Consilierul lui Dodon a fost dat afară de la ședința Parlamentului

Președintele Parlamentului Andrian Candu l-a alungat astăzi, de la ședința Legislativului, pe Maxim Lebedinschi, consilierul prezidențial al președintelui Igor Dodon, pe motiv că acesta ar fi făcut „atac la persoană” și ar fi încălcat astfel Regulamentul Parlamentului. „Ne vom descurca și fără dumneavoastră”, i-a spus Candu lui Lebedinschi, afirmând că acesta este în Parlament pentru a reprezenta interesele Președinției, și nu pentru „a ataca pe cineva”. Lebedinschi luase cuvântul în cadrul discuțiilor care vizau o inițiativă a Partidului Liberal de a crea o comisie de anchetă în cazul expulzării ilegale a celor șapte profesori și manageri turci de la rețeaua

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
27 septembrie 2018

OrheiLandromat – caritate politică

Republica Moldova se confruntă de mult timp cu problema finanțării netransparente a partidelor politice. În contextul alegerilor parlamentare ce urmează în februarie 2019, putem anticipa noi cazuri de finanțare ilicită a activităților electorale, dat fiind interesul anumitor forțe politice să acapareze sau să mențină puterea în stat. În ultima perioadă se observă un nou fenomen, și anume tendința politicienilor de a-și afilia Asociații Obștești sau Fundații de binefacere, care devin un instrument pentru finanțările netransparente pentru proiectele lor politice, conform unei analize a Centrului de Politici și Reforme. Majoritatea fundațiilor fac donații surprinse pe larg de camerele televiziunilor afiliate patronilor,

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
20 septembrie 2018

Un mercenar din Moldova în vârstă de 20 de ani a fost ucis în Siria

În ciuda faptului că serviciile speciale din Federația Rusă au luat măsuri pentru a preveni publicarea numelor mercenarilor care au luptat în Siria din cadrul companiei privată militară „Wagner” și a curățat paginile lor de pe rețelele de socializare, Serviciul ucrainean de Securitate (SBU) informează că deține informații despre 80 de mercenari, care au murit în noapte de 7-8 februarie după ce coaliția condusă de SUA s-a ciocnit cu forțele pro-guvernamentale din provincia siriană Deir ez-Zor. Serviciul ucrainean de Securitate a publicat deja numele a 41 de mercenari, printre care se numără și un moldovean care a decedat în Siria.

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
4 septembrie 2018

Rezoluţia Parlamentului European, care stabileşte că Moldova poate adera la UE: MIT sau REALITATE?

Vizita la Chișinău a delegației Congresului SUA, în frunte cu senatorul John McCain, precum și Rezoluţia Parlamentului European, care stabileşte că Moldova poate să adere la UE, este o dovadă a recunoașterii eforturilor țării noastre depuse pe parcursul ultimilor 4 ani spre realizarea reformelor ce ar permite RM să adere la familia europeană.

După întrevederea cu premierul Iurie Leancă, senatorul John McCain a remarcat că SUA va ajuta Republica Moldova, care parcurge o perioadă importantă în drumul său spre Uniunea Europeană. „Noi vă susținem, noi credem în voi și știm că treceți printr-o perioadă dificlă”, a subliniat senatorul John McCain.

„Vom continua să cooperăm cu Guvernul Republicii Moldova, sub diferite aspecte și vom continua să facem acest lucru, mai ales sub aspect economic. Noi am discutat problematica corupției, am discutat despre viitoarele alegeri, am discutat proiectele de susținere RM în viitoarele alegeri. Desigur avem temeri vizavi de cele declarate de dl Putin, mai ales cu privire la independența țărilor din regiune. Congresul SUA, va elabora un pachet de sancțiuni pentru Federația Rusă. Și am convingerea că aceste sancțiuni vor fi susținute în Congres și vor fi adoptate foarte curând”.

În mod sigur, aceste aspecte în mare masură se datorează situaţiei geopolitice, precum și faptului că guvernarea ţinut prompt Republica Moldova pe cursul integrării europene. Spre deosebire de guvernarea ucraineană, guvernarea moldovenească a fost capabilă să ţină ţara pe acest traseu”, susţine directorul Centrului de Cercetări Strategice şi Consultanţă Politică, Anatol Ţăranu.

Evident că mai este cale de parcurs, însă este important ca întradevăr toate aceste sfere justiţia, economie, sfera socială, toate aceste capitole noi să le ajustăm şi să avem un mecanism viabil, este de părere juristul şi fost membru al Comisiei Electorale Centrale Pavel Midrigan.

Declarațiile au fost exprimate în contextul, votării de către Parlamentul European a unei rezoluţii care stabileşte că Moldova poate să depună cerere de aderare la Uniunea Europeană, doar că trebuie să respectate anumite condiţii ale Bruxelles-ului.

În acest context Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a adresat  membrilor Consiliului European, șefi de state și prim-miniștri, o scrisoare prin care exprimă dorința intensă a Republicii Moldova de a semna până la sfârșitul lunii mai Acordul de Asociere, inclusiv cel privind Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană.

Șeful statului a transmis scrisori similare Președintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso și Înaltului Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Catherine Ashton.

Președintele Timofti propune ca semnarea Acordului de Asociere, inclusiv a celui privind Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, să aibă loc la reuniunea șefilor de stat sau de guvern din UE din 27 mai 2014.

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author