Ilan Șor a organizat miting împotriva PAS și PPDA

Mai multe persoane s-au adunat în această dimineață în Chișinău veniți din Orhei. Aceștia au fost aduși organizați cu mașini pentru a participa la un protest organizat de Partidul Șor în fața sediului PAS, Platformei DA, dar și a reprezentanței Consiliului Europei în Republica Moldova. Protestatarii au scandat mai mlte lozinci, printre care„Jos Maia Sandu” „Jos mâinile de pe magazinele sociale!, „Noi suntem poporul”. Ilan Șor este prezent alături de manifestanți la protest./ Distribuie articolul Нравится Lasa un comentariu comments

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
20 iulie 2018

„Nebriefing”-ul săptămânal tradițional al mișcării #Occupyguguta

Astăzi, comunitatea #occupyguguta a organizat al doilea „nebriefing” săptămânal tradițional. Redăm mai jos mesajul integral al briefing-ului de presă: „Astfel, continuăm tradiția prin care un grup de cetățeni fără funcții publice alese în stat să inițieze ample programe pe chestiuni de interes public major sau de actualitate, să inițieze transformări și reforme complexe. Totuși, am urmărit cu atenție briefingul celuilalt grup de cetățeni fără funcții publice alese în stat (adică Partidul Democrat) și salutăm măsurile propuse de aceștia pentru redresarea situației social-economice din țară, chiar în ajunul alegerilor parlamentare (probabil până acum pediștii erau prea ocupați cu amnistierea capitalurilor ilegale și schimbarea

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
11 iulie 2018

Proiecție de film documentar despre Mișcarea Gezi Park organizat de OCCUPYGUGUȚĂ

Astăzi, grupul social „Occupy Guguță” va difuza un film documentar despre Mișcarea Gezi Park. Aceasta a început cu protestele la Istanbul, unde sute de persoane și-au exprimat nemulțumirea față de planul de defrișare a parcului Gezi. Protestele, care inițial erau față de reducerea suprafețelor verzi din parc, au devenit o acțiune îndreptată împotriva lui Recep Tayyip Erdoğan, criticat pentru politicile sale cu caracter islamist. Inițial din acest grup au făcut parte circa 10 activiști. Peste 3 zile, deja zeci de mii de protestatari s-au alăturat acestei mișcări. În prima săptămână de protest, numărul protestatarilor a ajuns la 1 milion. Peste o lună, numărul oficial de

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
4 iulie 2018

Rusia a interzis importurile de fructe din Moldova. România, speranţa economiei moldoveneşti

Federația Rusă a interzis importurile de fructe din Republica Moldova. Decizia a fost anunțată de către vicedirectorul Rosselhoznadzor, Alexei Saurin.

Astfel, au fost impuse interdicții temporare la importul de mere, pere, caise, piersici, vișine, cireșe și prune. De asemenea, moldovenii care vor intra pe teritoriul Rusiei nu vor putea avea fructe nici în bagaje.

La acest subiect analistul Oleg Cristal a comentat că Rusia a declanşat o nouă fază a războiului economic faţă de Republica Moldova. Ca să fie înţeleasă gravitatea situaţiei, trebuie de spus că Rusia este principala piaţă de destinaţie a exporturilor din Republica Moldova. Deşi se reduc cu ritm rapid, în primele cinci luni ale acestui an, exporturile moldoveneşti în Rusia au constituit peste 28 la sută, comparativ cu 16 la sută exporturile în România, a doua piaţă pentru ţara noastră. Cea mai gravă problemă va fi în cazul fermierilor, în special a celor care cresc mere, 90 la sută dintre care se exportau pe piaţa din Rusia. În situaţii aproape similare sunt şi crescătorii de prune, piersici, dar şi industria de conserve, care este dependentă de piaţa rusă.

Măsurile restrictive ale Rusiei sunt motivate de ratificarea de către Moldova a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Deşi documentul respectiv oferă motive de speranţă pentru producătorii moldoveni, totuşi, perspectiva creşterii exporturilor spre Uniunea Europeană este destul de vagă. Chişinăul speră că statele europene vor liberaliza piaţa pentru fructele moldoveneşti până în toamnă. Chiar dacă se va întâmpla aceasta, totuşi producătorii moldoveni de fructe nu sunt pregătiţi pentru exporturi în UE la standardele acestei pieţi. Principalele probleme sunt lipsa partenerilor pe această piaţă, lipsa logisticii (sortare, ambalare şi transport) şi a unei strategii de promovare a produselor pe o piaţă supraîncărcată.

În aceste condiţii, România are şansa să salveze economia moldovenească. Dacă România va creşte semnificativ importurile de fructe, legume şi conserve din Republica Moldova, şansele ca Rusia să îngenuncheze Chişinăul se vor reduce. Este un lucru foarte important în ajunul alegerilor parlamentare din Moldova, programate pentru sfârşitul toamnei. Prin crearea artificială a problemelor pentru economia moldovenească, Rusia doreşte să propulseze în Parlamentul de la Chişinău forţe ostile parcursului european şi care promit să denunţe Acordul de Asociere cu UE. E timpul ca deciziile să fie luate rapid, fără a sta mult pe gânduri. România are şansa să demonstreze statutul de partener strategic al Republicii Moldova, dar şi relaţiile istorice de fraternitate. În felul acesta se poate îmbunătăţi esenţial şi imaginea României în stânga Prutului. E timpul ca simpatiile pro-ruse din Republica Moldova să fie transformate în simpatii pro-române.

Oleg Cristal

http://www.gorj-domino.ro/romania-speranta-economiei-moldovenesti/

 

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author