Târgul merge…. funcţii şi scenarii

Conform datelor anonime prezentate de Telegram canal t.me/@romania_ru merg tratative intense în privinţa funcţiei de speaker al Parlamentului Republicii Moldova. Postul, desigur, este al doilea după Președinte, dar, după importanță uneori devine nu ultimul si chiar primul. Interesul Partidului Socialiştilor în obţinerea funcţiei de preşedinte al parlamentului este evidentă – anume speake-rul semnează decrete de promulgare a legilor sau de numire pe care Igor Dodon refuză să le semneze. Avînd o figură loială în funcţia de speaker, Dodon probabil, nu va putea fi umilit cum s-a întîmplat în timpul celor cinci suspendări din funcție, iar luînd în calcul că președintele

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
13 martie 2019

Se formeaza noua Coalitie de guvernare

La moment soarta majortății parlamentare este incertă. Reprezentanții Partidului Democrat și blocului ACUM spun că își reiterează declarațiile făcute anterior. PSRM spune că luni va anunța care vor fi acțiunile de mai departe ale formațiunii. Sergiu Litvinenco, reprezentantul blocului electoral ACUM DA PAS, susține că formațiunea își menține poziția de a nu negocia cu niciunul dintre cele trei partide care au acces în legislativ, referindu-se la PSRM, PDM și Partidul „Șor”. „Nu negociem în niciun fel cu Partidul Democrat pentru că ei nu sunt parteneri, scolul lor nu este să dezvolte țara, dar să se mențină la putere exclusiv”, a menționat

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
10 martie 2019

REZULTATELE FINALE alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019

Conform  TV8.md Curtea Constituțională a emis   hotărârea prin care a confirmat alegerile parlamentare care au avut loc pe 24 februarie. Prin decizia sa, CC aRM  a validat mandatele tuturor celor 101 deputați care au acces în noul legislativ.  După scrutin, pe circumscripția națională patru partide acced în noul Parlament. Primul este PSRM, care obținut 18 mandate de deputat, blocul ACUM – 14 mandate, PDM – 13 mandate, Partidul „Șor” – 5 mandate de deputat. Pe circumscripții uninomnale cele 51 de sunt împărțite în felul următor: 17 PSRM, 17 PDM, 12 ACUM, 2 Partidul „Șor”, 3candidați independenți. În acest sens rezumând alegerile din

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
9 martie 2019

CCA a SUSPENDAT TEMPORAR EMISIA POSTULUI ”ROSSIA 24” PE TERITORIUL RM

Membrii CCA au examinat Raportul Cu privire la respectarea principiului echilibrului social-politic, echidistanţei şi obiectivităţii în cadrul emisiunilor informative ”Время”, ”Сегодня”, ”Вести”, ”Новости 24” şi ”Вести” transmise din Federaţia Rusă de către posturile de televiziune ”Prime”, ”TV 7”, ”RTR Moldova”, ”Ren Moldova” şi ”Rossia 24”, întocmit de Direcţia monitorizare TV a CCA.

      În raport se atestată faptul că prin buletinele informative şi în emisiunile informativ-analitice preluate din Federaţia Rusă, posturile de televiziune „Prime”, „TV 7”, „Ren Moldova” şi, în special, „RTR Moldova” şi „Rossia 24” utilizează instrumente de propagandă agresive, promovează şi intensifică zvonuri neconfirmate, manipulează prin text şi imagini, utilizează etichetări pentru a discredita şi a prezenta într-o conotaţie negativă guvernul de la Kiev, dezinformează şi manipulează opinia publică referitor la evenimentele din Ucraina prin tertipuri de montaj şi comentarii ce abundă în invective. 

      De asemenea, posturile monitorizate au difuzat ştiri şi reportaje în care nu există pluralism de opinii, acestea prezentînd, unilateral şi preponderent punctul de vedere al Moscovei şi al adepţilor federalizării Ucrainei. Limbajul utilizat în comentarii este unul agresiv şi intolerant, care conţine insulte directe faţă de Guvernul Ucrainei şi faţă de populaţia care îl susţine. Totodată, raportul evidenţiază cîteva cazuri de instigare la violenţă şi ură interetnică, discriminare pe motiv de apartenenţă la forţele proucrainene  şi proeuropene.

    Luînd în considerare abaterile constate, Consiliul Coordonator al Audiovizualului a decis sancţionarea posturilor de televiziune monitorizate pentru încălcarea legislaţiei naţionale în domeniul audiovizualului şi a standardelor europene de democraţie. ”Prime” şi ”TV 7” au fost avertizate public; ”RTR Moldova” şi ”Ren Moldova” au fost sancţionate cu amendă maximă, iar retransmisia postului ”Rossia 24” pe teritoriul Republicii Moldova a fost suspendată pentru o perioadă de  6 luni.

În acest contex, bloggerul Cornel Gandrabur a menționat că în cazul dacă R24 era considerat un post dușman al Moldovei, alături de alte canale, postul urmau să fie interzis pe un termen de minim 10 ani, nu pe câteva luni, care acoperă campania electorală.

Da! Postul este un instrument de manipulare, iar despre aceasta știu toți. Dar, dacă-l punem alături de posturile care promovează pe cei aflați la guvernare atunci putem să spunem că toate manipulează. Unele posturi promovează UV, altele UE. Unele posturi promovează partidele aflate la guvernare, iar altele promovează opoziția. Pluralism, nu?

Cine se teme despre o promovare UV și a Rusiei prin canalele transmise la noi? Cineva se teme că nu va reuși să se promoveze și în același timp să combată știrile despre realitatea din Moldova? De aceasta CCA a luat măsura respectivă contra opoziției, prin interzicerea unui post TV care de fapt nu-i recepționat de mulți?

Vom crede CCA-ul anume atunci când va interzice toate posturile rusești, cum a făcut Ucraina, nu selectiv. Recent cea mai mare panică a băgat Pervîi Canal prin știrea care spune că Chișinăul a dat ordin să fie împușcați toți cei care se împotrivesc Uniunii Europene. De ce 1TV nu a fost interzis? De ce alte posturi au rămas în picioare și vor fi transmise în continuare, având acoperire națională? Acestea nu sunt amenințare asupra securității statului? De când un post văzut de câteva mii de oameni este mai periculos decât cel văzut de 2 milioane?

Totodată, ca reacție la decizia CCA al RM Federația Rusă este indignată de decizia luată de către Consiliul Coordonator al Audiovizualului privind suspendarea retransmisiunii postului Rossia 24 pe teritoriul Republicii Moldova până la 1 ianuarie 2015, se menționeayă în comunicatul remis de Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse.

„În mod evident, pretextele deciziei CCA au fost inventate. Hotărârea a fost luată pe fundalul unui val de euforie creat de semnarea Republicii Moldova a Acordului de Asociere cu UE. 

Pretextele nu corespund cu dreptul inerent al cetățenilor la accesul liber la informații – unul din principiile de bază democratice ale abordării europene, spre care tinde Chișinău”, se scrie în comunicat.

Moscova a dat de înțeles că această decizie ar putea afecta relația dintre Moscova și Chișinău. „Desigur, autoritățile moldovenești ar trebui să fie conștienți de faptul că această decizie va avea un impact negativ asupra relațiilor moldo-ruse”, se mai specifică în comunicat.

SURSA:  Raportul CCA “ Cu privire la respectarea principiului echilibrului social-politic, echidistanţei şi obiectivităţii în cadrul emisiunilor informative ”Время”, ”Сегодня”, ”Вести”, ”Новости 24” şi ”Вести” transmise din Federaţia Rusă de către posturile de televiziune ”Prime”, ”TV 7”, ”RTR Moldova”, ”Ren Moldova” şi ”Rossia 24”

 

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author