Întâlnirea cu diaspora în cadrul programului „Offline 3”

Astăzi are loc cel de-a 3-a întâlnire cu diaspora în cadrul evenimentului „Offline 3”. Evenimentul este organizat de comunitatea Adoptă un Vot în parteneriat cu Platforma Națională a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic, cu contribuția Ambasadei Regatului Olandei la București și The Black Sea Trust al German Marshall Fund of USA. Evenimentul a fost deschis de Camelia Vasilov, membru al echipei de organizare „Adoptă un Vot”. În discursul inaugural a declarat „Cei prezenți astăzi la acest eveniment sunt oameni de soluții. Nu poate oligarhia să gândească atât, cât putem gândi noi. Avem mințile ascuțite și expertiza necesară pentru a

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
18 august 2018

Cinci tineri suspectați de tâlhării, jafuri și alte infracțiuni au fost arestaţi

Cinci tineri cu vârste cuprinse între 22 și 31 de ani, despre care oamenii legii anunță că sunt membri ai unei grupări criminale specializate în tâlhării, jafuri, furturi de safeuri și terminale de plată pe teritoriul țării, precum și tentative de spargere a filialei Victoriabank din localitatea Costești, raionul Ialoveni au fost reținuți și arestați pe un termen de 30 de zile. Suspecţii, dintre care doi au fost anterior judecați pentru infracțiuni patrimoniale, sunt din Strășeni, Leova, Cantemir și Comrat. Fiecare membru al grupării avea rolul bine determinat de organizator, instigatori sau persoane care furnizau informații despre eventualele locuri care

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
8 august 2018

Ambasadorul SUA l-a îndemnat pe Dodon să nu promulge pachetul de legi privind noua politică fiscală

Președintele țării, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al SUA în Republica Moldova, E. S. James D. Pettit. Potrivit unui mesaj postat pe pagina de Facebook a șefului statului, cei doi oficiali au discutat despre situația curentă din politica internă și externă a țării, despre relațiile bilaterale moldo-americane. Ambasadorul și-a expus îngrijorarea în legătură cu aprobarea pachetului de legi privind noua politică fiscală, care potrivit lui, nu corespunde angajamentelor pe care Guvernul Republicii Moldova și le-a asumat, și va afecta climatul de afaceri din țara noastră. James Pettit l-a îndemnat pe Dodon să nu promulge

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
7 august 2018

BAŞCANUL GĂGĂUZIEI ACUZAT DE „HOŢIE ŞI SEPARATISM”

Războiul declarațiilor între fostul preşedinte al raionului Vulcăneşti, Serghei Cernev și bașcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal capătă noi proporții. În cadrul unei conferințe de presă, Cernev a relatat cu lux de amănunte despre două decizii de judecată, a judecătoriei Cahul şi, respectiv, Hânceşti, emise în 2007 şi 2009, în care başcanul figura ca persoană acuzată în baza articolului 327 al CP al RM „Abuzul de putere sau abuzul de serviciu”.

În primul caz – pentru încheierea unei tranzacţii ilegale de vânzare/cumpărare a unui teren, ce aparţinea unei grădiniţe de copii, dar a fost amnistiat. În al doilea caz Formuzal a scăpat cu o amendă de 16 mii de lei pentru vânzarea unui lot de pământ unui oarecare Mihail Iacubov. Cu toate că articolul 327 al CP al RM, alin. 2, în baza căruia era acuzat, prevede privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani. Dar pentru Formuzal, ca şi pentru majoritatea funcţionarilor obraznici, se pare că legea nu este importantă. Apropo, acelaşi Iacubov în anul curent era dispus să ofere bani pentru desfăşurarea referendumurilor ilegale din Găgăuzia”, a spus Cernev.

El a enunţat şi alte exemple de abuz de serviciu al başcanului autonomiei, afirmând că se bazează pe raportul Curţii de Conturi a Găgăuziei pentru anul 2012. Reieşind din acest document, Cernev consideră „revoltătoare şi scandaloasă” decizia lui Formuzal de a redirecţiona bani din fondurile pentru studierea limbilor şi repararea grădiniţelor de copii din Găgăuzia pentru „alte necesităţi”.

Fostul preşedinte al raionului Vulcăneşti a numit aceste capitole ale cheltuielilor – 2,819 mil. lei pentru întreţinerea aparatului başcanului şi 2,365 mil. lei pentru „evenimente culturale”. El consideră „provocare răutăcioasă” cuvintele lui Formuzal despre faptul că din bugetul central în Găgăuzia nu sunt direcţionate surse pentru studierea în autonomie a limbii găgăuze şi de stat.

Cernev a firmă că în ultimul timp Formuzal intenţionat instigă poporul găgăuz şi cel moldovenesc la ură reciprocă, semănând „sămânţa separatismului”.

„Cum poate fi apreciat îndemnulde la şedinţa recentă a mişcării „Gagauz-Halkâ” cu privire la necesitatea de a convoca până la 27 iunie Reuniunea deputaţilor de toate nivelele din Găgăuzia? Scopul este evident – împiedicarea semnării Acordului de Asociere RM-UE. De facto, Formuzal fiind membru al guvernului, face declaraţii antistatale… În satul Etulia localnicii se apropiau de mine şi se nedumereau de îndemnurile enunţate de Formuzal de a forma (în cazul semnării Acordului – „I”) „Republica populară găgăuză”. Ce este asta şi unde se uită autorităţile?”, se întreabă democratul.

El consideră că başcanul şi „Partidul Regiunilor” al său au în Moldova aceleaşi scopuri ca şi „Partidul Regiunilor” al lui Victor Ianukovici.

„El ar dori să instituie la noi ceea ce se întâmplă acum în Ucraina”, este convins Cernev, îndemnând autorităţile să nu admită o astfel de evoluţie a situaţiei şi să curme această activitate a başcanului prin toate metodele legale.

 

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author