Cum câștigăm alegerile?

Expertul economic Dumitru Alaiba pe blogul său scrie  cum câștigăm alegerile: „Nu sunt adeptul tranzițiilor violente de putere. Sunt adeptul tranzițiilor de putere exclusiv democratice, prin alegeri. Până în 2016 Moldova, de când există ca și țară, a avut un record absolut de a asigura tranziția puterii exclusiv prin alegeri. Chiar și în 2009, tot prin alegeri Voronin a fost dat jos. În 2016, Partidul Democrat a luat prima dată puterea ocolind alegerile. În esență, a fost prima tranziție a puterii fără alegeri. De atunci, nu avem democrație, dar multor din noi le-a luat alți doi ani jumate ca să

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
17 decembrie 2018

Preşedintele RM intenţionează să creeze o structură paramilitară

Igor Dodon, actualul președinte, care a suferit cinci suspendări umilitoare, a anunțat că nu va tolera a șasea oară. Potrivit lui Dodon, în ultimele zile, el a primit câteva mii de apeluri care au cerut crearea unei mișcări populare – așa-numita „gardă prezidențială”. Dodon a spus acest lucru vineri, în aerul canalului NTV Moldova, controlat de el în legătură cu posibila demitere a acestuia. „Președintele parlamentului amenință să mă înlăture în fiecare zi, așa că oamenii mă cer deja să creez o mișcare populară. Și vreau să spun că există o mare probabilitate ca în viitorul apropiat să susțin această

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
15 decembrie 2018

Sondaj IRI: Patru partide ar intra în momentul de față în Parlament

Rezultatele  sondajului  de opinie dat de IRI demonstreaza ca dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, patru partide ar intra în Parlament: Partidul Socialiștilor (PSRM), Partidul Democrat (PD), Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA). Potrivit sondajului efectuat deInternational Republican Institute (IRI) în perioada 11 septembrie – 16 octombrie, pe un eșantion de 1,503 respondenți,  pe primul loc este clasat Partidul Socialiștilor cu un procentaj de 32 la sută. PD, PAS și Platforma DA cu câte 12%. Totodată, este de menționat și faptul că, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova și Partidul Șor ar acumula câte

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
17 noiembrie 2018

Există semne că războiul intern ar putea să înceteze

Încheierea primului război rece la începutul anilor 1990 nu s-a soldat cu sfârșitul istoriei, după cum prevestea Francis Fukuyama. Totuși, o acalmie a intervenit. Nu însă și în Republica Moldova.

Pro și contra UE

La Chișinău războiul rece est-vest n-a contenit. Din contra. S-a dezlănțuit cu o furie nestăpânită, îmbrăcând diverse forme. Cea a disputei identitare, de exemplu. Sau cea a confruntării vectorilor de politică externă.

Războiul cu pricina a avut un caracter axiologic, iar efectele lui s-au dovedit a fi devastatoare, chit că nu toți îi văd consecințele cu ochiul liber. De-a lungul a două decenii și ceva, energiile vitale ale Republicii Moldova s-au sublimat nu atât în modernizare, în primeniri revigorante și proiecte novatoare, cât în lupte intestine.

Această încleștare înverșunată a culminat cu așa-zisul război anti-Vilnius, îndreptat împotriva parafării, iar mai apoi a semnării și ratificării acordului de asociere cu UE. Instigată din afară, campania antieuropeană a condus la exacerbarea separatismului găgăuz și la învrăjbirea fără precedent a societății moldovenești.

Situația s-a complicat în urma faptului că PCRM, principalul partid de opoziție, s-a poziționat drept o forță antioccidentală care s-a opus cu înverșunare apropierii de UE și a optat în permanență pentru aderarea la Uniunea Vamală. Drept rezultat, orice succesiune la putere, lucru firesc într-o țară democratică, la noi comportă riscul unei schimbări capitale a cursului politic.

Premisele unui consens național

În aceste condiții, este dificil să elaborezi și să implementezi strategii de dezvoltare durabilă. Republica Moldova a devenit o ostatică a momentului. O dependentă de conjunctura politică.

Se poate pune capăt acestei stări de antagonism acerb care transformă competiția politică într-un război intern stricător? Puțin probabil. Pentru a opri toate ostilitățile ar trebui, de exemplu, se depună armele partizanii moldovenismului de sorginte stalinistă sau adoratorii lui Putin de la Chișinău.

Totuși, existe semne că războiul intern ar putea să înceteze pe linia principală a frontului. În chestiunea vectorului de politică externă nu-i exclus să se ajungă la o identitate de poziții atât pe dreapta, cât și pe stânga eșichierului.

Sucirea Partidului Comuniștilor care de la un timp încoace acceptă cu unele rezerve cursul de integrare europeană creează premise pentru un consens național. Acest fapt va fi posibil, firește, doar în cazul în care noua direcție politică a acestei formațiuni nu este doar o toană a lui Vladimir Voronin.

Sub presiunea noii realități internaționale

Când liderul comunist a schimbat macazul, s-au găsit destule voci care au spus că la mijloc ar fi o simplă manevră electorală. Că Voronin a bătut palma cu Plahotniuc și se pregătește să coalizeze după alegeri cu PDM.

Am convingerea că PCRM poate să coalizeze cu oricine indiferent de poziția sa actuală. Voronin a întors foaia sub presiunea evoluțiilor politice internaționale. Ciocnirea ruso-ucraineană a pus cruce și pe CSI, și pe toate celelalte uniuni economice sau vamale girate de Kremlin.

Cine are ochi de văzut vede că Republicii Moldova, înghesuite între UE și Ucraina, îi este scris să se integreze în spațiul european. Toate proiectele filoruse, de genul celui promovat de Dodon, sunt moarte.

Astfel stând lucrurile, modificarea poziției PCRM este o adaptare la noile realități politice. Logica elementară dictează miza pe Europa.

sursa: Petru Bogatu

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author