CEC a stabilit data turului II de scrutin pentru alegerea primarului general al municipiului Chișinău

În cadrul ședinței de astăzi, 23 mai 2018, Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit pentru data de 3 iunie curent desfăşurarea turului II de scrutin pentru alegerea primarului general al municipiului Chișinău. Alegătorii vor avea de ales între doi candidaţi, care au obţinut cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin: Ceban Ion din partea Partidului Politic „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova”- 91.575 voturi sau 40,53 %. Năstase Andrei din partea Partidului Politic „Platforma Demnitate și Adevăr” – 71.803 voturi sau 31,78 %. Tot astăzi, CEC a examinat rapoartele financiare ale concurenților electorali din campania electorală a

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
23 mai 2018
Foto simbol

IGP a făcut precizări referitor la accidentul unde o fetiță a fost tamponată de o mașină a poliției

În urma publicării unor informații în mass-media, precum că o fetiță a fost tamponată de o mașină a poliției, Inspectoratul General al Poliției vine cu precizare pe marginea acestui caz. La data de 19 mai, în jurul orei 11:36, în mun. Chişinău, str.A. Bernardazzi , un automobil de model Dacia Logan, cu un echipaj al Poliției Capitalei, care se deplasa la o chemare cu girofarul inclus, a tamponat o minoră de 8 ani care traversa strada neregulamentar împreună cu mama sa. Ulterior fetița a fost transportată la spital de către un alt echipaj al poliţiei, iar spitalizarea nu a fost

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
22 mai 2018

Renato Usatîi ar putea să revină în Moldova

Renato Usatîi, liderul „Partidului Nostru”, ar putea reveni în Moldova, în cazul în care, prin decizia instanţei de judecată, va fi anulat mandatul de arest pe numele său. Declaraţia a fost făcută de avocatul Anatol Istrati în cadrul unei emisiuni de la BTV.   El a menţionat că, în octombrie 2016, au fost reţinute 5 persoane, pe motiv că ar fi avut legături cu dosarul lui Gherman Gorbunţov, dar astăzi toţi sunt în libertate. Avocatul crede că aceasta e o dovadă că dosarul a fost unul fabricat şi e politic. Istrati a adăugat că fabricarea unui dosar motivat politic l-a determinat

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
17 mai 2018

BAŞCANUL GĂGĂUZIEI ACUZAT DE „HOŢIE ŞI SEPARATISM”

Războiul declarațiilor între fostul preşedinte al raionului Vulcăneşti, Serghei Cernev și bașcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal capătă noi proporții. În cadrul unei conferințe de presă, Cernev a relatat cu lux de amănunte despre două decizii de judecată, a judecătoriei Cahul şi, respectiv, Hânceşti, emise în 2007 şi 2009, în care başcanul figura ca persoană acuzată în baza articolului 327 al CP al RM „Abuzul de putere sau abuzul de serviciu”.

În primul caz – pentru încheierea unei tranzacţii ilegale de vânzare/cumpărare a unui teren, ce aparţinea unei grădiniţe de copii, dar a fost amnistiat. În al doilea caz Formuzal a scăpat cu o amendă de 16 mii de lei pentru vânzarea unui lot de pământ unui oarecare Mihail Iacubov. Cu toate că articolul 327 al CP al RM, alin. 2, în baza căruia era acuzat, prevede privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani. Dar pentru Formuzal, ca şi pentru majoritatea funcţionarilor obraznici, se pare că legea nu este importantă. Apropo, acelaşi Iacubov în anul curent era dispus să ofere bani pentru desfăşurarea referendumurilor ilegale din Găgăuzia”, a spus Cernev.

El a enunţat şi alte exemple de abuz de serviciu al başcanului autonomiei, afirmând că se bazează pe raportul Curţii de Conturi a Găgăuziei pentru anul 2012. Reieşind din acest document, Cernev consideră „revoltătoare şi scandaloasă” decizia lui Formuzal de a redirecţiona bani din fondurile pentru studierea limbilor şi repararea grădiniţelor de copii din Găgăuzia pentru „alte necesităţi”.

Fostul preşedinte al raionului Vulcăneşti a numit aceste capitole ale cheltuielilor – 2,819 mil. lei pentru întreţinerea aparatului başcanului şi 2,365 mil. lei pentru „evenimente culturale”. El consideră „provocare răutăcioasă” cuvintele lui Formuzal despre faptul că din bugetul central în Găgăuzia nu sunt direcţionate surse pentru studierea în autonomie a limbii găgăuze şi de stat.

Cernev a firmă că în ultimul timp Formuzal intenţionat instigă poporul găgăuz şi cel moldovenesc la ură reciprocă, semănând „sămânţa separatismului”.

„Cum poate fi apreciat îndemnulde la şedinţa recentă a mişcării „Gagauz-Halkâ” cu privire la necesitatea de a convoca până la 27 iunie Reuniunea deputaţilor de toate nivelele din Găgăuzia? Scopul este evident – împiedicarea semnării Acordului de Asociere RM-UE. De facto, Formuzal fiind membru al guvernului, face declaraţii antistatale… În satul Etulia localnicii se apropiau de mine şi se nedumereau de îndemnurile enunţate de Formuzal de a forma (în cazul semnării Acordului – „I”) „Republica populară găgăuză”. Ce este asta şi unde se uită autorităţile?”, se întreabă democratul.

El consideră că başcanul şi „Partidul Regiunilor” al său au în Moldova aceleaşi scopuri ca şi „Partidul Regiunilor” al lui Victor Ianukovici.

„El ar dori să instituie la noi ceea ce se întâmplă acum în Ucraina”, este convins Cernev, îndemnând autorităţile să nu admită o astfel de evoluţie a situaţiei şi să curme această activitate a başcanului prin toate metodele legale.

 

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author