Sondaj IRI: Patru partide ar intra în momentul de față în Parlament

Rezultatele  sondajului  de opinie dat de IRI demonstreaza ca dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, patru partide ar intra în Parlament: Partidul Socialiștilor (PSRM), Partidul Democrat (PD), Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA). Potrivit sondajului efectuat deInternational Republican Institute (IRI) în perioada 11 septembrie – 16 octombrie, pe un eșantion de 1,503 respondenți,  pe primul loc este clasat Partidul Socialiștilor cu un procentaj de 32 la sută. PD, PAS și Platforma DA cu câte 12%. Totodată, este de menționat și faptul că, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova și Partidul Șor ar acumula câte

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
17 noiembrie 2018

Parlamentul European a votat raportul Critic privind implementarea Acordului de Asociere cu UE

Parlamentul European a votat acum câteva momente cu 396 voturi pro și 76 împotrivă, raportul privind implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Documentul, elaborat de europarlamentarul Petras Austrevicius este unul critic față de evoluția proceselor democratice din Republica Moldova. În special sunt menționate modificarea sistemului electoral în pofida recomandărilor instituțiilor europene și anularea rezultatelor scrutinului municipal de la începutul lunii iunie. Potrivit raportului, Rep. Moldova este capturată de interese oligarhice cu o concentrare a puterii economice și politice în mâinile unui mic grup de oameni care își exercită influența asupra parlamentului, guvernului, partidelor politice, administrației de stat, poliției, sistemului

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
14 noiembrie 2018

OrheiLandromat – caritate politică

Republica Moldova se confruntă de mult timp cu problema finanțării netransparente a partidelor politice. În contextul alegerilor parlamentare ce urmează în februarie 2019, putem anticipa noi cazuri de finanțare ilicită a activităților electorale, dat fiind interesul anumitor forțe politice să acapareze sau să mențină puterea în stat. În ultima perioadă se observă un nou fenomen, și anume tendința politicienilor de a-și afilia Asociații Obștești sau Fundații de binefacere, care devin un instrument pentru finanțările netransparente pentru proiectele lor politice, conform unei analize a Centrului de Politici și Reforme. Majoritatea fundațiilor fac donații surprinse pe larg de camerele televiziunilor afiliate patronilor,

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
20 septembrie 2018

Există semne că războiul intern ar putea să înceteze

Încheierea primului război rece la începutul anilor 1990 nu s-a soldat cu sfârșitul istoriei, după cum prevestea Francis Fukuyama. Totuși, o acalmie a intervenit. Nu însă și în Republica Moldova.

Pro și contra UE

La Chișinău războiul rece est-vest n-a contenit. Din contra. S-a dezlănțuit cu o furie nestăpânită, îmbrăcând diverse forme. Cea a disputei identitare, de exemplu. Sau cea a confruntării vectorilor de politică externă.

Războiul cu pricina a avut un caracter axiologic, iar efectele lui s-au dovedit a fi devastatoare, chit că nu toți îi văd consecințele cu ochiul liber. De-a lungul a două decenii și ceva, energiile vitale ale Republicii Moldova s-au sublimat nu atât în modernizare, în primeniri revigorante și proiecte novatoare, cât în lupte intestine.

Această încleștare înverșunată a culminat cu așa-zisul război anti-Vilnius, îndreptat împotriva parafării, iar mai apoi a semnării și ratificării acordului de asociere cu UE. Instigată din afară, campania antieuropeană a condus la exacerbarea separatismului găgăuz și la învrăjbirea fără precedent a societății moldovenești.

Situația s-a complicat în urma faptului că PCRM, principalul partid de opoziție, s-a poziționat drept o forță antioccidentală care s-a opus cu înverșunare apropierii de UE și a optat în permanență pentru aderarea la Uniunea Vamală. Drept rezultat, orice succesiune la putere, lucru firesc într-o țară democratică, la noi comportă riscul unei schimbări capitale a cursului politic.

Premisele unui consens național

În aceste condiții, este dificil să elaborezi și să implementezi strategii de dezvoltare durabilă. Republica Moldova a devenit o ostatică a momentului. O dependentă de conjunctura politică.

Se poate pune capăt acestei stări de antagonism acerb care transformă competiția politică într-un război intern stricător? Puțin probabil. Pentru a opri toate ostilitățile ar trebui, de exemplu, se depună armele partizanii moldovenismului de sorginte stalinistă sau adoratorii lui Putin de la Chișinău.

Totuși, existe semne că războiul intern ar putea să înceteze pe linia principală a frontului. În chestiunea vectorului de politică externă nu-i exclus să se ajungă la o identitate de poziții atât pe dreapta, cât și pe stânga eșichierului.

Sucirea Partidului Comuniștilor care de la un timp încoace acceptă cu unele rezerve cursul de integrare europeană creează premise pentru un consens național. Acest fapt va fi posibil, firește, doar în cazul în care noua direcție politică a acestei formațiuni nu este doar o toană a lui Vladimir Voronin.

Sub presiunea noii realități internaționale

Când liderul comunist a schimbat macazul, s-au găsit destule voci care au spus că la mijloc ar fi o simplă manevră electorală. Că Voronin a bătut palma cu Plahotniuc și se pregătește să coalizeze după alegeri cu PDM.

Am convingerea că PCRM poate să coalizeze cu oricine indiferent de poziția sa actuală. Voronin a întors foaia sub presiunea evoluțiilor politice internaționale. Ciocnirea ruso-ucraineană a pus cruce și pe CSI, și pe toate celelalte uniuni economice sau vamale girate de Kremlin.

Cine are ochi de văzut vede că Republicii Moldova, înghesuite între UE și Ucraina, îi este scris să se integreze în spațiul european. Toate proiectele filoruse, de genul celui promovat de Dodon, sunt moarte.

Astfel stând lucrurile, modificarea poziției PCRM este o adaptare la noile realități politice. Logica elementară dictează miza pe Europa.

sursa: Petru Bogatu

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author