Cum câștigăm alegerile?

Expertul economic Dumitru Alaiba pe blogul său scrie  cum câștigăm alegerile: „Nu sunt adeptul tranzițiilor violente de putere. Sunt adeptul tranzițiilor de putere exclusiv democratice, prin alegeri. Până în 2016 Moldova, de când există ca și țară, a avut un record absolut de a asigura tranziția puterii exclusiv prin alegeri. Chiar și în 2009, tot prin alegeri Voronin a fost dat jos. În 2016, Partidul Democrat a luat prima dată puterea ocolind alegerile. În esență, a fost prima tranziție a puterii fără alegeri. De atunci, nu avem democrație, dar multor din noi le-a luat alți doi ani jumate ca să

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
17 decembrie 2018

Preşedintele RM intenţionează să creeze o structură paramilitară

Igor Dodon, actualul președinte, care a suferit cinci suspendări umilitoare, a anunțat că nu va tolera a șasea oară. Potrivit lui Dodon, în ultimele zile, el a primit câteva mii de apeluri care au cerut crearea unei mișcări populare – așa-numita „gardă prezidențială”. Dodon a spus acest lucru vineri, în aerul canalului NTV Moldova, controlat de el în legătură cu posibila demitere a acestuia. „Președintele parlamentului amenință să mă înlăture în fiecare zi, așa că oamenii mă cer deja să creez o mișcare populară. Și vreau să spun că există o mare probabilitate ca în viitorul apropiat să susțin această

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
15 decembrie 2018

Sondaj IRI: Patru partide ar intra în momentul de față în Parlament

Rezultatele  sondajului  de opinie dat de IRI demonstreaza ca dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, patru partide ar intra în Parlament: Partidul Socialiștilor (PSRM), Partidul Democrat (PD), Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA). Potrivit sondajului efectuat deInternational Republican Institute (IRI) în perioada 11 septembrie – 16 octombrie, pe un eșantion de 1,503 respondenți,  pe primul loc este clasat Partidul Socialiștilor cu un procentaj de 32 la sută. PD, PAS și Platforma DA cu câte 12%. Totodată, este de menționat și faptul că, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova și Partidul Șor ar acumula câte

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
17 noiembrie 2018

BAŞCANUL GĂGĂUZIEI ACUZAT DE „HOŢIE ŞI SEPARATISM”

Războiul declarațiilor între fostul preşedinte al raionului Vulcăneşti, Serghei Cernev și bașcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal capătă noi proporții. În cadrul unei conferințe de presă, Cernev a relatat cu lux de amănunte despre două decizii de judecată, a judecătoriei Cahul şi, respectiv, Hânceşti, emise în 2007 şi 2009, în care başcanul figura ca persoană acuzată în baza articolului 327 al CP al RM „Abuzul de putere sau abuzul de serviciu”.

În primul caz – pentru încheierea unei tranzacţii ilegale de vânzare/cumpărare a unui teren, ce aparţinea unei grădiniţe de copii, dar a fost amnistiat. În al doilea caz Formuzal a scăpat cu o amendă de 16 mii de lei pentru vânzarea unui lot de pământ unui oarecare Mihail Iacubov. Cu toate că articolul 327 al CP al RM, alin. 2, în baza căruia era acuzat, prevede privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani. Dar pentru Formuzal, ca şi pentru majoritatea funcţionarilor obraznici, se pare că legea nu este importantă. Apropo, acelaşi Iacubov în anul curent era dispus să ofere bani pentru desfăşurarea referendumurilor ilegale din Găgăuzia”, a spus Cernev.

El a enunţat şi alte exemple de abuz de serviciu al başcanului autonomiei, afirmând că se bazează pe raportul Curţii de Conturi a Găgăuziei pentru anul 2012. Reieşind din acest document, Cernev consideră „revoltătoare şi scandaloasă” decizia lui Formuzal de a redirecţiona bani din fondurile pentru studierea limbilor şi repararea grădiniţelor de copii din Găgăuzia pentru „alte necesităţi”.

Fostul preşedinte al raionului Vulcăneşti a numit aceste capitole ale cheltuielilor – 2,819 mil. lei pentru întreţinerea aparatului başcanului şi 2,365 mil. lei pentru „evenimente culturale”. El consideră „provocare răutăcioasă” cuvintele lui Formuzal despre faptul că din bugetul central în Găgăuzia nu sunt direcţionate surse pentru studierea în autonomie a limbii găgăuze şi de stat.

Cernev a firmă că în ultimul timp Formuzal intenţionat instigă poporul găgăuz şi cel moldovenesc la ură reciprocă, semănând „sămânţa separatismului”.

„Cum poate fi apreciat îndemnulde la şedinţa recentă a mişcării „Gagauz-Halkâ” cu privire la necesitatea de a convoca până la 27 iunie Reuniunea deputaţilor de toate nivelele din Găgăuzia? Scopul este evident – împiedicarea semnării Acordului de Asociere RM-UE. De facto, Formuzal fiind membru al guvernului, face declaraţii antistatale… În satul Etulia localnicii se apropiau de mine şi se nedumereau de îndemnurile enunţate de Formuzal de a forma (în cazul semnării Acordului – „I”) „Republica populară găgăuză”. Ce este asta şi unde se uită autorităţile?”, se întreabă democratul.

El consideră că başcanul şi „Partidul Regiunilor” al său au în Moldova aceleaşi scopuri ca şi „Partidul Regiunilor” al lui Victor Ianukovici.

„El ar dori să instituie la noi ceea ce se întâmplă acum în Ucraina”, este convins Cernev, îndemnând autorităţile să nu admită o astfel de evoluţie a situaţiei şi să curme această activitate a başcanului prin toate metodele legale.

 

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author