Sondaj IRI: Patru partide ar intra în momentul de față în Parlament

Rezultatele  sondajului  de opinie dat de IRI demonstreaza ca dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, patru partide ar intra în Parlament: Partidul Socialiștilor (PSRM), Partidul Democrat (PD), Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA). Potrivit sondajului efectuat deInternational Republican Institute (IRI) în perioada 11 septembrie – 16 octombrie, pe un eșantion de 1,503 respondenți,  pe primul loc este clasat Partidul Socialiștilor cu un procentaj de 32 la sută. PD, PAS și Platforma DA cu câte 12%. Totodată, este de menționat și faptul că, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova și Partidul Șor ar acumula câte

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
17 noiembrie 2018

Parlamentul European a votat raportul Critic privind implementarea Acordului de Asociere cu UE

Parlamentul European a votat acum câteva momente cu 396 voturi pro și 76 împotrivă, raportul privind implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Documentul, elaborat de europarlamentarul Petras Austrevicius este unul critic față de evoluția proceselor democratice din Republica Moldova. În special sunt menționate modificarea sistemului electoral în pofida recomandărilor instituțiilor europene și anularea rezultatelor scrutinului municipal de la începutul lunii iunie. Potrivit raportului, Rep. Moldova este capturată de interese oligarhice cu o concentrare a puterii economice și politice în mâinile unui mic grup de oameni care își exercită influența asupra parlamentului, guvernului, partidelor politice, administrației de stat, poliției, sistemului

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
14 noiembrie 2018

OrheiLandromat – caritate politică

Republica Moldova se confruntă de mult timp cu problema finanțării netransparente a partidelor politice. În contextul alegerilor parlamentare ce urmează în februarie 2019, putem anticipa noi cazuri de finanțare ilicită a activităților electorale, dat fiind interesul anumitor forțe politice să acapareze sau să mențină puterea în stat. În ultima perioadă se observă un nou fenomen, și anume tendința politicienilor de a-și afilia Asociații Obștești sau Fundații de binefacere, care devin un instrument pentru finanțările netransparente pentru proiectele lor politice, conform unei analize a Centrului de Politici și Reforme. Majoritatea fundațiilor fac donații surprinse pe larg de camerele televiziunilor afiliate patronilor,

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
20 septembrie 2018

Rezoluţia Parlamentului European, care stabileşte că Moldova poate adera la UE: MIT sau REALITATE?

Vizita la Chișinău a delegației Congresului SUA, în frunte cu senatorul John McCain, precum și Rezoluţia Parlamentului European, care stabileşte că Moldova poate să adere la UE, este o dovadă a recunoașterii eforturilor țării noastre depuse pe parcursul ultimilor 4 ani spre realizarea reformelor ce ar permite RM să adere la familia europeană.

După întrevederea cu premierul Iurie Leancă, senatorul John McCain a remarcat că SUA va ajuta Republica Moldova, care parcurge o perioadă importantă în drumul său spre Uniunea Europeană. „Noi vă susținem, noi credem în voi și știm că treceți printr-o perioadă dificlă”, a subliniat senatorul John McCain.

„Vom continua să cooperăm cu Guvernul Republicii Moldova, sub diferite aspecte și vom continua să facem acest lucru, mai ales sub aspect economic. Noi am discutat problematica corupției, am discutat despre viitoarele alegeri, am discutat proiectele de susținere RM în viitoarele alegeri. Desigur avem temeri vizavi de cele declarate de dl Putin, mai ales cu privire la independența țărilor din regiune. Congresul SUA, va elabora un pachet de sancțiuni pentru Federația Rusă. Și am convingerea că aceste sancțiuni vor fi susținute în Congres și vor fi adoptate foarte curând”.

În mod sigur, aceste aspecte în mare masură se datorează situaţiei geopolitice, precum și faptului că guvernarea ţinut prompt Republica Moldova pe cursul integrării europene. Spre deosebire de guvernarea ucraineană, guvernarea moldovenească a fost capabilă să ţină ţara pe acest traseu”, susţine directorul Centrului de Cercetări Strategice şi Consultanţă Politică, Anatol Ţăranu.

Evident că mai este cale de parcurs, însă este important ca întradevăr toate aceste sfere justiţia, economie, sfera socială, toate aceste capitole noi să le ajustăm şi să avem un mecanism viabil, este de părere juristul şi fost membru al Comisiei Electorale Centrale Pavel Midrigan.

Declarațiile au fost exprimate în contextul, votării de către Parlamentul European a unei rezoluţii care stabileşte că Moldova poate să depună cerere de aderare la Uniunea Europeană, doar că trebuie să respectate anumite condiţii ale Bruxelles-ului.

În acest context Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a adresat  membrilor Consiliului European, șefi de state și prim-miniștri, o scrisoare prin care exprimă dorința intensă a Republicii Moldova de a semna până la sfârșitul lunii mai Acordul de Asociere, inclusiv cel privind Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană.

Șeful statului a transmis scrisori similare Președintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso și Înaltului Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Catherine Ashton.

Președintele Timofti propune ca semnarea Acordului de Asociere, inclusiv a celui privind Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, să aibă loc la reuniunea șefilor de stat sau de guvern din UE din 27 mai 2014.

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author