OrheiLandromat – caritate politică

Republica Moldova se confruntă de mult timp cu problema finanțării netransparente a partidelor politice. În contextul alegerilor parlamentare ce urmează în februarie 2019, putem anticipa noi cazuri de finanțare ilicită a activităților electorale, dat fiind interesul anumitor forțe politice să acapareze sau să mențină puterea în stat. În ultima perioadă se observă un nou fenomen, și anume tendința politicienilor de a-și afilia Asociații Obștești sau Fundații de binefacere, care devin un instrument pentru finanțările netransparente pentru proiectele lor politice, conform unei analize a Centrului de Politici și Reforme. Majoritatea fundațiilor fac donații surprinse pe larg de camerele televiziunilor afiliate patronilor,

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
20 septembrie 2018

Un mercenar din Moldova în vârstă de 20 de ani a fost ucis în Siria

În ciuda faptului că serviciile speciale din Federația Rusă au luat măsuri pentru a preveni publicarea numelor mercenarilor care au luptat în Siria din cadrul companiei privată militară „Wagner” și a curățat paginile lor de pe rețelele de socializare, Serviciul ucrainean de Securitate (SBU) informează că deține informații despre 80 de mercenari, care au murit în noapte de 7-8 februarie după ce coaliția condusă de SUA s-a ciocnit cu forțele pro-guvernamentale din provincia siriană Deir ez-Zor. Serviciul ucrainean de Securitate a publicat deja numele a 41 de mercenari, printre care se numără și un moldovean care a decedat în Siria.

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
4 septembrie 2018

Nerecunoașterea alegerilor poate fi o decizie fatală pentru Plahotniuc

Dmitrii Ciubașenco – „Nerecunoașterea alegerilor poate fi o decizie fatală pentru Plahotniuc”. Sub pretextul de „asociere cu UE”, „integrare europeană” și „democrație”, se maschează bandiții care disprețuiesc toate aceste presupuse „principii și valori”, și sunt gata să facă orice pentru a-și menține regimul mafiot. În societatea moldovenească, se crede că oamenii nu pot influența în nici un fel puterea și politica statului, și că toate aceste ceremonii „democratice” sub forma „alegerilor”, „libertății de exprimare” și a „drepturilor omului” sunt pur și simplu cinice. Unii cred că politica din Moldova a degenerat în fraudă, manipulare și haos, prin urmare, este mai

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
25 august 2018

Sistemul judecătoresc al RM duce lipsă de cadre

Sistemul judecătoresc duce lipsă de cadre. Din totalul de 488 de posturi de judecător aprobate de Consiliul Superior al Magistraturii, inclusiv 15 în Transnistria, actualmente 64 de locuri sunt vacante, relatează UNIMEDIA cu referire la un comunicat CSM.

Potrivit instituției, de la începutul anului 2014, 42 de judecători au părăsit breasla, din variate motive. În aceiași perioadă, au fost numiți în funcție 25 de judecători noi, selectați și promovați în funcții după noile rigori ale sistemului de selecție și evaluare a cunoștințelor și aptitudinilor profesionale.

Dintre cei care au plecat din sistem, 30 de magistrați au depus cereri de demisie din proprie inițiativă. Alți patru magistrați au demisionat după reorganizarea sau dizolvarea instanţelor în care activau. Trei magistrați au fost eliberați din funcție după atingerea plafonului de vârstă, iar un alt magistrat a demisionat din proprie dorință, odată cu atingerea plafonului de vârstă.

Totodată, după evaluarea performanțelor, doi judecători au fost eliberaţi din funcţie pentru necorespunderea evidentă funcției deținute.

Făcând referire la motivele exodului judecătorilor, președintele CSM Victor Micu că o parte au plecat din cauza volumului mare de muncă sau a exigențelor impuse.

„Fenomenul plecărilor în masă ale judecătorilor din sistem este condiţionat şi de noile cerinţe prevăzute de Strategia de reformă a sectorului justiţiei, care sînt destul de dure. Mă refer aici la noul sistem de selecție și evaluare a judecătorilor, precum și la măsurile disciplinare mult mai drastice. Probabil, mulți au conştientizat că le va fi greu să facă faţă noilor rigori din domeniu, în pofida creșterii salariilor, dar și îmbunătățirii condițiilor generale de activitate din instanțe. Rămîn să activeze cei care doresc acest lucru şi se simt capabili să o facă”, a remarcat Micu.

sursa: Unimedia

http://unimedia.info/stiri/bilant-in-sistemul-judecatoresc-mai-multi-magistrati-pleaca-decat-vin-79804.html

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author