referire la motivele exodului judecătorilor, președintele CSM Victor Micu că o parte au plecat din cauza volumului mare de muncă sau a exigențelor impuse.

„Fenomenul plecărilor în masă ale judecătorilor din sistem este condiţionat şi de noile cerinţe prevăzute de Strategia de reformă a sectorului justiţiei, care sînt destul de dure. Mă refer aici la noul sistem de selecție și evaluare a judecătorilor, precum și la măsurile disciplinare mult mai drastice. Probabil, mulți au conştientizat că le va fi greu să facă faţă noilor rigori din domeniu, în pofida creșterii salariilor, dar și îmbunătățirii condițiilor generale de activitate din instanțe. Rămîn să activeze cei care doresc acest lucru şi se simt capabili să o facă”, a remarcat Micu.

sursa: Unimedia

http://unimedia.info/stiri/bilant-in-sistemul-judecatoresc-mai-multi-magistrati-pleaca-decat-vin-79804.html

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author