Fără râul Nistru, Moldova ar putea deveni un deșert

Problema construcției pe râul Nistru a Hidrocentralei de la Dnestrovsk a reușit să unească forțele de opoziție (PLDM, PCRM, PSRM și PL). Acestea au cerut în plenul Parlamentului desfășurarea audierilor parlamentare pentru a fi chemat un responsabil de la Guvern ca să explice ce se întâmplă pe râul Nistru. Însă propunerea de a introduce subiectul la ordinea zilei nu a fost susținută de plenul Parlamentului. Această propunere a fost votată doar de 43 de deputați. „Sunt foarte multe lucruri necunoscute, și dacă într-adevăr sunt aceste negocieri interguvernamentale, este foarte bine ca Parlamentul să cunoască multe despre ele”, a declarat deputatul

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
22 februarie 2018

Parlamentul European a examinat persecuția avocaților din Moldova, Azerbaidjan, Ucraina, Rusia și Kazahstan

              La 20 februarie 2018 a avut loc un eveniment pe tema persecuției și protecției avocaților la sediul Parlamentului European din Bruxelles. Evenimentul a fost găzduit de deputații europeni în parteneriat cu Fundația Open Dialog.                La eveniment a participat Ana Ursachi, avocata cunoscută pentru apărarea drepturilor omului în Moldova, fondatoarea mișcării civice „#NuMaTem”, împreună cu un grup de europarlamentari, reprezentanții Fundației Open Dialog și apărătorii pentru drepturile omului din Azerbaidjan și Kazahstan care la moment sunt refugiați pentru persecutări politice.                Avocata a declarat că în cadrul acestui eveniment fost abordată problema avocaților

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
21 februarie 2018

Mihail Saakaşvili din nou reținut în Ucraina

Fostul preşedinte georgian, Mihail Saakaşvili, devenit lider de opoziţie în Ucraina, a fost reținut luni la Kiev de persoane necunoscute, a declarat purtătorul său de cuvânt. Conform acestuia, indivizi neidentificaţi care purtau costume verzi de camuflaj şi aveau feţele acoperite cu măşti l-au luat cu forţa pe Saakaşvili. Acesta a mai declarat că răpitorii ar putea fi membri ai unei unităţi speciale a serviciului de protecţie a frontierei, dar nu a oferit detalii. Pe pagina de Facebook a fostului președinte georgian a fost postat un filmuleț cu reținerea acestuia. Din imaginile video se poate de observat că Mihail Saakasvili a

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
12 februarie 2018

BAŞCANUL GĂGĂUZIEI ACUZAT DE „HOŢIE ŞI SEPARATISM”

Războiul declarațiilor între fostul preşedinte al raionului Vulcăneşti, Serghei Cernev și bașcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal capătă noi proporții. În cadrul unei conferințe de presă, Cernev a relatat cu lux de amănunte despre două decizii de judecată, a judecătoriei Cahul şi, respectiv, Hânceşti, emise în 2007 şi 2009, în care başcanul figura ca persoană acuzată în baza articolului 327 al CP al RM „Abuzul de putere sau abuzul de serviciu”.

În primul caz – pentru încheierea unei tranzacţii ilegale de vânzare/cumpărare a unui teren, ce aparţinea unei grădiniţe de copii, dar a fost amnistiat. În al doilea caz Formuzal a scăpat cu o amendă de 16 mii de lei pentru vânzarea unui lot de pământ unui oarecare Mihail Iacubov. Cu toate că articolul 327 al CP al RM, alin. 2, în baza căruia era acuzat, prevede privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani. Dar pentru Formuzal, ca şi pentru majoritatea funcţionarilor obraznici, se pare că legea nu este importantă. Apropo, acelaşi Iacubov în anul curent era dispus să ofere bani pentru desfăşurarea referendumurilor ilegale din Găgăuzia”, a spus Cernev.

El a enunţat şi alte exemple de abuz de serviciu al başcanului autonomiei, afirmând că se bazează pe raportul Curţii de Conturi a Găgăuziei pentru anul 2012. Reieşind din acest document, Cernev consideră „revoltătoare şi scandaloasă” decizia lui Formuzal de a redirecţiona bani din fondurile pentru studierea limbilor şi repararea grădiniţelor de copii din Găgăuzia pentru „alte necesităţi”.

Fostul preşedinte al raionului Vulcăneşti a numit aceste capitole ale cheltuielilor – 2,819 mil. lei pentru întreţinerea aparatului başcanului şi 2,365 mil. lei pentru „evenimente culturale”. El consideră „provocare răutăcioasă” cuvintele lui Formuzal despre faptul că din bugetul central în Găgăuzia nu sunt direcţionate surse pentru studierea în autonomie a limbii găgăuze şi de stat.

Cernev a firmă că în ultimul timp Formuzal intenţionat instigă poporul găgăuz şi cel moldovenesc la ură reciprocă, semănând „sămânţa separatismului”.

„Cum poate fi apreciat îndemnulde la şedinţa recentă a mişcării „Gagauz-Halkâ” cu privire la necesitatea de a convoca până la 27 iunie Reuniunea deputaţilor de toate nivelele din Găgăuzia? Scopul este evident – împiedicarea semnării Acordului de Asociere RM-UE. De facto, Formuzal fiind membru al guvernului, face declaraţii antistatale… În satul Etulia localnicii se apropiau de mine şi se nedumereau de îndemnurile enunţate de Formuzal de a forma (în cazul semnării Acordului – „I”) „Republica populară găgăuză”. Ce este asta şi unde se uită autorităţile?”, se întreabă democratul.

El consideră că başcanul şi „Partidul Regiunilor” al său au în Moldova aceleaşi scopuri ca şi „Partidul Regiunilor” al lui Victor Ianukovici.

„El ar dori să instituie la noi ceea ce se întâmplă acum în Ucraina”, este convins Cernev, îndemnând autorităţile să nu admită o astfel de evoluţie a situaţiei şi să curme această activitate a başcanului prin toate metodele legale.

 

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author