Rezultatele de monitorizare a regimului liberalizat de vize UE cu RM

În primul Raport elaborat de Comisia Europeană cu privire la implementarea mecanismului de monitorizare a regimului liberalizat de vize se arată că nu există nicio legătură directă între acordarea liberei circulații și reușita reformelor în țările vizate. Chiar dacă UE a avut speranțe în legătură cu acordarea regimului liberalizat de vize pentru a asigura un angajament mai puternic pentru lupta împotriva corupției și a crimei organizate în țările din cadrul Parteneriatului Estic, UE recunoaște acum că aceste speranțe nu au devenit realitate. Deși există cerințe formale pentru liberalizarea circulației, care includ măsuri de combatere a corupției și a spălării banilor,

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
10 ianuarie 2018

Parlamentul a votat candidatura noului Director al SIS. Vitalie Pîrlog își va exercita mandatul următorii 5 ani

Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) are un nou şef. Parlamentarii au susţinut candidatura lui Vitalie Pîrlog, după ce la 25 octombrie curent a expirat mandatul actualului director, Mihai Balan. Noul director SIS a depus astăzi jurământul în plenul Parlamentului. Vitalie Pîrlog îşi va exercita mandatul pe o perioadă de cinci ani, în conformitate cu legislația în vigoare. Anterior, în perioada 2001 şi 2006 Vitalie Pârlog a reprezentat Guvernul la CEDO, iar în septembrie 2006 a fost numit în funcția de ministru al Justiției. Ultima funcție deținută a fost cea de președintele Comisiei de control a dosarelor la INTERPOL   Distribuie

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
21 decembrie 2017

Fiecare al 3-lea moldovean consideră Parlamentul cea mai coruptă instituție din țară potrivit sondajului efectuat de Institutul Republican Internațional (IRI)

Studiul a fost efectuat din bani americani, pe un eșantion de 1500 de persoane și are o marjă de eroare de 2,5 la sută. Sondajul a fost comandat de Center for Insights in Survey Research, coordonat de Baltic Surveys\The Gallup Organization, realizat, pe teren, de Magenta Consultig si finantat USAID. 90% din respondenți spun că țara noastră este guvernata în interesul unui grup mic de persoane. Studiul scoate la iveala ca din 2004 încoace problema corupției frământă tot mai mulți cetățeni. Unde corupția este prezentă? Parlament – 30% Servicii publice – 22% Guvern – 10% Business – 9% Sistemul Judiciar – 9% Partide

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
9 noiembrie 2017

Rusia a interzis importurile de fructe din Moldova. România, speranţa economiei moldoveneşti

Federația Rusă a interzis importurile de fructe din Republica Moldova. Decizia a fost anunțată de către vicedirectorul Rosselhoznadzor, Alexei Saurin.

Astfel, au fost impuse interdicții temporare la importul de mere, pere, caise, piersici, vișine, cireșe și prune. De asemenea, moldovenii care vor intra pe teritoriul Rusiei nu vor putea avea fructe nici în bagaje.

La acest subiect analistul Oleg Cristal a comentat că Rusia a declanşat o nouă fază a războiului economic faţă de Republica Moldova. Ca să fie înţeleasă gravitatea situaţiei, trebuie de spus că Rusia este principala piaţă de destinaţie a exporturilor din Republica Moldova. Deşi se reduc cu ritm rapid, în primele cinci luni ale acestui an, exporturile moldoveneşti în Rusia au constituit peste 28 la sută, comparativ cu 16 la sută exporturile în România, a doua piaţă pentru ţara noastră. Cea mai gravă problemă va fi în cazul fermierilor, în special a celor care cresc mere, 90 la sută dintre care se exportau pe piaţa din Rusia. În situaţii aproape similare sunt şi crescătorii de prune, piersici, dar şi industria de conserve, care este dependentă de piaţa rusă.

Măsurile restrictive ale Rusiei sunt motivate de ratificarea de către Moldova a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Deşi documentul respectiv oferă motive de speranţă pentru producătorii moldoveni, totuşi, perspectiva creşterii exporturilor spre Uniunea Europeană este destul de vagă. Chişinăul speră că statele europene vor liberaliza piaţa pentru fructele moldoveneşti până în toamnă. Chiar dacă se va întâmpla aceasta, totuşi producătorii moldoveni de fructe nu sunt pregătiţi pentru exporturi în UE la standardele acestei pieţi. Principalele probleme sunt lipsa partenerilor pe această piaţă, lipsa logisticii (sortare, ambalare şi transport) şi a unei strategii de promovare a produselor pe o piaţă supraîncărcată.

În aceste condiţii, România are şansa să salveze economia moldovenească. Dacă România va creşte semnificativ importurile de fructe, legume şi conserve din Republica Moldova, şansele ca Rusia să îngenuncheze Chişinăul se vor reduce. Este un lucru foarte important în ajunul alegerilor parlamentare din Moldova, programate pentru sfârşitul toamnei. Prin crearea artificială a problemelor pentru economia moldovenească, Rusia doreşte să propulseze în Parlamentul de la Chişinău forţe ostile parcursului european şi care promit să denunţe Acordul de Asociere cu UE. E timpul ca deciziile să fie luate rapid, fără a sta mult pe gânduri. România are şansa să demonstreze statutul de partener strategic al Republicii Moldova, dar şi relaţiile istorice de fraternitate. În felul acesta se poate îmbunătăţi esenţial şi imaginea României în stânga Prutului. E timpul ca simpatiile pro-ruse din Republica Moldova să fie transformate în simpatii pro-române.

Oleg Cristal

http://www.gorj-domino.ro/romania-speranta-economiei-moldovenesti/

 

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author