Consilierul lui Dodon a fost dat afară de la ședința Parlamentului

Președintele Parlamentului Andrian Candu l-a alungat astăzi, de la ședința Legislativului, pe Maxim Lebedinschi, consilierul prezidențial al președintelui Igor Dodon, pe motiv că acesta ar fi făcut „atac la persoană” și ar fi încălcat astfel Regulamentul Parlamentului. „Ne vom descurca și fără dumneavoastră”, i-a spus Candu lui Lebedinschi, afirmând că acesta este în Parlament pentru a reprezenta interesele Președinției, și nu pentru „a ataca pe cineva”. Lebedinschi luase cuvântul în cadrul discuțiilor care vizau o inițiativă a Partidului Liberal de a crea o comisie de anchetă în cazul expulzării ilegale a celor șapte profesori și manageri turci de la rețeaua

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
27 septembrie 2018

OrheiLandromat – caritate politică

Republica Moldova se confruntă de mult timp cu problema finanțării netransparente a partidelor politice. În contextul alegerilor parlamentare ce urmează în februarie 2019, putem anticipa noi cazuri de finanțare ilicită a activităților electorale, dat fiind interesul anumitor forțe politice să acapareze sau să mențină puterea în stat. În ultima perioadă se observă un nou fenomen, și anume tendința politicienilor de a-și afilia Asociații Obștești sau Fundații de binefacere, care devin un instrument pentru finanțările netransparente pentru proiectele lor politice, conform unei analize a Centrului de Politici și Reforme. Majoritatea fundațiilor fac donații surprinse pe larg de camerele televiziunilor afiliate patronilor,

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
20 septembrie 2018

Un mercenar din Moldova în vârstă de 20 de ani a fost ucis în Siria

În ciuda faptului că serviciile speciale din Federația Rusă au luat măsuri pentru a preveni publicarea numelor mercenarilor care au luptat în Siria din cadrul companiei privată militară „Wagner” și a curățat paginile lor de pe rețelele de socializare, Serviciul ucrainean de Securitate (SBU) informează că deține informații despre 80 de mercenari, care au murit în noapte de 7-8 februarie după ce coaliția condusă de SUA s-a ciocnit cu forțele pro-guvernamentale din provincia siriană Deir ez-Zor. Serviciul ucrainean de Securitate a publicat deja numele a 41 de mercenari, printre care se numără și un moldovean care a decedat în Siria.

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
4 septembrie 2018

Rusia a interzis importurile de fructe din Moldova. România, speranţa economiei moldoveneşti

Federația Rusă a interzis importurile de fructe din Republica Moldova. Decizia a fost anunțată de către vicedirectorul Rosselhoznadzor, Alexei Saurin.

Astfel, au fost impuse interdicții temporare la importul de mere, pere, caise, piersici, vișine, cireșe și prune. De asemenea, moldovenii care vor intra pe teritoriul Rusiei nu vor putea avea fructe nici în bagaje.

La acest subiect analistul Oleg Cristal a comentat că Rusia a declanşat o nouă fază a războiului economic faţă de Republica Moldova. Ca să fie înţeleasă gravitatea situaţiei, trebuie de spus că Rusia este principala piaţă de destinaţie a exporturilor din Republica Moldova. Deşi se reduc cu ritm rapid, în primele cinci luni ale acestui an, exporturile moldoveneşti în Rusia au constituit peste 28 la sută, comparativ cu 16 la sută exporturile în România, a doua piaţă pentru ţara noastră. Cea mai gravă problemă va fi în cazul fermierilor, în special a celor care cresc mere, 90 la sută dintre care se exportau pe piaţa din Rusia. În situaţii aproape similare sunt şi crescătorii de prune, piersici, dar şi industria de conserve, care este dependentă de piaţa rusă.

Măsurile restrictive ale Rusiei sunt motivate de ratificarea de către Moldova a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Deşi documentul respectiv oferă motive de speranţă pentru producătorii moldoveni, totuşi, perspectiva creşterii exporturilor spre Uniunea Europeană este destul de vagă. Chişinăul speră că statele europene vor liberaliza piaţa pentru fructele moldoveneşti până în toamnă. Chiar dacă se va întâmpla aceasta, totuşi producătorii moldoveni de fructe nu sunt pregătiţi pentru exporturi în UE la standardele acestei pieţi. Principalele probleme sunt lipsa partenerilor pe această piaţă, lipsa logisticii (sortare, ambalare şi transport) şi a unei strategii de promovare a produselor pe o piaţă supraîncărcată.

În aceste condiţii, România are şansa să salveze economia moldovenească. Dacă România va creşte semnificativ importurile de fructe, legume şi conserve din Republica Moldova, şansele ca Rusia să îngenuncheze Chişinăul se vor reduce. Este un lucru foarte important în ajunul alegerilor parlamentare din Moldova, programate pentru sfârşitul toamnei. Prin crearea artificială a problemelor pentru economia moldovenească, Rusia doreşte să propulseze în Parlamentul de la Chişinău forţe ostile parcursului european şi care promit să denunţe Acordul de Asociere cu UE. E timpul ca deciziile să fie luate rapid, fără a sta mult pe gânduri. România are şansa să demonstreze statutul de partener strategic al Republicii Moldova, dar şi relaţiile istorice de fraternitate. În felul acesta se poate îmbunătăţi esenţial şi imaginea României în stânga Prutului. E timpul ca simpatiile pro-ruse din Republica Moldova să fie transformate în simpatii pro-române.

Oleg Cristal

http://www.gorj-domino.ro/romania-speranta-economiei-moldovenesti/

 

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author