Rezultatele de monitorizare a regimului liberalizat de vize UE cu RM

În primul Raport elaborat de Comisia Europeană cu privire la implementarea mecanismului de monitorizare a regimului liberalizat de vize se arată că nu există nicio legătură directă între acordarea liberei circulații și reușita reformelor în țările vizate. Chiar dacă UE a avut speranțe în legătură cu acordarea regimului liberalizat de vize pentru a asigura un angajament mai puternic pentru lupta împotriva corupției și a crimei organizate în țările din cadrul Parteneriatului Estic, UE recunoaște acum că aceste speranțe nu au devenit realitate. Deși există cerințe formale pentru liberalizarea circulației, care includ măsuri de combatere a corupției și a spălării banilor,

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
10 ianuarie 2018

Parlamentul a votat candidatura noului Director al SIS. Vitalie Pîrlog își va exercita mandatul următorii 5 ani

Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) are un nou şef. Parlamentarii au susţinut candidatura lui Vitalie Pîrlog, după ce la 25 octombrie curent a expirat mandatul actualului director, Mihai Balan. Noul director SIS a depus astăzi jurământul în plenul Parlamentului. Vitalie Pîrlog îşi va exercita mandatul pe o perioadă de cinci ani, în conformitate cu legislația în vigoare. Anterior, în perioada 2001 şi 2006 Vitalie Pârlog a reprezentat Guvernul la CEDO, iar în septembrie 2006 a fost numit în funcția de ministru al Justiției. Ultima funcție deținută a fost cea de președintele Comisiei de control a dosarelor la INTERPOL   Distribuie

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
21 decembrie 2017

Fiecare al 3-lea moldovean consideră Parlamentul cea mai coruptă instituție din țară potrivit sondajului efectuat de Institutul Republican Internațional (IRI)

Studiul a fost efectuat din bani americani, pe un eșantion de 1500 de persoane și are o marjă de eroare de 2,5 la sută. Sondajul a fost comandat de Center for Insights in Survey Research, coordonat de Baltic Surveys\The Gallup Organization, realizat, pe teren, de Magenta Consultig si finantat USAID. 90% din respondenți spun că țara noastră este guvernata în interesul unui grup mic de persoane. Studiul scoate la iveala ca din 2004 încoace problema corupției frământă tot mai mulți cetățeni. Unde corupția este prezentă? Parlament – 30% Servicii publice – 22% Guvern – 10% Business – 9% Sistemul Judiciar – 9% Partide

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
9 noiembrie 2017

Discursurile conducerii de vârf a statului la memorialul Eternitate

Cu ocazia împlinirii a 69 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, conducerea de vârf a țării a adus un omagiu celor căzuți pe frontul de luptă. Evenimentul este sărbătorit tradiţional la Chişinău cu depuneri de flori şi discursuri la memorialul Eternitate.

La manifestația au participat preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, președintele Parlamentului Igor Corman şi prim-ministrul, Iurie Leancă.

În discursul ținut în fața celor adunați la Memorial, premierul Iurie Leancă a ținut să le mulțumească celor care au luptat pentru pace în cel de-al Doilea Război Mondial. „Al Doilea Război Mondial a fost una din cele mai mari tregedii care a afectat întreaga comunitate, o tragedie de la care noi trebuie să tragem învățăminte. Lecția pe care noi trebuie să o învățăm este prețul păcii”, a precizat Leancă.

Șeful Executivului își dorește ca sărbătoarea de astăzi să devină un motiv de speranță pentru a deosebi minciuna de adevăr.

„Trebuie să realizăm un adevăr simplu. Adevărații biruitori asupra fascismului sunt cei care transpun pacea în viața pe care o trăiesc, sunt cei care păstrează pacea. Curajul şi răbdarea, devotamentul şi dreptatea, credinţa faţă de patrie. Vă aducem un omagiu. Prin sacrificiu de care aţi dat dovadă, astăzi sunteţi exemple demne de urmat. Drepturile cetăţenilor se datorează domniilor voastre. Este bine ca să educăm tânăra generație în spiritul patriotismului. Veșnica memorie eroilor care astăzi nu mai sunt lângă noi, dar vor rămâne în inimile noastre”, a subliniat șeful Cabinetului de miniștri.

De asemenea, preşedintele Parlamentului, Igor Corman, a precizat că datoria celor aflați la putere este ca să facă tot ce le stă în puteri ca să nu repete greșelile care au fost făcute în trecut și să asigure pacea cetățenilor săi.

„Astăzi ne amintim de sacrifiiciile pe care le-au făcut acești eroi în trecut şi le mulţumim pentru aceasta în prezent. Este o zi care ne aminteşte cât de mult am pierdut. Ne închinăm cu recunoștință față de veteranii noștri. Ei au murit pentru ca noi să fim alături de familii, prieteni şi oameni la care ţinem. Astăzi suntem martorii escaladării violențelor din țara vecină. Datoria noastră este să facem tot ce ne stă în puteri ca să nu repetăm greşelile trecutului. Rănile războiului nu se vor vindeca niciodată”, a declarat Corman.

În contextul în care astăzi este sărbătorită și Ziua Europei, președintele țării, Nicolae Timofti le dorește tuturor cetățenilor Republicii Moldova un prezent și un viitor pașnic cu adevărat european.

„Sper ca din această tragedie a războiului să tragem cu toții învățăminte pentru a nu admite alte confruntări. Trebuie să le cinstim memoria celor care ne-au adus pacea. Consider nepotrivite din partea unor forțe politice să utilizeze clișee propagandistice în această zi. Noi nu am atacat niciodată, noi doar ne-am apărat casa, ogorul și familiile”, a conchis sursa.

Astăzi, de 9 mai, în ţară vor fi organizate mai multe manifestaţii în memoria veteranilor căzuţi în război.

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author