Cum câștigăm alegerile?

Expertul economic Dumitru Alaiba pe blogul său scrie  cum câștigăm alegerile: „Nu sunt adeptul tranzițiilor violente de putere. Sunt adeptul tranzițiilor de putere exclusiv democratice, prin alegeri. Până în 2016 Moldova, de când există ca și țară, a avut un record absolut de a asigura tranziția puterii exclusiv prin alegeri. Chiar și în 2009, tot prin alegeri Voronin a fost dat jos. În 2016, Partidul Democrat a luat prima dată puterea ocolind alegerile. În esență, a fost prima tranziție a puterii fără alegeri. De atunci, nu avem democrație, dar multor din noi le-a luat alți doi ani jumate ca să

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
17 decembrie 2018

Preşedintele RM intenţionează să creeze o structură paramilitară

Igor Dodon, actualul președinte, care a suferit cinci suspendări umilitoare, a anunțat că nu va tolera a șasea oară. Potrivit lui Dodon, în ultimele zile, el a primit câteva mii de apeluri care au cerut crearea unei mișcări populare – așa-numita „gardă prezidențială”. Dodon a spus acest lucru vineri, în aerul canalului NTV Moldova, controlat de el în legătură cu posibila demitere a acestuia. „Președintele parlamentului amenință să mă înlăture în fiecare zi, așa că oamenii mă cer deja să creez o mișcare populară. Și vreau să spun că există o mare probabilitate ca în viitorul apropiat să susțin această

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
15 decembrie 2018

Sondaj IRI: Patru partide ar intra în momentul de față în Parlament

Rezultatele  sondajului  de opinie dat de IRI demonstreaza ca dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, patru partide ar intra în Parlament: Partidul Socialiștilor (PSRM), Partidul Democrat (PD), Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA). Potrivit sondajului efectuat deInternational Republican Institute (IRI) în perioada 11 septembrie – 16 octombrie, pe un eșantion de 1,503 respondenți,  pe primul loc este clasat Partidul Socialiștilor cu un procentaj de 32 la sută. PD, PAS și Platforma DA cu câte 12%. Totodată, este de menționat și faptul că, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova și Partidul Șor ar acumula câte

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
17 noiembrie 2018

CCA a SUSPENDAT TEMPORAR EMISIA POSTULUI ”ROSSIA 24” PE TERITORIUL RM

Membrii CCA au examinat Raportul Cu privire la respectarea principiului echilibrului social-politic, echidistanţei şi obiectivităţii în cadrul emisiunilor informative ”Время”, ”Сегодня”, ”Вести”, ”Новости 24” şi ”Вести” transmise din Federaţia Rusă de către posturile de televiziune ”Prime”, ”TV 7”, ”RTR Moldova”, ”Ren Moldova” şi ”Rossia 24”, întocmit de Direcţia monitorizare TV a CCA.

      În raport se atestată faptul că prin buletinele informative şi în emisiunile informativ-analitice preluate din Federaţia Rusă, posturile de televiziune „Prime”, „TV 7”, „Ren Moldova” şi, în special, „RTR Moldova” şi „Rossia 24” utilizează instrumente de propagandă agresive, promovează şi intensifică zvonuri neconfirmate, manipulează prin text şi imagini, utilizează etichetări pentru a discredita şi a prezenta într-o conotaţie negativă guvernul de la Kiev, dezinformează şi manipulează opinia publică referitor la evenimentele din Ucraina prin tertipuri de montaj şi comentarii ce abundă în invective. 

      De asemenea, posturile monitorizate au difuzat ştiri şi reportaje în care nu există pluralism de opinii, acestea prezentînd, unilateral şi preponderent punctul de vedere al Moscovei şi al adepţilor federalizării Ucrainei. Limbajul utilizat în comentarii este unul agresiv şi intolerant, care conţine insulte directe faţă de Guvernul Ucrainei şi faţă de populaţia care îl susţine. Totodată, raportul evidenţiază cîteva cazuri de instigare la violenţă şi ură interetnică, discriminare pe motiv de apartenenţă la forţele proucrainene  şi proeuropene.

    Luînd în considerare abaterile constate, Consiliul Coordonator al Audiovizualului a decis sancţionarea posturilor de televiziune monitorizate pentru încălcarea legislaţiei naţionale în domeniul audiovizualului şi a standardelor europene de democraţie. ”Prime” şi ”TV 7” au fost avertizate public; ”RTR Moldova” şi ”Ren Moldova” au fost sancţionate cu amendă maximă, iar retransmisia postului ”Rossia 24” pe teritoriul Republicii Moldova a fost suspendată pentru o perioadă de  6 luni.

În acest contex, bloggerul Cornel Gandrabur a menționat că în cazul dacă R24 era considerat un post dușman al Moldovei, alături de alte canale, postul urmau să fie interzis pe un termen de minim 10 ani, nu pe câteva luni, care acoperă campania electorală.

Da! Postul este un instrument de manipulare, iar despre aceasta știu toți. Dar, dacă-l punem alături de posturile care promovează pe cei aflați la guvernare atunci putem să spunem că toate manipulează. Unele posturi promovează UV, altele UE. Unele posturi promovează partidele aflate la guvernare, iar altele promovează opoziția. Pluralism, nu?

Cine se teme despre o promovare UV și a Rusiei prin canalele transmise la noi? Cineva se teme că nu va reuși să se promoveze și în același timp să combată știrile despre realitatea din Moldova? De aceasta CCA a luat măsura respectivă contra opoziției, prin interzicerea unui post TV care de fapt nu-i recepționat de mulți?

Vom crede CCA-ul anume atunci când va interzice toate posturile rusești, cum a făcut Ucraina, nu selectiv. Recent cea mai mare panică a băgat Pervîi Canal prin știrea care spune că Chișinăul a dat ordin să fie împușcați toți cei care se împotrivesc Uniunii Europene. De ce 1TV nu a fost interzis? De ce alte posturi au rămas în picioare și vor fi transmise în continuare, având acoperire națională? Acestea nu sunt amenințare asupra securității statului? De când un post văzut de câteva mii de oameni este mai periculos decât cel văzut de 2 milioane?

Totodată, ca reacție la decizia CCA al RM Federația Rusă este indignată de decizia luată de către Consiliul Coordonator al Audiovizualului privind suspendarea retransmisiunii postului Rossia 24 pe teritoriul Republicii Moldova până la 1 ianuarie 2015, se menționeayă în comunicatul remis de Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse.

„În mod evident, pretextele deciziei CCA au fost inventate. Hotărârea a fost luată pe fundalul unui val de euforie creat de semnarea Republicii Moldova a Acordului de Asociere cu UE. 

Pretextele nu corespund cu dreptul inerent al cetățenilor la accesul liber la informații – unul din principiile de bază democratice ale abordării europene, spre care tinde Chișinău”, se scrie în comunicat.

Moscova a dat de înțeles că această decizie ar putea afecta relația dintre Moscova și Chișinău. „Desigur, autoritățile moldovenești ar trebui să fie conștienți de faptul că această decizie va avea un impact negativ asupra relațiilor moldo-ruse”, se mai specifică în comunicat.

SURSA:  Raportul CCA “ Cu privire la respectarea principiului echilibrului social-politic, echidistanţei şi obiectivităţii în cadrul emisiunilor informative ”Время”, ”Сегодня”, ”Вести”, ”Новости 24” şi ”Вести” transmise din Federaţia Rusă de către posturile de televiziune ”Prime”, ”TV 7”, ”RTR Moldova”, ”Ren Moldova” şi ”Rossia 24”

 

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author