Parlamentul European a votat raportul Critic privind implementarea Acordului de Asociere cu UE

Parlamentul European a votat acum câteva momente cu 396 voturi pro și 76 împotrivă, raportul privind implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Documentul, elaborat de europarlamentarul Petras Austrevicius este unul critic față de evoluția proceselor democratice din Republica Moldova. În special sunt menționate modificarea sistemului electoral în pofida recomandărilor instituțiilor europene și anularea rezultatelor scrutinului municipal de la începutul lunii iunie. Potrivit raportului, Rep. Moldova este capturată de interese oligarhice cu o concentrare a puterii economice și politice în mâinile unui mic grup de oameni care își exercită influența asupra parlamentului, guvernului, partidelor politice, administrației de stat, poliției, sistemului

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
14 noiembrie 2018

OrheiLandromat – caritate politică

Republica Moldova se confruntă de mult timp cu problema finanțării netransparente a partidelor politice. În contextul alegerilor parlamentare ce urmează în februarie 2019, putem anticipa noi cazuri de finanțare ilicită a activităților electorale, dat fiind interesul anumitor forțe politice să acapareze sau să mențină puterea în stat. În ultima perioadă se observă un nou fenomen, și anume tendința politicienilor de a-și afilia Asociații Obștești sau Fundații de binefacere, care devin un instrument pentru finanțările netransparente pentru proiectele lor politice, conform unei analize a Centrului de Politici și Reforme. Majoritatea fundațiilor fac donații surprinse pe larg de camerele televiziunilor afiliate patronilor,

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
20 septembrie 2018

Nerecunoașterea alegerilor poate fi o decizie fatală pentru Plahotniuc

Dmitrii Ciubașenco – „Nerecunoașterea alegerilor poate fi o decizie fatală pentru Plahotniuc”. Sub pretextul de „asociere cu UE”, „integrare europeană” și „democrație”, se maschează bandiții care disprețuiesc toate aceste presupuse „principii și valori”, și sunt gata să facă orice pentru a-și menține regimul mafiot. În societatea moldovenească, se crede că oamenii nu pot influența în nici un fel puterea și politica statului, și că toate aceste ceremonii „democratice” sub forma „alegerilor”, „libertății de exprimare” și a „drepturilor omului” sunt pur și simplu cinice. Unii cred că politica din Moldova a degenerat în fraudă, manipulare și haos, prin urmare, este mai

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
25 august 2018

BAŞCANUL GĂGĂUZIEI ACUZAT DE „HOŢIE ŞI SEPARATISM”

Războiul declarațiilor între fostul preşedinte al raionului Vulcăneşti, Serghei Cernev și bașcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal capătă noi proporții. În cadrul unei conferințe de presă, Cernev a relatat cu lux de amănunte despre două decizii de judecată, a judecătoriei Cahul şi, respectiv, Hânceşti, emise în 2007 şi 2009, în care başcanul figura ca persoană acuzată în baza articolului 327 al CP al RM „Abuzul de putere sau abuzul de serviciu”.

În primul caz – pentru încheierea unei tranzacţii ilegale de vânzare/cumpărare a unui teren, ce aparţinea unei grădiniţe de copii, dar a fost amnistiat. În al doilea caz Formuzal a scăpat cu o amendă de 16 mii de lei pentru vânzarea unui lot de pământ unui oarecare Mihail Iacubov. Cu toate că articolul 327 al CP al RM, alin. 2, în baza căruia era acuzat, prevede privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani. Dar pentru Formuzal, ca şi pentru majoritatea funcţionarilor obraznici, se pare că legea nu este importantă. Apropo, acelaşi Iacubov în anul curent era dispus să ofere bani pentru desfăşurarea referendumurilor ilegale din Găgăuzia”, a spus Cernev.

El a enunţat şi alte exemple de abuz de serviciu al başcanului autonomiei, afirmând că se bazează pe raportul Curţii de Conturi a Găgăuziei pentru anul 2012. Reieşind din acest document, Cernev consideră „revoltătoare şi scandaloasă” decizia lui Formuzal de a redirecţiona bani din fondurile pentru studierea limbilor şi repararea grădiniţelor de copii din Găgăuzia pentru „alte necesităţi”.

Fostul preşedinte al raionului Vulcăneşti a numit aceste capitole ale cheltuielilor – 2,819 mil. lei pentru întreţinerea aparatului başcanului şi 2,365 mil. lei pentru „evenimente culturale”. El consideră „provocare răutăcioasă” cuvintele lui Formuzal despre faptul că din bugetul central în Găgăuzia nu sunt direcţionate surse pentru studierea în autonomie a limbii găgăuze şi de stat.

Cernev a firmă că în ultimul timp Formuzal intenţionat instigă poporul găgăuz şi cel moldovenesc la ură reciprocă, semănând „sămânţa separatismului”.

„Cum poate fi apreciat îndemnulde la şedinţa recentă a mişcării „Gagauz-Halkâ” cu privire la necesitatea de a convoca până la 27 iunie Reuniunea deputaţilor de toate nivelele din Găgăuzia? Scopul este evident – împiedicarea semnării Acordului de Asociere RM-UE. De facto, Formuzal fiind membru al guvernului, face declaraţii antistatale… În satul Etulia localnicii se apropiau de mine şi se nedumereau de îndemnurile enunţate de Formuzal de a forma (în cazul semnării Acordului – „I”) „Republica populară găgăuză”. Ce este asta şi unde se uită autorităţile?”, se întreabă democratul.

El consideră că başcanul şi „Partidul Regiunilor” al său au în Moldova aceleaşi scopuri ca şi „Partidul Regiunilor” al lui Victor Ianukovici.

„El ar dori să instituie la noi ceea ce se întâmplă acum în Ucraina”, este convins Cernev, îndemnând autorităţile să nu admită o astfel de evoluţie a situaţiei şi să curme această activitate a başcanului prin toate metodele legale.

 

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author