Cum câștigăm alegerile?

Expertul economic Dumitru Alaiba pe blogul său scrie  cum câștigăm alegerile: „Nu sunt adeptul tranzițiilor violente de putere. Sunt adeptul tranzițiilor de putere exclusiv democratice, prin alegeri. Până în 2016 Moldova, de când există ca și țară, a avut un record absolut de a asigura tranziția puterii exclusiv prin alegeri. Chiar și în 2009, tot prin alegeri Voronin a fost dat jos. În 2016, Partidul Democrat a luat prima dată puterea ocolind alegerile. În esență, a fost prima tranziție a puterii fără alegeri. De atunci, nu avem democrație, dar multor din noi le-a luat alți doi ani jumate ca să

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
17 decembrie 2018

Preşedintele RM intenţionează să creeze o structură paramilitară

Igor Dodon, actualul președinte, care a suferit cinci suspendări umilitoare, a anunțat că nu va tolera a șasea oară. Potrivit lui Dodon, în ultimele zile, el a primit câteva mii de apeluri care au cerut crearea unei mișcări populare – așa-numita „gardă prezidențială”. Dodon a spus acest lucru vineri, în aerul canalului NTV Moldova, controlat de el în legătură cu posibila demitere a acestuia. „Președintele parlamentului amenință să mă înlăture în fiecare zi, așa că oamenii mă cer deja să creez o mișcare populară. Și vreau să spun că există o mare probabilitate ca în viitorul apropiat să susțin această

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
15 decembrie 2018

Sondaj IRI: Patru partide ar intra în momentul de față în Parlament

Rezultatele  sondajului  de opinie dat de IRI demonstreaza ca dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, patru partide ar intra în Parlament: Partidul Socialiștilor (PSRM), Partidul Democrat (PD), Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA). Potrivit sondajului efectuat deInternational Republican Institute (IRI) în perioada 11 septembrie – 16 octombrie, pe un eșantion de 1,503 respondenți,  pe primul loc este clasat Partidul Socialiștilor cu un procentaj de 32 la sută. PD, PAS și Platforma DA cu câte 12%. Totodată, este de menționat și faptul că, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova și Partidul Șor ar acumula câte

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
17 noiembrie 2018

Rezoluţia Parlamentului European, care stabileşte că Moldova poate adera la UE: MIT sau REALITATE?

Vizita la Chișinău a delegației Congresului SUA, în frunte cu senatorul John McCain, precum și Rezoluţia Parlamentului European, care stabileşte că Moldova poate să adere la UE, este o dovadă a recunoașterii eforturilor țării noastre depuse pe parcursul ultimilor 4 ani spre realizarea reformelor ce ar permite RM să adere la familia europeană.

După întrevederea cu premierul Iurie Leancă, senatorul John McCain a remarcat că SUA va ajuta Republica Moldova, care parcurge o perioadă importantă în drumul său spre Uniunea Europeană. „Noi vă susținem, noi credem în voi și știm că treceți printr-o perioadă dificlă”, a subliniat senatorul John McCain.

„Vom continua să cooperăm cu Guvernul Republicii Moldova, sub diferite aspecte și vom continua să facem acest lucru, mai ales sub aspect economic. Noi am discutat problematica corupției, am discutat despre viitoarele alegeri, am discutat proiectele de susținere RM în viitoarele alegeri. Desigur avem temeri vizavi de cele declarate de dl Putin, mai ales cu privire la independența țărilor din regiune. Congresul SUA, va elabora un pachet de sancțiuni pentru Federația Rusă. Și am convingerea că aceste sancțiuni vor fi susținute în Congres și vor fi adoptate foarte curând”.

În mod sigur, aceste aspecte în mare masură se datorează situaţiei geopolitice, precum și faptului că guvernarea ţinut prompt Republica Moldova pe cursul integrării europene. Spre deosebire de guvernarea ucraineană, guvernarea moldovenească a fost capabilă să ţină ţara pe acest traseu”, susţine directorul Centrului de Cercetări Strategice şi Consultanţă Politică, Anatol Ţăranu.

Evident că mai este cale de parcurs, însă este important ca întradevăr toate aceste sfere justiţia, economie, sfera socială, toate aceste capitole noi să le ajustăm şi să avem un mecanism viabil, este de părere juristul şi fost membru al Comisiei Electorale Centrale Pavel Midrigan.

Declarațiile au fost exprimate în contextul, votării de către Parlamentul European a unei rezoluţii care stabileşte că Moldova poate să depună cerere de aderare la Uniunea Europeană, doar că trebuie să respectate anumite condiţii ale Bruxelles-ului.

În acest context Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a adresat  membrilor Consiliului European, șefi de state și prim-miniștri, o scrisoare prin care exprimă dorința intensă a Republicii Moldova de a semna până la sfârșitul lunii mai Acordul de Asociere, inclusiv cel privind Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană.

Șeful statului a transmis scrisori similare Președintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso și Înaltului Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Catherine Ashton.

Președintele Timofti propune ca semnarea Acordului de Asociere, inclusiv a celui privind Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, să aibă loc la reuniunea șefilor de stat sau de guvern din UE din 27 mai 2014.

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author